‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriViermele prunelor – biologie, monitorizare și combatere

Viermele prunelor – biologie, monitorizare și combatere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viermele prunelor (Cydia funebrana) este considerat printre cei mai periculoşi dăunători ai prunului, frecvenţa fructelor atacate ajungând până la 70-80% în livezile fără un management al dăunătorului.

Atunci când vorbim de menținerea sub control a viermelui prunelor, este foarte importantă cunoașterea elementelor cheie privind biologia și ecologia dăunătorului, aspecte despre care vorbim în continuare.

Cydia funebrana iernează ca larvă într-un cocon mătăsos sub scoarţa exfoliată a pomilor, sub frunzele căzute. În mod obişnuit, dezvoltă 2 generaţii pe an, iar în condiții favorabile poate dezvolta 3.

‹ adv ›

Fluturele are o lungime de 11–15 mm, culoare brun-cenușiu, cu desen abstract. Larva are o lungime de 10–12 mm, roșiatică, cu capul de culoare brun închis, cele mai tinere sunt albe.

Daunele sunt produse de larve, ce atacă fructele verzi şi coapte. Fructele atacate încetează să mai crească, au un aspect violaceu, cad prematur. La suprafaţa acestora apar scurgeri gomoase care fac foarte vizibil atacul.

Zborul fluturilor viermelui prunelor are loc seara, ziua fiind anevoioasă depistarea acestuia îl livezi.

‹ adv ›

Adulţii de Cydia funebrana apar, de obicei, în luna mai. Perioada apariției depinde mult de regimul precipitaţiilor și temperatura înregistrată, viermelui prunelor preferând căldura și lipsa precipitaţiilor.

Informații de orientare în controlul viermelui prunelor:

  • Prima generație efectuează zboruri de la mijlocul lunii mai până la sfârșitul lunii iunie (depune ouăle pe fructele verzi, de dimensiunea unei alune, sau chiar pe frunze. Larvele pătrund în fruct, fructele atacate cad pe sol).
  • A doua generație efectuează zboruri de la începutul lunii iulie până în luna august (fructele sunt de mărimea normală, sau chiar în pârgă).
  • În anii călduroși, în unele regiuni poate apărea și a treia generație.
  • Depunerea ouălor are loc pe partea inferioară a fructelor.
  • Apar picături gomoase care se scurg prin orificiul de pătrundere a larvelor. Unii confundă cleiul scurs cu atacul moniliozei.
  • În cazul fructificării slabe, daunele sunt cauzate, în special, de larvele din a doua generație.
  • Infestarea este mai redusă la soiurile timpurii de prun (soiuri europene) (Herman, Zimmer), deoarece recoltarea are loc înainte de atacul celei de a doua generații.
  • Poate avea loc și infestarea porumbarului, ocazional a caisului, piersicului și cireșului.

Ar putea fi util și articolul Sistem nou de difuzie al feromonilor pentru a reduce daunele viermelui mărului.

Monitorizarea viermelui prunelor

Una dintre cele mai importante măsuri în monitorizarea dăunătorului este instalarea capcanelor cu feromoni. Acestea sunt utilizate pentru monitorizarea temporară a fluturilor, și nu pentru determinarea pragului economic de dăunare.

‹ adv ›

Capcana cu feromoni reprezintă o cutie pliabilă din carton, căptușită cu substanță adezivă, în care se plasează o capsulă aromatizată care emană un miros de feromoni feminini, atrăgând astfel masculii.

Între numărul de fluturi prinși și numărul de ouă depuse nu există o legătură directă, deoarece fluturii masculi sunt foarte mobili și zboară pe distanțe lungi.

Dacă sunt prinși mai mult de 12 fluturi (prima generație) sau 6 (a doua generație) pe săptămână, fructele trebuie verificate la prezența ouălor.

Totodată, zborul acestui dăunător poate fi monitorizat cu ajutorul datelor oferite de stațiile meteomodelelor de prognoză.

Monitorizarea mai este realizată prin verificarea fructelor tinere la infestarea cu omizi din prima generație (luna iunie).

Controlul viermelui prunelor în livezile ecologice

Producătorii certificați eco au două opțiuni în controlul acestui dăunător:

  • Acoperirea completă a plantației cu plase antiinsecte, pentru a împiedica pătrunderea viermelui prunului și depunerea ouălor.
  • În livezi cu o suprafață mai mare de 0,5 ha, se aplică tehnici de confuzie a fluturilor cu feromoni.

Colectarea imediată a fructelor căzute de pe pomi sau celor aflate pe pom cu simptome de atac joacă un rol important în controlul dăunătorului.

Instalarea brâielor capcană în jurul tulpinii pomilor pentru capturarea larvelor ajută la reducerea numărului dăunătorului.

În România, au fost obținute rezultate bune în controlul biologic al viermelui prunelor în condiții de testare cu ajutorul viespilor parazite Trichogramma embriophagum.

În acest sens, au fost utilizate viespile Trichogramma embriophagum (Trichotim) cu o norma de 300.000 viespi/ha, din care 250.000 viespi/ha în prima generație, în două lansări, și 50.000 de viespi/ha în a doua generație.

Apropo, unele dintre cele mai utile prădătoare ale viermelui prunelor se consideră a fi ciocănitoarele, astfel că în livezile ecologice este recomandată crearea condițiilor favorabile pentru acestea.

Tratamente pentru combaterea viermelui prunelor în livezile convenționale

Tratamentele chimice se vor efectua la depăşirea pragului economic de dăunare (PED) stabilit pentru fiecare generaţie a insectei. PED viermele prunelor: 1-2 adulți / capcană / săptămână sau 2-3% fructe atacate (Prof. Ioan Roșca, 2006).

Pentru combatere sunt omologate produse pe bază de deltametrin (Decis 25 WG 0,0,03 kg/ha, Deltagri 0,25-0,3 L/ha, Poleci 30-50 ml/hl apa (0,03-0,05 %)), emamectin benzoat (Affirm Opti 2,5 kg/ha), clorantraniliprol (Coragen 100 ml/ha), spinetoram (Delegate 0,3 kg/ha), ciantraniliprol (Exirel 0,5-0,9 L/ha), lambda-cihalotrin (Karate Zeon (0,015% se aplică la avertizare)), spinosad (Laser 240 SC 0,6 L/ha).

V-ar putea plăcea și articolul Viermele mărului (Cydia pomonella) – momente cheie pentru tratament.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›