‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducția de lactate autohtone: când am putea reduce importurile?

Producția de lactate autohtone: când am putea reduce importurile?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Conform Strategiei securității alimentare a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030, statul va întreprinde mai multe măsuri ce vor contribui inclusiv la suplinirea importurilor cu produse autohtone. 

În ultima perioadă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) comunică despre creșterea numărului de bovine înregistrate. În același timp, la raft avem, în continuare, produse lactate din import.

Întrebat când acestea vor fi substituite cu produse autohtone, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii a ținut să specifice că, la moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 17 500 de bovine.

„Atunci când a început implementarea reformei în sectorul zootehnic, în primă etapă, am introdus subvențiile per cap de animal, ceea ce ne-a și permis să creștem numărul de animale, de la 5 100 până la 17 500 de bovine. Reieșind din faptul că am majorat numărul de bovine, dar nu a crescut și cantitatea de lapte produsă, am decis să introducem plata per kg de lapte.

Acest mecanism a dus, inițial, la scăderea numărului de animale de la 12 mii, care erau înregistrate în acel moment, la 10 mii de capete. Ceea ce a însemnat că acele animale, care erau slab productive au fost sacrificate și practic vorbim doar despre creșterea animalelor înalt productive. După care, în perioada 2022 și până la data de 1 septembrie 2024, am înregistrat o creștere de bovine de până la 17 500 de bovine”. 

‹ adv ›

Oficialul a remarcat și faptul că, consumul intern de lactate în Republica Moldova este de circa 568 de mii de tone de produse lactate (brânzeturi, cașcavaluri, iaurt, unt). 

„Să vorbim, la moment, despre reducerea importurilor este prematur. În primele șase luni ale anului curent, avem o producție de lapte de circa 28 de mii de tone de la ferme și o bună parte din lapte este colectat de la gospodării casnice, pe când consumul intern este de 568 de mii de tone. Este clar că avem o producere mult prea mică. În schimb, din discuțiile cu Asociația crescătorilor de bovine, constatăm că, producătorii locali au început să discute mult mai lejer și sigur cu procesatorii din Republica Moldova, pentru că deja pot oferi cantitate și calitate mult mai mare. Avem producători care se asociază și negociază cu procesatorii.

Obiectivul MAIA este să ajungem la 20 de mii de vaci mulgătoare, ceea ce ar însemna un efectiv de animale de circa 30-35 de mii de animale în ferme, cu o cantitate minimă de lapte de 8 tone, adică 160 de mii de tone de lapte producție autohtonă. Atunci abia am putea să ne gândim la înlocuirea importurilor”. 

Totodată, Bolea a menționat că, cel mai probabil, la finele anului 2025 sau chiar în 2026, vom putea vorbi despre înlocuirea unor cantități din import cu produse lactate autohtone. 

„MAIA susține producătorii autohtoni prin toate programele sale și este important ca noi toți să susținem producerea locală și să consumăm produse autohtone”, a spus ministrul în cadrul Clubului de presă. 

Menționăm că, conform raportului AIPA, în perioada 4 martie – 15 aprilie 2024, s-a desfășurat apelul de recepționare a cererile de acordare a plățile directe în sectorul zootehnic kg produs lapte de vacă.

‹ adv ›

În perioada amintită, AIPA a recepționat 185 cereri pentru subvenționarea cu 3 lei per kg lapte facturat în perioada 01 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Astfel, 183 de entități economice au beneficiat de plăți, pentru 22 550 de tone de lapte facturat, iar suma debursată din FNDAMR a constituit cca 67,64 mil. lei

Totodată, în acest an, în premieră, fermierii moldoveni au primit plăți directe pentru un kilogram de lapte de oaie și de capră. Potrivit MAIA, în total, au fost depuse 29 de cereri, ceea ce este un număr mult prea mic.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›