Astelis ® – stimulează înfrățirea cerealelor de toamnă pentru recolte bune

0

Condițiile nefavorabile din toamna anului 2023 a dus la o germinare și creștere mai defectuoase a cerealelor de toamnă.

Ulterior, grâul compensează aceste pierderi la germinare prin capacitatea sa de înfrățire, pentru a obține un minim de spice/m².

În contextul sezonului 2023-2024, este, deci, esențial să se garanteze o înfrățire bună a parcelelor, pentru a nu afecta randamentul.

Biostimulatorul foliar Astelis® din gama ADN, dezvoltat de Timac Agro, este o soluție optimizată pentru a stimula înfrățirea și dezvoltarea radiculară a cerealelor la ieșirea din iarnă.

Astelis se aplică în primele faze de vegetație, după stadiul de trei frunze și are actiune directă asupra procesului de înfrățire, prin stimularea mugurilor dorminzi de pe nodul de înfrățire.

Această stimulare are ca efect formarea mai multor frați și
mai multor rădăcini nodale
pe fiecare plantă și cel mai important formarea de frați viabili care vor face spice.

Produsul acționeză pe cea mai importantă componentă a randamentului la culturile de păioase, și anume numărul de spice/mp.

Odată formați, acești frați, sustinuți de un sistem radicular puternic și o fertilizare echilibrată ținând cont de condițiile pedoclimatice, vor avea un impact important în creșterea productivității la cerealele păioase.

Pentru a sprijini înfrățirea, este necesar să se gestioneze cât mai bine fertilizarea cu azot în funcție de biomasa prezentă.

Astelis ® reglează echilibrul hormonal, permițând o creștere uniformă a fraților și o dezvoltare bună a foliajului. Acest lucru asigură buna configurare a componentelor de randament, în special numărul de frați viabili.

Comparație a numărului de frați/m² între un martor netratat și Astelis® la 2 l/ha la grâu:

biostimulator astelis

Produsul se aplică la cereale cu norma de consum de 2 l/ha preferabil de la începutul înfrățirii până la începutul alungirii paiului.

La cerealele de toamnă, rezultatele obținute de-a lungul a 5 campanii pe 90 de monitorizări și teste în micro-parcele și benzi mari arată în medie un câștig de 450 kg/ha cu biostimulatorul Astelis® fără reducerea conținutului de proteină.

astelis biostimulator cereale

Aplicarea biostimulatorului Astelis ® la porumb

În cultura de porumb, Astelis ® se aplică în faza de 3-4 frunze și are acțiune asupra mugurilor care determină formarea numărului de rânduri de boabe pe știulete, o componentă importantă a randamentului.

Produsul favorizează fotosinteză, asimilarea elementelor minerale, transportul și distribuția asimilatelor și nu în ultimul rând despre factorii de stres, ajutând astfel la maximizarea producțiilor.

În 96% din rezultatele testărilor în câmp, investiția în biostimulatorul Astelis ® este rentabilă. Alte soluții biostimulatoare, cum ar fi Fertiactyl, sunt de asemenea eficiente pentru a stimula înfrățirea cerealelor.

Citiți mai multe despre Recoltele bogate au nevoie de un start solid. Asigură-l cu gama de biostimulatori Fertiactyl.

Contactați cu încredere specialiștii Timac Agro Moldova pentru mai multe detalii.

Seminar: Oportunități de finanțare în sectorul zootehnic

3

Centrul de Consultanță în Afaceri organizează un eveniment online dedicat exclusiv sectorului zootehnic.

Descoperiți sursele de finanțare vitale pentru dezvoltarea afacerilor în zootehnie. În cadrul evenimentului, veți avea acces la informații esențiale despre programele de finanțare, inclusiv:

  • Programul de Mentorat AGRIAP (Afaceri Agricole Performante) finanțat de IFAD VIII și implementat de către AO Centrul de Consultanță în Afaceri.
  • Produsele de finanțare prin credit și grant în cadrul IFAD VIII UCIP IFAD Moldova.
  • Proiectul AGGRI – „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) în Republica Moldova” Proiectul AGGRI.
  • Măsurile de subvenționare oferite de AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
  • Linia de creditare a Proiectului LIVADA MOLDOVEI Livada Moldovei.
  • Data și ora: 01 Martie 2024, ora 11:00.
  • Locație: Online.

Confirmați-vă participarea aici.

Nu ratați această ocazie de a vă informa și de a vă conecta cu alți antreprenori din sectorul zootehnic!

Istoria afacerii de succes a doi frați moldoveni, care se ocupă de sortarea și ambalarea boboaselor

1

Doi frați din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni au pus pe roate o afacere de succes. Eugen și Vitalie Terzi se ocupă de sortarea și ambalarea boboaselor, notează nordnews.md.

Cu investiții proprii, antreprenorii au transformat o clădire veche într-un spațiu modern și dotat, în care se procesează anual peste 500 de tone de fasole.

„Este mai mult un business de familie. Noi demult ne doream să lucrăm la noi acasă, ca să nu fim nevoiți să plecăm peste hotare. Deocamdată ne reușește și este destul de bine”, susține Vitalie Terzi.

În doar o oră, sunt procesate o tonă de fasole, ulterior, fiind sortate în funcție de culori și soiuri.

„Utilajele care le vedeți au fost procurate în 2020. Datorită lor facem sortarea, calibrarea produselor.

Prima curățare se face cu petkus-ul, este un aparat mai vechi, dar care lucrează bine, scoate toată murdăria. Ulterior, marfa vine la fotoseparatorul pe care-l vedeți, iar pe piața europeană el este pe primul loc”, mai spune antreprenorul.

În cei aproape 10 ani de activitate, compania Sabroso a reușit să devină cunoscută pe piața națională și internațională.

„Până în anul 2023 am activat oficial doar în țările din Europa, iar din 2023 suntem și în Moldova. Conservăm deja fasole în borcane și pachete a câte un kilogram.

Pentru început vom exporta marfa, iar în acest an ne dorim ca produsul nostru să apară pe rafturile magazinelor din Republica Moldova”, declară Vitalie Terzi.

Cel mai solicitate soiuri de fasole sunt pestrițe și alba măruntă. În mare parte, boboasele ajung în țări precum România, Serbia, Bulgaria sau Macedonia de Nord, iar prețul pe piață variază între 20 și 35 de lei pentru un kilogram.

„Fasola aceasta se mai numește pestriță, iar la noi în popor se spune grasă. Este importantă din Uzbekistan, calitatea ei este superioară și este destul de solicitată la noi și în alte țări.

Este un soi care la noi se crește mai puțin din cauza că este mai greu de lucrat cu ea, pentru că are nevoie de anumite condiții”, zice antreprenorul.

Frații Terzi vor să-și dezvolte afacerea. Pentru asta intenționează să crească propriile culturi, să achiziționeze utilaje noi și să deschidă o linie de producere a conservelor.

Programul Bridge ajută antreprenorii moldoveni să aducă agricultura viitorului în Moldova

0

Dmitrii Albot, un tânăr ambițios care și-a lansat, anul trecut, afacerea cu sere verticale pentru producerea salatelor, în supermarketurile din Chișinău, spune că:

„Am avut întotdeauna o pasiune pentru plante și mi-am dorit să lansez o afacere în acest domeniu.

Cunoștințele acumulate la facultate m-au ajutat”.

O analiză succintă a rafturilor cu salate din supermarketurile din țară i-a permis tânărului să constate că o mare parte din salate sunt de import.

„Atunci când am încercat să identificăm problema, am constatat că producătorii locali au o capacitate de producție mică.

Majoritatea dintre ei sunt sezonieri și pot produce salate doar în lunile calde ale anului. În lunile reci, nimeni nu produce din considerente economice.

Cu toate acestea, oamenii continuă să mănânce iarna. Astfel, rețelele de magazine încheie contracte vara cu producătorii autohtoni, iar iarna trebuie să caute alți furnizori.

Din acest motiv, le este mai simplu să colaboreze cu furnizori din Italia sau Turcia, care să le furnizeze același produs pe tot parcursul anului”, menționează tânărul antreprenor.

Compania Smart Hidro Farm a identificat o soluție tehnologică prin care a demonstrat că serele verticale permit crearea condițiilor climatice favorabile pentru orice cultură.

Întreprinderea a construit cea mai mare seră verticală din Moldova.

„Sera noastră este situată în centrul orașului Chișinău. Creștem salate fără soare, fără sol și folosim cu 95% mai puțină apă pentru irigare.

Avem un standard înalt de calitate pe tot parcursul anului. Acesta este avantajul nostru – furnizăm o cantitate specifică și putem garanta aceeași calitate constantă”, spune Dmitrii Albot.

Cu investiții semnificative în sera verticală, compania a analizat cu atenție metoda de livrare a salatelor și a decis să aducă producția mai aproape de consumator.

„Am analizat metoda tradițională de distribuție, care presupunea păstrarea produsului în frigider.

Dar imediat ce se taie rădăcinile salatei și este pusă în frigider, tot efortul meu se egalizează cu zero, iar salata noastră nu se diferențiază de cea adusă din Italia.

Noi am adus producția în fața consumatorului, am creat o miniseră pe care o instalăm în supermarket și astfel înlocuim frigiderele cu sera prin care vindem produsul nostru.

Livrăm produsele zilnic în magazine și, în loc să le depozităm, le plasăm în sera noastră. Astfel, salata, un produs perisabil, devine un produs viu care poate crește în magazin timp de o săptămână sau două.

Consumatorul o poate scoate direct din seră și are o experiență unică de a o culege singur”, relatează antreprenorul.

Compania a început vânzările la sfârșitul anului trecut și a poziționat produsul în categoria Premium pentru oameni conștienți, care înțeleg că cultivarea unui produs în încăpere nu poate fi ieftină. Rafturile cu salate se găsesc în magazinele rețelei Nr. 1 și Kaufland.

„Experiența noastră în colaborarea cu rețelele de magazine a fost provocatoare, dar suntem optimiști. Am avut nevoie de o putere considerabilă de negociere pentru a face față condițiilor impuse de magazine.

Cu toate acestea, credem că schimbarea este posibilă, iar faptul că am reușit să facem acest pas demonstrează că se poate”, spune Dmitrii.

Tânărul este beneficiar al Programului Bridge, destinat sectorului horticol, lansat de Agenția de Investiții și implementat de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Cu suportul programului, a participat la câteva evenimente internaționale în cadrul cărora și-a creat o viziune clară despre serele verticale și alte inovații în acest domeniu.

„Programul Bridge oferă oportunitatea de a vedea și înțelege lucruri, nu doar limitându-te la ceea ce ai văzut în Moldova. Noi nu creăm inovația, ci o aducem și o ajustăm la condițiile din Moldova.

Pentru a realiza această legătură, trebuie să călătorești și să vezi. Cu suportul Bridge, am participat la GreenTech Amsterdam, unde lideri din întreaga lume din industrie își prezintă inovațiile.

Cel mai important aspect pentru mine este că multe universități își prezintă lucrările științifice. Este o șansă unică să afli despre descoperiri cu 5-6 ani înainte ca ele să devină produse.

Am vizitat și cea mai mare seră automatizată din centrul Europei, situată la Timișoara. Informațiile obținute nu au un impact direct, dar atunci când vezi și auzi lucruri noi, îți poți crea mai ușor o viziune.”, consideră Dmitrii Albot.

De la lansarea programului Bridge, destinat sectorului horticol și apicol, 48 de aplicații au fost aprobate.

Programul ajută companiile să participe la conferințe, vizite de studiu, expoziții, ateliere de lucru etc. Pentru a beneficia de program, vă invităm să aplicați aici.

Prima aeronavă fără pilot pentru stimularea ploii și combaterea grindinei, prezentată la Conferința AgTech 2024

0

Stimularea precipitațiilor și combaterea grindinei cu un impact minim asupra mediului, costuri operaționale de circa 7-8 ori mai mici și riscuri reduse cu ajutorul unei aeronave fără pilot la bord sunt avantajele principale ce fac soluția DanAero fără precedent.

Inovația revoluționară promite să transforme radical modul în care abordăm provocările legate de precipitații și gestionarea vremii. Iar, la moment, o soluție comercială similară nu este disponibilă la nivel mondial, menționează Anton Danici, fondatorul DanAero.

Aeronava dezvoltată în Moldova deja a fost achiziționată de către o companie de peste hotare care prestează servicii de stimulare a precipitațiilor și combaterea grindinei, anterior realizând lucrarea cu aeronave cu pilot.

„Avantajul aeronavei dezvoltate de noi este acela că nu este necesar un pilot la bord. Astfel, nu se mai expune riscului personalul de la bordul aeronavei, iar costurile operaționale scad de câteva ori.

Este o metodă mai puțin agresivă comparativ cu lansarea de proiectil și explozii propriu-zise. Aeronava pătrunde în rădăcina norului incinerând o flacără cu iodură de argint, ceea ce duce la formarea focarelor de condens, în jurul cărora se concentrează picăturile de apă. Astfel, din nor se formează ploaie. În cazul grindinei, principiul e, practic, același, transformând grindina în picături mai mici, picături. Respectiv, avem aceeași funcționalitate la costuri operaționale de circa 7-8 ori mai mici.

Impactul redus asupra mediului se datorează faptului că nu sunt lansate și nu explodează proiectilele. Aeronava revine cu cartușele la bord, acestea ulterior fiind din nou încărcate, evitând formarea reziduurilor.

În lume, soluții comercial disponibile de stimularea precipitațiilor cu aeronave fără pilot nu sunt. Astfel, vom dezvolta această direcție în continuare”.

Urmează construcția altor aeronave pentru stimularea precipitațiilor și altor lucrări sau operațiuni importante. Veți avea ocazia să aflați mai multe detalii la acest subiect și să vedeți un prototip al aeronavei participând la Coferința AgTech 2024.

Pentru înregistrare la eveniment, accesați următorul link: https://forms.gle/LkWBjCf6M6Tf3ZWU8.

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

0

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă (hașmă), arpagicul și prazul.

Patogenul crește și produce spori doar în gazde vii, dar poate supraviețui în resturi vegetale sau în sol. Sursele principale ale infecției pot include bulbi infectați, semințe și resturi vegetale (spori de rezistență) – o bună igienă culturală vă poate ajuta la evitarea răspândirii patogenului.

Severitatea manei variază foarte mult în funcție de locație, condiții, perioadă a anului și depinde de frecvența și de durata de timp în care frunzele cepei sunt umezite de rouă, ceață, irigare sau ploaie.

Dezvoltarea manei cepei este favorizată de temperaturi de 10-12 grade Celsius și prezența umidității sporite timp de 2-4 ore.

Simptomele manei la ceapă

Mana atacă frunzele, tijele florale și bulbii, inclusiv arpagicul, fiind posibilă apariția acesteia, la crearea condițiilor favorabile, în orice fază de dezvoltare.

Boala este mai evidentă pe frunzele mai bătrâne ale cepei și pe tijele florifere.

Pe frunzele atacate veți observa pete alungite, gălbui. În diminețile în care roua este încă prezentă pe frunziș, apare un strat sub forma unei excrescențe cenușii-violaceu și pufoase pe suprafața frunzelor și a tulpinilor florifere.

Frunzele infectate cu timpul se prăbușesc și se usucă. Mana rareori a dus la uscarea totală a plantelor infectate, în schimb plantele stagnează în creștere, dimensiunea bulbilor se reduce, reducând astfel randamentul și calitatea.

mana la ceapa
Sursă: barron.extension.wisc.edu

În plus, în timpul păstrării, bulbii se pot înmuia, iar durata păstrării se reduce.

Citiți mai multe despre De ce putrezește ceapa în timpul păstrării: 4 motive frecvente.

Mana cepei – combatere

Anumite practici culturale pot reduce șansele infestării câmpurilor și să încetinească dezvoltarea bolii:

  • optați pentru semințe, bulbi sănătoși, tratați;
  • respectați o rotație a culturilor în ceapa sau alte specii Allium să revină pe același teren peste 3-4 ani;
  • distrugeți grămezile de resturi vegetale și evitați păstrarea cepei peste iarnă sau a resturilor infectate – încorporarea plantelor infectate în toamnă, imediat după recoltare, va accelera descompunerea;
  • țesuturile foliare distruse sunt adesea colonizate rapid de patogen – evitați rănirea plantelor;
  • plantați în soluri bine drenate, unde există o bună circulație a aerului pentru a promova uscarea rapidă a frunzișului după rouă, ploaie sau udări;
  • evitați irigarea prin aspersiune, dacă este posibil, pentru a preveni umezirea frunzișului. Sistemele de irigare prin picurare și subterane sunt utile în a furniza plantelor suficientă apă pentru a satisface cerințele culturii fără a umezi frunzișul;
  • evitați fertilizările excesive cu azot – o abundență de frunziș suculent poate duce la perioade prelungite de umezire a frunzișului și întârzieri în uscarea frunzelor, favorizând astfel dezvoltarea bolilor.

Pentru a evita dezvoltarea manei la ceapă și alte culturi din genul Allium pot fi aplicate tratamente cu produse omologate ce conțin oxathiapiprolin + benthiavalicarb (Zorvec Endavia 0,5 l/ha), azoxistrobin + difenoconazol (Ortiva Top 1 l/ha), fosetil de aluminiu (Aliette 80 WG 2 kg/ha), metiram (de exemplu Polyram 0,2%) și altele.

Respectați intervalul recomandat între tratamente, durata de pauză până la recoltare și alternați produsele.

V-ar putea fi util și articolul Bolile la ceapă și usturoi – prevenire, combatere.

AIPA: Anunț important pentru solicitanții și beneficiarii de subvenții

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură reamintește că, în conformitate prevederile Legii nr. 4 din 2 februarie 2023, pentru modificarea Legii nr. 1353/2000 privind gospodăriile țărănești (de fermier) (GȚ), ASP atribuie gratuit număr de identificare de stat (IDNO) gospodăriilor țărănești active.

În acest context, pentru a nu crea dificultăți în efectuare plăților, toți solicitanții de subvenții trebuie să informeze AIPA despre atribuirea noului cod fiscal/IDNO, în scopul modificării datelor în SI Evidența solicitanților și beneficiarilor de subvenții, prin transmiterea informației la adresa de e-mail: [email protected].

Notă: AIPA atrage atenția că acest proces tergiversează acordarea subvențiilor către beneficiari.

Sergiu Stefanco, după ședința cu Ministrul Agriculturii: La un numitor comun încă n-am ajuns

0

Reprezentanții agricultorilor au avut, astăzi, o nouă ședință de lucru cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, dar și cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Inspectoratului Fiscal și ai Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), notează unimedia.info.

Și fermierii, și ministrul s-au arătat mulțumiți de felul în care au decurs discuțiile de această dată, dar spun că mai este mult de lucru, pentru a se ajunge la o finalitate și a ajuta sectorul agricol să iasă din impas.

 „La un numitor comun e departe de spus că am ajuns. Astăzi am avut o discuție cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Inspectoratului Fiscal și ODA.

S-a discutat în mare parte despre creditul care trebuie să fie cu un plafon de până la 2 milioane pentru mjloace circulante agricultorilor aflați în dificultate.

Urmează mâine să avem o ședință cu reprezentanții băncilor, să vedem dacă ei acceptă propunerile, poate au unele impedimente, să mergem exact cum s-a mers pe creditul de 500 de mii, să accepte toate punctele și să vedem cât de repede se poate implementa acest mecanism, ca agricultorii să primească acești bani de la băncile comerciale și să-i bage în economia națională, în așa fel ca beneficiarul final să fie tot Bugetul de stat.

S-a discutat despre rambursarea TVA necondiționat, s-a pus accent pe compensațiile de la UE, să fie deblocați cât mai rapid acești bani și să vină spre agricultură, dar și spre sectorul real al economiei”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco, după ședință. 

Întrebat dacă tractoarele vor rămâne pe trasee, pentru a continua protestul, Stefanco a spus:

„Urmează să facem o ședință scurtă, să vedem ce o să decidem împreună cu agricultorii, pentru că nu decid eu.

Dar presiunea este destul de mare, se întinde și noi mizăm foarte mult pe faptul că această comisie va fi lucrativă, nu ca cele de până acum. Interesul major este să suplinim Bugetul de stat și supraviețuirea agricultorilor, nu să scoatem bani de la stat”.

„Noi am insistat să beneficieze absolut toți fermierii care sunt clasificați în micro și mici, inclusiv domeniul zootehnic, al legumiculturii, pomiculturii, cerealier, toate domeniile care au nevoie de finanțare, pentru că au fost 2 ani destul de dificili și este important să se facă infuzie de bani în agricultură.

Prin ODA s-a propus să fie garantate de stat aceste credite, pentru că agricultorii nu mai au ce gaja”, a adăugat fermierul.

„Urmează să discutăm cu colegii din teritoriu. Sunt anumite rezultate, suntem conștienți că ele nu se fac într-o zi două. Astfel de discuții aparent constructive nu au fost de când mă știu eu. Dacă se dorește, se face.

Păcat că pentru unii colegi e mult prea târziu și cineva va răspunde pentru asta, dar sperăm să-i putem salva pe ceilalți și să pornim roata economiei din țară cu proiectul deja elaborat de ODA și vedem ce spun băncile.

Tot mâine, domnul ministru ne va prezenta acea scrisoare care va merge la Bruxelles, pentru rezolvarea anumitor probleme în domeniul agricol.

Cineva dintre agricultori la fel va ajunge la Bruxelles, va fi delegat prin delegație oficială, personal vom duce scrisoarea încolo”, a precizat un alt fermier prezent la ședință, Serghei Ivanov.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a arătat mulțumit de modul în care au decurs discuțiile astăzi:

„Am avut o ședință lucrativă, s-au trasat niște obiective pentru fiecare instituție a statului, inclusiv Ministerul Finanțelor.

ODA urmează să transmită așa-numitele proiecte cu necesități băncilor, apoi, dacă se va reuși, este programată pe mâine o altă ședință.

Urmează să ne întâlnim și cu Ministerul Finanțelor, și cu Ministerul Economiei, pentru că vorbim în primul rând despre antreprenori mici și mijlocii, IMM-uri.

Se funcționează la cel mai înalt nivel, pentru a soluționa problemele agricultorilor”.

Referitor la scrisoarea care urmează să fie expediată la Bruxelles, Bolea a menționat:

„Scrisoarea nu o arunci pe geam, ea trebuie alcătuită, tradusă. Eu am mai fost o dată la Bruxelles și am informat. Despre sume și alte lucruri trebuie să vorbesc la nivel de Guvern, acum vorbesc despre descrierea situației”.

Beneficiarii UCIP IFAD au descoperit tendințele de dezvoltare a pomiculturii din Italia

0

În perioada 19 – 23 februarie 2024 un grup de femei și tineri antreprenori din domeniul pomicol, beneficiari ai Programelor IFAD, precum și reprezentanți IFAD și ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a RM au întreprins o vizită de studiu în regiunea Ravenna (Italia), inima agriculturii italiene.

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Promos Italia, cu suportul financiar al UCIP IFAD.

Timp de 5 zile antreprenorii moldoveni s-au familiarizat cu activitatea cooperativelor agricole și tehnologiile inovatoare la companiile italiene AGRINTESA și BERTONI GREEN TECHNOLOGY, iar la UNITEC și FRUTTAGEL au făcut cunoștință cu tehnici și tehnologii inovative de prelucrare a fructelor și legumelor proaspete.

Antreprenorii au avut o întrevedere cu reprezentantul OPI FRUTTA, care a prezentat o metodă inovativă de liofilizarea a fructelor și anume prin criodesicare ce permite păstrarea acestora pe tot parcursul anului, fără conservanți sau zahăr.

De asemenea, reprezentantul OPI FRUTTA a manifestat interes pentru importul din RM a fructelor și pomușoarelor în stare proaspătă.

În cadrul vizitelor la pepinierele GEOPLANT și COVIRO, inclusiv în teren, experții italieni au prezentat procesul de selecție, certificare, testare al plantelor și puieților, precum și modalitatea de sortare, depozitare și păstrare a acestora.

Acest schimb de experiență și bune practici între profesioniștii din pomicultură este susținut de UCIP IFAD, reprezentând un pas important în dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale fermierilor autohtoni și identificarea unor posibile parteneriate de afaceri.