Moldova Fruct anunță selectarea companiilor pentru participarea la Expoziția Internațională Macfrut 2024

0

Asociația „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Macfrut 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 mai 2024, la Rimini, Italia în cadrul standului de țară: Moldova un gust deosebit.  

Termenul de aplicare: 7 februarie 2024.

Anul acesta, expoziția va găzdui un simpozion internațional axat pe producerea și comercializarea strugurilor de masă. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum:

  • programe genetice de ameliorare și soiuri noi potrivite pentru diverse medii;
  • sisteme de cultivare și protecție;
  • inovații privind tehnicile de precizie;
  • soluții de păstrare, prelucrare și management al calității post-recoltare;
  • aspecte comerciale, piețe de desfacere și preferințe ale consumatorilor.

Mai multe informații despre eveniment găsiți aici.

Taxa de înregistrare la Macfrut 2024 – 7 000 lei. Aceasta este nerambursabilă și va fi achitată în cazul în care compania este selectată.

Cheltuielile de cazare și transferul de la expoziție la hotel pentru participanți vor fi acoperite de organizatorii expoziției.

Vor fi alese maximum 7 companii, care vor întruni următoarele criterii:

  • Este membru al Asociației Moldova Fruct;
  • Deține certificatele corespunzătoare (Global G.A.P./ GRASP/ IFS/ BRC / SMETA);
  • Pregătire suficientă pentru export în UE și Orientul Mijlociu:
  • Disponibilitatea loturilor comerciale de fructe conform cerințelor de calitate înaintate de importatori;
  • Infrastructură post-recoltare și soluții de ambalaj moderne;
  • Abilități de comunicare în limba engleză, cunoștințe tehnice necesare (prețuri, logistică, proceduri) și împuterniciri de negociere cu potențialii parteneri comerciali;
  • Materiale promoționale (cărți de vizită, site web, broșură, adresă de e-mail corporativă).
  • Se obligă să furnizeze informații relevante referitoare la rezultatele participării: numărul de contacte stabilite, valoarea produselor exportate ca urmare a participării la expoziție, lecțiile învățate/idei inovative/sugestii de îmbunătățire care vor fi împărtășite cu producătorii din sector în cadrul unor evenimente tematice.
  • Contribuie cu resurse financiare pentru costurile neacoperite de partenerii de dezvoltare.
  • Nu are restanțe financiare față de Asociația Moldova Fruct.

Criterii preferabile, dar nu obligatorii:

  • Experiență în exportul pe piețele din UE și Orientul Mijlociu, precum și intenția fortificării relațiilor de comerț sau a stabilirii de noi parteneriate;
  • Plan de marketing și dezvoltare a exporturilor.

Prioritate vor avea companiile care nu au beneficiat anterior de suport în aspecte de marketing din partea Asociației și companiile care dețin plantații de struguri de masă și infrastructură de post-recoltare proprie.

Companiile interesate pot aplica la următorul link.

Igor Popov, fermier: Implementăm tehnologia Strip-Till. Avem schimbări pozitive, dar și provocări

3

Tot mai mulți fermieri sunt orientați spre implementarea unor tehnologii alternative de lucrare a solului, care l-ar perturba mai puțin, iar una dintre acestea este tehnologia Strip-Till. 

Fermierul Igor Popov din satul Dângeni, raionul Ocnița, acum doi ani, a început să testeze eficiența lucrării solului în benzi.

Deși susține că este încă prea devreme pentru a vedea toate avantajele acestei tehnologii, deja în toamna anului 2023, a observat primele schimbări în biota solului. 

Pe lângă faptul că lucrările minime permit o mai bună conservare a apei în sol și devin din ce în ce mai necesare în contextul secetelor frecvente, necesitatea reducerii costurilor de producție au impus o astfel de abordare. 

„Nu avem o mare experiență în domeniul agriculturii conservative, însă am experimentat sistemul Strip-Till la culturile de grâu, rapiță, orz și soia.

Toamna anului 2023 a fost al doilea an de când realizăm semănatul la culturile de grâu, rapiță, orz după tehnologia Strip-Till. Observăm deja primele schimbări pozitive în ceea ce ține structura solului.

Astfel că, am fost surprins să văd, la semănatul rapiței de toamnă, un număr mare de râme în sol. Respectiv, acesta este primul factor pozitiv pe care am reușit să-l obținem datorită tehnologiei Strip-Till”, povestește Igor Popov.

Printre avantajele tehnologiei Strip-Till comparativ cu tehnologia clasică se numără:
  • reducerea cantități de motorină;
  • majorarea productivității cu până la 25%;
  • reducerea consumului de îngrășăminte;
  • îmbunătățirea activității microorganismelor din sol;
  • micșorarea costurilor de întreținere a tehnicii și achitare a forței de muncă.

Pe lângă cereale, Igor Popov mai cultivă și legume, sfeclă de zahăr, respectiv pe aceste suprafețe tehnologia impune realizarea lucrării solului. 

Totodată, tânărul susține că trebuie luate în calcul toate aspectele atunci când producătorul agricol decide să treacă la agricultura conservativă. 

„Ca să pot implementa sistemul pe toată suprafața, ar trebui să renunț la anumite culturi din asolament, ceea ce nu pot face la moment.

În plus, pentru a trece cultura de floarea-soarelui și porumb în sistemul No-Till, Strip-Till trebuie să achiziționez tehnica corespunzătoare. Din moment ce suntem într-o perioadă de criză, nu ne putem permite să reînnoim sau să modernizăm parcul de tehnică”.

Folosirea rațională și păstrarea apei din sol este esența oricărui tip de agricultură și oferă plus valoare, a mai adăugat Igor Popov.

„Personal am observat, fie și în condițiile unui an destul de problematic, cu secetă, în câmpurile unde, după cultura de grâu, nu a fost lucrat solul, au fost lăsate toate resturile vegetale la suprafață, temperatura solului era mult mai mică decât pe loturile unde a fost făcută afânarea și semănată rapița în sistem convențional.

Respectiv, resturile vegetale au servit drept o umbrelă pentru supraîncălzirea solului”.

Principalele efecte pozitive pe care a reușit să le remarce producătorul după doi ani de trecere de la agricultura tradițională la cea conservativă sunt: resturile vegetale protejează solul, se păstrează mai bine umiditatea, se observă o structură mai bună a solului. 

Totodată, fermierul atrage atenția și asupra apariției a noi provocări odată cu implementarea unor sisteme alternative. 

„O problemă cu care ne-am confruntat noi a fost că din cauza resturilor în cantități mai mari, avem loturi unde au apărut rozătoarele.

Respectiv, este un moment asupra căruia trebuie să lucrăm, mai ales că preparatele chimice contra rozătoarelor, care se foloseau anterior, nu mai sunt la fel de eficiente sau au fost radiate din registru”. 

Citiți mai multe despre Controlul rozătoarelor în sistemul No-till.

Un alt aspect menționat de Igor Popov se referă la faptul că prețul utilajelor și a tehnicii necesare, fie No-Till, Strip-Till, Mini-Till sunt foarte mari. 

„O semănătoare Strip-Till trebuie să fie agregată la un tractor mult mai puternic decât o semănătoare clasică.

Aici vorbim despre investițiile pe care trebuie să le suporte un fermier ce alege agricultura conservativă, adică nu doar în utilaje, dar și într-o tehnică mai modernă”.

În anul 2023, fermierul a cumpărat o semănătoare de tip Strip-Till, cu suportul oferit în cadrul Proiectului MAC-P, despre care spune că este binevenit, mai ales pentru tinerii fermieri, cei care își încep abia activitatea.  

„Pot să spun că este destul de ușor să beneficiezi de suportul oferit în cadrul acestui Proiect, cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre acte complicate, fiind un proiect care are ca scop să diminueze costurile investiției”.

Fermierul spune că, doar în doar doi ani nu se poate restabili tot ceea ce s-a distrus de-a lungul timpului, respectiv va continua să experimenteze și să adapteze tehnologia după condițiile din propria gospodărie.  

„În general, cantitatea de precipitații este aceeași, doar că periodicitatea este foarte diferită, astfel că, trebuie să ne gândim la posibilitatea de a păstra apa și de a o folosi mult mai eficient. Totodată, un factor extrem de important este aspectul economic și impactul asupra culturilor. 

Am trecut prin perioada în care combustibilul s-a scumpit foarte mult și am constatat că rentabilitatea economică la o cultură semănată în sistemul No-Till, Strip-Till, Mini-Till este mai mare.

Țin să remarc că, chiar dacă se obține o recoltă mai mică (200-300 de kg) în cazul sistemului Strip-Till sau No-Till, în schimb cheltuielile suportate sunt mai mici și rentabilitatea este mai mare.

În plus, la costurile de lucrare a solului, dacă mai adăugăm și uzura tehnicii și a agregatelor, obținem o rentabilitate dublă în sistemele conservative”. 

Agricultura conservativă oferă posibilitatea de a păstra umiditatea în sol, ceea ce este un factor extrem de important, a concluzionat Igor Popov.

„Trebuie să nu uităm că într-un corp sănătos este o minte sănătoasă, așa este și în cazul solului care este un organism viu, ce trebuie menținut și îngrijit, astfel încât să fie capabil să gestioneze singur procesele și să devină mai puțin vulnerabil în fața schimbărilor climatice”. 

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA. Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.”

Vinurile moldovenești au fost expuse spre degustare în Parlamentul Italiei

0

Vinuri de top produse în Republica Moldova au fost expuse spre degustare în Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Italiene, transmite moldpres.md

Oaspeții evenimentului au putut degusta opt vinuri din gama superioară produse de una dintre cele mai medaliate vinării moldovenești. 

Evenimentul a întrunit deputați, reprezentanți ai Guvernului și oameni de afaceri. Acesta a fost organizat la inițiativa și cu implicarea președintei grupului de prietenie moldo-italian al Parlamentului italian, Beatriz Colombo. 

Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Anatolie Urecheanu a mulțumit pentru posibilitatea de a prezenta pentru un public prestigios un domeniu de excelență al Republicii Moldova cum este vinificația, subliniind că această acțiune este percepută ca un gest de prietenie și de susținere din partea parlamentului italian.

Evenimentul face parte dintr-o serie de activități planificate pentru anul 2024 de Ambasada Republicii Moldova la Roma de promovare a produselor moldovenești în Italia.

Reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi

4

Tăierea pomilor fructiferi este o știință și o artă, deoarece în procesul de tăiere nu folosim doar tehnici de tăiere ci și de dirijare a ramurilor, fără dirijarea acestora noile creșteri obținute în urma tăierilor vor lua locul celor înlocuite fără a se atinge obiectivul de fructificare.

Mai multe detalii despre tăierea pomilor – între știință și artă. Ce și de ce ar trebui să cunoaștem găsiți pe acest link, iar în acest articol vom aduce în atenția dvs. câteva reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi:

Regula 3D și regula 1/3  

Regula 3D se referă la tăierea tuturor ramurilor moarte (dead), bolnave (diseased) și lovite (damaged). Acestea se pot tăia în tot timpul anului fiind o sursă de infecție pentru restul pomului.  

Regula 1/3 se referă la tăierea ramurilor care sunt mai groase de 1/3 din ramura mama.

Acestea sunt competitori pentru aceasta și împiedică dezvoltarea normală a acesteia. De asemenea, per ansamblu, încercați să nu tăiați mai mult de 1/3 din coroana pomului.

Cu cât tăiați mai mult, cu atât pomul va produce lăstari mai mulți. Cu excepția piersicului unde se taie până la 60% din coroană, piersicul rodind pe ramuri anuale.  

Atenție! Aceste reguli se aplică încă de la formarea pomilor. Dacă vă regăsiți în aceste situații, nu vă apucați să tăiați mai mult de două ramuri în lemn mai bătrân de patru, cinci ani pe sezon. Riscați să lăstărească excesiv.

Un pom bine tăiat este cel la care, combinat și cu tăierile în verde, în anul viitor ai foarte puțin de tăiat. 

Echilibrul orizontal, echilibrul vertical și subordonarea 

Astăzi o să fie o informație ceva mai tehnică, dar cine o să înțeleagă aceste lucruri, va ști cum să formeze și să taie pomii fructiferi.  

Echilibrul orizontal

Pomul trebuie să aibă un schelet echilibrat. El trebuie să fie egal dezvoltat în toate cele patru puncte cardinale. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că noi trebuie să alegem șarpantele de așa manieră încât dacă am privi pomul de deasupra ele să fie în mod egal distribuite pe toată circumferința acestuia.

Etajul al doilea, dacă vorbim de un pom cu leader central, să pice între șarpantele primului etaj.  

Echilibrul vertical

Înseamnă că, între ramurile primului etaj și ramurile celui de al doilea etaj, pe înălțime, trebuie să existe o distanță de 20-25 cm. Astfel, primul etaj se subordonează celui de al doilea și așa mai departe, iar ultimul etaj se subordonează vârfului axului.

Deci, nu se trece la dezvoltarea etajului superior până nu s-a consolidat și construit primul etaj. Toate aceste lucruri se fac pentru ca pomul să beneficieze de lumină pe toate ramurile sale și ca ceva să circule egal în toate direcțiile.  

Subordonarea ramurilor

Dacă scheletul pomului este echilibrat și pe orizontală și pe verticală, trecem un pic la amănunt și vedem cum trebuie să arate ramurile pe șarpante.

Astfel, așa cum se vede în ultima figură atașată, pornind din vârful șarpantei fiecare din ramurile înserate pe aceasta sunt subordonate celei de deasupra și așa mai departe până la punctul de inserție cu axul.

Mai pe românește, 2 nu se ridică mai sus decât 1-axul, 3 nu se lasă să crească mai sus decât 2 și așa mai departe. În acest fel se evită concurența și harababura în pom.

Toate ramurile vor avea locul lor clar stabilit, nu vor încăleca sau umbrii alte ramuri.

Unghiul de ramificare. Dezbinarea  

În figurile pe care le-am mai făcut pe aici ați observat că, mereu între ax și șarpanta am trecut un unghi de 45 de grade.

Nu este ales întâmplător, bineînțeles că, nu o să punem acum raportorul pe pomi, dar la ochi unghiul dintre ramuri și ax trebuie să fie în jurul acestei valori sau puțin mai mare, dar în niciun caz mai mic. De ce?  

Din două motive. Unul ar fi ca în unghiuri strânse dezvoltarea ramurii respective e limitată în spațiu deoarece ramurile se lovesc de ax.

Iar al doilea motiv este pentru a se evita fenomenul de dezbinare, care înseamnă detașarea, ruperea ramurei de ax.

Dacă vă uitați în figura atașată în cazul în care unghiul de ramificare este mic, fibrele lemnoase ale axului și ale sarpantei merg aproape paralel, ba chiar mai sunt și întrerupte de porțiunea de coajă strânsă între ax și cracă, porțiune care acumulează umiditate și mizerie și în timp putrezește.

În momentul când sub greutatea fructelor, frunzelor, a semischeletului, a apei sau pur și simplu a vântului șarpanta este smulsă de ax, ruptura se produce foarte ușor în lungul fibrelor. Este ca atunci când spargeți lemne cu toporul, lovitura trebuie să fie în lungul fibrelor și butucul se crapă ușor, nu o să vă apucați să loviți perpendicular pe fibră ca nu o să crape în veci.  

O aplicație practică a acestei reguli este desigur cea de la formarea coroanei tip vas. Mare atenție în alegerea șarpantelor și a unghiurilor de ramificare ale acestora cu axul. 

Mugurii de rod  

Nu putem să ne apucăm de tăieri dacă nu cunoaștem mugurii de rod. Într-o postare anterioară, v-am prezentat poze cu formațiunile de rod la măr, dar care este deosebirea între un mugure de rod și un mugure vegetativ?  

Citiți mai multe despre Muguri și ramuri de rod la măr – cum le deosebim la tăieri.

Așa cum se observă în imaginea de mai jos mugurele vegetativ este mai mic decât mugurele de rod, de obicei este lipit de ramură și are baza mai lată decât mijlocul. Are o formă de piramidă.

Mugurele de rod are baza mai îngustă și mijlocul mai bombat. El se găsește pe formațiuni de rod ce se depărtează un pic de ramură sau chiar pe formațiuni mai lungi gen nuielușa sau mlădița. 

Ramificarea bilateral-alternant  

În următoarea figură, am schițat sumar cum se presupune că ar trebui să arate o șarpantă după tăierile de rodire. Bineînțeles că, în viață reală lucrurile stau altfel și ramurile arată mult mai complicat.

Dar ce trebuie să rețineți este tiparul pe care trebuie să îl urmați și anume:

În vârful șarpantei tăiem cu transfer pe o ramură de un an și asigurăm astfel creșterea în continuare a șarpantei, apoi coborând pe ramură în jos încercăm să respectăm următoarea regulă:

se lasă din 20 în 20 de cm ramuri bilateral alternant, una pe stânga una pe dreapta. Tot ce crește deasupra șarpantei vertical și sub ramură se taie la inel. Sunt ramuri pe care nu vor crește fructe. Același lucru se face și pe subșarpante.  

Acesta este idealul, greu de întâlnit în practică, dar dacă încercați să respectați măcar parțial acest principiu, pomii dumneavoastră vor arăta din ce în ce mai bine.  

Nu tăiați mecanic, imaginați-vă cum va arăta ramura după tăieri. Evitați degarnisirea, mai bine lăsați o ramură în plus sau tăiați la cep. 

Concurența  

Una dintre greșelile de evitat este să tăiați „artistic”, egal la capătul terminal al ramurilor. Astfel ca rezulta niște bifurcații în Y care se concurează reciproc și care nu lasă ramura să se dezvolte armonios.

Săraca seva nu mai știe pe unde să o ia, prin dreapta, prin stânga? Astfel este posibil să se dezvolte mai tare o ramură laterală în detrimentul ramurii principale. Aplicați principiul subordonării și tăiați ca în imaginea alăturată. 

Fusul subțire  

M-a rugat cineva să prezint forma de coroană fus subțire. În principiu, sunt două forme de coroană fus. Fusul tufă și fusul subțire.

Ambele se pretează bine la specia măr și păr. Fusul tufă e un pic mai voluminos decât fusul subțire, el are 15,16 șarpante dispuse în spirală pe un ax.  

Din fusul vas derivă forma de fus subțire, folosit în special în livezile intensive sau acolo unde nu avem spațiu suficient între pomi.

Diferența față de fusul tufă este că jos avem un prim etaj de trei, patru șarpante urmate apoi de șarpante solitare înserate pe ax. Aveți dimensiunile de calibru în figura alăturată.  

Denumirea de fus este dată, bineînțeles, de forma acestuia care seamănă cu un fus de tors lână.

Formarea acestuia nu e complicată, se lasă vargă tăiată primavara la 60 cm și se aleg în vegetație 3,4,5 muguri de sus care vor forma etajul de jos plus un mugure care să continue axul.

După consolidarea primului etaj se continuă formarea șarpantelor solitare prin tăierea axului cu transfer pe o ramură anuală verticală. Între ramurile solitare de pe ax se lasă o distanță de 20-30 cm.

După 4-5 ani de fructificare ramurile de pe ax se înlătură pe rând evident, la cep scurt pentru reîntinerire. Anual se taie două ramuri la cep, în lemn de 4,5 ani. 

Seva brută, seva elaborată. Crestarea ramurilor. Degarnisirea  

Deseori, ramurile se degarnisesc și rodul fuge spre capătul superior al acestora. Pentru a încerca să producem creșteri vegetative, putem aplica o tehnică care se numește crestarea. Dar, pentru aceasta, trebuie să înțelegem cum circulă seva în pom.  

Primăvara devreme, rădăcinile încep să pompeze de jos în sus apă și substanțe minerale – seva brută necesară formării aparatului foliar. După ce frunzele s-au format, începe procesul de fotosinteză care transformă apa și substanțele minerale în glucide și hormoni de creștere – aceasta e seva elaborată care curge sub efectul gravitației de sus în jos.  

De ce ne interesează asta? La ce ne ajută?  

Atunci când vrem să stimulăm un anumit mugure, crestăm un pic ramura astfel încât să oprim seva să curgă mai departe de mugurele nostru. Astfel, el va beneficia de extraseva și în cele din urmă se va dezvolta.

Vedeți mai multe despre Rezultatul unor crestări de stimulare.

Crestătura o facem în funcție de momentul din an în care ne aflăm. Putem chiar în felul acesta să stimulăm un cep mai lung sau o ramură mai lungă să rodească crestând dedesubtul acesteia.  

Modul în care seva curge în pom, mai ales seva elaborată ne face să înțelegem cum de ajung mugurii de rod să diferențieze pe anumite ramuri. Ea curge cu o viteză extraordinară de sus în jos și în toate ramurile.

Cu cât ramura respectivă este mai apropiată de orizontală, cu atât seva zăbovește mai mult și are timp să hrănească toți mugurii. De aceea, în pomi ne dorim ramuri de peste 45 de grade. De ce nu 90 de grade? Deoarece ramura ar atârna și fenomenul s-ar inversa.  

Reuters: În 2023, Egiptul a importat cu 14,7% mai mult grâu, comparativ cu 2022

0

Cantităţile de grâu importate de Egipt au crescut cu peste un milion de tone în 2023, iar traderii susţin că explicaţia o constituie scăderea preţurilor globale, de la maximele istorice atinse imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, arată datele consultate de Reuters, citat de Agerpres.

Egiptul este unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste două treimi dintre cei 105 de milioane de egipteni.

Datele Reuters arată că, în 2023, Egiptul a importat aproximativ 10,88 milioane de tone de grâu, în creştere cu 14,7% faţă de cele 9,48 milioane de tone importate în 2022.

Motivul principal este acela că livrările de grâu către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, au crescut cu 26%, până la 5,6 milioane de tone.

Importurile derulate de sectorul privat din Egipt au crescut cu 1,3%, până la 5,12 milioane de tone.

„În 2022, importurile au fost extraordinar de mici din cauza preţurilor mari şi turbulenţelor de pe pieţele valutare, după războiul din Ucraina, când importatorii nu au fost în măsură să cumpere atât de mult grâu”, a spus Hesham Soliman, preşedintele firmei de trading Mediterranean Star.

Potrivit acestuia, creşterea populaţiei şi a cererii ar fi putut duce la o creşterea mai mare a importurilor de grâu, dacă nu ar fi fost lipsa cronică de valută a Egiptului.

În 2022, importurile totale de grâu ale Egiptului au scăzut cu 18,7%, până la aproape 9,5 milioane de tone, cel mai redus nivel de după 2013, în contextul în care războiul din Ucraina a perturbat achiziţiile de grâu ale GASC, a produs o explozie a preţurilor globale şi a exacerbat o criză a cursului de schimb în Egipt care i-a dus pe importatorii privaţi în situaţia în care nu puteau plăti pentru grâul blocat în port.

Majoritatea importurilor de grâu ale Egiptului au venit în 2023 din Rusia, în cazul cărora livrările au crescut cu 39,5% în ritm anual până la 7,56 milioane de tone, echivalentul a 69,5% din importurile totale de grâu ale Egiptului.

Importurile de grâu din Ucraina au crescut până la 1,28 milioane de tone în 2023, după ce în 2022 au scăzut până la 845.587 de tone, iar livrările de anul trecut au reprezentat 11,8% din importurile totale de grâu ale Egiptului.

Hesham Soliman a precizat că importurile de grâu ale Egiptului au crescut şi pentru că GASC a cumpărat mai mult grâu pe care să îl revândă ulterior către sectorul privat prin intemediul unei noi burse.

Tranzacţiile la Egyptian Mercantile Exchange(EMX) au început în luna noiembrie 2022, ca răspuns la diferenţele mari de preţuri în sectorul privat după o explozie a preţului pâinii nesubvenţionate.

De la lansarea EMX, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a vândut o cantitate de 1,2 milioane de tone de grâu, dintre care aproximativ 1,1 milioane de tone în 2023, a precizat marţi preşedintele EMX, Ibrahim Ashmawi.

Acesta a adăugat că nu se aşteaptă ca GASC să îşi majoreze achiziţiile în mod special pentru bursa EMX dar ar putea face acest lucru dacă va fi nevoie. 

MAIA anunță lansarea Apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvențiilor în avans

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță lansarea Apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvențiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare, ameliorare și protecție a solului.

Perioada de depunere a cererilor este de la 15 ianuarie 2024 până la 15 martie 2024.

Dosarele de solicitare a subvenției sunt considerate eligibile conform criteriilor de evaluare stabilite în Regulamentul privind condițiile și procedura de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare în implementarea Programului de Îmbunătățiri Funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 985/2020.

Submăsuri disponibile pentru solicitarea subvenției în avans:

  • Submăsura nr. 1: Prevenirea și combaterea eroziunii solului.
  • Submăsura nr. 2: Ameliorarea chimică a solurilor.
  • Submăsura nr. 3: Conservarea și sporirea fertilității solurilor.

Cererea de solicitare a subvenției în avans este depusă de către solicitant la subdiviziunea teritorială a Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, după care este transmisă Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare pentru evaluare și aprobare.

Lansarea acestui apel vizează stimularea proiectelor investiționale de îmbunătățiri funciare, promovând practici durabile și contribuind la gestionarea eficientă a resurselor de sol.

Menționăm că informațiile complete privind depunerea cererilor, criteriile de evaluare și alte detalii relevante pot fi consultate în documentele oficiale ale apelului, disponibile pe site-ul Ministerului

Pomicultori din Moldova, într-o vizită de studiu în Polonia, pentru a afla mai multe despre tehnologii și inovații

0

În perioada 15-18 ianuarie 2024, Asociația Moldova Fruct cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM organizează o vizită de studiu în Polonia, pentru a afla mai multe despre tehnologiile și inovațiile din domeniul pomiculturii, atât în cadrul celei de-a XIV-a ediții a expoziției TSW din orașul Kielce, cât și în teren.

Vizita are ca obiectiv familiarizarea producătorilor moldoveni de fructe cu cele mai recente tendințe și practici în producerea și comercializarea fructelor.

De asemenea, se urmărește preluarea experienței fermierilor polonezi în privința sistemelor inovatoare de formare a coroanei, a soluțiilor de prelungire a perioadei optime de recoltare a merelor și a introducerii de soiuri noi de perspectivă.

Misiunea cuprinde două zile de întâlniri cu fermieri și companii poloneze, în cadrul cărora producătorii și exportatorii noștri vor avea ocazia să exploreze tehnologiile moderne de producere a fructelor, soiurile de perspectivă, echipamentele moderne de sortare și ambalare, precum și soluțiile practice de marketing și logistică.

De asemenea, membrii delegației vor vizita Expoziția TSW 2024 din Kielce.

Nu va lipsi nici componenta comercială în cadrul acestei misiuni. Astfel, membrii delegației vor întreprinde o vizită la piața Angro Bronisze, unde au prestabilite întâlniri cu distribuitori de fructe sâmburoase și struguri de masă.

Acest eveniment este important pentru producătorii și exportatorii moldoveni de fructe, deoarece le oferă oportunitatea de a prelua cele mai bune practici și inovații de la una dintre cele mai dinamice piețe europene de fructe.

De asemenea, vizita va contribui la dezvoltarea unor parteneriate și transferul de tehnologii avansate în sectorul fructelor din Republica Moldova.

Moldova Fruct își va continua eforturile pentru progresul și creșterea continuă a sectorului, oferindu-le membrilor săi ocazia de a se alinia la cele mai bune practici internaționale. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea durabilă a sectorului de fructe din țară.

Planurile UCIP IFAD pentru 2024: circa 210 milioane lei pentru 300 de fermieri

0

Unitatea Consolidată pentru Implementarea programelor IFAD (UCIP IFAD) în anul 2024 va continua suportul oferit mediului antreprenorial agricol din Republica Moldova printr-o gamă variată de produse financiare și suport tehnic.

Totodată, prin intermediul Autorităților Publice Locale (APL) va fi acordat suport grupurilor de producători pentru construcția infrastructurii de irigare care va permite comunităților rurale de agricultori de a fi mai rezilienți în fața schimbărilor climaterice.

Astfel, UCIP IFAD vine în anul curent cu un portofoliu financiar de circa 210 milioane MDL care va permite susținerea financiară prin intermediul granturilor, creditelor cu porțiune de grant a cel puțin 300 de producători agricoli. 

Aceste planuri au fost aprobate de către reprezentanți ai Parlamentului, ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ministerului Finanțelor și societății civile, care fac parte din Comitetul pentru  Supravegherea Programelor IFAD.

„Pentru a ajuta mediul de afaceri din domeniul agricol, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat o serie de reforme pentru a reduce barierele birocratice și diminua povara administrativă. În anul 2024 ne vom axa pe segmentul inițierii și atragerii de noi proiecte pentru a susține fermierii din țara noastră. În context, UCIP IFAD este un model de succes pentru R.Moldova”, a menționat Vladimir Bolea.

Directorul UCIP IFAD, Iurie Ușurelu a reiterat angajamentul asumat de instituție pentru a dezvolta un parteneriat solid cu APL și un sprijin consistent pentru mediul antreprenorial agricol din Republica Moldova.

„Crearea oportunităților de lansare și dezvoltare a afacerilor agricole de succes este misiunea noastră principală. Au fost analizate provocările agricultorilor și vom oferi soluții palpabile pentru depășirea provocărilor privind reziliența climatică prin dezvoltarea infrastructurii de irigare, susținerea grupurilor de producători pentru achiziționarea echipamentului pentru unitățile de procesare, a startup-urilor inițiate de tineri și femei, etc”.

Prin intermediul prestatorilor de servicii în afaceri, pentru cel puțin 500 de fermieri va fi oferită asistență tehnică pentru pregătirea setului de acte pentru finanțare și elaborarea planurilor de afaceri.

În plus, va fi oferită asistență post-finanțare (mentorat) prin dezvoltarea abilităților antreprenoriale prin mai multe instrumente și activități individuale sau de grup și instruiri antreprenoriale.

Pentru facilitarea accesului la produsele financiare UCIP IFAD, Comitetul pentru Supravegherea Programelor IFAD a operat modificări în Manualul operațional al Programului „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (IFAD VIII).

Pentru mai multe detalii, accesați acest link.

Pentru alte detalii, contactați Specialist Comunicare și Managementul Cunoștințelor tel 0683 01 339.

Polisulfura de calciu sau zeama sulfocalcică – utilizare

1

Polisulfura de calciu numită și zeamă Californiană, Sulka sau Polisol, zeama sulfocalcica este o soluție universală cu efect fungicid, insecticid și acaricid utilizată la combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile agricole.

Polisulfura de calciu este atestată în UE pentru a fi utilizată în culturile de măr, păr, măslin, piersic, prun, cais, cireș, citrice și grâu. 

În general, zeama sulfocalcică se utilizează pe larg în controlul bolilor și dăunătorilor la pomi, arbuști fructiferi și viță de vie.

Polisulfura de calciu – mod de acțiune

Polisulfura de calciu acționeaza prin descompunerea sulfului elementar ca fungicid de protecție. Sulful formează un strat protector ce inhibă germinarea sporilor și cauzează reducerea sulfului în hidrogen sulfurat.

Polisulfura de calciu acționează și ca insecticid, având efect de ardere și asfixiere. Alcalinitatea hidraților și sulfiţii generează un efect de ardere asupra tegumentului insectei, iar suspensia apoasă penetrează căile respiratorii ducând la moarte prin sufocare. 

Polisulfura de calciu este eficientă în controlul bolilor cunoscute cum ar fi rapănul mărului, rapănul părului, monilioza, făinarea la măr, făinarea gutuiului, făinarea viței de vie, excorioza viței de vie.

Totodată, aceasta are efect bun în controlul dăunătorilor, cum ar fi păduchele din San Jose sau acarianul roșu al pomilor, prin distrugerea larvelor hibernante în repausul vegetativ sau aplicată pre-floral, la începutul vegetației, lunile martie-aprilie.

Se recomandă realizarea tratamentelor cu polisulfură de calciu în repaus vegetativ (de obicei în lunile decembrie-februarie) cu o concentrație de 20% (20 litri la 100 litri soluție).

În perioada de vegetație zeama sulfocalcică se aplică în concentrație de 2% (2 litri la 100 litri soluție).

Pentru a evita prepararea destul de anevoioasă a zemii sulfocalcice, optați pentru produse comerciale gata preparate – polisulfura de calciu de tip MIF.

Nu este recomandată aplicarea de zeamă sulfocalcică împreună cu alte produse.

Citește și Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi.

Zeama sulfocalcică – preparare

Polisulfura de calciu

Pentru prepararea polisulfurii de calciu în condiții de suprafețe mici se utilizează un vas smalțuit (15-20 l), lopățica de lemn, aerometru Beaume, 2,8 kg de sulf măcinat, 1,5 kg var nestins, apă fierbinte.

În vas se pun sulful măcinat, varul nestins și 3 litri de apă fierbinte, după care se amestecă bine cu lopățica până când se obține o pastă de culoare galbenă.

La obținerea pastei se adaugă 8 litri de apă fierbinte și se pune la fiert timp de 45 de minute, turnând apă pentru a aduce soluți la nivelul inițial de fiecare dată când acesta scade.

Zeama sulfocalcică este gata atunci când atinge culoarea portocaliu-roșu vișiniu. Datorită hidrogenului sulfurat, aceasta va avea un miros neplăcut de ouă clocite.

După fierbere, se lasă pentru răcire, iar resturile pot fi strecurate. Soluția trebuie să aibă 30 de grade Beaume sau 1 litru să cântărească 1,25 kg.

Zeama sulfocalcică poate fi aplicată imediat sau păstrată în sticle de plastic într-un loc întunecos și răcoros.

V-ar putea fi util și articolul despre Zeama bordeleză – cum se prepară corect. Tratamente.