‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri„Mileştii Mici” a început culesul strugurilor

„Mileştii Mici” a început culesul strugurilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

A început culesul strugurilor pe podgoriile întreprinderii „Mileştii Mici”. Primii sunt strânşi strugurii albi Riesling, soiurile roşii urmând a fi culese mai târziu. Conducerea întreprinderii estimează o recoltă proprie de 1.000 de tone, transmite IPN.

La startul recoltării strugurilor a fost prezent şi ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov. Oficialul a comunicat că, în ultimul timp, strugurii albi au ajuns la mai mare căutare, iar vinurile albe din Moldova au devenit mai competitive pe piaţa internaţională. Potrivit ministrului, recolta totală prognozată la nivel naţional era de 300 de mii de tone de struguri, însă din cauza secetei vor fi recoltate doar 240 de mii de tone. Partea plină a paharului este că „vom avea un vin de excepţie, seceta a permis strugurilor să acumuleze mai mult zahăr”.

Vasile Bumacov s-a arătat optimist în privinţa promovării vinurilor moldoveneşti peste hotare, datorită reformei în sectorul viti-vinicol. „Pieţele nu se găsesc, pieţele se cuceresc. Au crescut exporturile şi în Statele Unite, şi în Uniunea Europeană, şi în China, iar noi trebuie să muncim mai departe”, a declarat ministrul.

Autorităţile negociază cu Banca Europeană de Investiţii o linie de creditare de 12 milioane de euro, la preţuri avantajoase, pentru vinificatorii care vor să-şi distileze stocurile necomercializate. „Este o marfă care se păstrează mai bine, se vinde mai bine. Noi înţelegem că situaţia vinificatorilor nu este simplă şi căutăm să-i ajutăm şi să-i încurajăm”, a declarat Vasile Bumacov. Potrivit ministrului, stocurile de vin din Moldova se ridică la 250 de milioane de litri.

Directorul Combinatului de Vinuri „Mileştii Mici”, Gheorghe Castraveţ, a anunţat că întreprinderea pe care o conduce, pe lângă recolta proprie estimată la 1000 de tone, va procura de la alţi producători autohtoni 1000 de tone de struguri Sauvignon, Chardonnay şi Muscat.

Gheorghe Castraveţ a menţionat că vânzările combinatului au crescut cu aproximativ 15% anual în ultimii 5 ani, ceea ce va permite întreprinderii să crească salariile, care vor atinge media de 5000 de lei. Din 2006, Mileştii Mici nu mai exportă vin în Rusia, acum principala piaţă de desfacere externă fiind China. Întrebat despre vinurile cu termen de valabilitate limitat, care nu au putut fi comercializate, directorul a explicat că, dacă sunt de calitate, ele merg la maturare. În unele cazuri, termenul de valabilitate poate fi prelungit cu 1-2 ani, prin condiţii speciale de păstrare, timp în care pot fi comercializate.

‹ adv ›

Gheorghe Castraveţ şi-a exprimat speranţa că în viitor lucrul manual va fi eliminat din procesul de vinificaţie, admiţând că există un deficit de muncitori. Culegătorii au păreri împărţite în privinţa salariului. Unii s-au declarat mulţumiţi cu cei 120-150 de lei pe care-i câştigă zilnic, iar alţii au spus că speră la salarii de 5000 de lei pe lună.

În perioada ianuarie-iunie 1 iunie – 21 august 2014, Moldova a exportat 2,45 milioane de struguri proaspeţi, în valoare de 15,9 milioane de lei. Volumul exportului de producţie alcoolică în perioada ianuarie-iunie 2014 a fost de 60 de milioane de litri, în valoare de 88,9 milioane de dolari SUA, cu 43 milioane mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2013.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›