vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum se încheie un contract de arendă a terenurilor agricole

Cum se încheie un contract de arendă a terenurilor agricole

Recomandate

Prin contractul de arendă, o parte (arendator) se obligă să dea celeilalte părți (arendaș) un teren agricol și/sau alte bunuri agricole în posesie și folosință pe o durată determinată, efectuându-se plata de arendă.

În sensul prezentului capitol prin bunuri agricole se înțeleg mijloace fixe (terenuri cu destinație agricolă, inclusiv din intravilanul localităților, și ale fondului de rezervă, mașini, utilaje și instalații destinate lucrărilor agricole, construcții, inclusiv construcții hidrotehnice, platforme și spații de depozitare destinate păstrării producției agricole, cu terenurile aferente acestora, animale care se folosesc în procesul agricol) și, după caz, mijloace circulante.

Contractul de arendă trebuie să includă date privind:

  • obiectul contractului;
  • termenul arendei;
  • componența, forma și cuantumul plății pentru arendă;
  • condițiile de folosire a obiectelor situate pe teren, inclusiv a utilajului și a tehnicii agricole.

Modelul de contract a terenurilor agricole, disponibil pe acest link (în exemplu nu este indicată bonitatea).

La cererea uneia dintre părți, la contractul de arendă a terenurilor agricole se anexează copia planului cadastral al acestor terenuri.

În cazul în care se dă în arendă o parte dintr-un teren divizibil sau dintr-o construcție capitală, la actul de predare-primire se anexează copia planului cadastral al terenului sau al construcției, cu marcarea părții ce se dă în arendă.

La începutul și la încetarea arendei, părțile contractante sunt obligate să întocmească, în termen de 5 zile lucrătoare, acte de predare-primire a bunului agricol arendat.


Actul de predare-primire a terenului agricol arendat va conține date privind:

  • numărul cadastral al terenului;
  • suprafața;
  • bonitatea;
  • modul de folosință;
  • starea terenului (prelucrat, neprelucrat, cultivat etc.);
  • viciile materiale și juridice.

Termenul arendei se stabilește de către părțile contractante, dar nu va fi mai mic de 1 an și mai mare de 30 de ani.

Dacă terenul agricol este dat în arendă pentru a planta o plantație multianuală (de exemplu livadă) termenul arendei va fi de cel puțin 25 de ani, dacă în contract nu este prevăzut un alt termen.

Prelungirea contractului de arendă a terenurilor agricole

Contractul de arendă poate fi prelungit cu acordul comun al părților. În cazul în care contractul nu prevede altfel, partea care intenționează să nu prelungească contractul de arendă este obligată să avizeze cealaltă parte cu cel puțin 3 luni înainte de expirarea termenului contractului.

În cazul în care termenul arendei expiră, iar arendatorul nu cere să i se predea bunurile arendate și arendașul continuă exploatarea acestora, contractul de arendă se consideră prelungit pentru un an agricol.

Arenda terenurilor agricole încheiată pe un termen mai mare de 5 ani trebuie notată în registrul bunurilor imobile.

Arenda terenurilor agricole încheiată pe un termen de până la 5 ani inclusiv se înregistrează la primăria localității în a cărei rază teritorială se află terenurile.

Află aici despre Suprafața terenurilor agricole din România deținută de străini – ce indică datele oficiale.

Plata pentru arenda terenurilor agricole

Plata pentru arenda terenurilor agricole se stabilește în unități bănești, se face în natură, în bani sau în natură și în bani ori într-o altă formă, potrivit acordului dintre părțile contractante, și se efectuează în termenul și în locul prevăzute în contractul de arendă.

Termenele și locul efectuării plății în natură pentru arenda terenurilor agricole, precum și calitatea produselor se stabilesc de către părți în contract, în funcție de felul produselor și de specificul obținerii acestora.

Producția agricolă eliberată de către arendaș în contul plății pentru arenda terenurilor agricole se estimează la prețuri ce nu le depășesc pe cele în vigoare pe piața locală la această producție la momentul eliberării ei, în cazul în care contractul nu prevede altfel.

Citește și despre Cum pregătim sera, solarul pentru iarnă: 4 lucrări importante.

Mai multe detalii despre regulile de arendare a terenurilor agricole și înregistrările necesare găsiți pe acest link.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco