‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsociația Fermierilor-Producători de Lapte, în căutare de parteneri la FARMER 2017

Asociația Fermierilor-Producători de Lapte, în căutare de parteneri la FARMER 2017

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de lapte, ca și fermierii din alte ramuri, întâmpină dificultăți în activitatea lor de zi cu zi. La inițiativa unui grup de producători de lapte a fost fondată Asociația Fermierilor Producători de Lapte, în luna septembrie a anului 2017.

Ana Pancrat, Președintele asociației, afirmă că scopul asociației este de a facilita activitatea acestora prin unirea eforturilor și colaborare reciprocă.

„În procesul de activitate ne-am ciocnit cu un șir de impedimente și comunicând cu alți fermieri am depistat că ei se confruntă cu aceleași probleme. De aici ne-a venit ideea formării asociației și cu efort comun să depășim aceste dificultăți”, a relatat Ana Pancrat pentru Agrobiznes.

 

Un alt cofondator al asociației – Ludmila Catlabuga, administrator „Vita-Biofarm”, din satul Visoca, raionul Soroca, și-a început afacerea cu 33 de capete, importate din Germania, în anul 2015. Astăzi ferma Ludmilei s-a extins până la 76 de vaci, dintre care 48 sunt mulgătoare.

„Este o afacere de familie în care sunt implicați toți membrii. În procesul de activitate întâlnim dificultăți, la toate etapele, începând cu administrarea afacerii și până la procesul propriu-zis de producere a laptelui. Însă cea mai mare problemă este obținerea unui preț bun, care să ne poată asigura cel puțin recuperarea cheltuielilor pe care le suportăm în procesul de producere. Ideea formării asociației a fost binevenită pentru că sperăm că ne vom face auziiți de către autoritățile publice. La fel, sperăm că acționând împreună vom avea posibilitatea formării unor relații echitabile cu procesatorii”, a menționat Ludmila Catlabuga.

Producătorii de lapte speră că, prin colaborarea cu Guvernul, produsul lor să ajungă și pe masa copiilor din grădinițe.

Radion Zara, administrator „Vara-Milk” din satul Hijdieni, raionul Glodeni, cofondator al asociației, gestionează ferma cu 170 de capete, dintre care 78 de vaci sunt mulgătoare. Radion ne-a spus că având prima afacere cu fabricarea mobilei, s-a apucat de zootehnie din pasiune.

„Este o îndeletnicire nouă pentru noi, pe are am început-o cu 30 de vaci și acum suntem în al doilea an de activitate. Problemele pe care le întâmpinăm sunt diverse printre care și lipsa forței de muncă și a personalului calificat. Asociația formată va permite relaționarea directă dintre producători și unirea eforturilor întru depășirea obstacolelor în procesul de prodcere a laptelui”, a spus Radion Zara pentru Agrobiznes..

‹ adv ›

Asociația își propune și instruirea fermierilor producători de lapte, în acest scop vor fi organizate, lunar, seminare. În cadrul acestor lecții, cu participarea experților în domeniu, vor fi prezentate informații cu privire la toate aspectele ce țin de procesul producerii laptelui.

Alți fondatori ai asociației sunt:

  • Jim Boet – Î.M. „MILLSTREAM DAIRY” SRL, satul Goleni, raionul Edineț;
  • Barbara Liuba – Cooperativa „SOFAGRO – PREZENT”, satul Țarigrad, raionul Drochia;
  • Barbara Ion – „VALEA-SOFIEI” SRL, satul Sofia, raionul Drochia;
  • Gnatiuc Lidia – „TOTAL-GNATIUC” SRL, satul Fundurii Vechi, raionul Gloldeni.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›