ICL - IMEX

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat 542 de  milioane de dolari în lunile ianuarie-mai anul curent, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 15% față de aceiași perioadă a anului 2016, deținând o cotă de peste 63% din totalul exporturilor. Principalii parteneri ai Republicii Moldova în domeniul exportului sunt România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Bulgaria, Polonia și Franța, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene au însumat peste 877 de milioane de dolari, cu peste 17% mai mult față de ianuarie-mai 2016, deținând o pondere de 49% din totalul importurilor. Principalele țări din care se importă în Moldova sunt România, Germania, Italia și Polonia.

Referitor la volumul cotei de export stabilită la comerțul cu produsele care vizează comerțul cu bunuri supuse cotelor preferențiale s-a înregistrat o creștere majoră la exportul de cereale către țările europene, în special la grâu, unde s-a exportat peste 147 de mii de tone față de cota stabilită de 75 de mii de tone, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 196%. De asemenea, la cerealele prelucrate s-a exportat peste 8 mii de tone, față de cota stabilită de 2,5 mii de tone, ceea ce reprezintă în creștere cu 321%.

Elitagrotehnologie

Referitor la valorificarea cotei stabilite la exportul de fructe pe piața UE, în perioada ianuarie-iunie s-au exportat circa 40% struguri de masă din totalul de 10 mii de tone, mere 25% din 10 mii de tone. Totodată, nu s-au înregistrat exporturi de prune pe piața UE.

Comsales

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here