duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum să combați ecologic bolile și dăunătorii la legume

Cum să combați ecologic bolile și dăunătorii la legume

Recomandate

Chiar dacă pare a fi complicat, menținerea bolilor și dăunătorilor la legume în sistemul ecologic sub control poate fi realizată aplicând măsuri simple și mai puțin costisitoare. În primul rând, acestea țin de respectarea asolamentului, utilizarea soiurilor rezistente și menținerea sănătății solului (mai multe detalii găsiți aici), dar sunt și metode eco ce pot distruge organismele nocive rapid, fără a avea impact negativ asupra mediului.

Pentru a menține sub control bolile și obține o recoltă bogată, este important să realizați următoarele procedee:

 

 

 

 

 

Pentru a combate bolile provocate de ciuperci (mana tomatelor, putregaiul coletului, făinarea) pot fi utilizate produsele Trichodermină, sulfat de cupru, Recol.

Pentru combaterea infecțiilor bacteriene (cancerul bacterian, pătarea bacteriană, pătarea unghiulară la castraveți, bacterioza vasculară la varză) sunt recomandate produsele: Rizoplan, Paurin;

Pentru a combate mana la legume poate fi utiizată planta Coada-calului (1kg de plante+10 litri de apă se lasă la macerat timp de 24 de ore după care se fierbe 20 de minute, se strecoare și lasă la răcit).

Pentru a combate cancerul bacterian al tomatelor se folosește purin de ceapă (500g frunze proaspete sau 200g coji la 10 litri de apă. Se lasă la macerat timp de 8 – 10 zile, în funcţie de temperatzra mediului. Mai poate fi folosit şi sucul plantei într-o diluţie de 1:5. Mai poate fi folosit ca îngrășământ, fiind diluat de 10 ori pentru întărirea plantelor).

Pentru a combate pătarea frunzelor (Xanthomonas spp) și pătarea pustulară a tomatelor (Pseudomonas spp) poate fi folosit maceratul de usturoi infuzie din 75g de bulbili/10 litri de apă sau macerat în apă timp de 1 oră din 100g bulbili tocaţi la 10 litri de apă; se poate folosi şi sucul plantei în diluţie de 1:5.

Atenție! Aceste metode pot fi aplicate atât în scopul prevenirii bolilor, cât și pentru combaterea acestora. Termenul recomandat de repetare a tratamentelor este de 7-10 zile.

Combatere dăunători:

Afidele, acarienii și musculița albă de seră și păduchi la legume pot fi combătuți utilizând insecticidul bio Pelecol. Iar pentru a combate moliile miniere, tripșii, musca cepei, musca morcovului, viespea cu ferestrău în sere pot fi instalate capcane lipicioase.

Aceste capcane pot fi instalate și pentru monitorizarea zborului dăunătorilor și numărului acestora.

Capcane instalate în sere pentru a monitoriza și capta tripșii; FOTO: marcoser.ro

Totodată, o metodă eficientă pentru combaterea dăunătorilor este utilizarea altor plante cu efect repelent asupra dăunătorilor. Ținând cont de faptul că o problemă stridentă a sectorului legumicol din țară este insuficiența brațelor de muncă, astfel, legumele sunt cultivate pe suprafețe relativ mici, utilizarea acestor metode devine și mai accesibilă.

Aceste plante pot fi atât cultivate pe câmpurile unde sunt produse legumele, astfel, menținând la distanță dăunătorii, cât și unele din ele utilizate la producerea insecticidelor bio cu care sunt mai apoi stropite plantele. În acest sens este utilizat muștarul, pelinul, ceapa, urzica vie, ricinul și altele.

Aplicarea preparatelor din aceste plante se realizează la depistarea populațiilor mari de dăunători, dar și la densități mici. Tratamentele trebuie efectuate la timp pentru a evita răspândirea în masă a dăunătorului. Acestea, la fel, pot fi repetate peste 7-10 zile.

Totodată, utilizarea altor insecte ce consumă larve sau duc la reducerea populației dăunătorilor la fel este binevenită.

Important! Dacă planificați să utilizați aceste insecte pentru combaterea dăunătorilor, comanda către companiile sau Institului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor ce se ocupă de înmulțirea acestora la noi în țară trebuie realizată din timp, pentru ca acestea să reușească să reproducă cantitatea necesară de prădători.

Sursă selectivă material: Tehnologii ecologice de cultivare a legumelor, Sebastian Brumă

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco