Fertilitatea embrionară la vița de vie – importantă pentru prognozarea şi planificarea recoltei

0

Cunoaşterea mecanismului depunerii embrionare, de diferenţiere a inflorescenţelor şi a influenţei diferitor factori asupra acestor procese, permite prognozarea şi controlul fructificării – una din cele mai importante verigi de asigurare a cantităţii şi calităţii înalte a producţiei de struguri de masă şi a celor pentru vin.

În cazul fondării unei plantaţii viticole se ia în considerare la alegerea schemei de plantare – a densităţii de plantare: 

  • densitatea mai mică (distanţa mai mare între plante şi rânduri) se recomandă la soiurile cu potenţial genetic slabă de diferenţiere embrionară (ex.: Superior Seedless, Thompson Seedless, Automn Royal) – astfel încât coardele de rod să poată fi lăsate mai lungi (mai mult de 10-12 ochi);
  • densitatea mai mare (distanţa mai mică între plante şi rânduri) se recomandă la soiurile cu potenţial genetic ridicat de diferenţiere embrionară – astfel încât coardele de rod să poată fi lăsate mediu sau scurte după lungime.

Mugurii viţei de vie reprezintă lăstarii embrionari pe care se formează organele vegetative şi generative în stare începătoare de dezvoltare.

Fiind puncte de creştere ale viţei de vie, ei asigură creşterea lăstarilor, ramificarea lor şi mărirea suprafeţei de contact a plantei cu mediul aerian.

Mai jos, este redată diferenţierea mugurilor pentru sezonul 2024*, în funcție de: 

  • amplasarea pe lungimea coardei (soiul Rkaţiteli, Moldova);
  • soiul cultivat; 
  • condiţiile de cultivare, unde s-au cercetat 3 factori:
  1. structura de cultivare: spalier vertical şi Gable (în formă de Y);
  2. încărcătura de rod;
  • condiţiile climaterice, în funcție de sezon (2021, 2022, 2023, 2024);

Procesul de formare al fiecărui mugure trece prin câteva perioade, suferind schimbări esenţiale, în rezultatul cărora mugurele devine fertil sau rămâne infertil.

Tabelul 1. Fertilitatea embrionară în funcție de soi, condiţii climaterice şi de cultivare. SRL „Terra-Vitis”, 2024:

În procesul diferenţierii, în muguri se formează una sau câteva inflorescenţe cu diferite grade de dezvoltare, durata şi intensitatea procesului de diferenţiere sunt determinate de un şir de factori, principalii fiind pregătirea biologică, condiţiile externe, soiul cu însuşirile sale şi nutriţia.

Gradul de diferenţiere şi de fertilitate a mugurilor pe lungimea coardei este neuniform. În zona medie a coardei (al 5–10-lea internod) mugurii sunt mai fertili şi inflorescenţele mai bine diferenţiate, comparativ cu zona inferioară a coardei.

Tabelul 2. Fertilitatea embrionară pe lungimea coardei. SRL „Terra-Vitis”, 2024

Cercetările efectuate în condiţiile Bulgariei de către Stoev K. şi Nikov M. au demonstrat că depunerea inflorescenţelor mai bine dezvoltate în zona medie a coardei este condiţionată genetic, calitate dobândită pe parcursul evoluţiei viţei de vie.

Putem concluziona, că toţi factorii menţionaţi mai sus au influenţat asupra diferenţierii embrionare a mugurilor pentru sezonul 2024, iar în funcție de rezultatele obţinute ajustăm sarcina butucului (exprimată în ochi/butuc) pentru sezonul concret.

Citiți mai multe despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.

Tendinţa generală de depunerea a recoltei sunt specifice soiului, unele sunt mai fertile (Feteasca Regală, Aligote, Rkaţiteli, etc), aletele mai puţin fertile (Dunav, Prezentabil), dar și în funcție de condiţiile climaterice şi de tehnologia de cultivare.

Legitatea generală de majorare a fertilităţii ochilor de la baza coardei spre vârful ei se păstrează (ex. Rkaţiteli, Moldova).

În general, diferenţierea mugurilor pe soiuri şi în funcție de condiţiile de cultivare ne impun să ajustăm recolta planificată în fiecare an. 

* Rezultatele diferenţierii nu sunt date generale, sunt individuale, specifice fiecărei plantaţii viticole;

**Coeficientul de fertilitate relativ reprezintă numărul de total de inflorescenţe raportat la numărul total de lăstari;

***Coeficientul de fertilitate absolut reprezintă numărul total de inflorescenţe raportat la numărul lăstarilor fertili.

Vezi și Tăierea în uscat la vița de vie – scopul şi problemele soluţionate. Forme de conducere ale butucului în imagini.

Compostarea tuberculilor vechi de cartofi. Sfaturi și reguli

0

Tuberculii vechi de cartofi care nu mai pot fi consumați pot fi compostați, mai ales că această metodă poate fi realizată în mai multe moduri, inclusiv în vase speciale având cantități mici.

Totuși, se spune, că cartofii nu trebuie aruncați niciodată în grămada de compost. În acest articol discutăm despre cum să compostăm cartofii nepotriviți pentru consum.

De ce nu ar trebui să aruncați cartofii direct în grămada de compost?

De fapt, cartofii vechi pot fi compostați, dar numai după o pregătire corespunzătoare. 

Dacă aruncați tuberculii în grămada de compostat cum sunt, cu siguranță vor prinde rădăcini.

Cartofii vor crește apoi treptat prin grămada de compost. Va fi foarte greu să scăpați de un astfel de „cadou”. Chiar și o bucată mică de tubercul cu ochi poate germina în compost.

O altă problemă este că cartofii pot avea diferite boli, inclusiv mană (Phytophthora infestans).

Ca regulă generală, compostați numai materialul vegetal despre care știți că nu are boli și ardeți sau distrugeți materialul vegetal care a fost infectat.

Acest lucru vă va ajuta să vă păstrați grămada de compost liberă de toate bolile.

Mana este o infecție fungică, care afectează atât tomatele, cât și cartoful. Sporii se pot transmite de la sezon la sezon, iernând pe țesutul vegetal viu. Tuberculii infectați sunt o gazdă ideală.

Boala apare pe lăstari, frunze şi pe tuberculi. Primele simptome se observă pe frunze, prin lunile mai–iunie, de obicei înaintea înfloritului.

Pe faţa superioară a frunzei apar pete gălbui, la început mici, cu un contur neclar, mai numeroase către marginea frunzei.

Petele se măresc treptat, devin brune la culoare, apoi brun-negricioase şi sunt înconjurate de o dungă galbenă, cu margini regulate şi difuze.

Se pot uni, brunificarea se întinde pe toată suprafaţa frunzelor, care se usucă şi se răsucesc.

Pe partea inferioară a frunzelor sub petele formate apare un puf deschis la culoare.

Dacă procesul nu este oprit, fitoftoroza poate distruge o parte semnificativă a culturii de cartof și tomate. Tuberculii suspecți nu trebuie adăugați în compost.

Cu toate acestea, adăugarea de cartofi vechi la grămada de compost poate transforma cartofii necomestibili în mulci bogat în nutrienți.

Tuberculii moi conțin multă umiditate și, ca și alte resturi de legume și fructe din bucătărie, sunt o sursă excelentă de azot.

Astfel de ingrediente în compost oferă hrană pentru compostare microorganismelor, care folosesc materii organice bogate în azot pentru a crește și a se reproduce.

Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere.

Cum adăugăm corect cartofii în compost?

Pentru a evita încolțirea cartofilor în groapa de compost aceștia pot fi trecuți printr-o zdrobitoare sau tăiați mărunt.

Pasta obținută poate fi aruncată în siguranță în compost, fără să vă faceți griji cu privire la germinare.

Același lucru se poate face și cu alte legume necomestibile. Zdrobiți-le, astfel încât descompunerea să aibă loc mult mai repede.

În acest fel, puteți pregăti mai repede compostul pentru a fi adăugat în grădină. În plus, prin fărâmițarea legumelor veți economisi mult spațiu în composter.

Cojile de cartofi pot fi puse la compostare, deoarece putrezesc rapid, fără a exista riscul de regenerare (deși rămâne valabilă aceeași problemă legată de virusuri/boli).

Frunzele și tulpinile de cartof pot fi folosite pentru compost. Tăiați-le în bucăți mici înainte de a le adăuga la grămadă, deoarece au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune.

Dacă observați semne de boli pe cartof, este mai bine să îndepărtați vrejurile de pe parcelă și să le dați foc.

Pentru a simplifica procesul de compostare a cartofilor și a minimiza potențialele probleme, acoperiți cartofii cu un strat de resturi bogat în carbon:

  • paie
  • rumeguş
  • așchii de lemn.

Stratul ar trebui să aibă o grosime de 5-10 cm, ceea ce accelerează compostarea, făcând deșeurile bogate în azot mai accesibile microbilor iubitori de oxigen, care lucrează în grămada de compost.

Când adăugați cartofi vechi în compost, asigurați-vă, că componentele care conțin azot, inclusiv cartofii, nu reprezintă mai mult de jumătate din totalul deșeurilor. Restul trebuie să fie format din materiale organice bogate în carbon.

Ele oferă bacteriilor, care digeră compostul energia de care au nevoie pentru a descompune toate substanțele biodegradabile.

Pentru a accelera compostarea, mențineți grămada de compost umedă. Amestecați deșeurile cu o furcă o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a vă asigura, că grămada primește suficient oxigen.

Puteți evita răspândirea bolilor când compostați resturile de legume luați câteva măsuri simple de precauție:

  • Nu compostați cartofii sau alte legume care prezintă simptome de boli.
  • Când adăugați coji de cartofi în grămezile de compost, îngropați-le adânc, pentru a preveni creșterea ochilor.
  • Utilizați ingredientele corecte atunci, când vă creați grămada de compost. Acestea includ suficient aer, apă, părți „verzi” și „maro”. „Verde” include resturi de bucătărie din fructe și legume, zaț de cafea și ceai, buruieni și iarbă. „Maro” sunt componente pe bază de lemn: rumeguș, frunze uscate și hârtie.

Asigurați-vă, că grămada de compost rămâne umedă tot timpul. Amestecați la fiecare câteva săptămâni.

Urmând acești pași, veți menține grămada de compost activă și suficient de caldă pentru a ucide sporii fungici. În acest caz, adăugarea cojilor de cartofi la grămezile de compost este complet sigură.

Citiți mai multe despre Cum se face compostul: utilizăm resturi vegetale din grădină pentru a obține îngrășământ organic.

Top 6 hibrizi de floarea soarelui Nuseed recomandați pentru 2024

0

Pregătirile pentru noul sezon sunt în toi, iar alegerea hibrizilor potriviți pentru condițiile și cerințele din fermă devine o preocupare pentru mulți fermieri. Dacă încă nu ați ales pe ce varietăți veți miza, vă prezentăm top-ul a 6 hibrizi de floarea soarelui Nuseed, care au devenit preferații în mai multe ferme.

Lider mondial în genetica hibrizilor de floarea soarelui pentru consum, Nuseed descătușează potențialul plantelor oferind valoare BEYOND YIELD.

1. N4H469 CL – caracteristici agronomice excepționale și rezistență la Orobanche rasa H

Unul dintre cei mai recomandați hibrizi Nuseed este N4H469 CL, hibrid de floarea-soarelui uniform cu o productivitate mare și ulei de cea mai bună calitate.

Adaptat pentru tehnologia Clearfield®, hibridul N4H469 CL, pe lângă potențialul productiv înalt, N4H469 CL oferă o vigoare bună la răsărire și înflorire uniformă, este tolerant la secetă și cele mai importante boli.

Pe lângă acestea, hibridul N4H469 CL vă mai oferă:

  • Rezistență genetică la Orobanche rasa H
  • Înflorire uniformă
  • Toleranță bună la Sclerotinia.

2. N4H471 CL – conținut ridicat de acid oleic

Hibridul de floarea-soarelui N4H471 CL, la fel, are rezistență genetică la Orobanche rasa H și este conceput pentru sistemul Clearfield®.

Pe lângă o vigoare bună la răsărire, toleranță bună la secetă și uniformitate la răsărire, N4H471 CL s-a remarcat prin conținutul ridicat de acid oleic, care poate ajunge până la 90% în cazul aplicării practicilor agricole adecvate.

3. NHK12M010 – hibrid High Oleic cu performanță dovedită

O altă opțiune excelentă pentru cultivatorii de hibrizi High Oleici este hibridul de floarea soarelui NHK12M010, ce asigură un randamentul înalt, cu o bună sănătate a plantelor pe toată perioada de vegetație.

Hibridul este rezistent la majoritatea raselor de mana florii-soarelui și adaptat tehnologiei Clearfield®.

NHK12M010 se mai caracterizează prin:

  • Hibrid semi-tardiv
  • Potențial de producție ridicat și plante cu aspect sănătos până la recoltare
  • Bună toleranță la secetă
  • Prin aplicarea celor mai bune tehnologii agricole, nivelurile ridicate de acid oleic pot ajunge până la 90%.

4. N4H302 E – preferat pentru performanță

N4H302 E este un alt hibrid de floarea-soarelui cu un conținut de acid oleic foarte bun, fiind o opțiune foarte bună pentru fermierii care preferă erbicidul ExpressSun®.

Pe lângă o vigoare bună de răsărire și o toleranță bună la secetă, N4H302 E vă oferă:

  • Uniformitate foarte bună la răsărire
  • Poziționare optimă a calatidiului împotriva arsurilor solare
  • Tulpină robustă și aspect uniform a culturii
  • Aspect sănătos al plantelor pe toată perioada de vegetație.

5. N5LM307 – hibrid de floarea soarelui de top în majoritatea regiunilor

Cu o stare de sănătate la final de sezon și o capacitate de autosusținere a tulpinii bune, hibridul semi-tardiv N5LM307 este o alegere excelentă pentru piețele de semințe decorticate și nedecorticate.

Productivitate ridicată și utilizarea variată vă oferă și mai multă flexibilitate, la care se adaugă uniformitarea și maturitatea semi-tardivă.

Printre avantajele N5LM307 se mai numără:

  • Vigoare foarte bună după răsărire
  • Raport excelent între miez și coajă
  • Rezistență foarte bună la cădere.

6. X9767 – preferat de procesatori

Top-ul celor 6 hibrizi recomandați îl încheie hibridul de floarea soarelui tardiv X9767, care are o productivitate ridicată și se declară a fi deosebit datorită semințelor sale cu dungi. Acesta vă oferă flexibilitate fiind pretabil pentru consum, decorticat sau ca hrană pentru păsări.

Hibridul a devenit preferatul procesatorilor datorită raportului bun între miez și coajă, MMB mare. Acest hibrid asigură protecție excelentă împotriva manei florii-soarelui, venind în sprijinul cultivatorilor din zonele cu risc ridicat.

Pentru mai multe detalii despre soluțiile Nuseed, accesați acest link, iar dacă nu vă puteți determina care hibrid ar fi potrivit pentru ferma dvs, apelați la distribuitorii Nuseed în Republica Moldova.

MAIA a solicitat suplimentar acordarea a 50 milioane de lei pentru anumite categorii de agricultori

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță că a a finalizat procesul de analiză a datelor solicitate anterior de la direcțiile agricole raionale despre agricultorii care au semănat porumb și au fost afectați de seceta din vara anului 2023.

În baza informațiilor furnizate, MAIA a elaborat și a propus Guvernului să fie instituită o măsură suplimentară de sprijin.

Măsura constă în alocarea sumei de 50 de milioane de lei către 405 agenți economici, dintre care 392 au cultivat porumb, iar 13 sunt agricultori din nordul țării care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023.

Toți agricultorii dețin acte de constatare a pagubelor.

MAIA amintește că, imediat după intemperii, vicepremierul Vladimir Bolea a vizitat mai multe localități din nordul țării și a avut discuții cu agricultorii, venind cu promisiunea că situația va fi analizată și vor fi identificate posibilități pentru ca fermierii care au avut de suferit în urma calamităților, să beneficieze de suport.

Unicul loc din R. Moldova unde te poți delecta cu icre roșii direct de la producător. Procesul de recoltare este în toi

0

După ani de aşteptare, la păstrăvăria din Naslavcea a început procesul de recoltare a icrei roșii. Astfel, unica posibilitate de a vă delecta cu icre roșii, este să mergeți în punctul extrem de nord a R. Moldova, notează Nordnews.

Pentru ca peștii să fie productivi este nevoie de timp și multă îngrijire.

„Pentru început, creștem puietul de pește, aproximativ trei ani. Apoi alegem femele care sunt mai mult sau mai puțin potrivite pentru a produce ouă. Odată alese, le păstrăm separat de peștele principal. Înainte de a primi icre, cu două zile înainte, verificăm femelele – cine poate da și cine nu”, a declarat Oleg Rusu, angajat păstrăvărie.

Pentru a obține unul dintre cele mai scumpe produse din gastronomia mondială, peștele se presează ușor pe abdomenul bombat, „mulgerea” acestuia fiind un proces migălos.

„Cu acuratețe, nu trebuie să apăsăm tare. Dacă vom presa prea tare abdomenul, peștele va muri după. Iată așa, cu încetul, noi o mulgem. Fiecare femelă dă de două-trei ori icre, după care sunt schimbate. Cu cât este mai mare peștele, cu atât mai multă icră dă. În medie, de la un păstrăv obținem 250-300 de grame de icre”, a precizat Oleg Rusu, angajat păstrăvărie.

Icrele obținute se supun prelucrării, se curăță de membrane, cheaguri de sânge și alte impurități.

„Dacă icra ne trebuie pentru incubare – prindem masculul, o fertilizăm și o ducem în incubator. Dacă vorbim despre icră din perspectiva unui produs alimentar, atunci doar o curățim, spălăm, scurgem lichidul, după care este prelucrată, sărată, marinată”, a adăugat Oleg Rusu, angajat păstrăvărie.

Produsul gustos și scump rămâne în pensiune pentru a bucura papilele gustative ale clienților.

„În primul rând, noi incubăm, în al doilea rând, noi le sărăm și le consumăm în bucate. Ce ține de restaurantul nostru, noi le folosim în tartar, dar și pentru tradiționalele tartine din pâine cu unt și icre. Este un produs practic doar pentru prietenii mei,  doar pentru uz intern pentru că este un produs complicat”, a spus Dumitru Bîrlădean, antreprenor.

Păstrăvăria de la Naslavcea a fost deschisă acum opt ani și este unica din țară.

„Eu înțeleg că e drum lung de la oraș, să spunem de la Chișinău sau Bălți, dar avem clienți permanenți cărora le place la noi și au capacitatea să ajungă la noi fără probleme”, a conchis Dumitru Bîrlădean, antreprenor.

La păstrăvăria lui Dumitru Bîrlădeanu sunt peste 200 de pești producători de icre.

SEED – sistemul care a revoluționat procesele comerciale pe piața CEFTA

0

În timpul pandemiei COVID-19, când urgența de transportare a produeslor de primă necesitate, precum echipamentele medicale, produsele alimentare și medicamentele, a devenit critică, sistemul CEFTA SEED a facilitat semnificativ procedurile vamale.

Acest sistem, înființat în 2010, care presupune schimbul sistematic de date electronice, a devenit un instrument de importanță majoră în răspunsul la noi provocări, cum ar fi pandemia. 

Inițial, era axat pe schimbul de informații între administrațiile vamale ale țărilor membre CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European).

Cu timpul, funcționalitatea și importanța sa s-au extins semnificativ pentru a sprijini diferite tipuri de transportări și procese.

Cum s-a dezvoltat ideea sistemului SEED?

Șirurile lungi de camioane care așteptau la frontiere, procesele complicate de schimb de informații între administrațiile vamale, barierele birocratice, mormanele de hârtii, procesele lente și lipsite de transparență – acestea au semnalat necesitatea unei schimbări.

Ore și chiar zile întregi erau pierdute în așteptare la frontiere, bunurile se deteriorau, iar schimburile comerciale erau puse în pericol.

Conceptul sistemului SEED a apărut ca o soluție pentru crearea unei platforme electronice care să permită schimbul automat și rapid de informații la vamă.

Scopul acestui sistem a fost eliminarea pierderilor de timp și a birocrației, garantarea transparenței și acurateței datelor și asigurarea unei coordonări mai bune între părțile CEFTA în procesarea bunurilor la frontiere.

A devenit evident, că vămile reprezentau obstacole care necesitau modernizare și digitalizare: nu doar pentru asigurarea unui comerț mai rapid și eficient, ci și mai sigur.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

Schimbul eficient de date și documente oferă beneficii directe pentru entitățile economice, contribuind la reducerea greutăților în activitate și la facilitarea procedurilor comerciale.

Datorită simplificării proceselor, digitalizarea ajută la reducerea întârzierilor și a costurilor. 

Din perspectiva unui șofer de camion și a companiei pe care o reprezintă, implementarea sistemului SEED are mai multe avantaje:

  • reducerea timpului de așteptare la traversarea frontierelor
  • simplificarea inspecțiilor și reducerea birocrației
  • diminuarea costurilor de transport pentru mărfuri, inclusiv a costurilor logistice generale – pentru combustibil, orele de lucru și întreținerea vehiculelor.

Lucrurile se schimbă semnificativ și atunci când analizăm procesul din punctul de vedere al unui funcționar vamal, care inspectează mărfurile care intră sau ies din țară pentru a asigura conformitatea lor cu legile și reglementările.

Înainte de instituirea sistemului SEED, funcționarii vamali se bazau pe cantități mari de documente fizice și pe verificări manuale.

Procesul presupunea examinarea și compararea documentelor pe suport de hârtie, cum ar fi facturile, certificatele, declarațiile și trimiterea mărfurilor la inspecții fizice pentru verificare.

Cu ajutorul sistemului SEED, acest proces a devenit mai eficient și automatizat. Acum, ofițerii vamali au acces la date și documente electronice, ceea ce permite o verificare mai rapidă, dar și compararea automată a datelor și identificarea riscurilor potențiale.

Acest lucru simplifică procedurile vamale, reduce timpul necesar pentru inspecție și asigură exactitatea informațiilor. Ca urmare, are loc un flux mai rapid de mărfuri la frontieră și o funcționare mai eficientă a fluxurilor comerciale.

Lăsăm cifrele să vorbească

Datorită conectivității prin SEED, timpul de așteptare la traversarea frontierelor a fost redus cu 7 minute per camion într-un singur an.

Timpul mediu de așteptare la toate traversările CEFTA în 2023 a fost de 86 de minute, iar având în vedere că peste 1.300.000 de camioane au traversat frontiera în acel an, reducerea totală a timpului de așteptare în 2023 a fost de 17 ani.

Cea mai semnificativă reducere, cu 19%, a fost înregistrată pentru bunurile însoțite de certificate fitosanitare, rezultat posibil al schimbului electronic de certificate fitosanitare introdus prin SEED la sfârșitul anului 2022.

Cum funcționează SEED?

De la implementarea sa în 2010 până în prezent, sistemul SEED a îmbunătățit gestionarea frontierelor în Balcanii de Vest, promovând colaborarea și schimbul de informații între administrațiile vamale.

De-a lungul timpului, sistemul a contribuit semnificativ la creșterea eficienței, eliminarea procedurilor complexe și îndelungate, dar și la reducerea riscurilor de securitate în regiune.

Unul dintre beneficiile sale de bază este, fără îndoială, comerțul fără birocrație, deoarece SEED elimină necesitatea de a deține documente fizice.

Cu susținerea fondurilor financiare din Uniunea Europeană, sistemul SEED a permis stabilirea unor cadre legale pentru schimbul de date în întreaga regiune, bazate pe memorandumurile de înțelegere semnate între autoritățile vamale vecine și Protocolul Adițional 5 al CEFTA, care consolidează și generalizează specificațiile din cadrul acestor memorandumuri.

Astfel, fiecare autoritate vamală a adoptat linii directoare și instrucțiuni operaționale pentru utilizarea sistemului SEED. A fost creată o infrastructură IT și un sistem operațional 24/7, care include alinierea automată a datelor vamale și un modul de alarmă bazat pe date înainte de intrarea camioanelor în vamă.

Infrastructura SEED s-a bazat pe 7 noduri SEED (Tirana, Banja Luka, Podgorica, Skopje, Belgrad, Pristina și Roma), fiecare nod fiind format din servere SEED și echipamente de comunicare.

Extinderea la SEED+

Pentru a continua impactul pozitiv asupra fluxurilor comerciale, a apărut necesitatea de a îmbunătăți sistemul SEED cu funcții și capacități suplimentare care rezultă din Protocolul Adițional 5 (AP5). Astfel, s-a dezvoltat SEED+.

De la o platformă pentru schimbul de date vamale în cadrul CEFTA, sistemul a evoluat într-o platformă IT care sprijină digitalizarea completă a politicilor CEFTA, permițând un schimb eficient de date și documente în diferite sectoare comerciale, cum ar fi controlul vamal, controlul veterinar și fitosanitar, controlul sănătății publice, supravegherea pieței, dar și alte sectoare.

În ultimii trei ani, procesele au evoluat spre adoptarea sistemelor actuale ale UE și adaptarea acestora la nevoile noastre, sprijinind astfel parcursul CEFTA către Uniunea Europeană.

Prin intermediul acestor noi sisteme, cum ar fi TRACES NT (Trade Control and Expert System New Technology), a devenit posibil schimbul de certificate fitosanitare și veterinare, precum și schimbul de permise pentru importul și exportul de medicamente care conțin substanțe controlate.

În continuare, există un potențial enorm de îmbunătățire a acestor sisteme, iar în prezent se lucrează la crearea unei baze de date a operatorilor economici autorizați în CEFTA (AEOS) pentru a facilita circulația în cadrul CEFTA.

De asemenea, se lucrează la crearea unei baze de date a produselor nesigure și neconforme descoperite pe piața CEFTA pentru a facilita prevenirea comerțului cu astfel de produse și pentru a proteja consumatorii.

Un motor pentru cooperarea regională

Planul este, ca prin intermediul CEFTA SEED+, să continue digitalizarea și schimbul de date și documente în cadrul CEFTA în domeniul vamal, al siguranței alimentare, al inspecțiilor fitosanitare și veterinare, al comerțului cu medicamente.

Totodată, se planifică, ca acest sistem să se extindă spre noi domenii, cum ar fi comerțul cu servicii, comerțul electronic, infrastructura calității și altele.

Acest lucru va contribui la crearea unui sistem comercial mai prosper, dar și la implementarea pieței regionale comune (MRC).

Sistemul va iniția și va facilita schimbul de informații în domenii precum autorizațiile, licențele, calificările, cardurile profesionale europene etc., în conformitate cu Protocolul adițional nr. 6, deciziile comune bazate pe acesta, precum și pe alte protocoale.

În plus, acesta va oferi sprijin consultativ, la necesitate, în cadrul altor inițiative digitale, cum ar fi e-Freight și e-PoC (certificate electronice de dovezi de origine).

Totodată, sistemul va sprijini operaționalizarea acordurilor, protocoalelor și deciziilor CEFTA prin accelerarea tranziției digitale în procesele care permit libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor în cadrul CEFTA.

Moldova Fruct anunță selectarea participanților la Expoziția Internațională Freskon 2024

0

Asociația „Moldova Fruct”, în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Western NIS Enterprise Fund anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Freskon 2024, care se va desfășura în perioada 11-13 Aprilie 2024, la Thessaloniki, Grecia în cadrul standului de țară: „Moldova un gust deosebit”

Termenul de expediere a formularului de aplicare: 31 ianuarie 2024.

Freskon este una dintre cele mai importante expoziții specializate în fructe sâmburoase la început de sezon, unde își dau întâlnire producătorii și importatorii din UE și Orientul Mijlociu.

Ediția din acest an este dedicată caiselor.

Conferința din 11 aprilie, parte componentă a expoziției, va atrage experți internaționali, care vor aborda cele mai actuale provocări cu privire la soiuri, boli, practici de producere, conservare, ambalare, precum și comportamentul consumatorilor.

Mai multe informații despre eveniment găsiți aici.

Taxa inițială de înregistrare la Freskon 2024 – 10 000 lei (aceasta include o parte din cheltuielile pentru arendă a spațiului, taxa de înregistrare a co-expozanților, construcția și întreținerea standului (electricitate, curățenie), precum și promovarea pe platforma expoziției), care este nerambursabilă și va fi achitată în cazul în care compania este selectată.

Vor fi alese maximum 7 companii, care vor întruni următoarele criterii:

  • Deținerea certificatelor corespunzătoare (Global G.A.P./ GRASP/ IFS/ BRC / SMETA);
  • Pregătire suficientă pentru export în UE și Orientul Mijlociu:
  • Disponibilitatea loturilor comerciale de fructe conform cerințelor de calitate înaintate de importatori;
  • Infrastructură post-recoltare și soluții de ambalaj moderne;
  • Abilități de comunicare în limba engleză, cunoștințe tehnice necesare (prețuri, logistică, proceduri) și împuterniciri de negociere cu potențialii parteneri comerciali;
  • Materiale promoționale (cărți de vizită, site web, broșură, adresă de e-mail corporativă);
  • Obligativitatea furnizării informațiilor relevante referitoare la rezultatele participării: numărul de contacte stabilite, valoarea produselor exportate ca urmare a participării la expoziție, lecțiile învățate/idei inovative/sugestii de îmbunătățire care vor fi împărtășite cu producătorii din sector în cadrul unor evenimente tematice;
  • Contribuții cu resurse financiare pentru costurile neacoperite de partenerii de dezvoltare;
  • Lipsa restanțelor financiare față de Asociația Moldova Fruct.

Criterii preferabile, dar nu obligatorii:

  • Experiență în exportul pe piețele din UE și Orientul Mijlociu, precum și intenția fortificării relațiilor de comerț sau a stabilirii de noi parteneriate;
  • Plan de marketing și dezvoltare a exporturilor.

Prioritate vor avea companiile care nu au beneficiat anterior de suport pe marketing din partea Asociației.

Companiile interesate pot aplica aici.

Primul lot de alune crescute în Moldova a fost exportat în Italia

0

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a anunţat că un grup format din 15 agricultori moldoveni a trimis primul lot de alune în Italia.

Fermierii, ghidați de specialiști din cadrul organizației „Euroalun”, au reușit să respecte cerințele cumpărătorului și să livreze în jur de 23 de tone de alune, notează Agromedia.

„Este prima experiență de a exporta alune în Italia. A fost semnat un contract de lungă durată. Cumpărătorul este o companie care procesează alunele pentru industrie. Am mai avut experiențe de export în Europa. 

Primul lot a inclus soiuri mai puțin solicitate și neomogene pentru piața internațională, de aceea, în urma unui șir de negocieri, a fost găsit un cumpărător credibil din Italia”, estimează Alexandr Perjan, reprezentant Euroalun.

Exportul a fost posibil inclusiv datorită asocierii producătorilor. 

„Acest lucru reconfirmă puterea asocierii și eforturilor comune”, rezumă Ministerul Agriculturii.

Purcari Wineries se extinde în Turcia

0

Purcari Wineries, producător de vinuri din Republica Moldova, România şi Bulgaria, inclus în indicele BET al Bursei de Valori de la Bucureşti, a anunţat achiziţia participaţiei de 90% la compania HTA Danismanlik Turizm Dis Ticaret Limited Sirketi din Turcia, notează mold-street.com.

Pachetul minoritar de 10% va fi păstrat de administratorul de afaceri Husnu Tayanc (om de afaceri turc, care are afaceri şi în Republica Moldova n.r.), partener local al Purcari, potrivit unei note informative de la Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB).

Parte din strategia de extindere

„Compania este situată la adresa Sultan Selim Mah Eski Buyukdere Cad No 61 Uşa Interioară No 2 Kagıthane/ Istanbul, Republica Turcia. Înfiinţarea companiei în Turcia este un pas înainte pentru a spori amprenta şi poziţia Purcari pe piaţă, în regiunea Orientului Mijlociu şi Africa.

Actuala achiziţie face parte din strategia comercială a Grupului de dezvoltare de noi pieţe, după deschiderea unui birou necomercial de reprezentare în China în 2019 şi a unei companii comerciale în Ucraina în 2021”, se arată în comunicatul Purcari Wineries.

Producătorul de vinuri şi alte băuturi alcoolice a înregistrat venituri de 253 de milioane de lei româneşti (circa 51 milioane euro) în primele trei trimestre de anul trecut, în creştere cu 26% faţă de datele de la finele lui septembrie 2022, şi un profit net de 43,8 milioane de lei (circa 8,.8 milioane euro), plus 24%.

A ajuns la o valoare de piaţă de 120 milioane euro

Acţiunile WINE se tranzacţionează în urcare cu 62% în ultimele 12 luni, pe un BET în creştere cu 29% şi o capitalizare de circa 600 de milioane de lei româneşti (peste 120 milioane euro).

Datele publicate de Purcari Wineries arată că principala piață pentru băuturile sale este România cu o cotă de circa 59%, urmată de Republica Moldova – cu 18%, Polonia – cu 6%, Ucraina – 2%, Cehia și Slovacia – 2%.

Purcari Wineries Public Company Limited din Cipru (cu brăndurile: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza și Angel’s Estate) este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și brandy din regiunea Europei Centrale și de Est.

Grupul gestionează aproximativ 1.450 de hectare de podgorii și operează șapte platforme de producție în România, Moldova și Bulgaria.

Grupul, listat din 2018 la Bursa de Valori București cu simbolul WINE, este condus de Victor Bostan, care controlează circa 20% din capital, iar printre investitori se numără Horizon Capital, Fiera Capital, Conseq, Firebird, East Capital, Dedeman și Norges Bank.