vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAgroEcoSubțierea cojii ouălor de găină: cum să combați problema

Subțierea cojii ouălor de găină: cum să combați problema

Recomandate

Producția scăzută de ouă, despre care am vorbit în articolul precedent, nu este singura problemă la găinile ouătoare cu care se confruntă fermierii.

Uneori, deși cantitatea de ouă este stabilă, calitatea lor este departe de a fi ideală, iar motivul pentru aceasta este nu numai cantitatea insuficientă de substanțe nutritive din interior, ci și coaja prea moale la exterior.

În cele din urmă, coaja slabă duce la spargerea ouălor, ce provoacă dificultate la transportare, ouăle sparte le murdăresc pe cele din vecinătate, ca urmare se pierde și aspectul comercial. 

La fel, o problemă mare este dacă se sparge oul și găinile î-l mănâncă, atunci lor le place acest gust și vor mânca în continuare deja ouăle și cu coaja tare. Acest obicei este imposibil de combătut, astfel fermierul va avea pierderi considerabile.     

Ce contribuie la apariția ouălor cu coaja subțire sau „moi” și cum să rezolvăm această problemă – despre acest lucru vom vorbi în articolul dat.

Coaja ouălor este o structură complicată, specială, cu funcții deosebite cum ar fi posibilitatea de a trece prin coaja a substanțelor, inclusiv a gazelor care pot trece din interior spre exterior și invers. Principalele substanțe a cojii de ou sunt calciul și fosforul.

Află aici De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei.

Funcțiile cojii de ou

Coaja oului are un șir de roluri printre care – protecția contra distrugerii, față de frig, căldură, umiditate, sursă de calciu și fosfor pentru pui în perioada de dezvoltare.

La găini, greutatea cojii de ou constituie 10-12% din greutatea totală a oului (la alte specii peste 15%).  

De ce păsările depun ouăle cu coji subțiri

Problema este destul de complicată fiindcă există o mulțime de cauze care duc la subțierea cojii de ou, unul din cel mai întâlnit factor fiind rația furajeră dezechilibrată.

De asemenea, insuficiența unui aport necesar de vitamine și minerale în corpul păsărilor, unele dezechilibre hormonale (factori de stres) și/sau unele boli pot duce la o coajă mai subțire sau chiar lipsa acesteia.

La fel, este importantă și vârsta păsărilor în producerea cojii de ou. Numai stabilind cauza specifică a problemei date va fi posibil tratamentul și profilaxia acesteia.

Rația alimentară a găinilor

În gospodăriile casnice unde păsările sunt întreținute în regim liber și au acces la iarbă, păsările nu duc lipsă de substanțe nutritive, deoarece primesc aproape tot de ce au nevoie cu furaje verzi, insecte, râme de pământ, diferite pietricele și boabe de porumb sau grâu.

În perioada de iarnă, păsările trebuie hrănite cu amestecuri de furaje, ce trebuie să conțină componente diverse cum ar fi:

  • porumb măcinat (40-60%);
  • grâu (10- 20%);
  • șrot de floarea-soarelui (10-15 %);
  • făină de pește (1-2 %);
  • drojdie furajeră (2-5 %);
  • mazăre (5-7 %);
  • boabe de soia (obligator prelucrate termic) sau șrot de soia (5-10%);
  • tărâțe de cereale (5-10 %);
  • complex de vitamine și minerale (premixuri) și cretă furajeră sau făina de calcar (5-7 %).

La fel, făina de calcar poate fi administrată adăugător în hrănitori aparte, astfel ca găina ouătoare să aibă acces liber la aceasta în orice moment. Calciul este o parte semnificativă a compoziției cojii de ou și, respectiv, creta sau făina de calcar, trebuie introduse în dieta păsărilor.

Pentru formarea cojii de ou, organismul trebuie să utilizeze minimum 2 grame de calciu. 

Alături de calciu, un șir de minerale importante, la fel iau parte la formarea cojii de ou cum ar fi: fosforul, sodiul,  manganul, zincul, cobaltul, cuprul și fier.

Premixuri și vitamine pentru păsări

În continuare, acestea obligator trebuie să fie incluse în furajul păsărilor. Cea mai sigură metodă de aprovizionare a păsărilor cu acestea ar fi premixurile de bună calitate.

La noi în țară, o mare parte din producătorii mari folosesc premixuri fabricate în Ungaria (Agrofeed) sau Olanda (Koudijs).

În fermele industriale, rațiile alimentare de obicei sunt echilibrate, iar premixul este partea obligatorie a acesteia.  

La fel și vitaminele A, D, E, C și grupul B sunt necesare atât pentru formarea însuși a oului, cât și a cojii acestuia. O mare parte din vitamine păsările le obțin prin furaj și premix, dar în anumite situații există necesitatea de le adăugat suplimentar prin intermediul apei de băut.

La moment, pe piața noastră există un șir de produse care conțin vitamine și pot fi administrate cu apa de băut în diferite perioade de stres.

O combinație foarte bună sunt produsele complexe care, alături de vitamine, mai conțin aminoacizi, minerale, mai ales și seleniu, care este un antioxidant important.

Conform Registrului de Stat a Medicamentelor Veterinare, unul din produsele de uz veterinar care conține alături de vitamine și seleniu, este Aminoreef +Se, care cu succes este utilizat de producătorii mari din țară.

La fel mai există și alte complex de vitamine cum ar fi: Aminovet, Cholivit A, Multiaminovet, Jolovit, Cictonic, ș.a (dar acestea nu conțin seleniu).

Cum influențează vârsta păsărilor ouatul și grosimea cojii ouălor

Este bine știut că găinile ouătoare au unele perioade critice în perioada de producție. Astfel, puicuțele în perioada de începere a ouatului nu au capacitatea de absorbție și utilizarea maximală a calciului din rația alimentară.

La debutul ouatului brusc crește necesarul de calciu, iar organismul nu este pregătit și capabil să absoarbă din furaj acele 2 grame de calciu necesare, și atunci se utilizează calciul din rezerva (din oase).

Dacă acest mecanism continuă o perioada mai îndelungată, rezerva de calciu este epuizată, oasele pierd din proprietățile sale și foarte des apar paralizii în rândul găinilor (parezia hipocalcemică), care pot duce la mortalitate.

La fel și găinile ouătoare cu vârsta mai mare 50 de săptămâni pierd din capacitatea de absorbție a calciului din intestin. Astfel, ouăle obținute de la acestea pot avea coaja mai subțire.

Pentru a preîntâmpina aceste probleme este recomandat ca pe lângă calciul din furaj să se administreze produse cu conținut de calciu și în apa de băut. Calciul din furaj se află sub formă de bicarbonat, și din acest motiv absorbția acestuia este limitată în intestin.

Unele produse care se utilizează în apa de băut conțin calciu sub formă de clorură de calciu, care este mult mai ușor de absorbit în intestin, astfel asigurându-se necesarul de acest element în perioadele critice.

Pe piață putem găsi un produs sub denumirea REEFCO MINERALS, acest preparat de uz veterinar pe lângă clorura de calciu mai conține și alte minerale necesare la formarea cojii de ou, precum ar fi fosforul, sodiul, manganul, zincul, cobaltul, cuprul și fierul.

Se recomandă ca aceste produse să fie administrate mai ales în a doua perioadă a zilei (coaja de ou se formează noaptea)

Din practică se poate de recomandat acest tip de preparate a fi administrate în primele săptămâni de la începerea ouatului, câte 4-5 zile consecutiv, după care de urmat o pauză de 5-10 zile și apoi din nou de repetat tratamentul.

La găinile în vârstă se recomandă câte o cură de 5 zile, o dată în lună.        

Tulburările hormonale și stresul

Este bine cunoscut că întregul proces de formare a oului  este controlat de sistemul nervos cu participarea hormonilor.

Astfel, într-o stare stresantă (gălăgie, animale prădătoare, stingerea luminii, ș.a), maturarea normală a oului este imediat întreruptă și acesta este unul dintre principalele motive pentru apariția ouălor fără coajă

Întregul proces de formare a ouălor este după cum urmează: Ouăle se formează și se maturizează în ovarele găinii. Apoi intră în oviduct și mai târziu în tractul genital. Coaja, care conține foarte mult carbonat de calciu, se formează în interiorul uterului. Glandele uterului secretă o substanță calcaroasă care învăluie oul gata dezvoltat, se întărește și formează, astfel, coaja. După ce coaja a acoperit oul, acesta este expulzat prin același orificiu (cloacă). 

Factorii stresanți pot afecta acest proces de formarea a oului. Astfel, găinile vor produce ouă cu coaja mai slabă. În cazurile stresului continuu, păsările au capacitatea de a stopa în general producția de oua.   

Bolile păsărilor ce duc la subțierea cojii de ouă

În avicultură, există un șir de boli care duc la reducerea productivității păsărilor, dar dacă vorbim despre absența sau înmuierea cojii de ou, atunci este probabil ca următoarele afecțiuni să fie cauza:

  • Bronșita infecțioasa – o boală care produce probleme respiratorii la tineretul aviar, iar la păsările adulte influențează ouatul și calitatea ouălor produse. Există vaccin. 
  • Boala Newcastle – una din cele mai periculoase boli ale găinilor, cu mortalitate înaltă (până la 100%) la toate vârstele.  
  • Micoplasmoza – o boală care produce probleme respiratorii și afectează ouatul la găini. Se poate trata cu antibiotice.  
  • Sindromul Scăderii ouatului – afectează ouatul și calitatea ouălor produse. Există vaccin.  

Mai multe detalii despre aceste patologii vom scrie în articolele următoare. 

Citește și despre Stimularea ouatului la găini – recomandări.

Măsuri de prevenire a cojii subțiri la ou

Cojile subțiri nu sunt considerate o patologie gravă, dar acest fenomen nu poate fi numit normă, așa că ar trebui să depuneți toate eforturile pentru a întări coaja ouălor.

În acest caz, măsurile preventive implică implementarea mai multor acțiuni cum ar fi:

  • Echilibrarea rației furajere pentru asigurarea cu substanțe nutritive necesare acestora. Odată cu începerea ouatului, trebuie să adăugați produse cu calciu (creta furajeră sau făina de calcar (5-7%) în hrana păsărilor. 
  • Administrarea preparatelor cu calciu (clorură de calciu) în perioadele critice a găinilor ouătoare cu apa de băut, conform recomandărilor producătorului. 
  • Asigurarea păsărilor cu necesarul de vitamine, mai ales  vitamina D. Se poate asigura prin intermediul premixului. La fel, pe piața există un șir de produse care se administrează cu apa de băut și conțin nu numai vitamina D, dar și A și E.  
  • Prevenirea bolilor infecțioase – vaccinările obligatorii contra Boala Newcastle, Bronșitei Infecțioase și Sindromului Scăderii Ouatului. Tratamentul Micoplasmozei. 
  • Respectarea regimul de lumină pentru găini. Este știut faptul că  80% din întărirea cojii are loc în întuneric. Respectați regimul de lumină – nu mai mult de 15 ore. 
  • Așternut moale, proaspăt și de bună calitate.
  • Evitarea stresului. În cazurile de stres se recomandă administrare produselor veterinare care conțin complex de vitamine, minerale (în special seleniu) și aminoacizi.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco