AIPA a dat start evaluării și selectării proiectelor depuse pentru subvențiile în avans

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că a demarat procesul de evaluare și selectare a cererilor depuse în cadrul mecanismului de plăți în avans, în conformitate cu Regulamentul privind măsurile de subvenționare în avans și condițiile specifice de eligibilitate pentru subvenționarea în avans din Fondul național de dezvoltare al agriculturii și mediului rural, aprobat prin HG nr. 465/2023.

În acest sens, procesul de evaluare și selectare a fost inițiat cu proiectele depuse în cadrul măsurii S.A_ 1.1 Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale.

Urmare a procedurii de evaluare și selectare a dosarelor, membrii Comisiei de evaluare și selectare (CES) au aprobat 20 de proiecte ca fiind eligibile, întrunind toate condițiile de eligibilitate, astfel, servind drept temei pentru perfectarea contractului de finanțare cu potențialii beneficiari.

Lista proiectelor eligibile și transmise spre finanțare pot și accesate aici.

În cadrul apelului I, derulat în perioada 18 septembrie -16 noiembrie 2023, la Subdiviziunile Teritoriale AIPA, au fost depuse 50 de cereri de solicitare a subvenției în avans, pentru proiectele investiționale de Îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii economice rurale.

Totodată, în cadrul procesului de examinare a dosarelor, 13 proiecte investiționale au fost declarate neeligibile, unul a fost retras de către solicitant, iar pentru 16 proiecte investiționale urmează a fi luată decizia de către aparatul central AIPA.

Mușchi în grădină – de ce cresc și cum scăpăm de ei

0

În ciuda aspectului decorativ, prezența de mușchi în grădină provoacă nemulțumiri în rândul multora, iar acestea cresc pe măsură ce se încearcă combaterea lor, în multe cazuri, soldată cu insucces.

Acest lucru se întâmplă deoarece eliminarea mușchiului de pe terenuri începe cu înțelegerea modului și motivului pentru care mușchii cresc și a celor mai eficiente metode de a-i combate.

De ce mușchii sunt greu de combătut?

mușchi

Mușchii sunt diferiți de alte plante, iar o parte din secretul controlului mușchiului este realizarea faptului că mușchii nu sunt ca majoritatea plantelor.

Erbicidele standard pentru buruieni, chiar și cele mai puternice, adesea nu ucid mușchiul. Spre deosebire de alte plante, mușchii nu au rădăcini sau sisteme conducătoare pentru a transporta apa și nutrienții – sau, în cazul combaterii, produsele de control, prin structurile lor primitive.

Mușchii au nevoie de foarte puțină lumină, dar de multă umiditate. Ei prosperă în umbră și în sol constant umed, prost drenat, excesiv de acid.

Iarba sănătoasă de gazon are nevoie de opusul acestora. De aceea, mușchii adesea cresc acolo unde iarba și alte plante au eșuat. Când condițiile descurajează creșterea ierbii, mușchii profită de oportunitate și se instalează.

Lumina slabă, nivelul pH-ului și umiditatea sunt doar câteva dintre motivele pentru care mușchiul se află în curtea dumneavoastră.

Aceste condiții favorizează creșterea mușchiului:

  • Sol compactat. Circulația slabă a aerului în sol permite o umiditate prea mare.
  • Drenajul slab al solului. Solul umed care are un drenaj deficitar poate include solul din locurile joase sau tipuri de sol care sunt predispuse la drenaj deficitar, cum ar fi cele argiloase.
  • Sol foarte acid (pH scăzut al solului). Plante precum pinii sunt acide și pot încuraja creșterea mușchiului.
  • Umbra puternică sau medie. Umbra excesivă permite crearea unor medii umede, perfecte pentru mușchi.
  • Tăierea ierbii de gazon mult prea jos. Tăierea prea joasă a gazonului ajută mușchiul să crească, deoarece are o șansă mai mare de a concura cu iarba subțiată.
  • Un control slab al irigării ce provoacă exces de umiditate.
  • Sol subfertilizat, sărac. În general, mușchiul este prietenul solurilor sărace. Insuficiența de nutrienți poate afecta dezvoltarea plantelor ce cresc, de obicei, în grădină, locul acestora fiind preluat de mușchi, fără exigențe la acest capitol.

Cum să scapi de mușchi din grădină?

În primul rând, pentru a scăpa de mușchi din grădină, trebuie să creăm condiții improprii pentru aceștia. Asigurarea aerării solului prin afânare, realizarea analizei solului pentru determinarea deficiențelor și suplinirea carențelor ar fi un prim pas în acest sens.

Fertilizările cu produse pe bază de fier (de exemplu sulfat de fier) sunt eficiente în controlul mușchilor.

Urmați mereu instrucțiunile de pe eticheta produsului și țineți toate produsele pe bază de fier departe de beton, cărămidă și piatră, deoarece fierul poate lăsa în mod natural pete asemănătoare ruginei pe aceste suprafețe și pe altele similare.

O fertilizare echilibrată cu îngrășăminte organice la fel v-ar putea fi de folos.

V-ar plăcea și articolul Cum se face compostul: utilizăm resturi vegetale din grădină pentru îngrășământ organic.

Creșteți lumina directă a soarelui. Dacă aveți prea multă umbră în curte, ar putea fi timpul să tăiați acei arbuști sau să faceți tăieri.

Creșteți pH-ul solului. Iarba de gazon se dezvoltă bine pe un sol cu un nivel de pH de aproximativ 6,0 – 7,0, pe când mușchiul se dezvoltă bine pe niveluri mai scăzute ale pH-ului (între 5,0 și 5,5).

Cele mai comune ingrediente pentru a crește nivelul pH-ului solului includ varul, dolomita și cenușa de lemn sau orice alte elemente care includ în mod natural carbonat de calciu.

Amendamente utilizate pentru a ajusta pH-ul solului:

Înainte de a adăuga ceva în sol, efectuați analiza solului pentru a evalua starea acestuia. O simplă testare a pH-ului vă poate fi utilă în realizarea unei fertilizări corecte.

În acest sens, v-ar putea fi util articolul Cum determinăm pH-ul solului – metode moderne și tradiționale.

Înlăturați resturile vegetale. O greblă electrică face acest lucru rapid. Cel mai bun moment pentru a grebla mușchiul este toamna și primăvara târziu, când gazonul este uscat, iar resturile ușoare și pufoase. Acest lucru permite îndepărtarea cantității maxime, minimizând stresul asupra gazonului dumneavoastră.

Dacă covorașele de mușchi vi se potrivesc în alt loc, mutați bucățile de mușchi în grădinile cu pietre umbrite sau așezați ferm bucățile de mușchi la baza plantelor din containere iubitoare de umbră pentru un mulci viu și mențineți-le umede.

muschi gazon

Planificăm corect parcelele cu legume în grădină: între „da” și „nerecomandat”

0

Planificarea corectă a parcelelor de legume în grădină aduce rezultate frumoase reflectate printr-o recoltă bună, mai puține boli și dăunători în timpul vegetației, dar și lucrări realizare mult mai eficient.

În acest articol vorbim despre regulile pe care ar fi bine să le ia în calcul orice grădinar sau mic legumicultori pentru rezultate mai bune. Aspectele importante de luat în calcul atunci când planificați ce exact să cultivați și unde sunt:

  • Ordinea de rotație a culturilor
  • Ce cultură plantăm în vecinătate pentru a avea „vecini buni”
  • Organizarea corectă a parcelei: dimensiunea, forma recomandată.

Proiectarea parcelelor este o lucrare destul de migăloasă ce ajută la crearea unei zone confortabile și funcționale pentru toți membrii „familiei” de plante cultivate.

Ordinea de rotație a culturilor

Practicile agricole sunt cheia pentru creșterea plantelor sănătoase. Când planificați, trebuie să organizați rotația corectă a culturilor. Rotația culturilor este o soluție universală ce, odată adoptată, vă va salva de probleme cum ar fi carența de nutrienți, boli sau dăunători.

Pentru a evita problemele la cultivarea legumelor, nu se recomandă să plantați specii din aceeași familie într-un singur loc timp de doi ani la rând.

Spre exemplu, pentru cunoscuta familie Solanaceae care include specii cum ar fi tomatele, cartoful, vinetele și ardeii, ar putea apărea probleme la cultivarea acestor specii ani la rând.

Acest lucru se întâmplă pentru că au boli comune, astfel că în cazul în care anul trecut, de exemplu, cartoful a fost afectat de o boală, aceasta, cel mai probabil, va apărea în acest an la tomatele cultivate pe aceeași parcelă.

În plus, plantele au abilități diferite de a asimila nutrienți. Cultivarea nesistemică duce la epuizarea solului. Rădăcinile castraveților, cepei și cerealelor extrag mult potasiu și fosfor din straturile superioare ale solului, iar morcovii și sfecla le absorb din nivelul inferior.

Rotația rezonabilă a culturilor presupune schimbarea anuală a locurilor pentru speciile de plante. Înainte de a planta, se face o listă cu culturile care doriți să le cultivați. Legumele populare sunt împărțite în patru grupuri, care sunt distribuite între parcele pe planul de amenajare al lotului:

  • Culturi pentru frunze. Acestea includ toate soiurile de varză, ceapă verde, salată verde și spanac.
  • Culturi pentru fructe. Dovleac cu castraveți si dovlecei, roșii cu ardei și vinete.
  • Culturi pentru rădăcini. Cartofi, morcovi, ridichi și sfeclă.
  • Leguminoase. Fasole, mazăre, bob.

În anul următor, fiecare grupă face un pas înainte, pe noua parcelă, astfel are loc rotația culturilor.

Dacă mărimea grădinii permite, atunci se lasă o parcelă pentru odihnă. Pentru ca pământul să nu stea inactiv, pot fi semănate îngrășăminte verzi, care vor livra solului mulți nutrienți necesari.

O parcelă cu plante de trifoi roșu, galben, lupin nu numai că arată original, dar îmbogățește și solul cu substanțe utile.

La acest subiect, vă recomand articolul Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol.

Leguminoasele, plantele crescute pentru condimente (coriandru, busuioc) și verdețurile (spanacsalatăsunt premergători universali pentru toate celelalte culturi din gradină. Plantele din grădină îmbunătățesc caracteristicile solului.

Plantele solanacee și cucurbitacee (castraveți, dovlecei, pepene verde, pepene galben) nu pot fi cultivate după legume înrudite și una după altaRidichile și sfecla nu cresc bine după varză și morcovi.

Usturoiul dezinfectează solul din grădină, este sigur pentru toate culturile, cu excepția lui și a cepei. Detalii despre Ce plantăm după recoltarea usturoiului. Vezi culturile recomandate.

Căpșunile nu prind bine rădăcini după castraveți, roșii și cartofi. Porumbul zaharat crește bine după toate culturile, cu excepția sorgului.

Premergătorii nefavorabili ai leguminoaselor (mazăre, fasole) din grădină sunt speciile înrudite și porumbul.

Verdețurile sunt incompatibile cu varza și morcovii.

Reguli de plantare a „vecinilor buni”

Amenajarea grădinii într-o zonă mică va ajuta la plasarea compactă a plantelor și la obținerea unui randament ridicat. Dacă alegeți vecinii potriviți, atunci veți avea doar beneficii. Vecinii de succes sunt capabili să minimizeze daunele provocate de dăunători și insecte.

Fasolea sub formă de tufă respinge gândacii de Colorado din cartof, vinete și păduchii de la varză. Fasolea e bine să fie plantată în jurul parcelei cu castraveți, cartofi și porumb, deoarece această cultură îmbunătățește nutriția cu azot în grădină.

Mazărea este însoțitorul perfect pentru morcovi și napi, iar pelinul și gălbenelele dacă sunt în vecinătate le strică gustul.

Mai multe detalii la acest subiect găsiți în articolele:

Planificarea corectă a parcelelor în grădină

Cartofii pot fi plantați și cresc bine în parcele mixteHreanul, vetricea și nasturtium resping insectele. Prietenia dintre spanac și fasole alungă gândacii de Colorado. Țelina inhibă speciile crescute pentru rădăcină, de aceea este interzisă cultivarea ei aproape de cartof.

Pătrunjelul dintre rândurile de căpșuni va speria limacșii. Usturoiul coexistă fără probleme în grădină cu căpșunile, dar nu preferă vița de vie. Mazărea este recomandată ca prietenă pentru napi.

Porumbul este o plantă care este deosebit de pretențioasă. Vecini, cum ar fi sfecla sau țelina nu sunt recomandați. Iar cultivat împreună cu dovleacul și fasolea, se dezvoltă toți foarte bine, deoarece vecinii se sprijină reciproc pe toată perioada de dezvoltare.

Ardeiul se înțelege perfect cu busuiocul, dar nu este recomandat în alianță cu feniculul.

Cum aranjăm parcelele în grădină

Planificarea atentă a grădinii va ajuta la obținerea unei recolte bogate pe o suprafață mică. Dacă plantați legumele conform regulilor, cu parcele frumoase și vecini comozi, această armonie va asigura și o roadă bogată.

Chiar dacă culturile care sunt expuse la aceleași boli și dăunători sunt cât mai îndepărtate una de cealaltă pe parcelă, totuși, atunci când una dintre ele este infectată, este necesar să se efectueze un tratament preventiv pentru restul.

Acest lucru este valabil mai ales pentru bolile fungice în formă avansată. Ele sunt răspândite prin spori și, uneori, raza de infecție este mai mare de un kilometru. Din același motiv, nu este suficient să eliminați plantele infectate, acestea trebuie distruse.

Înălțimea și grosimea părților aeriene și radiculare ale plantei este, la fel, importantă. Nu puteți planta împreună plante înalte, stufoase și cele care abia se văd de la sol.

Rezultatul va fi evident – uriașul îl va îneca pe scund. Și dacă planta are un sistem radicular puternic, nu trebuie să plantați alături legume cu un sistem slab, superficial.

Dar există un truc aici. Dacă o rădăcină puternică, de exemplu, hreanul, merge departe spre interior și ia hrană de acolo, atunci menta poate fi plantată ca vecin, pentru că rădăcinile ei se dezvoltă în stratul superior al solului. În plus, ambele plante sunt suficient de puternice pentru a concura.

Raportul dintre plante și umiditatea solului poate fi un alt aspect important de luat în calcul. Un exemplu viu sunt tomatele și castraveții plantați în aceeași seră. Roșiile iubesc udarea rară, dar abundentă, castraveții, iar au nevoie de sol umezit în mod constant.

Pentru a menține un aspect atractiv al culturilor plantate, sunt recomandate parcelele cu rânduri înguste. Dacă aveți acces la acestea dintr-o singură parte, dimensiunea nu trebuie să depășească intervalul 50-60 cm.

Dacă plantele pot fi îngrijite din două părți, atunci se recomandă parametrii de 70-80 cm. Este ușor să afânați solul, să îndepărtați buruienile și să monitorizați starea legumelor.

Dimensiunea optimă a cărării dintre rânduri este de la 30 la 50 cm, dar recomandată e distanța de 40 cm. Pe aceasta poate fi plasat rumeguș sau prundiș pentru acces în perioada umedă.

Atunci când planificați o grădină, lungimea parcelelor depinde de cerințele proprietarului și de caracteristicile terenului. Parametri tradiționali – de la 5 la 10 metri.

V-ar putea plăcea și Creșterea legumelor în paturi înguste după metoda Mittleider – cum obținem recolte bogate.

Diverse forme de parcele

Structurile practice și convenabile se încadrează în compoziția generală, de aceea se folosesc forme geometrice. Cele mai recomandate sunt, de obicei, modelele dreptunghiulare.

Cele pătrate nu trebuie înființate mai lat de 50-60 cm, altfel îngrijirea legumelor va fi complicată.

O parcelă uriașă arată impresionant, dar greu de prelucrat. Cu cât diametrul este mai mare, cu atât este mai greu să îndepliniți lucrările agricole. Cărărușele panificate vor ajuta la facilitarea îngrijirii plantelor.

Parcelele înălțate pot fi amplasate oriunde pe teren. O structură complexă cu mai multe straturi arată armonios pe fundalul unei curți sau al unui gazon.

Prețurile produselor agricole în 2023 s-au redus cu 17,8%, comparativ cu 2022

0

Biroul Naţional de Statistică informează că, preţurile producătorului la produsele agricole în anul 2023 față de anul 2022 s-au redus cu 17,8%, inclusiv:

  • prețurile la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu 22,2%;
  • prețurile la produsele animaliere s-au majorat în medie cu 2,7%.

Evoluția indicilor preţurilor producătorului la produsele agricole în ultimii doi ani (în % faţă de anul precedent) este prezentată în tabelul ce urmează.

Tabelul 1. Evoluţia indicilor preţurilor producătorului la produsele agricole (în % faţă de anul precedent)

Preţurile producătorului la produsele vegetale în anul 2023 față de anul 2022 s-au micșorat mai semnificativ la: orz – cu 36,9%, rapiță – cu 36,1%, grâu – cu 34,6%, floarea soarelui – cu 34,3%, secară – cu 33,8%, soia – cu 24,1%, porumb boabe – cu 17,0%.

În același timp, s–au majorat preţurile producătorului la: fructe sâmburoase – cu 30,6%, cartofi – cu 25,1%, struguri – cu 20,3%, fructe sămânțoase – cu 15,1%, leguminoase pentru boabe – cu 9,8%.

La produsele animaliere a fost marcată majorarea prețurilor de vânzare la: lapte – cu 7,7%, ouă alimentare – cu 4,2%, animale în greutate vie – cu 2,1%.

Dinamica trimestrială a preţurilor producătorului în comparație cu perioada respectivă din anul precedent este prezentată în Figura 1.

Figura 1. Evoluția indicilor trimestriali ai preţurilor producătorului la produsele agricole în anii 2022-2023 (trimestrul corespunzător al anului precedent =100)

Fermier: Hibridul de porumb DKC 4712 a fost în top. Vom testa și floarea-soarelui Dekalb

0

Fiecare producător agricol își planifică minuțios investițiile pe care urmează să le realizeze odată cu începerea campaniei de primăvară. Majoritatea recunosc că la baza deciziilor de a opta pentru un hibrid sau altul, un produs de la o anumită companie stau rezultatele obținute în sezonul trecut.

Și, mai cu seamă, aceste rezultate sunt mult mai importante atunci când condițiile climaterice sunt tot mai imprevizibile și fermierii se confruntă cu tot mai mulți ani secetoși. În aceste condiții, doar o genetică performantă poate garanta o recoltă stabilă.

Gospodăria Vapricom SRL, din satul Văratic, raionul Râșcani, are în gestiune o suprafață de 1000 de hectare, pe care cultivă șapte culturi: porumb, floarea-soarelui, grâu, soia, sfecla pentru zahăr, rapița, orz.

Activitatea acesteia își are începutul în anul 2004, iar începând cu anul 2017 se implică și Alexandru Gasanov, care, alături de membrii familiei, dezvoltă această afacere, fiind în calitate de agronom. În cadrul gospodăriei activează 32 de muncitori.

Anul 2023 a fost unul dificil, chiar dacă au obținut o recoltă mai mare, comparativ cu regiunea de sud a țării, însă prețurile de comercializare mici nu le-au permis să obțină profit. Mai mult ca atât, nu au reușit să-și acopere nici costurile de producție, susține Alexandru Gasanov.

Fermierul povestește că, tehnologia de lucrarea a solului este una clasică, pentru că și-au creat un asolament pretabil. Totodată, dispun de tehnica necesară pentru această tehnologie.

„Pentru a trece la No-till ar trebui să investim foarte mult în utilaje și agregate noi. Luând în calcul fapătul că, în ultimii ani, prețurile la producția agricolă sunt foarte mici, nu riscăm să investim. Dar avem și culturi ca sfecla de zahăr pe care nici nu am putea să o cultivăm în tehnologia No-till. Înțelegem perfect că, pentru a obține rezultate avem nevoie de cel puțin cinci ani să practicăm No-till, rezultatele nu vin imediat, solul trebuie să se adapteze”.

Chiar dacă terenurile pe care le lucrează sunt amplasate în apropierea râului Prut, nu pot iriga permanent, pentru că pe timp de secetă apa scade foarte mult.

„Putem să irigăm aproximativ 150 de ha, dacă nivelul apei nu scade, dar nici sistemul de irigare nu ne permite să irigăm mai mult de 6-7 ha timp de 24 ore”. 

Cu compania Bayer au o colaborare de mai mulți ani, astfel că procură mai multe produse pentru diverse culturi, pornind de la hibrizi de porumb, cât și produse de uz fitosanitar.

„Hibridul de porumb Dekalb 4712, după recoltele obținute, s-a clasat pe primele poziții. În anul 2023, la acest hibrid am avut o recoltă de 8, 7 tone la ha. Însă, pe unele câmpuri, acesta, însămânțat după soia, a dat recolte de 11,2 tone la ha.

Un alt hibrid de porumb care la fel a înregistrat recolte bune, a fost DKC 4098. Pentru anul curent, cu siguranță rămânem la hibridul DKC 4712. În plus, ne propunem să testăm și noul hibrid de floarea-soarelui Dekalb”.

Ceea ce ține de produsele de uz fitosanitar, Alexandru Gasanov a menționat că aplică fungicidul sistemic Nativo® Pro la grâu și floarea-soarelui, Tilmor® la rapiță și Madison® la sfecla de zahăr.

„Suntem mulțumiți de rezultatele și recoltele pe care le-am obținut utilizând produsele Bayer. Le vom aplica și în continuare pentru că sunt de calitate. Hibrizii de porumb de la Dekalb oferă recolte înalte cu umiditate scăzută la recoltare, ceea ce desigur reprezintă un avantaj foarte mare, ținând cont de prețurile mari pe care ar trebui să le achităm la uscătorii”.

În contextul în care criza forței de muncă calificate devine tot mai acută, fermierul și-ar dori să achiziționeze tehnică mai performantă, dar acest pas este strict legat de realitățile cotidiene.

„Avem nevoie de tractoriști, alți specialiști calificați, iar cei care muncesc astăzi în agricultură, în cea mai mare parte, sunt oameni în etate. Din păcate, tinerii nu doresc să se încadreze în acest sector. Cred că în următorii 10-15 ani, cea mai mare problemă pentru domeniul agricol va fi lipsa forței de muncă.

Cu toții avem nevoie să trecem la o tehnică mai performantă, care să ne permită să realizăm aceleași lucrări cu costuri mai mici și cu o eficiență mai înaltă”. 

Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare

0

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă, la temperatura de +8 grade Celsius. Cele mai bogate recolte de struguri sunt obţinute în anii cu vară fierbinte şi iarnă relativ caldă.

Rezistenţa la temperaturile joase sau la iernat este un factor determinant în alegerea soiului de struguri de masă şi în corectitudinea determinării sarcinii de rod.

În contextul situaţiei vulnerabile ale culturilor de câmp (cerealelor de toamnă), viţa de vie în calitate de cultură, la moment, are un start pozitiv atât din punct de vedere al depunerii recoltei, cât şi a păstrării ochilor viabili după iernare.

Amintim că, în funcție de gradul de rezistenţă la ger, în contextul condiţiilor climaterice ale Repubilicii Moldova, soiurile de viţă de vie au fost divizate în 5 grupe:

  • rezistente la ger, rezistă – 25…-30 grade C, pierirea ochilor constituie 50%;
  • relativ rezistente la ger, rezistă – 23…-24 grade C;
  • cu rezistenţă mijlocie la ger, rezistă – 21…-22 grade C;
  • cu rezistenţă slabă la ger, rezistă – 19…-20 grade C;
  • nerezistente la ger, rezistă – 17…-18 grade C.

Analiza recentă (27.02.2024) a coardelor la iernare ne dă o speranţă pentru o recoltă stabilă şi calitativă în anul curent.

Majoritatea analizelor prezentate în tabelul de mai jos au arătat că viţa de vie a rezistat bine la temperaturile minime din timpul iernii. Trebuie de menţionat că, soiurile de masă au rezistat diferit, în funcție de doi parametri:

  • rezistenţa la ger (minime absolute);
  • rezistenţa la iernare – la toţi factorii iernii.

Dacă temperaturile minime mai jos de – 15 grade C nu au fost înregistrate, atunci au fost oscilaţii ale temperaturilor, ceea ce a făcut ca unele soiuri clasificate în categoria relativ sau medii rezistente, cum ar fi Prezentabil, Superextra, Arcadia să fie afectate de către condiţiile climaterice în proporție de până la 33 % de ochiuri afectate şi pierite.

În categoria soiurilor apirene, prin stabilitate la condiţiile meteo s-au remarcat soiurile Jupiter şi Apiren roz

În acelaş timp, putem afirma că în condiţiile unei ierni fără temperaturi mai joase de -16 grade C, rezistă relativ bine şi soiurile ce nu sunt rezistente, ce necesită, de obicei, o protecţie adăugătoare, cum ar fi Italia, Black Rose şi Superior Seedless.

Observaţiile efectuate în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Republicii Moldova, confirmă unele legităţi de bază – rezistenţa la iernare depinde de soi, sistemul de cultivare, condiţii de cultivare şi alţi factori importanţi, precum grosimea coardei şi originea ei.

Din datele obținute, se observă că, coardele ce sunt după dezvoltare mai groase de 12 mm au rezistat mai slab, atestându-se mai mult de 50% ochi pieriți şi afectați la soiurile Arcadia şi Prezentabil, comparativ cu 20-25 % la coardele de grosime medie 7-9 mm.

Aceeaşi legitate se păstrează şi în cazul coardelor provenite din copileţi comparativ cu coardele provenite din lăstari de bază, în favoarea celor provenite din copileţi.

Aşadar, un rol primordial îi revine viticultorului pentru a selecta coardele care au iernat cel mai bine, care, de regulă, sunt cele de grosime medie şi, dacă se poate, provenite din copileţi.

În general, rezistenţa la iernare depinde de soi şi de condiţiile de cultivare, care sunt individuale, iar, în final, este necesară pentru ajustarea sarcinii de rod în fiecare an.

*rezultatele rezistenţei la ger nu sunt date generale, sunt individuale, specifice fiecărei plantaţii viticole; 

Tabelul 1. Rezistenţa soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii. SRL „Terra-Vitis”, 2024*

Tabelul 2. Unele aspecte ale rezistenţei soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii. SRL „Terra-Vitis”, 2024:

Experiența Olandeză – Model pentru Dezvoltarea Horticulturii din Moldova

0

În perioada 24 februarie – 3 martie 2024, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID Moldova, a organizat o vizită de studiu în Olanda pentru un grup de reprezentanți ai asociațiilor din sectorul horticol.

Scopul a fost cunoașterea celor mai bune practici privind guvernanța și sustenabilitatea horticulturii olandeze.

Secretarul de Stat al Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Șarban, împreună conducerea mai multor asociații din Moldova și reprezentanții USAID PCRR au avut mai multe întâlniri cu organizații relevante din Olanda, precum Greenports Nederland, World Horti Center, TopSector Tuinbouw și altele.

Aceste discuții au acoperit aspecte precum politica agricolă, schimbul de experiență și cunoștințe despre susținerea și promovarea unei producții horticole sustenabile.

Lecțiile învățate și Conceptul Oficiului Horticol, elaborat cu suportul proiectului, vor fi integrate în ecosistemul horticol autohton.

Acest lucru va contribui la instituționalizarea Oficiului Horticol în Republica Moldova, o instituție publică responsabilă de elaborarea de politici publice, promovarea produselor horticole și evaluarea potențialului de producție.

Această inițiativă va fi esențială pentru dezvoltarea durabilă a sectorului horticol din Moldova și promovarea produselor locale pe piețele interne și internaționale.

Primele cereri depuse prin intermediul noului Produs de garantare „Credit Agricol de Urgență” – aprobate

0

Inițiativa lansată la data de 1 martie curent, reprezintă un sprijin solid pentru întreprinderile agricole micro și mici angajate în cultivarea cerealelor.

Acestea, au acces rapid la credite în valoare de până la 500 000 lei, cu o garanție de 90% din partea Fondului de Garantare a Creditelor, administrat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Resursele financiare puse la dispoziție vor fi utilizate pentru: achiziționarea de semințe, combustibil, îngrășăminte, servicii mecanizate și suport financiar pentru costurile de muncă asociate lucrărilor agricole desfășurate în sezonul primăverii.

Procedura de solicitare a garanțiilor din partea ODA este complet automatizată, și are loc prin intermediul băncilor partenere.

Astfel, solicitanții sunt îndemnați să acceseze creditele garantate prin intermediul uneia dintre cele 11 bănci partenere din țară.

Produsul de garantare „Credit Agricol de Urgență” a fost conceput și dezvoltat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului la inițiativa Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Produsul va fi disponibil și operațional până la data de 31 mai 2024.

Pentru mai multe detalii, accesați aici.

Seminar: Tehnologii moderne de producere a prunelor de soiuri europene

0

Asociația Moldova Fruct cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova organizează seminarul „Tehnologii moderne de producere a prunelor de soiuri europene pentru piața UE”.

Inițiativa este concepută să sprijine producătorii locali în adoptarea celor mai noi și eficiente tehnologii de cultivare a prunelor de soiuri europene, cu un accent particular pe comercializarea și succesul pe piața Uniunii Europene.

Detalii despre Seminar:

  • Tema: Tehnologii moderne de producere a prunelor de soiuri europene pentru piața UE
  • Data și Ora: Joi, 14 Martie 2024, începând cu ora 09:30
  • Locația: Restaurant „Curtea Boierului”, s. Peresecina, r. Orhei
  • Gazdă: Compania „Fani” SRL, cu dl. Ștefan Bîtlan în calitate de administrator.

Seminarul se adresează tuturor producătorilor de prune din regiune, inclusiv celor care nu sunt membri ai Asociației Moldova Fruct, și va beneficia de prezența experților:

  • Alexandra Bîcu, Specialist marketing la APEF Moldova Fruct
  • Peter Hilsendegen, Cercetător la Centrul de cercetare „DLR Rheinpfalz Oppenheim”, Germania
  • Alexandra Braghiș, Specialist în protecția plantelor, consultant independent.

Ce vă așteaptă la seminar:

  • Prezentări privind tehnologiile moderne în producerea prunelor
  • Strategii eficiente pentru accesarea pieței UE
  • Sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri cu experții
  • Oportunitatea de a interacționa cu alți producători și profesioniști din domeniu.

Pentru a vă asigura locul la acest seminar valoros, înregistrarea este obligatorie. Detalii despre agenda seminarului pot fi accesate pe acest link.

Pentru înregistrare, vă rugăm să contactați: