‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 mai, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSfaturi utile: Tehnici de înmulţire a familiilor de albine practicate în Uniunea Europeană

Sfaturi utile: Tehnici de înmulţire a familiilor de albine practicate în Uniunea Europeană

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În conceptul natural de înmulţire a familiilor de albine, apicultorii europeni au în vedere crearea de familii de albine sănătoase şi puternice, fără a fi obligaţi să intervină terapeutic sau să recurgă la hrăniri cu caracter de stimulare pentru dezvoltarea acestora.

În acest scop apicultorii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: roiul natural părăseşte o familie puternică împreună cu matca şi 2 până la 5 kg albine în perioada aprilie-iunie. El se va fixa pe un suport (creangă sau altele) unde va consuma în 1-2 zile mierea din guşă şi va scăpa de sporii de locă europeană.

Roiul înfometat va ocupa un nou areal de bază meliferă situat la o distanţă cuprinsă între 2-15 kg de vatra de proveninţă şi îşi va construi toţi fagurii. Albinele cercetaşe, după găsirea noului adăpost, îl vor curăţa şi dezinfecta înainte de aducerea roiului. În ţările din Uniunea Europeană roiul prins în apropierea stupinei nu ai voie să-l instalezi pe vatra de roire şi eşti obligat să-l transporţi pe o vatră nouă situată la o distanţă de 3-5 km.

În Uniunea Europeană, rata anuală de înmulţire a familiilor de albine este de 30%. În acest scop, apicultorii trebuie să se doteze cu minimum 30% stupi suplimentari, lădiţe de transport, roi la pachet şi mătci tinere (pe care le cresc sau le achiziţionează).

Pentru înmulţirea familiilor de albine se folosesc două tehnici:

  • stimularea roitului artificial;
  • sistemul de rotaţie anuală a stupilor.

Înmulţirea familiilor de albine prin stimularea roitului artificial

‹ adv ›

De la familiile puternice se recoltează câte 2-3 kg albine (de obicei din caturile cu miere) pentru fiecare roi creat. Albinele recoltate sunt puse în lădiţe pentru un roi la pachet, unde sunt înfometate minimum 14-16 ore, mai exact spus până când albinele dau semne de agonie ca urmare a consumării în totalitate a mierii din guşă şi a dispariţiei în acest mod a sporilor de locă.

Lădiţele cu roi la pachet sunt depozitate în încăperi întunecoase şi răcoroase, unde li se aplică roilor minimum două tratamente pentru varrooză (cu fluvalinate şi cu acid oxalic) pentru a întrerupe ciclul biologic al parazitului. După încheierea tratamentelor se introduce o matcă tânără împerecheată, care în absenţa puietului este rapid acceptată. În acest moment roiul se transportă pe o vatră nouă situată la 3-5 km de vatra de origine a albinelor.

Se pune apoi într-un stup dezinfectat, echipat numai cu faguri artificiali. În perioada următoare se fac hrăniri masive cu 4-5 l sirop de zahăr sau fructoze artificiale. Noua vatră de stupină este constituită doar din roi recent formaţi. Până toamna, roii formaţi se vor dezvolta.

‹ adv ›

Toamna, apicultorul desfiinţează 30% din familiile de bază epuizate în producţie, iar albinele acestora se trec în lăzi de transport roi, unde sunt supuse la două tratamente de varrooză, se înfometează şi se unifică cu noii roi creaţi. În acest mod sunt create familiile puternice pe 8-10 rame, care pot ierna în condiţii bune.

Se extrage întreaga cantitate de miere din cuib, contribuind astfel la creşterea producţiei de miere marfă, se vor topi toţi fagurii, iar ceara se va folosi doar în industria de lumânări. Ceara din care se confecţionează fagurii artificiali va proveni întotdeauna din căpăcele sau din fagurii virgini.

În cadrul acestei tehnologii este interzisă construcţia de faguri artificiali în familia de bază şi drept urmare, tot la 3 ani, întregul stoc de faguri de cuib sunt topiţi. În acest mod se previne răspândirea locii americane şi se limitează la maximum tratamentele cu antibiotice. Pe lângă aceste avantaje în stupină nu vom avea niciodată mătci mai bătrâne de 3 ani, epuizate.

Înmulţirea familiilor de albine prin sistemul de rotaţie anuală a stupilor

Această metodă este similară cu metoda înmulţirii familiilor de albine prin stimularea roitului artificial, numai că albinele sunt recoltate concomitent cu extracţia caturilor (magaziilor) de miere.

Caturile sunt transportate cu albină cu tot, după care albina este scuturată în lăzile de roi la pachet, unde se fac tratamente contra varrooa, sunt înfometate şi apoi transportate pe o nouă vatră situată la 3-5 km de stupina donatoare.

Prin practicarea acestei metode procentul de înmulţire a familiilor de albine este de 100%, fapt ce duce la dublarea efectivului de familii de albine în perioada optimă de înmulţire (aprilie-iunie).

Toamna, se desfiinţează toate familiile de bază, albinele fiind transferate în lădiţe de roi artificiali, unde se tratează de varrooa, după care se unesc cu roii artificiali formaţi, cărora li se dublează populaţia la iernat. Se recoltează apoi mierea din familia de bază, crescând producţia marfă cu 20-30% şi se topesc toţi fagurii din cuib.

Această metodă de rotaţie anuală a stupilor, este cea mai agreată de apicultorii din Uniunea Europeană, deoarece asigură familii de albine puternice şi sănătoase, permite schimbarea anuală a tuturor fagurilor din cuib şi a mătcilor, împiedică intrarea familiilor de albine în frigurile roitului şi sporeşte producţia de miere marfă.

Sursa: revista-ferma.ro

 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›