sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum depozităm corect gunoiul de grajd, urina din ferme

Cum depozităm corect gunoiul de grajd, urina din ferme

Recomandate

Transportarea și păstrarea corectă a gunoiului de grajd și dejecțiilor lichide din fermă este importantă atât pentru a evita poluarea, cât și pentru că acestea constituie un îngrășământ organic de calitate.

Sistem de colectare și depozitare a dejecţiilor lichide la bovine

Sistem de colectare a gunoiului de grajd rezultat din întreţinerea animalelor pe așternut adânc

După colectarea gunoiului de grajd și a urinei, este important să le depozităm corect. În majoritatea fermelor, acestea sunt transportate către un colector temporat, numit fosă.

În acest colector se sedimentează fracția solidă (bălegarul), iar urina este pompată spre depozite (silozuri betonate, cisterne din oțel, inox) pentru a evita scurgerile.

Transportarea urinei poate fi făcută prin țevi sau transportate cu ajutorul unor cisterne speciale și descărcate în depozit.

Dacă este utilizat un bazin de acumulare de tip deschis, acesta trebuie împrejmuit cu gard de protecție, iar deasupra trebuie creat un strat plutitor pentru a acoperi lichidul ce va fermenta.

Puteți utiliza paie, rumeguș sau chiar peliculă specială, astfel fiind reduse emisiile de gaze, mai ales amoniacul.

Fosa intermediară şi bazinele de dejecţii lichide au o capacitate mare de producere a hidrogenului sulfurat (H2S, cel mai periculos gaz de fermentaţie a dejecţiilor semisolide), metanului (CH4), amoniacului (NH3) şi a dioxidului de carbon (CO2).

Pentru a evita accidentele provocate de gazele provenite din fermentaţia dejecţiilor şi a exploziilor de gaze se cere ca:

  • gurile de aerisire a foselor să aibă deschidere în afara adăposturilor;
  • nu se utilizează în fosă sursele cu flacără deschisă (chibrituri, lumânări etc.), sau aparatele electrice ce pot genera scântei;
  • să se păstreze starea tehnică bună a tuturor instalaţiilor mecanice și de ventilaţie din cadrul spaţiilor de colectare a dejecţiilor semisolide.

Amestecarea dejecţiilor lichide în timpul colectării şi stocării este importantă pentru a evita separarea în straturi mai bogate şi mai puţin bogate în substanţă uscată, iar atunci când veți utiliza produsul ca îngrășământ, acesta va avea un conținut similar în întreg lotul.

Se recomandă de a evita diluarea mai mult de 20% a dejecţiilor lichide, deoarece diluarea duce la scăderea valorii nutriţionale şi face cantitatea de nutrienţi mai greu de apreciat/planificat, crescând în același timp şi cantitatea de dejecţii ce urmează a fi stocată în timp.

Infiltrarea apei de ploaie în depozite trebuie evitată. Rezervorul de beton de tip deschis şi rezervorul-batal pe bază de geomembrană trebuie să fie acoperite cu o folie cu orificii de aerisire în proporţie de 80 cm² pe 100 m², care permit eliberarea gazelor produse în dejecţiile lichide şi elimină orice risc de explozie.

Pentru a evita poluarea apelor, este important să asigurăm un depozit a cărui capacitate să permită păstrarea dejecțiilor până la utilizarea acestora ca îngrășământ, minim de 6 luni, deoarece dejecţiile lichide nu se pot aplica când solul este prea ud, îngheţat sau acoperit de zăpada.

Locul potrivit pentru depozitarea gunoiului de grajd, dejecțiilor lichide

La alegerea locaţiei potrivite pentru spaţiile de depozitare a dejecţiilor solide de tip platforme de beton trebuie să se ia în considerare următorii factori:

  1. Spaţiul de depozitare trebuie așezat pe o suprafaţă orizontală, de preferinţă joasă. Când este situat la baza unei pante, apa de la precipitaţiilor trebuie orientată spre altă direcție, să nu fie în apropierea zonei de stocare.
  2. Dacă spaţiul de depozitare are acoperiș, apa scursă de pe acesta trebuie direcţionată departe de gunoiul de grajd. .
  3. Înainte de stabilirea locaţiei, țineți cont de faptul că adăpostul pentru depozitarea bălegarului trebuie situat în aval faţă de
    fântâni și direcţia de curgere a apei freatice.
  4. Dacă substratul este un sol nisipos sau orice altă suprafaţă permeabilă, solul trebuie protejat de infiltraţii prin aplicarea unui strat gros de argilă compactă sau sol argilos.
  5. Locul de depozitare va avea o bază din material impermeabil, cum ar fi o placă de beton sau un pat impermeabil ca polietilenă cu densitate mare. O podea de beton sau orice alt material impermeabil durabil va reduce la minim infiltraţia și va oferi o suprafaţă ideală pentru îndepărtarea sau răsturnarea cu ușurinţă a gunoiului de grajd.
  6. Lichidele scurse din grămadă, dacă există, trebuie colectate și reintroduse în grămadă.

Schema de amplasare în extravilan a platformei de colectare a gunoiului de grajd solid sau a rezervorului-batal pentru dejecţii lichide și distanţele minime faţă de obiective specifice în scopul prevenirii poluării mediului ambiant:

Bibliografie: Ghidul bunelor practici de gestionare a dejecțiilor animaliere.

Autori:

  • Anatolie FALA, doctor în știinţe biologice, magistru în agrobusiness
  • Oleg MAȘNER, doctor în știinţe agricole
  • Corneliu BUSUIOC, magistru în ecologie
  • Igor PETCU, doctor în știinţe agricole
  • Larisa CREMENEAC, colaborator științific
  • Aurica CROZU, magistru în economie
  • Viorel BOTNARU, magistru în economie

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco