Pentru obţinerea unor producţii constante, cât mai apropiate de potenţialul genetic al hibrizilor de floarea soarelui, sterilitatea florilor din centrul calatidiului reprezintă unul dintre factorii restrictivi. Fecundarea poate fi influenţată negativ de temperaturile de peste 20-30ºC şi de prezenţa secetei în perioada înfloritului.
Pentru o înflorire şi o fructificare corespunzătoare, temperatura optimă este de 20…24ºC. Dacă în această perioadă se instalează căldura excesivă, eventual asociată cu secetă, polenizarea şi fecundarea sunt afectate. De asemenea, se produce o scădere a conţinutului de ulei şi de acid linoleic din seminţe.
La cultura florii soarelui, ATONIK®este biostimulatorul care, printre alte efecte fiziologice benefice, asigură o mai bună fecundare, prin creşterea tubului polinic şi implicit un procent mai mic de seminţe seci, în centrul calatidiului. Bineinţeles, toate acestea vor determina sporuri de producţie, semnificativ peste nivelul de investiţie.
La floarea soarelui, biostimulatorul ATONIK® se aplică în doză de 0,6 L/ha, începând cu stadiul de 6 perechi de frunze până în stadiul de apariţie a butonului floral şi cât mai aproape de această fenofază, de preferat împreună cu un îngrăşământ foliar. Compania Aectra Agrochemicals SRL recomandă aplicarea biostimulatorului ATONIK® împreună cu îngrăşământul foliar pe bază de bor, FertiCig Boron, în doză de 2 L/ha.
Pentru această recomandare, s-a ţinut cont de efectele fiziologice ale borului asupra plantelor şi anume, formarea pereţilor celulari, germinarea şi alungirea tubului polinic şi participarea la metabolismul şi transportul glucidelor în plantă. Practic, aplicate împreună, cele două produse agrochimice vor determina o potenţare a proceselor de nutriţie şi biostimulare a plantelor de floarea soarelui (Fig. 4).
Fig. 4 Rezultate comparative privind fertilitatea zonei din centrul calatidiului ca urmare a aplicării ATONIK® în asociere cu fertilizanţi foliari marcă Aectra
Principalele beneficii ale aplicării biostimulatorului ATONIK® pe plante se referă la următoarele aspecte:
- creşterea tubului polinic;
- efect pozitiv asupra creşterii vegetative a plantelor;
- influenţa pozitivă asupra creşterii generative a plantelor (numărul de flori, fructe, silicve);
- creşterea acumulării de biomasă;
- creşterea suprafeţei de asimilaţie la frunzele superioare;
- creşterea conţinutului total de clorofilă;
- creşterea intensităţii procesului de fotosinteză;
- scăderea rezistenţei stomatelor, ceea ce favorizează adsorbţia foliară şi schimburile de gaze şi apă;
- creşterea intensităţii transpiraţiei;
- creşterea cantităţii de apă absorbită de către rădăcini;
- creşterea conţinutului de hormoni vegetali, lignină, proteine, carbohidraţi şi elemente minerale;
- creşterea activităţii enzimatice;
- amplificarea mişcării citoplasmei în celule (streaming citoplasmatic), ceea ce influenţează pozitiv transportul substanţelor nutritive şi al enzimelor în interiorul celulei.
MSc. Aurelian Palade, Product Manager Aectra Agrochemicals