‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProcesul de înmulţire şi hrănire a albinelor

Procesul de înmulţire şi hrănire a albinelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Se poate spune despre albine că au o viaţă scurtă, trăind în sezonul activ 35-40 zile, iar în cel inactiv 6-8 luni. Toate categoriile de indivizi trec prin trei stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă.

Albina lucrătoare. În prima zi după depunere, oul stă vertical, a doua zi se înclină puţin pentru ca a treia zi să fie complet culcat pe fundul celulei.

Către sfârşitul celei de a treia zi, albinele doici depun în celulă lăptişor de matcă, produs de glandele lor salivare. Învelişul oului se moaie şi din el iese larvă. Aceasta are forma unui viermişor de culoare sidefie. În primele trei zile larva este hranită de albinele doici cu lăptişor de matcă. La aceasta, spre sfârşitul celei de-a treia zi, albinele adaugă miere şi pastură pentru ca începând cu a patra zi larvele să fie hrănite numai cu amestec de pastură, miere şi apă. În primele zile larvele stau încolăcite pe fundul celulei.

În ziua a şasea către sfârşit larva se întinde în lungul celulei, cu capul spre deschiderea ei, nu mai primeşte hrana şi albinele astupă celula cu un căpăcel poros de ceară, amestecată cu polen. În interiorul celulei larva ţese o gogoaşă şi în ziua a 14-a de la depunerea oului se formează nimfa. În ziua a 21-a iese albina lucrătoare.

Citește și despre Boli, dăunători la albine – semne ce indică probleme în stup.

Matca: Se dezvoltă din acelaşi ou ca şi albina lucrătoare. Diferenţa este ca depunerea oului de către matcă se face în celule speciale numite botci şi în modul de hrănire. Când albinele se pregătesc de roire, ele construiesc botci pe marginea fagurilor, botci de roire, în care matca depune ouă. Când familia rămâne orfană dintr-un anumit motiv, albinele clădesc în mijlocul fagurelui botci de salvare, prin modificarea celulelor de lucrătoare ce conţin larve mai tinere de 3 zile. Aceste larve sunt hrănite până la căpăcirea botcilor numai cu lăptişor de matcă.

‹ adv ›

Trântorii: Provin din ouă nefecundate. Dacă la matcă şi lucrătoare diferă numai modul de hrănire şi anvelopa (celula), la trântor diferă şi oul. Pentru un trântor se consumă o cantitate de hrană de 2-3 ori mai mare, iar durata de dezvoltare este cea mai mare (24 de zile).

Activitatea albinelor. După ieşirea din celulă, viaţa albinei lucrătoare se împarte în două etape. În primele 20 de zile albina lucrătoare execută tot felul de lucrări în stup, iar în ultimile 15 zile ale vieţii devine albina culegătoare.

O schemă arată astfel: în primele 1-2 zile albinele curăţă celulele şi încălzesc puietul. Între a 3-a şi a 13 zi, albinele hrănesc puietul. În primele zile, ele hrănesc larvele mai în vârstă cu amestec de miere şi polen şi apoi pe măsură ce se dezvoltă glandele producătoare de lăptişor, şi anume între a 6-a şi a 12-a zi, ele hrănesc larvele mai tinere în vârstă de cel mult 3 zile. Tot în acest timp, albinele mai execută şi următoarele lucrări : primesc nectarul, depozitează nectarul, presează polenul şi curăţă stupul.

‹ adv ›

Albinele în vârstă de 12-18 zile clădesc fagurii. În tot acest timp ele fac şi scurte zboruri de orientare. Între a 18 şi a 21-a zi de viaţă, albinele păzesc intrarea în stup, aerisesc stupul.

După această perioadă albinele devin albine culegătoare, cu menţiunea că la apariţia unui cules abundent pot participa şi albine mai tinere de 20 de zile.

Cuibul familiei de albine este alcatuit din faguri de ceară. Fiecare fagure prezintă pe ambele feţe mii de celule hexagonale. Pe faguri sunt trei feluri de celule: de albină lucrătoare cu diametrul de 5,4 mm şi adâncimea de 10-12 mm; celule de trântor cu diametrul de 6,5 mm şi adâncimea de 11-12 mm; celule de matcă (botci) care au forma unei ghinde, adânci de 20-25 mm şi diametrul de 10-21 mm. În celulele de lucrătoare albinele pot depozita miere şi pastură, iar în cele de trântor miere şi mai rar pastură.

Pentru hrănirea lor şi a puietului albinele folosesc nectarul şi polenul florilor. Pe lângă nectar albinele mai folosesc şi diferite secreţii dulci (mana) de origine animală sau vegetală. Dacă despre nectar (miere) se poate spune că reprezintă hrana glucidică, atunci polenul este hrana proteică (pâinea). Consumul de miere şi pastură diferă de la o perioadă la alta, în funcţie de anotimp şi de prezenţa sau absenţa puietului.

Află despre Varooza la albine – simptome și tratament.

Sursa: Gazetaagricultura.ro

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›