luni, 15 iulie, 2024
37.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeConsorțiu german, deținător al mai multor portaltoaie, analizează posibilitatea licențierii producerii în Moldova

Consorțiu german, deținător al mai multor portaltoaie, analizează posibilitatea licențierii producerii în Moldova

Recomandate

Pepinierele pomicole din Republica Moldova se confruntă cu diverse provocări în producerea materialului săditor de calitate, una dintre constrângeri fiind necesitatea adaptării portaltoaielor importate la condițiile locale.

Adaptarea dificilă poate duce la stagnarea creșterii acestora din cauza stresului aclimatizării.

Pentru a aborda aceste probleme, laboratorul VITROHUB, cu sprijinul proiectului OPTIM, a organizat o vizită a directorului executiv al Consortium Deutscher Baumschulen GmbH, Johannes Feldmann.

johaness feldmann vitrohub

Scopul vizitei a fost de a oferi suport pepinierelor locale. În cadrul acestei inițiative, discutându-se și oportunitatea licențierii producerii locale a portaltoaielor seria Gisela® și Wavit®.

VITROHUB, singurul laborator de multiplicare in vitro din Moldova, ar putea deveni producător licențiat al acestor portaltoaie, ceea ce ar aduce beneficii semnificative întregului sector pomicol.

„Anul acesta am importat portaltoaiele Wavit® și seriile Gisela®, însă am întâmpinat unele probleme, precum ne-a explicat expertul german, ca rezultat al unei proaste aclimatizări. Plantele au fost supuse stresului și au stagnat în creștere. Ulterior, vom cunoaște cum am putea minimiza impactul acestei probleme, dar, totodată, dorim ca să avem astfel de material pentru altoire disponibil la noi în Moldova. Acordarea licenței de producere laboratorului VITROHUB este importantă și pentru noi ca producători de material săditor, și pentru întregul sector, căci vorbim de costuri mai mici pe tot lanțul”, a declarat Andrei Ciobanu, proprietarul uneia dintre pepinierele vizitate.

Pe lângă vizitele la pepiniere, a fost organizată și o întâlnire cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova (Moldova Fruct). În cadrul acestei întâlniri, s-au analizat impedimentele întâmpinate de producătorii pomicoli în identificarea materialului săditor de calitate pentru înființarea plantațiilor.

Informațiile obținute în urma vizitelor vor fi analizate de către Consortium Deutscher Baumschulen GmbH, care urmează să ia o decizie privind licențierea producerii portaltoaielor. Acest pas ar putea stimula producția de material săditor în Moldova, oferind pepinierelor locale acces la portaltoaie de înaltă calitate, adaptate condițiilor locale și la costuri mai reduse.

Pentru mai multe detalii, accesați vitrohub.md.

Acest material a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale