Conform Strategiei securității alimentare a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030, statul va întreprinde mai multe măsuri ce vor contribui inclusiv la suplinirea importurilor cu produse autohtone.
În ultima perioadă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) comunică despre creșterea numărului de bovine înregistrate. În același timp, la raft avem, în continuare, produse lactate din import.
Întrebat când acestea vor fi substituite cu produse autohtone, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii a ținut să specifice că, la moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 17 500 de bovine.
Oficialul a remarcat și faptul că, consumul intern de lactate în Republica Moldova este de circa 568 de mii de tone de produse lactate (brânzeturi, cașcavaluri, iaurt, unt).
Totodată, Bolea a menționat că, cel mai probabil, la finele anului 2025 sau chiar în 2026, vom putea vorbi despre înlocuirea importurilor cu produse lactate autohtone.
Menționăm că, conform raportului AIPA, în perioada 4 martie – 15 aprilie 2024, s-a desfășurat apelul de recepționare a cererile de acordare a plățile directe în sectorul zootehnic kg produs lapte de vacă.
‹ adv ›
În perioada amintită, AIPA a recepționat 185 cereri pentru subvenționarea cu 3 lei per kg lapte facturat în perioada 01 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.
Astfel, 183 de entități economice au beneficiat de plăți, pentru 22 550 de tone de lapte facturat, iar suma debursată din FNDAMR a constituit cca 67,64 mil. lei.
Comentarii