Cum protejăm producerea fructelor cu sisteme antigrindină

0

Efectele nefaste ale căderilor de grindină pot fi combătute prin o serie de metode. Acestea cuprind metode de combatere activă și pasivă a grindinei.

Metodele de combatere activă a grindinei presupun însămânțarea norilor ce prezintă pericol de grindină cu un reagent specific, prin intermediul generatoarelor terestre, aviației, artileriei și a rachetelor.

În ultimul timp tot mai des se aplică și metoda de protecție pasivă contra grindinei, prin intermediul plaselor (Fig.1). Astfel, în 2011 doar circa 100 de hectare de livezi intensive de măr din Republica Moldova au fost dotate sau urmau să fie dotate cu sisteme de protecție prin plase antigrindină.

Tunul constă dintr-o cameră de explozie prevăzută cu un con de o înălțime de 6 metri (Fig.2 a). Acest tun anti-grindină poate fi instalat într-o clădire sau într-un container transportabil (Fig.2 c).


Este important de a utiliza tunul cu ceva timp înainte de formarea grindinei (Fig.2 b). Producătorii afirmă că eficiența tunului este mai mare atunci când este pus in aplicare cu 10-20 minute înainte de furtună. Principiul generatorului de șoc este de a preveni pagubele cauzate de grindină prin evitarea formării și creșterii ei în nori.

Prin urmare, este recomandat de folosit acest sistem de protecție împreună cu o stație meteo sau un abonament la serviciul meteo.

Cea mai practicată, însă, este metoda de combatere a grindinei cu ajutorul rachetelor (Fig.3).

Această metodă permite o tratare mai operativă, comparativ cu alte metode, a obiectelor de intervenție cu reagent și reduce pierderile de la căderea grindinei de 510 ori.

Racheta care se fabrică în prezent este mult mai complexă, biodegradabilă și, în același timp, mai ieftină. O unitate de combatere a căderilor de grindină poate acoperi 150-200,000 de hectare și este alcătuită dintr-un centru de comandă și câteva unități de lansare a rachetelor. Racheta acționează în felul următor: împrăștie o componentă de fum activ, care conține iodură de argint; sub influența radiațiilor solare iodura de argint se descompune în iod și argint; iodul nu are efecte dăunătoare, iar argintul are acțiune bactericid.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de fructe, legume și furnizorilor de servicii agricole din Republica Moldova editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

Producătorii locali vor să ocupe jumătate din rafturile magazinelor cu producția autohtonă

0

Producătorii locali optează pentru formula 50/50 în ceea ce ține de stabilirea prezenței produselor autohtone pe rafturile rețelelor de magazine. În opinia producătorilor aceasta va susține agenții economici din țară, oferindu-le posibilitatea de dezvoltare.

Conducerea Ministerului Economiei a discutat cu reprezentanții asociaților de producători autohtoni, pe 13 aprilie, proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative în domeniul comerțului interior la compartimentul relațiilor furnizor – comerciant, elaborate anterior în colaborare cu operatorii lanțului alimentar din țară (producătorii de mărfuri alimentare și comercianții acestora).

Discuțiile s-au axat în special pe problemele legate de plafonarea reducerilor comerciale, cota de comercializare a produselor autohtone, returul produselor, plățile pentru marfa livrată, etc. În cadrul unui schimb de opinii, producătorii s-au expus asupra reglementării reducerilor comerciale, solicitând elaborarea unui mecanism clar și aplicabil pentru toți actorii de pe piață, achitarea pentru marfa livrată să fie până la 30 zile, iar returul mărfurilor cu un termen de valabilitate de peste 180 zile să fie realizat la solicitarea producătorului, etc.

În context, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că toate aceste propuneri urmează a fi analizate și discutate cu toți operatorii lanțului alimentar din țară pentru a ajunge la un consens pe toate pozițiile. Totodată, ministrul Economiei a menționat că grupul de produse autohtone, care urmează a fi prezente obligatoriu pe raft va fi stabilit de autoritățile centrale în urma unui studiu.

Cum îngrijim corect plantațiile de zmeură primăvara

11

De îngrijirea atentă a culturii de zmeur depinde și recolta bogată cu care veți fi răsplătiți. Totodată, acțiunile greșite ale grădinarului pot afecta capacitatea de producere a acestor plante. Prin urmare, este necesar de a cunoaște unele reguli și secrete pentru a vă ajuta să obțineți o mulțime de fructe gustoase și mari.

Lista de lucrări obligatorii de primăvară include – tăierea sezonieră (după iarnă) a arbuștilor, asigurarea cu hrană și prelucrarea arbuștilor contra dăunătorilor. În aceasta perioadă este foarte ușor de rupt mugurii, care s-au pregătit să se desfacă, ceea ce va duce la pierderea recoltei.

Solul primăvara este foarte moale, și din aceasta cauză trebuie să fiți atenți să nu-l tasați în procesul de lucru. Un sol mai compactat mai ales ce argilos diminuează creșterea normală a zmeurului. Grădinarii experimentați recomandă să faceți cărărușe din plăci de lemn în plantațiile de zmeur.

Cum se taie zmeurul primăvara?

Tăierea de primăvară se realizează în două etape. În primul rând, este necesar să eliminați mugurii afectați de musculița galicolă a tulpinilor. Urmele de viață a acestui parazit pot fi văzute și cu ochiul liber, mai ales în timp ce arbuștii stau fără frunze. În partea de jos a tulpinilor și a lăstarilor pot fi văzute umflături. Dacă o să le tăiați o să găsiți acolo larve de musculiță galicolă.

Eliminați, de asemenea, lăstarii care sunt slabi și care au înghețat puternic. Indiferent de forma de plantare a zmeurului (tufiș sau bandă fructiferă) se efectuează și lucrările de rărire, deoarece aglomerarea plantelor vor afecta negativ recolta. În cazul plantațiilor în benzi fructifere se lasă 25 de plante pe un metru și în cazul plantării tufelor se lasă 8-12 plante.

Se recomandă ca zmeurul să fie tăiat astfel încât acesta să poată crește mai mult sau mai puțin liber, în caz contrar acesta va primi mai puține raze de soare și nutriție.

A doua oară zmeurul se taie atunci când el începe să crească. Vârfurile lăstarilor sunt tăiate până la primul mugure care a rezistat bine iarna. Să determinați un astfel de mugure nu este greu: acesta trebuie să aibă dimensiunea normală și culoare și să fie la fel de dezvoltat ca și ceilalți.

În cazul în care zmeurul se taie corect, primăvara, atunci și recolta va fi mai bogată, dar și perioada de fructificare se va mări.

Citește și Ce este zmeurul remontant. Cele mai populare soiuri.

Cu ce îngrășăminte alimentăm zmeurul primăvara?

Zmeurul are nevoie de fertilizanți suplimentari, mai ales atunci când crește pe soluri mai sărace. Cele mai importante îngrășăminte pentru cultură de zmeur sunt azot, potasiu și fosfor, dar aceasta cultură iubește și substanțe organice.

Fertilizanții cu azot, de obicei, se administrează primăvara și vara, deoarece acestea reduc rezistența la îngheț și nu sunt potrivite pentru a fi utilizate toamna.

Insuficiența de azot duce la încetinirea creșterii mugurilor, micșorării frunzelor și reducerea drastică a roadei. Deficitul de fosfor se manifestă prin slăbirea mugurilor, iar insuficiența de potasiu nu doar afectează negativ productivitatea, dar, de asemenea, reduce semnificativ rezistența la ger.

Fertilizarea zmeurului primăvara cel mai bine este de făcut după următoare schemă:

1. Imediat după topirea zăpezii, înaintea de afânarea solului, se introduc îngrășăminte cu azot (10-15 grame de nitrat de amoniu și 10 grame de uree la 1 metru pătrat).

Trebuie de amintit că îngrășămintele de azot acidulează solul, iar zmeurul nu tolerează aciditatea ridicată. Prin urmare, grădinarii cu experiență recomandă ca împreună cu îngrășămintele de azot să se pună la fiecare tufă și un pahar de cenușă. Azotatul de amoniu poate fi înlocuit cu potasiu: acesta conține de asemenea azot, dar nu acidulează solul.

Înainte de a fertiliza plantele acestea trebui să fie bine udate. Unii grădinari folosesc îngrășăminte complexe făcute de dânșii acasă: azotat de amoniu superfosfat și kaliu în raport de 1: 1: 2. Dozare – 100 de grame la 10 litri de apă.

2. După afânarea solului se introduc îngrășăminte organice în calitate de mulci. Aici poate fi utilizat humus, compost de turbă, grajduri de paie etc.

3. În luna mai zmeurul trebuie de hrănit cu lumânărică (verbascum), care se amestecă cu 500 de ml la o căldare de apă. Îngrășământul se folosește astfel: circa 5 litri pe un metru pătrat al plantațiilor.

Îngrășăminte pentru zmeur fără „chimie“:

  • gunoi de grajd proaspăt care se amestecă cu apă 1:10;
  • deșeurile de la iepure, capră (1:10) sau (1:20) deșeurile de la păsări;
  • tinctura de buruieni (urzică și tătăneasă). Pentru a prepara se toarnă 1 kg de amestec de plante proaspete la 10 litri de apă, infuzia se păstrează timp de 7-10 zile, dar în fiecare zi trebuie amestecată. Produsul obținut se amestecă cu apă (1:10) și se administrează ca îngrășământ la zmeur proporția fiind de 2 litri pentru o tufă.

Sfaturi cu privire la modul de a fertilizare a zmeurului cu organice

  • Solul uscat înainte de fertilizare trebuie de udat în mod corespunzător pentru a nu arde rădăcinile de zmeur;
  • Îngrășămintele se introduc atunci când vremea e ploioasă sau când nu este cald afară: soarele și temperaturile provoacă o reacție chimică nepotrivită;
  • Lucrările ar trebui să fie făcute cu mare atenție, astfel ca soluția să nu nimerească pe frunzele și tulpina zmeurului;
  • Infuziile făcute pe bază organică nu trebuie să fie închise ermetic, pentru că acestea au nevoie de aer.

Combaterea dăunătorilor de zmeur primăvara

Principalii dăunători ai zmeurului: gărgăriță de zmeură și căpșuni, gândacul zmeurului, musculița galicolă a tulpinilor. Primăvara este anotimpul prevenirii atacurilor a acestor dăunători.

Nu ezitați să utilizați cele mai simple măsuri agrotehnice: tăierea, recoltarea reziduurilor, săpatul la timp a solului. Gărgărițele, musculițele și larvele gândacilor iernează în părțile deteriorate sau moarte ale arbustului, dar și în sol. Curățarea plantației de zmeur de frunze căzute și ramuri moarte nu este doar o practică estetică, ci, de asemenea, și un raționament de tratament.

Fiți atenți: Toți mugurii afectați care au fost eliminați la tăiere, trebuie să ardă! Este inacceptabil ca să se utilizeze părțile infectate ale plantelor pentru compost sau alte scopuri: paraziții din zmeur se vor răspândi pe tot teritoriul plantației.

Cu ce se poate de prelucrat zmeurul primăvara

Cum combatem gândacul zmeurului

Aceste insecte apar în masă în timpul înfloririi și distrug mugurii, florile și frunzele; larvele lor se hrănesc cu fructe și pot să distrugă o parte semnificativă a roadei. Gândacul zmeurului trebuie de combătut imediat după topirea zăpezii și după legarea lăstarilor, este necesar de stropit din abundență arbuștii și solul cu soluția Nitrafen (Nitraphenu) (200 de grame la apă 10 litri).

Înainte de înflorire se mai face o prelucrare a culturilor cu infuzii din gălbenele și pelin. Pentru a prepara tinctura din gălbenele se ia materialul zdrobit în forma uscată de 200 de grame uscat la 10 litri de apă și se lasă pentru 48 de ore. Tinctura din pelin se face în aceeași proporție, dar se păstrează nu mai mult de 2 ore. Apoi, ambele perfuzii se amestecă și se filtrează.

Musculița galicolă de zmeur

Larvele acestei insecte sunt foarte periculoase. Ele deteriorează lăstarii tineri, provocând dispariția lor sau ele îngheață în timpul iernii, de asemenea pot contribui la pătrunderea ciupercilor, în rezultat cultura va fi supusă unui pericol evident în anul care urmează. Semnele caracteristice că planta este infectată cu aceste larve ale musculițelor – sunt așa numite „gale” (umflături) pe tulpini, dar și deteriorarea lăstarilor.

Pentru a combate acest dăunător este necesar de a inspecta zmeurul după hibernare, și atunci când depistați aceste gale trebuie de tăiat și de ars lăstarii infectați. Primăvara devreme se recomandă de afânat solul la o adâncime de 5-10 cm, și de prelucrat cu Fufanonom (15-20 ml la 10 litri de apă).

În perioada când apar muguri înfloriți, zmeurul trebuie de stropit cu Fufanonom (10 ml per 10 litri de apă, debitul – 0,2 litri per tufă) sau Aktellik (15 ml per 10 litri, același debit).

Musculiță de tulpină

Acesta este unul dintre dăunătorii de zmeur specifici care atacă anume această cultură. Larvele de muște rod vârfurile mugurilor, ceea ce duce la putrezirea și infectarea plantei.

Prevenirea se face primăvara prin mulcirea cercurilor de lângă tulpinile arbuștilor. Acest lucru stopează invazia insectelor, care vor să iasă din locurile de iernare. La începutul lunii mai, înainte de înflorire, zmeurul pot fi prelucrate cu Aktellik, Fitoverm sau Agravertin.

Clik aici pentru a afla cum are loc Instalarea spalierului la zmeur. Sfaturi la întreținere.

Apărăm zmeurul de boli

Cele mai periculoase boli pentru zmeur sunt antracnoză și putregaiul cenușiu produs de ciuperca

Pentru prevenirea apariției antracnozei zmeurul poate fi tratat primăvară cu soluția Nitrafen (200 g la 10 litri de apă). În perioada de înmugurire se recomandă de administrat amestecul de bordeaux (200 g de sulfat de cupru și 200 g de var la 10 litri de apă).

Putregaiul cenușiu – este o boală, care se activează mai ales când afară e cald și umed. Ciuperca afectează frunzele și fructele. Apariția mucegaiului poate fi prevenită prin stropirea zmeurului cu lichidul Bordeaux: primăvară devreme se aplică soluție de 3%, înainte de înflorire – 1%. De asemenea, este eficient și Fitosporin care poate fi aplicat în orice moment, în cazul în care plantele au prezentat semne ale bolii.

Vezi mai multe aici despre Cum pregătim zmeurul sezonier și cel remontant pentru iarnă.

VIDEO. Granturi de până la 350 de mii de dolari pentru producătorii din sectorul horticol și cel zootehnic

1

Astăzi a fost lansat apelul numărul 5 pentru participare la programul de granturi investiționale „Facilitarea Accesului la Piețele de Desfacere” în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P). Fermierii care se vor uni în grupuri de producători a câte cel puțin cinci persoane vor putea beneficia atât de suport financiar cât și de asistență tehnică în cadrul acestui proiect.

În premieră în cadrul acestui proiect vor fi susținuți și reprezentanții sectorului zootehnic – producătorii de miere de albine și de lapte.

Viceministru MAIA, Iurie Ușurelu, a explicat că scopul proiectului constă în sporirea capacităților de producere și competitivității a producătorilor locali pentru a cuceri cât mai multe piețe. Accentul se va pune nu doar pe piețele tradiționale și cele europene, dar și pe cele asiatice.

„Dacă producerea respectivă din Republica Moldova nu seva racorda la cerințele piețelor de desfacere atunci noi vom ajunge în situația că vom putea produce, dar nu vom putea avea accesul pe care îl dorim la aceste piețe”, a precizat Ușurelu.

Acordul prevede o finanțare de 10 milioane de dolari. Programul financiar va stimula crearea infrastructurii de post recoltă în sectorul horticol.

Miere de albine și procesarea laptelui

O noutate în respectivul proiect este includerea a două componente noi de susținere a sectorului zootehnic și anume – colectarea și procesarea mierii de albine și a laptelui.

„Adițional sunt incluse două domenii și anume colectarea și procesare mierii de albine și a laptelui. Mierea de albine are un potențial enorm de export, dar nu putem să continuăm activitatea sau să fim martori pasivi a faptului că mierea de albine cu capacități extraordinare este realizată în vrac și aici momentul competitivității joacă rolul principal. Nu putem să avem o dezvoltare a sectorului dacă nu o să-i oferim o valoare adăugată”, a spus Ușurelu.

În privința laptelui acesta a spus că producătorii din acest sector ar trebui să se unească în grupuri de producători pentru a avea posibilitatea colectării și procesării laptelui și producerea derivatelor din lapte.

Asocierea va aduce mai mulți bani

Funcționarul a accentuat faptul că piața de desfacere se globalizează și că în aceste condiții producătorii locali ar trebui să se unească în mai multe grupe pentru a crea produse omogene care vor fi recunoscute mai ușor în țările străine.

„Trebuie să fim fermi convinși și să înțelegem că piața de desfacere presupune în primul rând loturi omogene. Acest moment de rând cu oferirea stabilității producătorilor agricoli în viziunea noastră poate fi obținut prin asocierea, facilitarea asocierilor producătorilor agricoli astfel încât vom putea foarte bine urmări și gestiona întreg lanțul valoric. Dn momentul producerii când în cadrul grupurilor se poate de utilizat aceeași tehnologie până în momentul de recoltare când toți membrii grupului vor utiliza aceleași tehnologii de recoltare și pregătirea producției pentru recoltare, inclusiv respectarea parametrilor de păstrarea producției și nu în ultimul rând de același ambalaj, aceeași marca comercială. Asta ne va da posibilitatea de a avea o stabilitate în piață, de a avea un produs autohton omogen, de a fi eficienți în promovarea produselor. Dar principalul moment este obținerea unui preț mai bun pentru produsele noastre”, a explicat necesitatea unei astfel de strategii Iurie Ușurelu.

Criterii de selectare

Olga Sainciuc, director adjunct Unității Consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, a specificat că producătorii care au primit finanțări în primele faze ale acestui proiect la fel vor putea beneficia de granturi.

„Acei beneficiari care au accesat resurse mai mici de 350 de dolari vor putea accesa consecutiv finanțări pentru ași dezvolta afacerea în continuare”, a spus Sainciuc.

Specialistul a subliniat că au fost păstrate mai multe criterii vechi de selectare a beneficiarelor în cadrul acestui proiect, dar au apărut și aspecte noi. Aceasta a reiterat necesitatea de a forma grupe de producători în contextul selectării beneficiarilor.

„Continuăm să susținem crearea grupurilor de producători alcătuite de cel puțin 5 producători. Membrii grupului trebuie să fie neapărat persoane fizice cu statut de întreprinzător sau persoane juridice cu minim trei ani de activitate în domeniu pe care reprezintă. Grupurile se asociază pe un produs sau pe o gamă de produse omogene. Fiecare membru al grupului trebuie să prezinte dovada activității în domeniu de minim trei ani. Deci o activitate înregistrată cu dezvoltarea continuă”, a spus Sainciuc.

Director adjunct Unității Consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii a mai spus că și fiecare membru fondator al grupului de producători trebuie să corespundă unui set specific de criterii.

„Un prim criteriu ar fi o suprafață minimă de plantații. De exemplu, la plantațiile multianuale fiecare membru al grupului trebuie să aibă minim 5 hectare de plantații multianuale, fie în proprietate fie în arendă sau comodat pe minim 15 ani. Un criteriu suplimentar este – un membru nu va deține mai mult de 50% din suprafața totală care a servit obiect al asocierii grupului de producători. Dacă vorbim de plantațiile anuale, atunci un membru al grupului de producători trebuie să dețină minim un hectar de plantații anuale. În cazul arbuștilor, coacăzei negre, căpșunelor suprafața minimă solicitată pentru crearea grupurilor de producători este de 0,5 hectare. Și iarăși – un membru al grupului nu trebuie să dețină mai mult de 50% din suprafața totală”, a explicat Sainciuc.

Un alt criteriu la care au ținut finanțatorii pentru a avea un grad de credibilitate în producătorii care vor dori să beneficieze de granturi este activitatea economică a acestor membri.

„Până la accesarea resurselor financiare din cadrul proiectului grupul trebuie să demonstreze că au activat și au făcut vânzări, achiziții de bunuri, lucrări și servicii pe sectorul horticol de minim 500.000 de lei”, a spus Olga Sainciuc.

Acesta a precizat că pentru finanțare vor fi admise toate cererile pentru cumpărarea echipamentelor necesare în horticultură pentru infrastructura de post-recoltare.

Granturile constituie 50% din valoarea investițiilor eligibile la proiect. Plafonul maxim pe care îl poate accesa un grup de producători este de 350.000 de dolari. Banii pot fi accesate pe etape. Grupurile sunt obligate să contribuie cu o co-finanțare.

Olga Sainciuc a precizat că în total suma finanțării constituie 10 milioane de dolari, dintre care 2 milioane vor fi alocate pentru asistența tehnică și consultativă.

Responsabilii de colectare a dosarelor sunt specialiștii Agenției pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale AIPA până pe 19 mai 2017.

Proiectul respectiv este finanțat de Banca Mondială și cuprinde perioada de la 13 aprilie și până pe data de 19 mai 2017.

În septembrie 2016 Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Finanțare (a doua finanţare adiţională) între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare de 10 mil. dolari SUA, pentru a continua stimularea investiţiilor în infrastructura post-recoltă din sectorul horticol. Bugetul alocat pentru programul de granturi destinat grupurilor de producători constituie cel puţin 8 milioane dolari SUA. Termenul de implementare a proiectului stabilit conform Acordului de Finanţare este 30 iunie 2019.

Ce puteți face în aprilie prin grădină

0

În aprilie puteți să pregătiți solul în jurul copacilor și să aranjați coroana culturilor, cu ajutorul uneltelor de grădinărit. Dar încă ce lucrări trebuie să faceți în aceasta perioadă? Răspunsurile la aceasta întrebare le găsiți mai jos.

  • Imediat cum solul va fi gata (pământul devine friabil și sfărâmicios) se fac lucrările de pregătire pentru plantarea arborilor și arbuștilor. Aceste lucrări se încep din perioada când solul este încălzit suficient în gropile de plantare și se termină când se desfac mugurii.
  • Se fac tăieri la coroanele arborilor tineri. Dacă este necesar se replantează pomii fructiferi maturi.
  • Se sapă solul sub coroane, în cercurile care înconjoară tulpinile copacilor și între rânduri. În apropierea de tulpină se sapă mai rar (la o adâncime de 5-6 cm), cu cât mai departe de tulpină cu atât trebuie să măriți adâncimea de săpat.
  • Înainte de săpare se administrează în sol îngrășămintele de azot: 100-200 de grame de uree și azot de amoniu sub copac în livadă tânără și 300-400 de grade în livadă roditoare.
  • În perioada caldă se reintroduc altoaiele pe plante cu altoiul în zona coroanei, se tratează copacii care au fost deteriorați de rozătoarele. Pe zonele afectate ale tulpinii se pun așa-numite podișoare – de fapt se altoiesc altoii sănătoși și bine dezvoltați, care au un an. Pe tulpinile cu grăsimea de până la 10 cm se pun circa 4-5 bucăți la intervalul de 5-7 cm de-a lungul circumferinței.
  • Până la desfacerea mugurilor de pe arbori (la o temperatură nu mai mică de 5 ° C), este necesar de stropit frunzele căzute și solul sub arbori cu soluția de uree (0,7 kg) sau azot de amoniu (1 kg) în amestec cu 10 litri de apă contra dăunătorilor și agenților patogeni. Asigurați-vă ca soluția să nu nimerească pe muguri și scoarță de copac.
  • Pe ramurile și trunchiurile arborilor vechi iarna se formează o crustă sub care își găsesc adăpost dăunătorii, mai ales viermele merilor. Acest strat este obligatoriu de curățat.
  • Pe arbuștii de coacăzele negre este necesar de eliminat mugurii umflați și afectați de acarieni. Rănile de pe ramurile groase și uscate se curăță și se dezinfectează cu soluție de 3% de sulfat de cupru.
  • În plantațiile roditoare de căpșună se greblează frunzele uscate și moarte, se elimină mustățile suplimentare. Pentru accelerarea procesului de coacere a fructelor patul de nutriție trebuie să fie acoperit.

Investiții și oportunități de colaborare în agricultură în cadrul Forumului Investițional Internațional din Bălți

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova invită agenții economici să participe la Forumul Investițional Internațional cu genericul „Investiții și oportunități de colaborare”, organizat pe data de 7 iunie. 2017, în municipiul Bălți, Republica Moldova.

Evenimentul va constitui o platformă importantă de promovare a relațiilor comercial-economice și stabilire a parteneriatelor de afaceri între companiile din Republica Moldova, Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente, precum și țările CEFTA, Asia, etc.

Evenimentul este organizat cu suportul Rețelei Europene a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network), autorităților publice centrale și locale și a actorilor internaționali, inclusiv instituții publice și organizații de susținere a business-ului.

Acesta este cel mai important eveniment investiţional regional din ţară, care are drept scop promovarea imaginii ţării pe arena internaţională, precum şi a economiei autohtone drept o locaţie atractivă pentru dezvoltarea afacerilor şi investiţiilor.

Ediţia curentă va găzdui un amplu program de afaceri, în cadrul căruia vor fi discutate subiecte de actualitate pentru investitori. Forumul se va încheia cu o sesiune dedicată discuţiilor dintre reprezentanţii mediului de afaceri autohton şi străin.

La eveniment se preconizează participarea a peste 100 întreprinderi din Republica Moldova și de peste hotare, reprezentând diverse sectoare precum: agricultura, industria agro-alimentară, tehnologii informaționale și comunicații, textile, sectorul construcțiilor, energie regenerabilă, automotive, industriile creative, etc.

Pentru înregistrare accesați link-ul.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați colaboratorii Direcției Relații Internaționale a CCI a RM, tel.: +373 22 221391. Persoana responsabilă: Anastasia Ionaș, e-mail: [email protected].

Conducătorii Asociației de Business sunt invitați la un Atelier de Lucru privind strategia de comunicare

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova vă aduce la cunoștință că în cadrul proiectului East Invest 2, în cooperare cu Asociația Europeană a Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meserii (UEAPME) și cu suportul financiar din partea Comisiei Europene prin intermediul EUROCHAMBERS, organizează un atelier de lucru cu o durată de 3 zile, privind  privind strategia de comunicare și negociere pentru îmbunătățirea dialogului public privat, ce va avea loc în perioada 25-28 aprilie 2017.

Atelierului de lucru va oferi participanților posibilitatea să cunoască noi tehnologii eficiente de negociere, care, ulterior îi va ajuta în procesul de comunicare și negociere dintre autoritățile centrale și sectorul public- privat, consolidarea unor relații eficiente între guvern și mediul de afaceri, în condiții reciproc avantajoase, de asemenea, participanții vor dobândi cunoștințe în materie de advocacy si lobby privind protejarea intereselor membrilor săi.

În cadrul evenimentului va fi explicat  ce este negocierea, care sunt  principiile fundamentale ale procesului de negociere; ordinea corectă în tehnicile de negociere; modalitatea de promovare a intereselor Asociațiilor de Business și a membrilor săi în procesul de negociere cu autoritățile de stat; algoritmul de formare a negocierilor de succes; modalități de gestionare a procesului de dialog; practici de succes a negocierilor; abilități de dezvoltare și utilizare a diferitelor tactici ale procesului de negociere pentru a obține rezultatul dorit.

Grupul țintă: reprezentanți ai Asociațiilor de Business din toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.

Lector: Experți internaționali din țările UE.

Limbile de lucru: engleză și rusă (traducere asigurată).

Format: atelierul de lucru va fi realizat în format de comunicare interactivă, inclusiv partea de curs.

Locul desfășurării:  CCI a RM, MD-2004, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 151, Sala de conferință, et. 2

În cazul în care sunteți interesat de a lua parte la seminar – atelier de lucru, vă rugăm să completați chestionarul ( varianta românărusă ).

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor:19 aprilie 2017

Informații suplimentare : CCI a RM, Direcția Dezvoltării Mediului de Afaceri, tel: (+ 373 22) 22 – 49 – 83; 22 – 33 – 10; 24 – 42 – 83; email: [email protected][email protected]

 

Programul IFAD. Moldova va primi circa 20 milioane de dolari din partea UE pentru sectorul agricol

1

Moldova urmează să primească peste 20 milioane dolari din partea UE pentru sectorul agricol.

Iurie Ușurelu, viceministrul Agriculturii și industriei alimentare al Republicii Moldova și Gilbert F. Houngbo, Președintele IFAD au semnat pe 11 aprilie 2017, la Roma, Acordul de Finanțare privind implementarea celui de-al VII-lea Program IFAD – Proiectul de Reziliență Rurală.

Bugetul asistenței din partea IFAD constituie 18,2 milioane USD surse creditare, 500 mii USD grant și 5 milioane USD grant adițional prin prisma Programului IFAD Adaptarea Agriculturii la  Scară Mică.

Asistența Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii va crea oportunități pentru facilitarea accesului la irigare, creșterea productivității terenurilor și dezvoltarea afacerilor, în special, orientate spre produse cu valoare adăugată.

În cadrul ceremoniei de semnare, Tarek KOTB, Manager de Țară al Programelor IFAD a menționat că agricultura și sectorul de business constituie motorul creșterii și reducerii sărăciei în Republica Moldova, însă există anumite constrângeri în accesarea serviciilor financiare și a infrastructurii rezistente la schimbările climatice. Prin consolidarea rezistenței, îmbunătățirea oportunităților economice și dezvoltarea abilităților umane, IFAD tinde să îmbunătățească bunăstarea populației rurale și diminuarea sărăciei acesteia, a adăugat Managerul de Țară al IFAD pentru Republica Moldova.

Iurie Ușurelu a exprimat recunoștință din partea Guvernului pentru tot suportul acordat sectorului agricol și populației rurale a Republicii Moldova de-a lungul celor 17 ani de activitate a IFAD-lui. Domnia Sa a asigurat conducerea agenției specializate a ONU despre faptul că, sursele oferite de IFAD țării noastre vor fi utilizate eficient și orientate spre asigurarea unor rezultate tangibile, astfel încât tinerii agricultori și femeile din business-ul agricol să utilizeze din plin oportunitățile oferite de instrumentele financiare ale IFAD.

După cum a menționat Președintele IFAD, suportul va fi orientat în mod prioritar fermierilor vulnerabili la schimbările climatice, business-ului mic și mijlociu, tinerilor antreprenori și femeilor antreprenoare din Republica Moldova.

Amintim, că începând cu anul 2000, IFAD a oferit Republicii Moldova, prin prisma programelor sale, surse financiare în valoare totală de cca 109 milioane USD, acordând suport unui număr de peste 134 mii beneficiari.

Polenizarea cu bondari în sere sau solarii

4

Polenizarea cu bondari este la îndemâna legumicultorilor care doresc să obțină producții bune în sere sau solarii. De mai mulți ani, firmele de specialitate importă acești bondari în cutii speciale, din care insectele își iau zborul și polenizează atât culturile timpurii, cât și pe cele târzii. Fermierii cu experiență se arată mulțumiți de treaba bondarilor, care sunt mai eficienți decât albinele, mai ales, că pot fi achiziționați tot timpul anului, rezistă la temperaturi mai scăzute, la vânt și vreme cu nori.

Cel mai bun randament al polenizării biologice cu bondari se obține în spații închise, dar se pot folosi și în câmp. Bondarii au nevoie de polen ca sursă de proteine pentru întreţinerea coloniei, dar şi de nectar pe post de sursă energetică. Acest lucru face ca ei să ajungă în fiecare floare şi să o polenizeze.

Polenizarea biologică poate fi cu până la 50 la sută mai ieftină, pentru că nu mai este nevoie de angajaţi care să ia fiecare floare în mână pentru a o poleniza, aşa cum se procedează, când se folosesc substanţe chimice, fie prin pulverizare, fie prin „înmuierea” fiecărei flori în soluţia specială.

Prețul unei colonii/cutii cu bondari este de circa 1500 de lei, legumicultorul putând opta ca insectele să-i fie trimise prin poștă.

Avantajele utilizării bondarilor la polenizare

  • Polenizare excelentă în condiții dificile. Spre deosebire de albine, bondarii sunt activi şi la temperaturi joase (+5oC), în condiții de vânt și cer înnorat. Deoarece bondarii sunt disponibili pe tot parcursul anului, ei sunt indicați atât pentru polenizarea culturilor timpurii, cât și a celor târzii;
  • Muncitori ușor adaptabili. Bondarii nu sunt doar polinizatori excelenți în sere și solarii, dar sunt cu adevărat valoroși în câmp deschis;
  • Economie masivă de muncă. Bondarii pot înlocui în totalitate munca manuală și folosirea hormonilor la polenizare;
  • O creștere a producției și calității fructelor. În culturi cum ar fi cea de tomate, ardei, afine și altele, polenizarea cu bondari duce la creșterea producției și la fructe mai mari și mai calitative.

În continuare vă prezentăm o listă cu legumele pentru care merită să investiți în polenizarea cu bondari:

Tomatele

Bondarii pot înlocui în totalitate folosirea polenizării manuale și a hormonilor, cu condiția ca plantele să producă polen viabil. Bondarii prind floarea de tomate și datorită vibrației toracelui polenul se desprinde. Aceasta lasă o urma mică și maro pe pistil, făcând astfel posibilă monitorizarea activității acestora. O colonie poate poleniza între 1000 m2 și 3000 m2 de cultura pentru 6 pînă la 8 săptămâni. Numărul coloniilor necesare variază în funcție de tipul de sera sau solar, de anotimp, de varietate, de numărul de plante pe metru pătrat.

Ardei dulci

Ardeii dulci polenizați de bondari vor conține mai multe semințe, ducând astfel la o forma mai frumoasa și un pericarp mai gros. O colonie este suficientă pentru polenizarea a 3000 pînă la 5000 m2 pe durata a 6 pînă la 8 săptămîni.

Căpșuni

Bondarii pot transporta cantități mari de polen. Ei aterizează la baza florii de căpșuni (receptacolul) și polenizează toate pistilele. Aceasta oferă garanția că baza florii se va dezvolta într-un fruct frumos și neted. Eficiența bondarilor rezulta în scăderea numărului de fructe deformate.

Pomușoare

Pomușoare (zmeura, mure, afine, coacăz roșu și negru) Bondarii asigură un ansamblu de fructe excelent, mai ales în perioadele când albinele nu sunt active, cum ar fi în timpul iernii sau a primăverii, în timpul perioadelor reci, cu vânturi sau înnorate. Nu doar că s-a îmbunătățit considerabil calitatea fructului, dar și culturile comerciale au crescut substanțial prin folosirea bondarilor.

Livezi

Livezi (meri, peri, etc.) Bondarii sunt mult mai puțin dependenți de condițiile meteorologice din perioada de înflorire. Ei zboară la temperaturi joase și în condiții de vânt și cer înnorat. Bondarii sunt de asemenea rezistenți la parazitul Varroa mite.

Dovlecei și pepeni

Bondarii sunt foarte indicați în polenizarea culturilor de dovlecei și pepeni. Bondarii vor vizita florile mascule (pentru polen) și cele femele (pentru nectar).

Măsuri de eficientizare a polenizării cu bondari

Pentru asigurarea unei polenizări eficiente a culturilor agricole entomofile de către bondari, trebuie să avem în vedere următoarele aspecte:

  • cunoaşterea biologiei înfloririi (începutul, sfârşitul şi durata) culturii ce urmează a fi polenizată;
  • cultivarea unor soiuri şi hibrizi ale căror flori să prezinte un grad de atractivitate crescut pentru bondari şi să fie uşor polenizate de către acestea;
  • stabilirea corectă a normei de polenizare în funcţie de starea culturii, de încărcătura florală, de tehnologia aplicată culturii şi de puterea familiei de bondari;
  • evitarea aplicării tratamentelor chimice în perioada înfloririi plantelor sau avertizarea pentru a închide cutiile cu bondari pentru a evita intoxicarea insectelor.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de fructe, legume și furnizorilor de servicii agricole din Republica Moldova editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).