Produsele agricole moldovenești vor putea fi exportate fără taxe în Marea Britanie

0

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a eliminat toate taxele de import și contingentele tarifare pentru șapte produse agricole originare din Republica Moldova, transmite moldpres.md.

Facilitățile vor fi valabile pentru o perioadă inițială de 12 luni și se vor aplica în cazul exporturilor de produse precum roșii, usturoi, struguri de masă, mere, prune, suc de struguri și cireșe.

„Acordul semnat în luna mai de către Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, și secretarul de stat al Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Vadim Gumene, intră în vigoare astăzi pentru o perioadă inițială de 12 luni. Acest lucru va oferi întreprinderilor moldovenești mai multe oportunități pentru a-și spori exporturile de produse precum roșii, usturoi, struguri de masă, mere, prune, suc de struguri și cireșe”, a precizat Ambasada britanică.

Potrivit sursei citate, „Regatul Unit continuă să sprijine ferm R. Moldova și să facă tot posibilul pentru a susține populația, Moldova fiind a doua cea mai afectată țară de invazia ilegală a Rusiei în Ucraina”.

La sfârșitul lunii mai, la Chișinău au fost semnate Acordurile de amendare a Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Modificările la Acord prevăd eliminarea unilaterală și temporară, pentru o perioadă inițială de 12 luni, a contingentelor tarifare la importul produsele agricole originare din Moldova pe piața britanică și eliminarea temporară a prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în document. 

În anul trecut, Marea Britanie s-a plasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 0,98% din valoarea comerțului total.

Fermier ucrainean: Interzicerea exportului de produse agricole în UE ne face businessul neprofitabil

0

Fermierii ucraineni au schimbat ponderea culturilor tradiționale în asolament din cauza rentabilități scăzute a unora din acesta. Pentru noul sezon de comercializare, aceștia estimează drept culturi profitabile soia și fasolea.

Hrișca, spre deosebire de anul trecut, va avea un preț mai mic în acest sezon pentru că a fost semănată pe suprafețe mari. Acest lucru a fost raportat AgroPortal.ua de către proprietarul întreprinderii agricole tehnologice producătoare de semințe TVK Seed Agrocompany.

„Dacă cinci țări UE ridică interdicția de export, atunci și floarea-soarelui va fi o cultură profitabilă. În prezent, rapița și floarea soarelui au un preț mic datorită ofertei mari de pe piață”, spune directorul TVK Seed Agrocompany, Volodimir Topalov.

Ferma pe care o gestionează are 1.800 de hectare de teren în regiunea Kiev, dintre care 1.200 de hectare sunt rezervate pentru producția de semințe. Aici, se produc semințele de soia, grâu de toamnă și primăvară, hrișcă, muștar și fasole. Există și câmpuri demo cu floarea-soarelui, unde sunt testate diferite tehnologii.

„Din structura rotației culturilor am exclus porumbul, pentru că este o cultură destul de scumpă la creștere și uscarea boabelor este costisitoare. Prin urmare, astăzi este neprofitabil din punct de vedere economic pentru întreprinderile care nu au procesarea pusă pe roate să se ocupe de această cultură. În schimb, am crescut suprafețele pentru culturile de soia, hrișcă și muștar în fermă”, spune Volodimir Topalov.

El adaugă că, din cauza faptului că mulți comercianți internaționali au părăsit Ucraina în 2022, concurența a slăbit și prețurile cerealelor au scăzut considerabil. Prin urmare, este de așteptat ca multe întreprinderi agricole să nu poată lucra profitabil în astfel de condiții și prețuri mici la produsele agricole și să părăsească piața.

Gheorghe Panfil: Rapița DK Excited a oferit cea mai mare recoltă în lotul demo, iar DK Exception în cel comercial, cu îngrășăminte minime

0

Gheorghe Panfil, administratorul „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Donduşeni, este unul dintre primii agricultori din Moldova care a început să cultive cultura de rapiță.

Având peste 20 de ani de experiență în care a semănat an de an rapiță, spune că a reușit să testeze și să însușească pe deplin tehnologia acesteia. Fiind orientat spre optimizarea costurilor, a oferit atenție sporită și pentru a găsi genetică performantă, adaptată condițiilor, ce i-ar oferi mai multă flexibilitate și o rentabilitate bună.

Testând diferiți hibrizi de rapiță, preferații s-au dovedit a fi cei de la Dekalb, cărora în prezent le dedică 85-90% din suprafețele destinate culturii.

„Cultiv rapiță din anul 2002, iar de atunci nu a fost niciun an în care să nu-i dedicăm suprafețe în asolament. Rapița generează primul venit în întreprindere, iar în fiecare an această cultură a fost cea mai rentabilă. Vom vedea care vor fi rezultatele acestui sezon, foarte anevoios din punctul de vedere al prețurilor pentru produsele agricole”, ne-a relatat Gheorghe Panfil.

Anul acesta, DK Exception a fost hibridul care i-a oferit cea mai mare recoltă medie – de peste 4,5 t/ha.

„În cadrul întreprinderii, din cele 420 de hectare cultivate cu rapiță pentru acest an, cea mai mare suprafață a fost dedicată hibridului DK Exception. Practic, terenurile se întind în trei raioane, astfel loturile de teren au fost diferite după conținutul de microelemente, structură, însă tehnologia implementată a fost aceeași.

Recolta medie obținută, luând în calcul variațiile de recolte obținute pe solele cu soluri diferite și cultura premergătoare, a fost de 4,5 t/ha pentru DK Exception, fiind și cea mai mare recoltă medie obținută în întreprindere”.

În acest sezon a semănat 7 hibrizi Dekalb pe loturile demonstrative în scopul testării performanței lor. Cea mai bună recoltă a fost obținută la hibridul DK Excited – 5451 kg/ha, urmat de DK Immortal cu o recoltă de 5064 kg/ha și DK Expectation – 5032 kg/ha.

„Tehnologia aplicată pe loturile de testare a fost aceeași ca și pe restul suprafețelor. Pentru fiecare hibrid din lotul demonstrativ, am dedicat a câte 1,3 hectare. În general, nu am obținut o recoltă mai mică de 4900 kg/ha pentru hibrizii Dekalb pe aceste sole”.

Implementând peste 10 ani sistemul No-till, Gheorghe Panfil spune că a reușit să facă economii pe produsele de protecție a plantelor și îngrășăminte. Astfel, recoltele obținute au avut fertilizări reduse.

„Rapița este o cultură care reacționează pozitiv la administrarea îngrășămintelor, însă mai importantă este rentabilitatea economică pe care o obținem de la fiecare cultură. Sistemul No-till, implementat corect, și respectarea asolamentului ne ajută în plus să economisim pe acestea.

Concomitent cu semănatul, am administrat îngrășăminte complexe cu fosfor, sulf și calciu. Din îngrășăminte cu azot, pe parcursul întregului sezon am administrat 120 kg substanță activă azot/hectar, dintre care 10 kg aplicate pe silicve pentru a mări masa medie a 1000 de boabe. La sfârșitul lunii mai, am administrat a câte 2 kg/ha sulfat de magneziu.

Suntem deja în al treilea an în care reducem constant cantitățile de îngrășăminte administrate. Comparativ cu situația de acum 10 ani, am redus cu 50% cantitățile, însă rentabilitatea pe care o obținem la rapiță e bună”.

În schimb, ține să remarce importanța geneticii performante, menționând că rezistența sau toleranța hibrizilor la principalele provocări, cât și potențialul productiv înalt îi permit să valorifice pe deplin investițiile făcute.

„Am avut ani în care am obținut recolte medii pe întreprindere de peste 5 tone/ha, însă foloseam cantități mai mari de azot, circa 170-180 kg s.a/ha. Însă, în cazul culturii de rapiță, totuși, există riscul ca toată recolta să fie distrusă de grindină imediat înainte de recoltare, motiv din care și am optat pentru reducerea costurilor. În plus, în condiții de secetă, îngrășămintele nu sunt asimilate eficient, astfel că de multe ori sunt costuri neargumentate pentru părți mari din acestea.

Ce ține de protecția plantelor, am realizat două tratamente cu fungicide (Folicur® Solo 250 EW 0,8 l/ha, Propulse® 250 SE 1 l/ha), al treilea nu a fost necesar. Am realizat un tratament cu insecticide (Decis® f-luxx EC 25 60 ml/ha) pe toată suprafață, urmând două tratamente realizate doar pe marginile câmpului. Riscul investițiilor este mare, fiind orientați spre obținerea profitului, evaluăm potențialele riscuri și minimizăm costurile, optând pentru produse care merită a fi achiziționate”.

Per total, începând cu luna ianuarie și până la recoltarea rapiței, au fost înregistrate 150 mm de precipitații, potrivit datelor stațiilor meteo din câmp.

„În perioada iernii, am avut precipitații foarte reduse, iar primăvara, în luna aprilie, am avut circa 80 de mm de precipitații, în luna mai acestea au lipsit, iar în luna iunie circa 45 de mm, până la recoltare. De aici și necesitatea de a opta pentru hibrizi toleranți la aceste condiții, respectarea asolamentului și implementarea tehnologiei No-till”.

În sezonul următor, planifică să semene aproximativ 350 de hectare de rapiță, dintre care, circa 150 de hectare vor fi dedicate hibridului DK Excited, urmat de DK Exception.

Amintim că, pentru noul sezon sunt disponibili trei hibrizi noi de rapiță Dekalb, detalii despre aceștia aflați din următorul video:

Cum creștem, îngrijim și hrănim un porc mistreț ca afacere

0

Carnea de mistreț este un deliciu apreciat de gurmanzii adevărați. Ea se găsește rar pe rafturile magazinelor, deoarece puțini fermieri se ocupă de acest domeniu al zootehniei. De regulă, animalele sunt achiziționate direct de la producători, la prețuri destul de înalte.

Pe parcursul anilor, creșterea mistreților era practicată doar în gospodăriile cinegetice. Ultima vreme însă, tot mai mulți fermieri aleg să crească mistreții în gospodăriile proprii.

Citiți și despre cât trăiește un porc. Factori ce influențează durata vieții.

Dacă aveți suficient spațiu pe lângă casă, creșterea mistreților poate deveni o afacere profitabilă. De această dată, în cadrul rubricii Idei de afaceri oferim mai multe detalii despre ce ar trebui să cunoașteți despre porcii mistreți dacă analizați o astfel de investiție.

Citiți în acest articol:

  • Descrierea mistreților;
  • Modul de viață al mistreților în mediul sălbatic;
  • Ce mănâncă porcul mistreț;
  • Rația mistreților în gospodărie;
  • Condiții de întreținere a mistreților;
  • De ce ținem cont la inițierea afacerii.

Descrierea mistreților

Mistreții sunt strămoșii porcilor domestici. Sunt animale omnivore paricopitate din ordinul Artiodactyla. În linii generale, aceștia au o conformație corporală similară cu cea a porcilor domestici, cu mici diferențe:

  • Corp bine dezvoltat, masiv dar mai scurt;
  • Membre lungi, puternice;
  • Cap mai alungit, și mai subțire;
  • Colți puternic dezvoltați și ascuțiți, în special la masculi;
  • Urechi lungi;
  • Părul brun-închis, formează pe spate o coamă;
  • Lungimea corporală medie – 175 cm, înălțimea 1 m;
  • Greutatea corporală medie – 150-200 kg.

În condiții de fermă, femelele ating vârsta reproductivă la circa 1,5 ani, cu condiția acumulării greutății de 70% din masa unui animal matur. Prolificitatea porcilor mistreți este mai mică decât în mediul sălbatic, cu un indice de 6-8 purcei la o fătare. Aceștia vor fi alăptați până la 3-3,5 luni. Acumularea în greutate la mistreții tineri este destul de rapidă.

Comportamentul matern este foarte bine pronunțat. Deși mistreții devin foarte prietenoși cu stăpânii, unii fiind chiar și dresați, atunci când femelele își îngrijesc puietul ele devin foarte agresive și protectoare. Cu grijă se abordează animalele și în perioada împerecherii.

După vârsta de jumătate de an, mistreții au carnea suficient de bună pentru sacrificare. Totuși, vânzarea animalelor are loc, de regulă, la un an. Asta pentru că ei cresc intens până la această vârstă, iar apoi acumularea în greutate încetinește și întreținerea lor în continuare nu se justifică economic.

Costul cărnii de mistreț este mai mare decât a porcilor domestici. Aceasta are proprietăți superioare, conținutul de grăsime este mic, fiind considerată dietetică.

Citiți și despre porcii Mangalița – carne delicioasă, sănătoasă și scumpă.

Modul de viață al mistreților în mediul sălbatic

Mistreții se adaptează ușor la diverse medii și biotopuri. Preferă mai mult pădurile mlăștinoase. Deseori, aleg zonele adiacente rezervoarelor de apă. Aceștia pot fi întâlniți și în zonele muntoase, la altitudini destul de mari.

Masculii adulți sunt solitari, se alătură turmei doar pentru împerechere. Turma este formată din 10-30 de femele, cu purceluși și masculi tineri. La un an și jumătate, animalele ating maturitatea sexuală.

Împerecherile au loc din noiembrie până în ianuarie. Gestația mistreților durează 115 zile. Femela aduce pe lume 8-12 purceluși pe an, fătările sunt ușoare.

Vedeți și porcii Vietnameji – rasă exotică de carne, înalt productivă.

Ce mănâncă porcul mistreț

Rația mistreților în natură este foarte diversă și diferă în funcție de sezon. Ei preferă furajele vegetale. Astfel, anul împrejur, cu ajutorul râtului, copitelor și colților ei râmă în căutare de rădăcini, tuberculi și bulbi ai diferitor plante.

Cu sosirea primăverii, mistreții preferă părțile verzi ale plantelor, frunze și iarbă. Masa verde în perioada caldă a anului constituie nu mai puțin de 30% din rație. Toamna, alimentația se difersifică cu fructe, nuci, ghinde, ciuperci și pomușoare.

Iarna, rația devine mai săracă. Mistreții consumă coajă de arbori, crenguțe tinere de arbuști, rădăcini. De asemenea, ei râmă în căurarea viermilor, melcilor, broaștelor, șopârlelor și a șerpilor. Pot consuma și rozătoare, ouă și pui de pasăre. Cei din apropierea lacurilor mănâncă și pește.

Aflați și despre porcii Bazna. Carne delicioasă, rezistenți și nepretențioși.

Rația mistreților în gospodărie

Mistreții sunt omnivori și consumă practic orice tip de furaje. În condiții de gospodărie li se asigură o rație prioritar vegetală, cu un raport bun de combifuraje și concentrate. În medie, un porc adult consumă până la 5 kg de furaje combinate pe zi.

Porcul domesticit va consuma cu poftă resturile de bucătărie, precum și din grădină. Se administrează o gamă largă de fructe și legume, precum și verdețuri. Din concentrate, se hrănesc cu cereale (grâu, secară, ovăz, porumb), mazăre, soia.

Concentratele se mărunțesc și se administrează în formă de terci. Vara se pot hrăni cu morcov, sfeclă, frunze de leguminoase, iarbă proaspătă de câmp, trifoi. În perioada rece se dă dovleac, mere, pere, fân. Cu drag vor mânca diferite nuci și ghinde.

Pentru a suplini necesitățile de proteină, mistreții se hrănesc cu resturi alimentare de origine animală, carne, pește, brânză, lapte, făină de pește. Se recomandă furajarea mistreților de trei ori pe zi. Se evită suprafurajarea, deoarece aceasta influențează negativ funcțiile reproductive.

Condiții de întreținere a mistreților

Mistreții sunt animale de origine sălbatică, obișnuiți cu cele mai severe condiții de mediu. Ei sunt absolut nepretențioși la condițiile de întreținere și au o imunitate și o rezistență înaltă la diverse boli.

Vedeți cele mai periculoase și frecvente boli infecțioase la porci.

Este foarte benefic când gospodarul dispune de spațiu suficient pentru a le permite plimbările libere. Acest moment va asigura o sănătate mai bună, dar și o calitate mai înaltă a cărnii. În caz contrar, se construiește un adăpost adecvat, cu respectarea normelor de spațiu.

Pentru creșterea mistreților este nevoie de o volieră comună și cuști individualePentru două animale adulte se recomandă o suprafață a volierei de circa 20 m2, iar a boxei pentru odihnă – de 3 m2. Cușca se asigură cu așternut din paie, care servește și la igienă, și la încălzire, dar și la consum.

Vedeți și suprafețele recomandate la construcția adăposturilor pentru porcii domestici.

Construcția adăpostului este cel mai costisitor moment în amenajarea fermei de mistreți. Acesta se efectuează din plasă metalică, care se fixează de piloni și se îngroapă în pământ.

Trebuie de luat în calcul că mistreții iubesc să râme. Dacă vor găsi un punct mai slab sub gard, neapărat vor evada și vor râma prin toată curtea. Perfectă ar fi prezența temeliei sub gard. În volieră se amplasează hrănitoarele, adăpătoarele, vase cu apă sau noroi pentru băi.

Ultimele sunt necesare pentru sănătatea pielii și contra paraziților. Mai pot fi instalate și dispozitive speciale pentru scărpinat.

De ce ținem cont la inițierea afacerii

După ce am analizat puțin comportamentul și necesităților mistreților, haideți să discutăm și despre factorii de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să dezvoltăm o astfel de afacere.

În primul rând, după ce ați analizat și sunteți sigur că veți putea asigura condiții decente de întreținere, cea mai importantă este piața de desfacere, fără de care, practic, creșterea mistreților ca afacere își pierde sensul.

Analizați bine oportunitățile de valorificare a cărnii în zonă: aici ar fi potrivite, ținând cont de specific, restaurantele, magazinele, pensiunile sau chiar comercializarea directă către consumator.

Pentru ultima, va fi necesar să vă promovați pentru a vă cunoaște cât mai multă lume. Puteți opta pentru publicitate, inclusiv online, optând pentru grupurile de interes, dar și participa la târguri și expoziții tematice, unde majoritatea vizitatorilor ar fi bucuroși să cunoască un astfel de producător.

Numai după ce veți determina, prin intermediul unei analize ce cantitate de carne de mistreț s-ar putea vinde fără probleme și veți elabora un plan de afacere, alegeți numărul efectivului. Începând cu cantități mici de carne și dezvoltând baza de clienți, puteți ulterior dezvolta și ferma.

Republica Moldova va beneficia de un grant de 220 mln de dolari din partea SUA pentru proiecte în sectorul energetic

0

Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda țării noastre un grant în valoare de 220 milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic. 

Proiectul de lege privind ratificarea celui de-al 15-lea Amendament din Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați.

Potrivit documentului, Guvernul SUA va aloca o contribuție financiară adițională în valoare de 220 milioane de dolari. Finanțarea adițională este oferită pentru a consolida securitatea energetică a țării noastre și a reduce dependența de Federația Rusă prin conectarea sectorului energetic din Republica Moldova cu sistemele europene, atragerea de investiții în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

Finanțarea totală conform Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană va depăși suma de 392 milioane de dolari, care constituie asistență nerambursabilă oferită țării noastre.

Acordul mai stabilește condițiile de acordare de către Guvernul SUA, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a suportului bugetar în valoare de 76,8 milioane de dolari.

Potrivit Acordului, Guvernul Republicii Moldova se angajează să rămână aliniat cu Agenda Energetică a Uniunii Europene. În context, autoritățile vor continua procesul de armonizare a cadrului legal al Republicii Moldova cu Acquis-ul UE.

Deputații au aprobat noi reglementări privind agricultura eco

0

Deputații au adoptat, astăzi, un proiect de lege care are drept scop asigurarea dezvoltării durabile a producției ecologice, comunică Moldpres.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și urmărește instituirea unui cadru normativ raliat la standardele internaționale, precum și asigurarea funcționării eficiente a pieței interne a produselor ecologice, concurenței loiale, dar și protecția intereselor consumatorilor.

Proiectul stipulează produsele și substanțele permise pentru utilizare în producția ecologică, etichetarea și certificarea produselor ecologice, importul și exportul acestora, precum și măsurile care pot fi aplicate în cazul nerespectării conformității în producția ecologică.

De asemenea, documentul prevede delegarea mai multor competențe Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, inclusiv prin redirecționarea către Agenție a unor atribuții care, în prezent, sunt exercitate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Plante companion în grădina de legume – ce plantăm pentru a reduce bolile, dăunătorii

0

Culturile asociate sunt destul de populare, atât datorită faptului că în acest mod poate fi economisit spațiul utilizat pentru creșterea acestora, cât și pentru că speciile se pot ajuta reciproc să crească viguroase și să ofere recolte bogate.

În continuare, vorbim despre cum putem aranja în parcele diferite legume în cultura asociată (mixtă), astfel încât să obținem beneficii maxime la cultivare.

Îmbinarea culturilor timpurii, medii şi târzii de la care recolta se colectează în perioade diferite ne oferă posibilităţi de a elibera treptat suprafaţa de teren ocupată pentru creşterea şi dezvoltarea bună în continuare a culturilor cu perioada de vegetaţie mai lungă.

În acest caz, culturile timpurii intermediare îndesite se cultivă între rândurile culturilor principale ori pe acelaşi rând cu ele.

De exemplu, morcovul se cultivă eficient în
îmbinare cu mazărea, sfecla cu salata, varza cu ceapa, castraveţii şi tomatele – cu salata şi spanacul
.

Varza timpurie creşte şi se dezvoltă bine la cultivarea asociată îndesită cu tomatele, iar cea târzie – cu cartofii timpurii. Sunt reuşite și combinațiile cum ar fi morcovul cu ceapa şi sfecla cu ceapa.

Totodată, pot fi combinate culturile care cresc bine la umbră cu cele care pot asigura umbra necesară.

De exemplu, tomatele şi ardeiul pot fi cultivate în amestec cu plantele care rezistă la umbră, precum sunt spanacul, salata, ceapa pentru frunze, pătrunjelul pentru frunze etc.

Lângă bobul de grădină pot fi cultivate eficient cartofi, iar porumbul zaharat poate fi îndesit cu fasolea ori cu sfecla roşie. Cu toate că porumbul zaharat atinge înălţimi mari, nu umbrește mult. De aceea, printre el se pot planta suplimentar castravetele, dovleacul comestibil de toamnă, dovlecelul.

Important! Unele plante pot oferi suport în controlul bolilor și dăunătorilor.

De exemplu, ceapa şi usturoiul (datorită fitoncidelor) contribuie la reprimarea făinărilor, putregaiului, fitoftorei. Ceapa contribuie la reducerea păianjenului roşu comun, mahorca – musculiţei albe, usturoiul şi pelinul – puricilor, tomatele – puricelui melifer, fluturelui alb al verzei și altor dăunători importanți.

V-ar putea fi util articolul despre 5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță.

Exemple de culturi asociate recomandate:

Sfaturi:

  • În loc de dovlecei se pot cultiva castraveţi sau pepeni (porumbul zaharat îi apără de curenţi).
  • Varza căpăţână se poate înlocui cu varza de Bruxelles şi invers.
  • Andivele se pot înlocui cu cicoare de grădină pentru rădăcini.
  • Salata şi gulioarele se seamănă eşalonat. Plantele de salată, care se răresc, se transplantează, ca un răsad.
  • Ceapa protejează salata de bolile produse de ciuperci.

V-ar putea fi util și articolul despre Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă castraveți pentru recolte bune.

Bibliografie și sursă tabele: Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climatice. Ghid elaborat de UCIP IFAD.

Prognoză: prețurile la benzină şi motorină vor continua să crească

0

Prețurile la carburanţi pe piaţa moldovenească continuă să crească şi au ajuns, iarăşi, la nivelele de acum 3-4 luni. Tendinţa este una globală şi, deocamdată, nu sunt factori care ar arăta că creşterea se va opri, notează Mold-street.

De la începutul lunii iulie 2023, preţurile la pompă la benzină şi motorină au crescut în medie cu peste un leu, iar în ultimele două luni cu peste doi lei pentru un litru, arată datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel, prețul maxim de referință, stabilit la data de 28.07.2023 aplicabil pentru perioada de 29-31.07.2023 este de:

ANRE explică această scumpire prin evoluțiile de pe piețele internaționale a produselor petroliere, ce pe parcursul lunii iulie au crescut cu circa 140-145 dolari pentru o tonă cotațiile Platts pentru produsele derivate din petrol.

„Astfel, dacă la începutul lunii curente cotațiile Platts pentru motorină erau de circa 705-710 dolari/tona, actualmente acestea au crescut până la 850 dolari/tona, nivel înregistrat ultima dată în luna martie a anului curent. În cazul benzinei, cotațiile au crescut până la 945 dolari/tona, ceea ce corespunde nivelului înregistrat încă în luna noiembrie a anului 2022”, precizează autoritatea de reglementare.

ANRE reamintește că, piața produselor petroliere resimte puternic ultimele decizii luate în cadrul OPEC+, în special cele de reducere a producției și exportului de petrol de către Arabia Saudită și Federația Rusă.

De notat că, prețul petrolului marca Brent a trecut vineri, 28 iulie, de nivelul de 85 de dolari pe baril, pentru prima dată din aprilie, susținut de oferta limitată de reducerile de producție ale OPEC+ și de revenirea optimismului privind perspectivele cererii chineze și creșterea economiei globale, în special americane.

La acestea se adaugă stocurile reduse şi o serie de incidente în rafinării.

Astfel, de la începutul lunii iulie, preţul petrolului marca Brent a crescut cu circa 14%, iar în ultimele 3-5 zile cu circa 5% şi se află în jurul cotaţiei de 85 de dolari pentru un baril.

„Considerăm că piața petrolului este subaprovizionată. Păstrăm o perspectivă pozitivă și așteptăm ca prețul petrolului Brent să crească la 85–90 dolari pe baril în lunile următoare”, afirmă analiștii UBS într-un raport citat de Reuters.

În consecinţă, ne putem aştepta la noi scumpiri a carburanţilor pe piaţa Republicii Moldova.

MAIA: Agricultorii afectați de condițiile vremii trebuie să sesizeze Comisia Situații Excepționale

0

Ploile și grindina din ultimele zile au distrus culturile agricole din mai multe localități din nordul țării. Ministerul Agrigulturii și Industriei Alimentare amintește că pentru a beneficia ulterior de ajutor, este obligator ca fermierii care au suferit pierderi să sesizeze Comisia Situații Excepționale pentru a constata daunele.

Ulterior, le vor fi eliberate acte de constatare, ce vor demonstra pierderile înregistrate și în baza cărora vor fi luate decizii. 

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a vizitat recent zonele afectate din raionul Edineț și a avut discuții cu agricultorii. Prima destinație a fost localitatea Cupcini, la întreprinderea antreprenoarei Lilia Zaporojan care gestionează 74 ha.

Suprafața este plantată cu livezi de măr, cireș și prun. În urma ploilor torențiale, grindinei și rafalelor puternice de vânt, au fost distruse peste 60 ha din livadă.

Livada a fost subvenționată din bugetul de stat, iar circa 30 ha din suprafețele afectate sunt asigurate. Antreprenoarea preconiza sa recolteze, în acest an, câte 60 de tone de măr la hectar.

A doua gospodărie vizitată a fost cea administrată de Sergiu Pidsaniuc din satul Alexăndreni. Acesta a lucrat mulți ani peste hotare. Tot ce a agonisit a investit în construcția serelor. De 10 ani cultivă legume în sol protejat.

Serele fermierului ocupă o suprafața de 42 de ari. Vântul și grindina, însă, a nimicit atât roada, cât și serele. Antreprenorul spune că, în fiecare an investește în afacerea sa. Aflat in dificultate se gândește cum sa-și recupereze o parte din pierderi. 

Vicepremierul Vladimir Bolea a comunicat că, situația va fi analizată și se vor identifica posibilități pentru ca fermierii care au avut de suferit în urma calamităților să fie susținuți.