joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAgricultura regenerativă, o nouă oportunitate pentru fermierii din Moldova

Agricultura regenerativă, o nouă oportunitate pentru fermierii din Moldova

Recomandate

Agreena, cea mai importantă companie de certificare a carbonului din sol, anunță noi oportunități pentru fermierii din Republica Moldova, continuând obiectivul de a-i susține în tranziția către agricultura regenerativă, prin programul AgreenaCarbon.

Agricultura este unul dintre pilonii tradiționali pentru economia Republicii Moldova și, totodată, ramura primordială de activitate a întregii populaţii. Potrivit datelor publicate în Cadastrul funciar din 2021, suprafața totală a terenurilor cu destinație agricolă din Republica Moldova era de 2129,5 mii de hectare.

Agreena activează pe piața din Republica Moldova încă din 2021, prin parteneriatul exclusiv cu Proteh Agro SRL, parteneriat prin care are deja în gestiune peste 170.000 ha.

Pentru a beneficia de certificatele de carbon, fermierul se înscrie prin intermediul Proteh Agro, care realizează în numele acestuia toate demersurile pe platforma AgreenaCarbon.

Proteh Agro introduce datele privind activitatea desfășurată pe terenurile cultivate din ultimii 5 ani, iar ulterior, dacă fermierul este interesat să participe în programul Agreena după ce și-a văzut potențialul de câștig, acesta va avea o întâlnire cu echipele de consilieri, urmând semnarea contractului. 

„Agricultura reprezintă un domeniu strategic pentru Republica Moldova, o țară care dispune de un potenţial uriaș de dezvoltare. Efectele schimbărilor climatice sunt vizibile și creșterea productivității necesită investiții majore. Investițiile în agricultura conservativă pot contribui la reducerea riscurilor climatice și prezintă potențial pentru asigurarea hranei și pentru îmbunătățirea biodiversității”, a declarat Andrei Pavlenco, Directorul companiei Proteh Agro SRL.

În ultimii o sută de ani, Republica Moldova a înregistrat schimbări semnificative ale temperaturilor și precipitațiilor medii. Țara a devenit mai caldă, cu o creștere medie a temperaturii de peste 1°C, în timp ce creșterea precipitațiilor a constituit doar 54.7 mm, potrivit Agenției de Mediu.

AgreenaCarbon este primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, care primește o atenție internațională semnificativă, deoarece fermierii pot elimina carbonul din atmosferă și îl pot stoca în solurile lor.

Măsurând cantitatea de carbon din sol produsă într-un an de recoltă, Agreena oferă fermierilor certificate care pot fi ulterior vândute pe piața voluntară de carbon, fiecare dintre acestea fiind echivalent cu o tonă de CO2.

„Agricultura regenerativă capătă o amploare tot mai mare la nivel global. De aceea, ne bucurăm să fim prezenți și pe piața din Republica Moldova, una dintre țările care ține pasul cu schimbările practicilor agricole și inovația tehnologică.

Numărul certificatelor de carbon pe care-l acordăm anual depinde foarte mult de suprafețele arabile ale fermei înscrise în program, de practicile pe care fermierul le adoptă şi de pașii tranziţiei pe care-i urmează. Avem fermieri care fac o mică schimbare în ferma lor, dar și fermieri care adoptă întreg pachetul de practici conservative, putând astfel obține pâna la 3-4 certificate pe hectar”, a explicat Mihaela-Monica Vasile, Market Lead Agreena în România și Republica Moldova.

Înscrierile pentru anul agricol curent sunt în plină desfășurare, iar prioritate la înscrierea în program o au fermierii care doresc să realizeze tranziția de la agricultura convențională la cea conservativă.

Astfel, prin adoptarea practicilor agriculturii regenerative, fermierii au un rol esențial în combaterea schimbărilor climatice, a insecurității alimentare și a problemelor legate de mediul înconjurător.

Mai multe detalii despre obținerea Certificatelor de carbon pe acest link.

Despre Agreena

Agreena extinde agricultura regenerativă prin finanțare și tehnologie. Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen și Julie Koch Fahler au dezvoltat în 2021 unul dintre primele programe de plată a carbonului din sol acreditat la nivel internațional, AgreenaCarbon, unul dintre primele din lume.

Platforma AgTech cuantifică valorile de referință ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientări ale IPCC ale Organizației Națiunilor Unite, monitorizează și raportează reducerile de GES și emisiile de carbon.

Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terți pentru fermieri, care pot fi vândute pe piața voluntară a carbonului. De la lansare, Agreena și-a extins oferta către fermieri din 14 țări din Europa și a achiziționat recent compania de teledetecție în domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial. Mai multe informații pe site-ul agreena.com

Despre Proteh Agro SRL

Proteh Agro SRL a fost fondată în 2009 și are drept obiectiv principal implementarea agriculturii conservative în Republica Moldova. Din 2021 este partener Agreena ApS și înrolează fermierii din Republica Moldova în programul AgreenaCarbon, ajutându-i să primească certificate de carbon ca beneficiu suplimentar în tranziția lor către agricultura regenerativă.

Agreena
Agreenahttps://agreena.com/ro/
Agreena amplifică puterea eliminării carbonului din sol și capitalul natural pentru a finanța tranziția către agricultura regenerativă.

Citește și ›

Advertoriale