‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 8 mai, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Micii agricultori fac împreună afaceri bune. Experiența cooperativelor Legbiofruct și Colibasi

FOTO. Micii agricultori fac împreună afaceri bune. Experiența cooperativelor Legbiofruct și Colibasi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un fermier tradițional din mediul rural din Moldova care deține doar un hectar de teren nu este în măsură să concureze cu marii actori de pe piața agricolă. Cumpărătorii stabilesc regulile și micii agricultori sunt forțați să-și vîndă produsele la prețuri scăzute pentru o perioadă limitată de timp, motiv pentru care le este foarte greu să mențină o afacere profitabilă.

Ce s-ar întimpla, însă, dacă micii fermieri ar crea o cooperativă agricolă, iar membrii acestei cooperative ar putea asigura volume mai mari de produse pe tot parcursul anului și ar investi în echipamente ce asigură siguranța alimentelor la nivelul cerut de către piața UE? Această transformare este în curs de desfășurare în cadrul sectorului agricol din Moldova, în special,  urmare a suportului suedez oferit în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Competitivitatea în Agricultură”.

În mare parte, sprijinul suedez are ca scop sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor, precum și asigurarea armonizării reglementărilor privind cerințele UE. De asemenea, în vederea facilitării accesului producătorilor agricoli la piețele de desfacere, Suedia contribuie la integrarea produselor agricole de valoare înaltă din Moldova pe piețele externe; în special în sectorul horticol unde Moldova are avantaje comparative în producția de fructe și legume. Ca rezultat al acestui proiect, se așteaptă o pondere mai mare de produse de calitate care îndeplinesc standardele de siguranță și de calitate pentru piețele-țintă, ceea ce va consolida, la rîndul său, competitivitatea relativă a sectorului agricol și potențialul său de generare de venituri.

„Acum dorm bine noaptea”

Înainte de a-și uni forțele, fermierii din cadrul Cooperativei Legbiofruct din Cimișlia nu puteau asigura un volum mare de produse în mod individual. Prin urmare, marii retaileri nu erau interesați în orice cooperare. După formarea unei cooperative de producere, lucrurile s-au schimbat.

„Acum avem contracte cu două rețele de retail din România. Deja nu mai vindem doar în septembrie sau octombrie și suntem în măsură să cerem un preț mai mare. În funcție de cerințele pieții, putem produce diferite tipuri de prune, de exemplu. În cazul în care se cere să le uscăm, putem folosi cele patru cuptoare de uscare. În cazul în care doresc prune cu umiditate mai ridicată, le prelucrăm în acest cuptor cu aburi”, spune unul dintre membrii cooperativei.

Din moment ce grupul de producători Legbiofruct și-au început activitatea în 2014, vânzările lor au crescut de zece ori. Cooperativa au fost în măsură să-și marească activele și să solicite  suport în achiziționarea de tehnologii moderne post-recoltare și de a investi în echipamente și facilități pentru a stoca recolta. Spălare, sortare, ambalare, pre-răcire, depozitare la rece, pre-procesare, transport frigorific – toate sunt componente esențiale în procesul post-recoltare, care îmbunătățește calitatea și consistența fructelor și legumelor. La moment, 40 de persoane sunt angajate permanent în cadrul Cooperativei, și adițional 60 de angajați în timpul sezonului de recoltare.

„Un agricultor nu poate menține un asemenea număr de lucrători pe tot parcursul anului. De aceea am fuzionat afacerile. Cineva a avut o seră, care a asigurat producerea în timpul iernii. Unul dintre membri a avut un soi de căpșuni pentru perioada de primăvară târzie, un alt membru a avut prune care se coc un pic mai târziu, iar altul – struguri, gata pentru recoltare în septembrie. Aceasta a fost ideea grupului nostru, de a face posibil să dezvoltăm și să păstrăm angajații noștri și să lucrăm cu aceiași oameni pe tot parcursul anului.”

Înainte de construcția noilor instalații de depozitare în cadrul cooperativei, fermierii erau forțați să vândă toată roada în septembrie sau octombrie. Într-o noapte, un ger cumplit a lovit recolta, și produsele în valoare de 60 000 de dolari au fost pierdute.

„Acum dorm bine noaptea, pentru că nu trebuie să mă gândesc la condițiile meteorologice.”

„Fiind un grup, avem mai multe oportunități”

„Fiecare avem unul sau două hectare de teren, contribuția noastră este aproape egală și nu există nici un monopol de putere în cadrul acestui grup, toate deciziile le luăm împreună”, spune administratorul Cooperativei Colibasi, Gheorghe Olteanu.

‹ adv ›

Fondatorii au studiat diferite oportunități de cooperare timp de jumătate de an, după care au aflat despre Proiectul Competitivitatea Agricolă. Șapte fermieri au creat grupul de producători Colibasi în 2014.

Fiind o cooperativă, producătorii nu mai depind atît de mult de condițiile meteorologice sau de vânzări imediate. În schimb, ei pot lucra cu o perspectivă mai lungă de timp și pot aștepta să-și vîndă produsele lor la un preț mai bun.

„Când vindeam recolta direct de pe cîmp, un kilogram putea costa 7 lei în luna septembrie. Acum putem vinde un kilogram la 14 lei în luna februarie”.

Este primul an de activitate al cooperativei și fermierii spun că până recent, a fost mai dificil să-și vândă produsele lor ca cooperativă.

„Oamenii nu știau despre această entitate, ne cunoșteau doar ca fermieri independenți. Acum însă începem să primim apeluri și propuneri ca o entitate”, spune Dl. Olteanu.

‹ adv ›

Prin cooperarea cooperativele, sau grupurile de producători, au un acces lărgit la capital și pot spori volumul operațiunilor post-recoltare de depozitare și procesare conform cerințelor de siguranță alimentară, și a standardelor piețelor-țintă. Totodată, aceștia efectuiază activități comune de promovare și marketing, care sunt mult mai rezultative. Potrivit Dlui Olteanu, este mai ușor, dar mai puțin sustenabil, de a găsi cumpărători în Rusia,. Cu cât mai mult vor vinde, cu atât mai repede vor fi în măsură să investească în echipamentul necesar pentru a putea comercializa și în UE pe viitor.

„Suntem foarte recunoscători Guvernului suedez pentru ajutorul de care  am beneficiat foarte mult și ne-ar plăcea să aducem strugurii noștri în Suedia!”

Proiectul Agricultură Competitivă

Proiectul este implementat de Banca Mondială în Moldova și are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Contribuția suedeză este de 20 milioane coroane suedeze pentru perioada 2012-2016.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›