Producerea răsadului de tomate pentru recolte extratimpurii

1

Cultura de tomate este una dintre cele mai populare, astfel că aproape fiecare legumicultor sau grădinar a reușit, de-a lungul anilor, să testeze diferite tehnologii de cultivare pentru a obține recolte bune.

În general, în condițiile țării, cu excepția serelor profesionale sau a unor întreprinderi particulare, se utilizează trei forme principale de producere a tomatelor:

Ciclul I de producție: semănatul se face iarna (de la sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie), iar plantarea primăvara devreme (începutul lunii martie). Numărul de etaje în cadrul ciclului foarte scurt, extratimpuriu, fiind de 3, iar în ciclu mediu de 6.

Ciclu II de producție: semănatul se face primăvara sau vara, la circa 3-4 săptămâni până la terminarea culturii anterioare, plantarea se face în ultima decadă a lunii iunie, prima jumătate a lunii iulie.

Numărul de etaje fiind mai mare, începând cu 6 (în funcție de data plantării și posibilitățile spațiului protejat). Recoltarea începe la sfârșitul lunii august și continuă până toamna târziu.

Ciclu intermediar mai lung: semănatul se face după jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii aprilie, plantarea, de obicei, în luna mai. Numărul de etaje lăsate depinde de construcția serei.

În funcție de numărul de etaje, recoltarea începe în a doua jumătate a lunii iulie și durează până toamna târziu.

În acest articol, discutăm mai multe despre obținerea tomatelor extratimpurii în ciclul I de cultură.

Pentru obținerea recoltelor extratimpurii, se recomandă soiuri cu creștere semi-determinată. Acestea au o înălțime de 1-1,2 m, oprindu-se singure din creștere (din acest motiv, cârnitul este opțional) și leagă aproximativ 4-5 etaje fructifere.

Semănarea semințelor de tomate

Precum am menționat, pentru ciclul I, de obicei, semințele se seamănă în luna decembrie până în a doua decadă a lunii ianuarie.

Un rol important în obținerea unor răsaduri sănătoase îl joacă asigurarea condițiilor adecvate pentru germinarea semințelor și dezvoltarea plantulelor.

Pentru a evita riscurile, puteți opta pentru substrat gata pentru utilizare, care are pH-ul și alți indicatori aduși la valorile optime. Granulația potrivită se consideră cea de până la 10 mm, iar înainte de semănat substrat trebuie bine umectat.

După plasarea semințelor în tăvi, acestea se acoperă cu un strat de aproximativ 0,5 cm de turbă.

Utilizându-se același substrat special și recomandările generale privind adâncimea de semănat se seamănă tomatele în pat germinativ.

În încăperea unde vor fi puse semințele de tomate pentru germinare trebuie asigurați parametrii:

  • Temperatura: nu mai mică de 13-15°C, optim considerându-se intervalul de 21-24°C.
  • Umiditate: sporită la germinația semințelor (circa 90-95% a substratului din c.t.a.).
  • Lipsa luminii: tăvile se acoperă până la răsărire.

Conţinutul de apă al substratului trebuie să rămână constant până la apariţia seminţelor. Prin urmare, o stare de umiditate a aerului aproape saturată trebuie menţinută în camera de germinare prin intermediul dispozitivelor de evaporare.

Important! Pentru a evita dezvoltarea bolilor nedorite, cum ar fi căderea plantuțelor, este recomandată realizarea tratamentelor preventive.

Pentru tratamente sunt omologate produsele Previcur Energy și Proplant.

Previcur Energy se utilizează la concentrația de 0,1%. Tratamentele se efectuează la sol. Primul tratament se efectuează în intervalul semănat-răsărit și necesită un volum de soluție de 3 l/mp, al doilea cu cel mult o săptămână înainte de transplantare.

Proplant se aplică în concentrații de 0,15-0,25%, 3-5 l soluție/mp.

Îngrijirea răsadurilor de tomate după răsărire

Mențineți temperatura, umiditatea relativă și realizați aerisirea necesare pentru producerea răsadurilor calitative.

Temperatura favorabilă pentru creșterea și dezvoltarea rasadurilor de tomate este de +20…+24°C, cu scăderea temperaturii pe timp de noapte la +16…+18°C.

Aerisirea de scurtă durată a încăperii trebuie să se facă chiar dacă temperatura aerului din exterior este relativ scăzută.

Totodată, la aerisirea spațiului trebuie să se țină cont de faptul că aerul rece direct ar putea afecta plantele. De aceea, aerisirea se face cu grijă, mărindu-se durata pe măsură ce timpul se încălzește.

Răsadurile din recipient trebuie să fie udate bine dimineaţa, și nu către seară, pentru a evita menţinerea plantelor umede peste noapte, care poate duce la probleme provocate de boli.

Pentru ca nutrienții oferiți plantelor să fie disponibili, pH-ul apei utilizate pentru udarea răsadurilor trebuie să fie de 5,5–6,5

Repicarea răsadului de tomate

Răsadul de tomate se repică atunci când două frunze adevărate și un sistem radicular bine dezvoltate, parametrii atinși de obicei la 20-30 de zile după semănat.

Ghivecele recomandate pentru repicarea rasadului de tomate au parametrii de 8x8x7 pentru cele pătrate sau se aleg ghivece rotunde.

După repicareeste recomandată umidtatea de 65-75%. Excesul de umiditate contribuie la dezvoltarea bolilor și la alungirea răsadului.

Citiți mai multe despre De ce se alungește răsadul – 5 greșeli de evitat.

Plantarea răsadului de tomate

Rasadul de tomate utilizat pentru plantare in ciclul l este sănătos și călit, are o inaltime de 20-30 cm, primul buchet format, însă nu deschis. Parametrii de obicei sunt atinși la vârsta de 55-70 de zile.

Răsadul se plantează într-un sol bine pregătit: dezinfectat din toamnă (aici detalii despre dezinfecția solului în seră sau solar), afânat, cu sistemul de irigare și folia de mulcire transparentă instalate.

Distanta plantare tomate: cea mai populară metodă de plantare a răsadului este cu distante alternante între rânduri – două mai apropiate (60 cm), apoi două mai îndepărtate (90 cm). Distanța între tomate pe rând este de 30-35 cm. În acest mod, lucrările sunt realizate mai ușor.

Densitatea tomatelor cultivate în ciclul l este de 35 – 45 de mii de plante/hectar.

Lucrări după plantarea răsadului de tomate

Copilirea și palisarea răsadului de tomate sunt recomandate. Acestea permit o creștere și dezvoltare conform cerințelor. Detalii despre Copilitul lăstarilor la roșii – când și cum se realizează.

După copilire, pentru o bună regenerare și evitarea posibilelor infecții se recomandă aplicarea unui îngrășământ lichid pe bază de hidroxid de cupru.

Pentru asigurarea unei polenizări bune se utilizează bondarii, capabili să fie productivi la temperaturi mai mici decât albinele.

Precum am menționat, cârnitul este opțional și poate fi realizat după cele 3-5 inflorescențe ce urmează să fructifice.

Ținând cont de volumul mare de informații, revenim curând cu articole separate despre fertilizarea tomatelor și perioadele în care sunt recomandate tratamentele preventive pentru asigurarea sănătății culturii.

Moldova Fruct lansează concursul de pre-selectare a companiilor pentru Programul de Mentorat la Export

0

Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Western NIS Enterprise Fund, anunță concursul de pre-selectare a companiilor interesate să participe în cadrul Programului de Mentorat la Export (PME). 

Scopul programului este de a ajuta companiile autohtone cu potențial sporit de export să-și extindă afacerile în Uniunea Europeană și alte piețe îndepărtate.

Programul de Mentorat la Export va fi implementat pe parcursul unei perioade de aprox. 12-18 luni (durata va depinde de nivelul de dezvoltare a fiecărei companii în parte) și prevede asistență în următoarele domenii:

  • Efectuarea auditului la export al companiei și elaborarea planului individual de export;
  • Asistență individualizată în pregătirea companiei pentru intrarea pe piața UE și piețele îndepărtate;
  • Ghidare personală în domeniul exporturilor oferită de către experți europeni;
  • Cursuri de instruire personalizate și dezvoltarea abilităților de export pentru personalul companiei;
  • Asistență la obținerea certificărilor internaționale (GlobalGAP/GRASP/IFS/BRC/SMETA, altele);
  • Sprijin pentru participarea în cadrul unei expoziții internaționale (Fruit Logistica/ Fruit Attraction);
  • Asistență în stabilirea de contacte și inițierea parteneriatelor durabile cu cumpărători europeni.

Cine este eligibil?

Produse eligibile: fructe proaspete și struguri de masă.

Cerințele față de companii:

  • Este membru al Asociației Moldova Fruct sau intenționează să devină membru;
  • Deține sau este pregătit în următorul an să implementeze certificate relevante (GlobalGAP/GRASP/IFS/BRC/SMETA);
  • Dispune de volume comerciale de produse pentru export și dorință de a se conforma la cerințele de piață ale UE și/ori altor piețe îndepărtate;
  • Intenționează să exporte pe piețele din UE și/ori alte piețe îndepărtate;
  • Este interesat pe viitor în dezvoltarea relațiilor comerciale cu rețelele internaționale sau importatori;
  • Compania se obligă să delege un angajat care ocupă funcție managerială sau comercială și vorbește limba engleză la un nivel B1;
  • Se angajează să dedice timp (3-6 zile/lună) și efort necesar să participe în activitățile educaționale ale programului, inclusiv și la dezvoltarea ghidată a planului personal de export și să contribuie cu resurse financiare pentru costurile neacoperite de partenerii de dezvoltare pentru implementarea planului de export;
  • Se obligă să furnizeze informații relevante referitoare la rezultatele participării în program: numărul de contacte stabilite, valoarea produselor exportate ca urmare a participării în program, lecțiile învățate/idei inovative/sugestii de îmbunătățire care vor fi împărtășite în rândul producătorilor din sector în cadrul unor emisiuni TV, conferințe sau alte evenimente la care va fi invitat beneficiarul;
  • Lipsa restanțelor financiare față de Asociația Moldova Fruct (pentru membrii Asociației);
  • Cota minimă a capitalului autohton – 51%. Compania face parte din categoria de întreprinderi mici și mijlocii;
  • Angajament ferm al conducerii companiei în vederea participării la Programul de Mentorat la Export și acordul acesteia de a rambursa costurile suportate de Moldova Fruct în cazul părăsirii nejustificate a Programului.

Companiile pre-selectate vor fi supuse unei proceduri de audit la export din partea experților internaționali, în rezultatul căreia se va lua decizia finală în vederea selectării a 10 companii care vor fi beneficiari ai Programului de Mentorat la Export.

Moldova Fruct va contacta în prealabil companiile pre-selectate pentru stabilirea vizitelor în vederea efectuării auditului la export. 

Prioritate în program vor avea: femei, tineri <=29 ani, producători pregătiți cu volume pentru a iniția exporturi, companii care nu au mai beneficiat de suport în cadrul altor programe oferite de Moldova Fruct.

Costuri acoperite de program:

  • Program educațional (organizarea instruirilor, onorariile experților internaționali);
  • Suport individual din partea expertului internațional la implementarea planului de export;
  • Suport la organizarea participării în cadrul unei expoziții internaționale și întâlnirilor B2B;
  • Costurile de cazare și transport ale experților internaționali;
  • Co-finanțarea în măsura posibilităților a investițiilor beneficiarului necesare la implementarea planului de export.

Costurile suportate de beneficiari:

  • Taxa de participare: 10 000 lei (nerambursabilă, pentru acoperirea eventualelor costuri ale activităților neplanificate în buget pentru întreaga durată a programului);
  • Costuri personale de deplasare și cazare la seminare, instruiri și o expoziție internațională;
  • Costuri la implementarea planului de export individual;
  • Costuri legate de investiții în vederea ajustării întreprinderii la cerințele importatorilor străini.

Candidații interesați de participarea la PME sunt rugați să completeze formularul de aplicare împreună cu alte documente solicitate (indicate în lista de verificare a formularului de cerere – ultima pagina) și să le trimită la adresa electronică – [email protected] – până la data de 9 februarie 2024

Criteriile de evaluare a dosarelor de aplicare 

Dosarele de aplicare vor fi evaluate conform următoarelor criterii: 

Criteriul de Evaluare Calificativ (Puncte) 
a. Management și capacitatea programatică 40
b. Autonomie financiară și durabilitate 20
c. Potențial comercial30
d. Componenta GESI 10
Punctaj total (pînă la 100 puncte) 100 

Mai jos găsiți descrierea detaliată a criteriilor de evaluare menționate.

a. Management și capacitatea programatică – 40 puncte

  • Are compania o persoană responsabilă pentru operațiunile de vânzări și marketing? Persoana responsabilă are abilitățile necesare de bază, inclusiv cunoaște limbi străine?
  • Există principii și proceduri stabilite pentru luarea deciziilor comerciale?
  • Structura organizațională a companiei este potrivită pentru demararea procedurilor de export?
  • Există o viziune și disponibilitate pentru ajustarea resurselor umane ale companiei pentru vânzările de export? 

b. Autonomie financiară și durabilitate – 20 puncte

  • Cât de sustenabilă este situația financiară actuală a companiei?
  • Există active care aparțin companiei, cum ar fi livezi, infrastructură post-recoltare, etc. 

c. Potențial comercial – 30 puncte

  • Are compania suficiente volume comerciale pentru vânzările de export?
  • Varietățile de fructe din oferta comercială corespund cerințelor pieței moderne?
  • Există obstacole evidente și nerezolvabile pentru demararea operațiunilor comerciale de export? 

d. Componenta GESI – 10 puncte

  • Creează compania oportunități de angajare și/sau oportunități de dezvoltare profesională pentru femei, tineri și/sau persoane cu dizabilități?
  • Participanții la program aparțin unor grupuri sociale vulnerabile, inclusiv minorități etnice, femei, tineri și/sau persoane cu dizabilități?

Instituțiile de învățământ și de cercetare cu profil agricol pot obține finanțare din partea UE

0

Instituțiile de învățământ și de cercetare cu profil agricol pot beneficia de finanțare din partea UE, prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei”, implementat de MAIA.

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii.

Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate.

Beneficiarul va contribui cu 50% din suma totală de investiții. Perioada de depunere a dosarelor este 1 februarie -1 martie 2024.

Pentru mai multe informații, accesați site-ul Proiectului Livada Moldovei: www.livada-moldovei.md și site-ul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare www.maia.gov.md.

Certificarea GLOBAL.G.A.P. SMART și GRASP pentru producători de fructe și legume

0

Certificarea GLOBAL.G.A.P. SMART și GRASP devine o măsură obligatorie pentru producătorii de fructe și legume orientați spre diversificarea piețelor de desfacere.

De ce este necesară certificarea pentru producători? 

Cererea din ce în ce mai mare din partea consumatorului de alimente sigure şi durabile îi determină pe agricultori să producă fructe sigure, accesibile într-un mod durabil.

În același timp, vânzătorii cu amănuntul – legătura directă dintre consumator și producător în lanțul alimentar – au nevoie de un instrument sigur pentru furnizorii săi, care poate reprezenta motivarea de bază pentru implementarea cerinţelor şi asigurarea acestora prin certificare.

Distribuirea liniei directoare privind obținerea produselor alimentare către producători, vânzători cu amănuntul, specificând cum produsele alimentare trebuie produse, ce s-a utilizat pentru producerea lor, constituie o contribuție importantă în prezentarea clară şi transparentă a proceselor.

Toate aceste eforturi oferă producătorilor următoarele beneficii: 

  • acces mai bun şi uşor pe piaţă; 
  • acorduri clare cu vânzătorii; 
  • mai multe oportunități pe pieţe competitive; 
  • posibilități de creștere a calităţii şi cantităţii; 
  • posibilități de reducere a costurilor pe termen lung; 
  • management mai efectiv al procesului de producere şi cerinţelor legale; 
  • angajament înalt pentru îmbunătățire. 

Datorită implementării acestor standarde, producătorii agricoli din Republica Moldova au reușit să crească exportul de prune în Uniunea Europeană din 2016, când livram aproximativ 8 mii de tone, până la peste 78 mii tone de prune exportate în 2023.

În aceeași perioadă, geografia țărilor importatoare de prune moldovenești s-a extins de la 18 țări la 33 de țări. Aceste avantaje îi determină pe mulți producători agricoli de fructe și struguri să-și reconfirme în fiecare an certificarea GLOBALG.A.P.  și GRASP.

Descrierea standardului GLOBALG.A.P. 

Standardul GLOBALG.A.P. privind siguranța alimentului, sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor şi protecţia mediului ambiant este recunoscut la nivel global.

Standardul  GLOBALG.A.P. a fost creat în baza cercetărilor intense de-a lungul anilor în colaborare cu experți din industrie, producători și comercianți cu amănuntul din întreaga lume.

Obiectivul standardului este de a obține producție agricolă sigură și durabilă. Respectând cerințele acestui standard, vânzătorii cu amănuntul şi furnizorii lor pot fi siguri că ei respectă cerinţele legislaţiei exigente ale Uniunii Europene sau ale altor piețe țintă.

Nerespectarea cerințelor de siguranță a alimentului poate duce la amenzi pentru operatorii alimentari. 

Standardul a obținut în mod constant recunoașterea Inițiativei Globale pentru Siguranța Alimentelor (GFSI) și este aliniat atât cu Principiile Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Alimentație și Agribusiness, cât și cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Operațional de peste 20 de ani și dezvoltat continuu în colaborare cu părțile interesate din sector, IFA, acesta este încercat, testat și de încredere în întreaga lume, cu procesele de producție certificate IFA pentru fructe și legume care cuprinde mai mult de patru milioane de hectare anual.

Versiunea nouă  6.0 a standardului GLOBALG.A.P. SMART „Asigurarea Integrată a Gospodăriei” (IFA) Principii și Criterii pentru Fructe și Legume devine obligatorie din 1 ianuarie 2024.

Standardul GLOBALG.A.P. SMART IFA pentru fructe și legume cuprinde procesele majore ale producției primare, de la activitățile de pre recoltare până la manipularea post recoltă. 

Standardul GLOBALG.A.P. (IFA) fructe şi legume abordează o serie de cerințe, cum sunt:

  • siguranța și trasabilitatea alimentelor;
  • sănătatea, siguranța și bunăstarea lucrătorilor;
  • biodiversitatea;
  • eficiența energetică;
  • managementul deșeurilor;
  • fertilizanți și biostimulatori;
  • managementul apei;
  • managementul integrat al dăunătorilor (IPM);
  • utilizarea produselor de protecție a plantelor și sistemul de management al calității (SMC) etc.

Cerinţele privind implementarea şi certificarea GLOBALG.A.P. a unei gospodării agricole

Pentru certificare, producătorul trebuie să respecte 100% din criteriile „Cerinţe majore” şi nu mai puţin de 95% din criteriile „Cerinţe minore”.

În ce privește criteriile „Recomandări”, sunt cerinţe recomandate pentru moment, dar producătorii sunt încurajaţi să le respecte ca parte a procesului de management a gospodăriei.

Pentru ca un producător să fie  certificat GLOBALG.A.P. SMART, el trebuie să implementeze 190 de cerințe. Aceste cerințe sunt cuprinse în 33 de capitole din care 103 cerințe majore, 67 cerințe minore și 20 de cerințe recomandate. 

Standardul oferă claritate cu privire la cerințele pieței și acționează ca un manual practic pentru activitățile din cadrul gospodăriei agricole cu integrarea cerințelor din legislația națională la implementarea acestuia.

Cerințele supermarketurilor din Europa privind reziduurile de produse de protecţie a plantelor sunt exigente privind numărul maxim de substanțe active acceptate per produs, în funcție de grupele de produse:

  • 5 pentru fructe moi și fructe mici, legume, fructe și frunze verzi sau salată verde;
  • 4 pentru fructe sămânțoase, fructe sâmburoase, citrice, fructe exotice, legume pentru pețiol și lăstari;
  • 3 pentru nuci, varză, legume rădăcini și tuberculi și verdețuri.

La nivel național a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 867 din 08.11.2023 privind Regulamentului sanitar privind limitele maxime de reziduuri de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale ce transpunde parțial Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale.

Rezultatele trebuie confirmate de un raport de încercări din cardul unui laborator acreditat ISO 17025 care cuprinde toate substanțele active aplicate per cultură în procesul de vegetație și post recoltă. 

Legislația Republicii Moldova cuprinde peste 75% din cerinţele GLOBALG.A.P. şi acestea sunt obligatorii, iar conform legislației trebuie să fie implementate de către producătorii agricoli.

Producătorul care implementează cerințele GLOBALG.A.P. este obligat să mențină înregistrări documentate la momentul respectiv pentru fiecare activitate etc. 

Cerințele Standardului  GLOBALG.A.P. nu sunt greu de implementat. Producătorii din întreaga lume reușesc să se certifice, iar actualmente, circa 200 000 producători din mai mult de 133 de țări implementează standardele GLOBALG.A.P.  și tendința este în creștere. 

Implementarea bunelor practici agricole se referă cu siguranță la produse, dar este și despre  oameni.

GRASP este un standard adițional la GLOBALG.A.P. + Add-on. GLOBALG.A.P.

GRASP înseamnă evaluarea riscurilor privind practicile sociale și este un modul voluntar dezvoltat pentru a evalua practicile sociale din cadrul gospodăriei agricole, abordând aspecte specifice ale sănătății, securității și bunăstării lucrătorilor.

Certificarea GRASP cuprinde aspectele sociale și pot fi evaluate împreună cu GLOBALG.A.P. Rezultatele evaluării sunt apoi stocate pe baza de date GLOBALG.A.P., care prezintă nivelul de conformitate și sunt vizibile pentru partenerii din lanțul de aprovizionare și cumpărătorii cărora li s-a acordat accesul. 

Certificarea GRASP și GLOBALG.A.P. este valabilă timp de un an, iar evaluările sunt efectuate anual.

Beneficiile alinierii la cerințele GRASP sunt următoarele:

  • oferă cumpărătorilor o asigurare suplimentară, alinierea la legislația națională;
  • ajută producătorii să stabilească un bun sistem de management social în gospodărie;
  • ajută la protejarea uneia dintre cele mai importante resurse ale gospodăriei: oamenii. 

Certificarea GLOBALG.A.P. este efectuată de organismele de certificare (OC) acreditate conform ISO 17065 care au semnat un memorandum de înțelegere cu GLOBALG.A.P.

Producătorii au libertatea de a alege serviciile unui OC aprobat  de GLOBALG.A.P., vezi pagina de web www.globalgap.org. OC aprobate dețin filiale în Moldova, chiar dacă au sediul în altă țară.

În ultimii ani, tot mai mulți producători agricoli din Republica Moldova, asistați de Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), finanțat de USAID, sunt interesați să implementeze standardele GLOBALG.A.P. în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale, dar și o cale sigură de aliniere la cerințele naționale de siguranță a alimentului. 

Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) a lansat un apel pentru solicitări de asistență tehnică (servicii de consultanță și instruire) pentru susținerea implementării cerințelor standardelor internaționale pentru 2024, care contribuie la facilitarea exporturilor de produse horticole în stare proaspătă, inclusiv:

  • bunele practici agricole – în baza standardului GLOBALG.A.P.;
  • bunele practici sociale – în baza modulului GLOBALG.A.P. privind practicile sociale GRASP, ghidului SMETA sau altui standard similar;
  • sisteme de gestiune a siguranței alimentare – în baza standardelor IFS Food, IFS Broker sau IFS Logistics (pentru companiile ce exportă produse de la alți fermieri), sau altui standard similar. 

Vezi mai multe despre PCRR: asistență producătorilor și exportatorilor la implementarea standardelor internaționale.

Cu suportul proiectului USAID/PCRR s-a elaborat Manualul GLOBALG.A.P. SMART care conține toate cerințele necesare pentru un producător pentru a se conforma cerinţelor GLOBALG.A.P. SMART  Fructe şi Legume.

Mai multe informații şi îndrumări pot fi obţinute apelând la echipa Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR).

Autor: Dr. Andrei Cumpanici, Manager Siguranța și Calitate Alimentelor și Sustenabilitate în cadrul Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat USAID.

Cetățenii Republicii Moldova pot aplica la Programul „Erasmus pentru tinerii antreprenori”

0

Persoanele care vor să inițieze o afacere sau care deja și-au creat o companie în ultimii trei ani pot aplica la Programul „Erasmus pentru tinerii antreprenori”, transmite moldpres.md.

Acesta permite beneficiarilor să petreacă o perioadă de până la șase luni alături de un alt antreprenor dintr-o țară din Uniunea Europeană pentru a învăța din experiența sa. Beneficiile programului au fost prezentate astăzi la Chișinău.

„Erasmus pentru tinerii antreprenori” este un program de schimb transfrontalier, care oferă antreprenorilor noi sau aspiranți șansa de a învăța de la oameni de afaceri cu experiență ce conduc mici companii în alte țări participante.

Stagiul poate dura de la o lună până la șase luni.

Scopul programului este de a îmbunătăți competențele antreprenoriale ale participanților prin colaborarea și lucrul cu antreprenori experimentați din alte țări ale UE.

Programul facilitează dezvoltarea afacerilor noi, oferind acces la rețele, piețe și cunoștințe diverse, contribuind astfel la creșterea și internaționalizarea întreprinderilor mici și mijlocii din Europa.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că programul oferă antreprenorilor aflați la început de cale oportunitatea de a găsi un partener într-o țară europeană pentru a obține noi cunoștințe și experiențe.

Oficialul a punctat că autoritățile depun eforturi pentru eliminarea barierelor birocratice în administrarea unei afaceri, astfel încât primii pași în acest sens să fie simpli și ușori.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că programul reprezintă încă un pas pentru apropierea Republicii Moldova de comunitatea europeană.

Acesta oferă participanților oportunități de a dobândi abilitățile necesare pentru a conduce o afacere și de a descoperi noi piețe de desfacere pentru produsele și serviciile lor.

Programul beneficiază de susținerea financiară a Uniunii Europene. Resursele de care vor beneficia aplicanții variază în funcție de țara în care are loc stagiul.

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

0

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de dezvoltare.

Utilizarea lor este una dintre cele mai bune alternative folosite ca și control biologic, deoarece sunt simple, economice și durabile din punct de vedere ecologic.

Pentru a garanta eficiența în aplicarea lor, este necesar să se știe că sunt necesare condiții optime de temperatură și umiditate pentru a obține cele mai bune performanțe.

Unele dintre aceste organisme se limitează în mod specific la o singură specie de insecte dăunătoare, însă altele au o gamă mai largă de gazde.

Printre cele mai utilizate în strategiile de protecție a culturilor se numără: Beauveria, Metarhizium, Paecilomyces, Verticillium și Trichoderma.

Citiți mai multe despre Cum tratăm răsadurile și legumele cu Trichoderma pentru a le proteja de boli.

Beauveria bassiana – cum acționează această ciupercă?

Ciuperca Beauveria bassiana a ajuns a fi utilizată pe scară largă în agricultură, datorită faptului că poate controla aproximativ 200 de specii de insecte. Ciclul său de viață constă în 2 faze (patogenă și saprofit).

Atunci când sporii microscopici ai ciupercii intră în contact cu corpul unei insecte gazdă, aceștia germinează, penetrează cuticula și se dezvoltă în interior, ucigând insecta în câteva zile.

După penetrarea corpului insectei, ciuperca își ramifică structurile și colonizează gazda, produce și o toxină numită Beauvericină.

Moartea insectei înseamnă sfârșitul fazei parazitare, din acest moment începe faza saprofitică. Un mucegai alb iese din cadavru. Acest mucegai pufos produce milioane de noi spori infecțioși care sunt eliberați în mediul înconjurător.

Ciuperca își înmulțește hifele și acestea cresc simultan, invadează toate țesuturile insectei și devin rezistente la descompunere, aparent datorită antibioticelor secretate de ciupercă.

Cu toate acestea, este posibil ca multe insecte de sol să aibă o toleranță naturală la acest agent patogen, toleranță care nu se manifestă la mulți dăunători foliari.

Prin urmare, dezvoltarea comercială a acestei ciuperci pentru controlul biologic a vizat în primul rând dăunătorii care se hrănesc pe cale foliară.

Diferite produse comerciale pe bază de Beauveria se utilizează pentru controlul musculițelor albe, diferitor specii de muște dăunătoare (musca cireșului, musca verzei), afidelor, tripșilor, păduchelui lânos sau unor specii de gărgărițe, cicade sau molii defoliatoare.

În general, produsele ce conțin Beauveria nu sunt toxice pentru insectele utile, însă trebuie evitate aplicațiile în zonele în care albinele se hrănesc în mod activ. Nu trebuie aplicate în apă, deoarece sunt potențial toxice pentru pești.

Din recomandările generale, produsele cu Beauveria nu trebuie să fie amestecate în rezervor cu fungicide. Fungicidele nu trebuie aplicate în termen de 24 de ore de la aplicarea Beauveria (o excepție poate fi hidroxidul de cupru).

Produsele Beauveria sunt compatibile cu o serie de adjuvanți și insecticide chimice și biologice. Dar, deoarece produsele cu Beauveria conțin organisme vii, unele substanțe chimice pot avea efecte dăunătoare, iar cultivatorii trebuie să contacteze producătorul sau distribuitorul pentru recomandări specifice.

Surse:

Cultivarea orzului de toamnă pentru bere. Aspecte importante

1

Orzul face parte din familia Graminee, genul Hordeum, specia Hordeum vulgare, având convarietățile H. vulgare var. hexastichum și H. vulgare var. distichum – soiuri de orz cu 2 rânduri de boabe, orzoaică.

Soiul de orz de bere ales are o influență majoră asupra calității producției obținute. Din acest motiv, vă recomandăm să vă consultați cu specialiștii locali și să analizați opțiunile.

Criteriile care v-ar putea ajuta să alegeți un soi de orz pentru bere potrivit sunt: productivitatea, uniformitatea boabelor, conținutul în proteină, pretabilitatea pentru zona și condițiile specifice din aceasta, toleranța la cădere.

Tehnologia de cultivare a orzului pentru bere presupune, în primul rând, respectarea tuturor pașilor tehnologici pentru asigurarea calității necesare.

Pe lângă protecția fitosanitară clasică și respectarea momentelor optime de realizare a lucrărilor, un rol important îl joacă fertilizarea realizată corect, de care depinde conținutul de proteină.

*Conţinutul în substanţe cu azot al orzului influenţează randamentul în extract al malţului. 

În plus, nu ar trebui neglijat controlul buruienilor și a samuraslei, în condițiile în care recolta obținută trebuie să corespundă cerințelor fabricilor de procesare.

Pregătirea patului germinativ, semănatul orzului de bere

Precum am menționat, la cultivarea orzului de bere trebuie să monitorizăm cu strictețe cantitățile de nutrienți disponibile în sol, cât și fertilizarea. Astfel, la alegerea parcelei pentru cultivare, se vor evita premergători ca lucerna, mazărea, soia și alte leguminoase ce generează conținut sporit de azot în sol.

În plus, nu se recomandă aplicarea îngrășămintelor organice sub această cultură, din același motiv, dar și riscul, în cazul în care acestea au fost aplicate înainte de a se descompune, de a infesta sola cu buruieni. Evitați solele infestate, cu rezerva mare de buruieni.

Ținând cont de reducerea cantităților de apă disponibile în sol, ca urmare a schimbărilor climatice, majoritatea specialiștilor recomandă, în special în regiunile unde această problemă se face remarcată, implementarea tehnologiilor No-till sau Mini-till la cultivarea orzului.

Pregătirea patului germinativ se face asigurând un număr minim de treceri ale utilajelor, evitându-se pierderea apei din sol.

Pentru a asigura o aderență bună a semințelor cu solul, se realizează tăvălugirea înainte și după semănat. Tăvălugirea de primăvară asigură o înfrățire mai bună a culturii.

Pentru asigurarea unei răsăriri uniforme, cu pierderi minime, se recomandă reglarea corespunzătoare a semănătorii și alegerea corectă a adâncimii de semănat a orzului de bere – adâncimea de până la 3 cm se consideră pretabilă, iar o adâncime de până la 4 cm se recomandă doar în cazul unui sol foarte uscat.

Orzul are puterea de străbatere a solului mai redusă. Adâncimea de semănat este un compromis între o adâncime suficientă pentru a evita uscarea semințelor și o adâncime suficientă pentru a asigura o bună răsărire și densitate a plantelor.

Experiențele din câmp arată că o adâncime prea mare de semănat duce la plante fragile, cu o vigoare și rezistență reduse, cât și o înfrățire proastă.

Influența adâncimii de semănat asupra capacității de înfrățire:

Pe lângă momentul optim de semănat, un rol important îl joacă stabilirea normei de semănat. Pentru orzul de bere se utilizează, în medie, de la 180 kg/ha pentru semănatul timpuriu (ultima decadă a lunii septembrie) și până la 220 kg/ha pentru semănatul tardiv (de obicei, ultima decadă a lunii octombrie).

Fertilizarea orzului pentru bere

Orzul de bere nu trebuie să conțină mai mult de 8-12% proteine, dar trebuie să conțină un procent cât mai mare de amidon – 55-60%.

Precum am menționat, fertilizarea echilibrată este cheia obținerii producții cu un conținut de proteină adecvat producerii.

Astfel, fertilizarea se va face în funcție de tipul solului și conținutul elementelor nutritive ale acestuia (în baza analizei solului), aportul de azot adus sau consumat de cultura premergătoare, lucrările realizate, momentul, doza de aplicare și precipitații.

Pentru producția unei tone de orz de bere planta consumă, în medie: 20 kg de s.a. N, 12 kg s.a. P2O5, 20 kg s.a. K2O. Astfel, în funcție de particularitățile menționate mai sus și cerințele culturii, se realizează fertilizarea culturii.

Evitați aplicarea îngrășămintelor fără a cunoaște conținutul de elemente nutritive din sol. Pe lângă riscul pierderii calității boabelor, va fi întâlnit fenomenul căderii plantelor.

La alegerea tipului de îngrășământ administrat, luați în calcul faptul că nu se recomandă fertilizarea orzului pentru bere cu uree (riscul unui conținut sporit de proteină).

În condiții normale de climă și sol, se administrează începând cu 40 kg s.a. P2O5 și K2O, dar și 15 unități N la pregătirea patului germinativ. În vegetație se aplică, în medie, 50 unități s.a. N (doza se ajustează în funcție de precipitații, analiza solului și starea culturii).

Țineți cont de distribuirea uniformă a îngrășămintelor.

Aplicarea îngrășămintelor cu azot cu întârziere, după primul nod sau a celor foliare la burduf poate contribui la creșterea peste normă a conținutului cu proteină. Pe de altă parte, în cazul unei subfertilizări, conținutul de proteină poate fi sub normă.

Buruieni, boli și dăunători în orzul de bere

În cazul combaterii buruienilor la cerealele de toamnă, de mai mulți ani se vorbește despre schimbarea strategiei și erbicidarea de toamnă. Acest lucru oferă mai multe avantaje.

În primul rând, plantele mai vulnerabile în primele stadii de dezvoltare vor avea mai multe șanse să se dezvolte armonios, fără a fi afectate de concurența buruienilor pentru apă, hrană sau lumină.

Erbicidarea poate fi realizată pre- sau postemergent, iar în cazul în care acestea nu s-au reușit, iar condițiile vremii și starea culturii vă permit, realizați o erbicidare înainte de iarnă.

Alegeți un erbicid adecvat fenofazei, condițiilor vremii și buruienilor prezentă în parcelă și respectați recomandările de aplicare.

Combaterea bolilor va presupune în primul rând întreprinderea măsurilor generale cum ar fi respectarea asolamentului, realizarea tratamentului semințelor la care se adaugă fungicid, a lucrărilor la timp și respectarea densității și parametrilor optimi de semănat.

Totodată, în controlul bolilor, un rol important îl joacă tratamentele preventive, realizate până în momentul în care patogenul a reușit să provoace daune culturii.

Cele mai frecvent întâlnite boli întâlnite la orzul de bere sunt: pătarea în ochi (Pseudocercosporella herpotrichoides), înnegrirea bazei tulpinii și rădăcinii plantelor (Gaeumannomyces graminis), făinarea (Erysife graminis), helmintosporioza orzului (Pyrenophora graminea), fuzarioza (Fusarium graminearum), rugina brună (Puccinia recondia).

Important! Aplicarea tratamentelor este crucială pentru evitarea prezenței micotoxinelor în producţie.

Revenim ulterior cu un articol despre particularitățile bolilor menționate și posibilele opțiuni de control.

La capitolul dăunători, tradiționalele afide și cicade, fiind concomitent și transmițători importanți ai virusurilor (virusul îngălbenirii și piticirii, virusul dungat al cerealelor), produc pagube importante.

Totodată, dăunători cum ar fi gândacul ghebos (Zabrus tenebrioides), gândacul bălos (Lema melamopa), ploșnița cerealelor (Eurygaster spp.).

Realizați tratamentul semințelor cu insecticid și fungicid și tratamentele cu insecticide la depășirea pragului economic de dăunare pentru a evita pagubele.

Pentru detalii despre produsele disponibile pentru tratamente accesați codexul-fitosanitar.ro sau apelați la reprezentantul companiei distribuitoare cu care colaborați.

Sindromul capului umflat la păsări – cauze, tratament

0

Capul umflat la păsări este o problemă frecvent întâlnită în rândul crescătorilor. Boala duce la pierderi economice din cauza nivelului înalt de contagiozitate, precum și din cauza mortalității.

Tratamentul capului umflat poate fi destul de anevoios și, deseori, problema revine foarte curând.

Sindromul capului umflat este o boală virală contagioasă, care afectează curcile, găinile broiler, bibilicile, mai rar rațele și fazanii. Boala este cunoscută și ca Metapneumoviroza aviară, Rinotraheita curcanilor, Pneumoviroza aviară.

Mai des, se întâlnește capul umflat la pui de broiler și curcă, dar se pot îmbolnăvi păsările de orice vârstă. Boala se asociază cu probleme respiratorii și cu scăderea producției de ouă.

Severitatea sindromului capului umflat este condiționată și de infecția secundară cu bacteria Esherichia coli, care complică stabilirea diagnosticului și crește rata mortalității.

Citiți în acest articol despre:

  • Capul umflat la curcani și găini – cauze;
  • Capul umflat – transmiterea virusului;
  • Simptomele capului umflat la păsări;
  • Semne la deschiderea cadavrului;
  • Cum stabilim diagnosticul în caz de cap umflat;
  • Tratamentul capului umflat la curcani și găini;
  • Prevenirea sindromului capului umflat.

Cauza capului umflat la curcani și găini

Sindromul capului umflat este cauzat de un virus din familia Paramyxoviridae, genul Metapneumovirus. Pătruns în organism pe cale respiratorie, acesta se replică la nivel de organe respiratorii superioare: corneți și sinusuri nazale, trahee.

Odată cu evoluția virozei, are loc slăbirea imunității organismului și se activează bacteria Esherichia coli, ce agravează starea generală a păsării, dar provoacă și celulita țesuturilor din jurul ochilor, ducând la starea capului umflat.

Dezvoltarea bolii este favorizată, în mod principal, de condițiile din încăpere: curenți de aer, umiditate și temperatură crescută, exces de amoniac. Un alt factor favorizant important este suprapopularea, care agravează condițiile de igienă.

Citește și despre Holera aviară la găini și curcani. Simptome și tratament.

Capul umflat la păsări – transmiterea virusului

Boala este înregistrată în toată lumea, cu excepția Australiei și Canadei. Afectează curcile, găinile, bibilicile de toate vârstele, dar mai sensibil este tineretul.

Transmiterea se face prin aer, cu aerosoli, mai rar, prin contact direct cu obiectele sau furajele, apa contaminate. Virusul este foarte contagios, se răspândește rapid. Sursa de infecție este reprezentată de pasărea bolnavă ce elimină cantități mari de virus, mai ales în timpul strănutului.

Agentul viral este prezent în organismul păsării doar câteva zile. În mediu poate fi ușor distrus cu preparatele dezinfectante uzuale.

Vezi și Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament.

Capul umflat la păsări – simptome

Metapneumoviroza aviară începe cu semne respiratorii, mai ales la tineretul între 3 și 12 săptămâni de viață, care apar la 1-2 zile după contaminare. Curcanii prezintă simptome respiratorii mai frecvent decât alte specii. Acestea cuprind:

  • Prurit facial;
  • Strănut frecvent;
  • Secreții nazale și oculare mucoide, apoi mucopurulente;
  • Conjunctivită;
  • Înfundarea narinelor;
  • Tuse sau raluri traheale.

Vezi și alte probleme respiratorii la păsări sau de ce cârâie și horcăie găinile.

Semnele respiratorii sunt însoțite de tulburări ale stării generale:

  • deprimare,
  • anorexie,
  • tulburarea ouatului,
  • pene zburlite.

Sindromul capului umflat apare în circa 4% din numărul total de cazuri de viroză. Semnul principal este edemul puternic al capului. În afară de acesta, se observă:

  • tumefierea sinusurilor peri și infraoribitare,
  • secreții oculare spumoase,
  • secreții nazale,
  • poziție anormală a gâtului (torticolis, opistotonus),
  • modificări de comportament.

Rata de îmbolnăviri cu metapneumoviroza aviară poate ajunge la 100%, dat fiind contagiozitatea ridicată. Rata de mortalitate diferă de la o sursă la alta, depinde de severitatea bolii, infecțiile asociate, rezistența naturală a organismului, vârstă ș.a., de regulă atinge 20-30% dar poate fi și mult mai mare.

În lipsa complicațiilor, simptomele se ameliorează după 7-10 zile. Producția de ouă revine la normal după 10-21 de zile.

Semne ale capului umflat la deschiderea cadavrului

Leziunile morfopatologice se înregistrează în funcție de forma bolii și infecțiile bacteriene asociate.

Frecvent se constată:

  • inflamația mucoaselor conjunctivală, nazală, traheală și a sinusurilor infraoribitare;
  • în lumenul traheei se constată prezența unui lichid mucos sau seros;
  • țesutul conjunctiv din regiunea feței și a capului este puternic infiltrat cu lichid;

În infecții bacteriene asociate depistăm:

  • pneumonie,
  • pericardită,
  • perihepatită, manifestate prin schimbări ale aspectului organelor,
  • splina mărită în volum.

Cum stabilim diagnosticul în caz de cap umflat

Pentru a stabili metapneumoviroza aviară este nevoie de o analiză detaliată a tuturor datelor: simptomele, semnele la deschiderea cadavrelor, situația epidemiologică din regiune, starea de întreținere a păsărilor din efectiv.

Pentru a confirma diagnosticul este nevoie de a expedia probe la laborator, unde se efectuează analize virusologiece sau serologice. Probele se preiau din căile respiratorii superioare, obligatoriu în faza cât mai precoce a bolii. Virusul nu se reține în organism și după a șasea zi de la infectare acesta nu va mai fi depistat.

Capul umflat apare cel mai frecvent în metapneumoviroză aviară, dar nu în exclusivitate. O serie de alte boli infecțioase pot prezenta drept simptom capul umflat.

Citiți în acest articol mai multe cauze ale capului umflat la păsări.

Boala capului umflat la păsări – tratament

Nu există medicamente pentru combaterea virusului. Vindecarea are loc fără tratament antiviral după 10-14 zile.

Complicațiile infecției bacteriene pot fi controlate prin administrarea de antibiotice, dar strict la indicația medicului veterinar, preferabil în baza antibiogramei, cu respectarea dozelor și a intervalelor de timp, precum și a timpului de așteptare înainte de consumul ouălor sau a cărnii de la păsările tratate.

După o perioadă de tratament edemul capului se poate reduce, dar frecvent simptomul revine. În scop de prevenire a acestui fenomen se asigură o perioadă adecvată de tratament antibacterian, indicată de specialistul veterinar.

Administrarea irațională a antibacterienelor, pe o perioadă prea scurtă sau prea lungă, la intervale sau în doză care nu corespund indicațiilor prospectului pot duce la instalarea fenomenului de antibiorezistență la animelele tratate.

Consumul produselor de origine animală de la animalele tratate cu antibiotice, fără respectarea timpului de așteptare pentru eliminarea reziduurilor din organism, duc la formarea antibiorezistenței la om.

O igienă minuțioasă a adăpostului, în special asigurarea ventilației adecvate și a temperaturii confortabile joacă rol critic în minimizarea complicațiilor în urma infecției.

Citește și Salmoneloza la păsări – simptome, profilaxie și tratament.

Prevenirea sindromului capului umflat la păsări

Profilaxia vizează în special măsuri de ordin general ca: respectarea normelor de igienă, achiziționarea păsărilor doar din efective sănătoase, dezinfecții minuțioase a încăperilor înainte de populare, evitarea adăpostirii comune a păsărilor de diferită vârstă ș.a.

Pentru imunizare împotriva bolii se folosește o gamă largă de vaccinuri, atât vii, cât și inactivate. Fiecare tip are avantajele sale.

Cea mai eficientă schemă de vaccinare presupune utilizarea ambelor: mai întâi a celui viu, apoi efectuarea rapelului cu cel inactivat.

Nu s-a dovedit eficiența anticorpilor materni împotriva metapneumovirozei aviare, astfel, este rațională vaccinarea cât mai timpurie.

Bibliografie selectivă:

  • J.Brugere-Picoux, J.P.Vaillancourt et al., Manual of POULTRY DISEASES.
  • Cynthia M.Kahn, THE MERCK VETERINARY MANUAL.
  • Constantin Vasiu, Nicolae Starciuc. BOLI INFECȚIOASE ALE ANIMALELOR AGRICOLE. VIROZE ȘI BOLI PRIONICE.

Sursă imagini: J.Brugere-Picoux, J.P.Vaillancourt et al., Manual of POULTRY DISEASES.

MAS Seeds anunță extinderea în Moldova: Mai mult decât semințe și tehnologie

0

MAS Seeds – jucător consacrat pe piața agricolă, cu o istorie de peste 70 de ani, își extinde activitatea în Republica Moldova, aducând un portofoliu inovativ pentru porumb, floarea-soarelui și alte culturi esențiale pentru asolament, dar și mai multe soluții performante care vor permite agricultorilor să-și eficientizeze activitate în ferme.

Compania, care își are originile într-o cooperativă agricolă din sud-vestul Franței, a fost modelată de necesitățile și provocările fermierilor, fiind astfel profund conectată cu realitățile și nevoile lor.

„În ciuda provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol în ultimii ani, fermierii din Moldova dau dovadă de perseverență și competitivitatea pe piață. Astfel, venim cu semințe de calitate, expertiză și tehnologii inovative dedicate acestora pentru a le susține activitatea și a le fi alături. Fiind o companie fondată de fermieri, la MAS Seeds cunoaștem necesitățile acestora și am fost dintotdeauna orientați spre identificarea și oferirea soluțiilor optimizate”, menționează Patrick Lafon, Director General România, Bulgaria, Republica Moldova.

Expertiza Unică în Producția de Semințe

MAS Seeds se distinge prin experiența îndelungată în industria semințelor, având la bază un proces industrial de excepție.

Fiecare etapă a procesului de producție – de la cultivare în câmp până la condiționare – este supusă unor controale riguroase, asigurând astfel semințe de înaltă calitate.

Acest standard ridicat este rezultatul direct al expertizei acumulate de-a lungul anilor și reprezintă un punct forte major pentru companie.

„Pe lângă producerea semințelor de înaltă calitate, investim constant în departamentul de cercetare, pentru a ne asigura că la fermieri vor ajunge hibrizi adaptați condițiilor climatice locale capabili să ofere producții de top”.

Hibrizii oferiți au fost testați și și-au demonstrat performanța și adaptabilitatea în condiții climatice similare Moldovei.

Hibrizii de porumb oferiți se caracterizează toleranță foarte bună la secetă, cu o vigoare foarte bună la răsărire, toleranță ridicată la variațiile de temperatură din primăvară și ritm de creștere accelerat. Printre cei mai recomandați se numără:

  • CITADEL – hibrid de grupa FAO 340, cu o foarte bună adaptabilitate;
  • MAS 43.P – hibrid de grupa FAO 390, cel mai bine vândut hibrid dentat MAS din România.
  • MAS 37.V – hibrid de grupa FAO 370, cel mai bine vândut hibrid semi-sticlos MAS din România, cu calități excepționale pentru industria morăritului.
  • MAS 32.VI – hibrid de grupa FAO 310, o alternativă timpurie pentru industria morăritului.
mas seeds porumb

În ceea ce privește floarea-soarelui, compania oferă hibrizi toleranți la boli majore (în special la Plasmopara și Sclerotinia) și Orobanche și adaptate tehnologiilor avansate, cum ar fi Clearfield, Clearfield Plus și Express. Pentru a le testa performanța MAS Seeds, vă recomandăm hibrizii:

  • MAS 85.SU – cel mai bine vândut hibrid MAS de floarea-soarelui, semi-tardiv din România.
  • MAS 920.CP – hibrid semi-tardiv, cu o stabilitate remarcabilă.
mas seeds floarea soarelui

Suport și Tehnologie

Un alt punct forte al MAS Seeds este pachetul AgroPLUS, care optimizează tehnologiile culturilor. Acest pachet include recomandări personalizate și vizite periodice în câmpuri pentru a monitoriza evoluția culturilor.

În plus, aplicația AgroTEMPO, dedicată culturilor de porumb și floarea-soarelui, oferă fermierilor acces la un set complet de informații – de la prognoză meteo personalizată la sfaturi agronomice și funcții de simulare, optimizare a tratamentelor și management al semănării și recoltării etc.

Sustenabilitate și Diversificare

MAS Seeds nu se limitează doar la furnizarea de semințe de calitate, ci se implică activ în susținerea fermierilor pentru o gestionare sustenabilă și eficientă a asolamentului.

„Ne axăm pe dezvoltarea culturilor pentru diversificare prin care susținem fermierii să aibă un bun asolament, să facă rotația corespunzătoare și să protejeze solul într-un mod sustenabil pentru fermele lor. Astfel, pe lângă genetică de top, propunem soluții simple și practice pentru fermieri, de multe ori ele neimplicând costuri și oferind alternative de îmbunătățire a tehnologiei culturilor lor”, a conchis Patrick Lafon, Director General Romania, Bulgaria, Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii, accesați pe acest link catalogul MAS Seeds sau apelați reprezentantul comercial MAS Seeds în Republica Moldova: Dorin Popa: +373 6002 0292 [email protected].