Finanțare pentru AGRO: Cum obții 10 mii de euro și 19 mii de lei prin Programul Cashback pentru IMM-uri pe Fagura.com

0

E timpul ca inclusiv domeniul agricol din Republica Moldova să treacă la un alt nivel. Sustenabilitatea și inovația sunt repere care trebuie să se regăsească în activitatea celui mai mare sector economic din țara noastră.

Fagura vă prezintă un nou program de finanțare inovator, dedicat exclusiv întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv din industria agricolă – Cashback pentru IMM.

Alături de partenerii strategici ai programului, acesta își propune să sprijine dezvoltarea afacerilor și promovarea creșterii economice durabile în Republica Moldova, prin oferirea unor condiții și avantaje pentru companiile eligibile care se vor finanța.

Suma maximă de finanțare pentru care puteți opta este de 10 mii de euro, pe o perioadă de doi ani. Împrumutații au dreptul să beneficieze de cashback, în scopul creșterii rezilienței întreprinderilor mici, în valoare de până la 20% din suma împrumutului, dar nu mai mult de 19 250 MDL.

Stimulentul este acordat prin intermediul Fagura.com de către Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Ukaid și va viza companiile care achită dobânda în termenii stabiliți contractual.

Cashback pentru IMM reprezintă angajamentul nostru de a impulsiona inovația, sustenabilitatea și eficiența în afacerile agricole. Indiferent dacă faceți parte din industria comerțului cu materii prime agricole, textile sau animale vii, fabricați mașini și utilaje pentru agricultură și exploatări forestiere sau sunteți implicați în comerțul cu ridicata al mașinilor agricole și furniturilor, acest program vă poate sprijini în demersurile de digitalizare și inovare.

Poți obține o finanțare de 10 mii euro și un cashback de până la 20%, echivalentul a maxim 19 250 MDL, ca să poți investi în echipamente noi, tehnologii avansate sau alte inițiative care să vă sprijine creșterea pe termen lung”, declară Tudor Darie, CEO Fagura.

În Regulamentul disponibil pe platforma Fagura.com veți găsi toate informațiile necesare, inclusiv ghiduri de aplicare, criterii de eligibilitate și procesul de selecție.

Programul Cashback pentru IMM este o șansă extraordinară de a primi sprijin financiar pentru proiectele voastre și de a contribui la crearea unei agriculturi mai sustenabile și inovatoare.

Nu ratați ocazia de a vă dezvolta afacerea și de a primi finanțarea de care aveți nevoie! Aplicați la programul Cashback pentru IMM pe Fagura și aduceți un impuls semnificativ domeniului agricol din comunitatea voastră.

Cashback-ul este acordat prin intermediul Fagura.com de către Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Ukaid.

Gheorghe Jigău: Există câteva reguli de întreținere corectă a solurilor irigate

0

Pe lângă importanța economică pe care o aduce irigarea, la realizarea acesteia nu ar trebui să uităm rolul unei întrețineri corecte a solurilor irigate.

Detalii despre apa pretabilă pentru irigare găsiți pe acest link, iar în acest articol relatăm recomandările doctorului în științe agricole – Gheorghe Jigău privind întreținerea solurilor irigate.

Acestea au fost prezentate unui grup de formatori în cadrul programului de instruire a formatorilor „Irigarea la scară mică și practici de agricultură adaptivă la schimbările de climă”, organizat de Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) cu suportul UCIP IFAD.

Măsurile de management sustenabil al solurilor în regim irigabil includ acţiuni: tehnice, tehnologice, agroameliorative şi organizaționale.

Atunci când vorbim de măsurile tehnice ce pot fi întreprinse, trebuie să ținem cont de:

  • reducerea intensității „ploii artificiale”; 
  • reducerea diametrului picăturilor de apă; 
  • reducerea înălțimii de cădere a picăturilor de apă și, respectiv, a „forței vii” și  „agresivității” acestora în relațiile cu suprafața solului; 
  • asigurarea unui unghi de 900 de cădere a picăturilor de apă; 
  • reducerea dimensiunilor și gradului de tasare a bandelor/urmelor lăsate de roțile agregatelor pentru irigare; 
  • afânarea spațiilor bătătorite și reducerea la minimum a scurgerilor superficiale în  cadrul acestora; 
  • utilizarea de tehnologii noi de irigare, inclusiv implementarea sistemelor de irigare cu  presiune mică.

Printre măsurile tehnologice este recomandat să realizăm:

  • modificarea intensității „ploii artificiale” pe parcursul udării; 
  • practicarea udărilor discontinue (cu întrerupere); 
  • reducerea normelor de udare și sporirea frecvenței udărilor; 
  • alternarea udărilor cu diferite norme (mare, moderată, mică/ușoară) pentru a asigura menținerea unor nivele optimale de umiditate a solurilor pe întreaga grosime a profilului solului; 
  • efectuarea udărilor în fazele timpurii de dezvoltare a plantelor de cultură cu norme de  apă sub cantitățile care provoacă scurgerile superficiale; 
  • ajustarea intensității tehnologiilor practicate pe terenurile irigate la nivelul real al fertilității solurilor.
  • practicarea unor regimuri de irigare diferențiată în funcție de faza de dezvoltare a plantelor de cultură.

În condiții de secetă de primăvară, pentru culturile de toamnă (grâu, orz, rapiță) irigarea se va efectua cu cantități de apă necesare pentru a menține nivelul de umiditate în stratul 0-30  cm la nivelul 0,7-0,8 CC. 

Pentru culturile de primăvară normele de irigare vor fi calculate la menținerea  umidității în stratul 0-15 cm la nivelul 0,7 CC. În cazul culturilor de primăvară este necesar ca spațiul dintre rânduri să fie acoperit cu resturi vegetale (mulci organic) nu mai puțin de 35- 40%, în funcție de expoziția reliefului și unghiul de înclinare.

Degradarea fizică a solurilor, vânturile puternice și uscate frecvența cărora a sporit semnificativ sunt principalii factori care cauzează pierderi semnificative de apă din sol și aridizarea stratului agrogen al solurilor. 

Motiv din care, este recomandată realizarea unor măsuri agroameliorative:

Sporirea capacității de înmagazinare a apei în sol (arătură adâncă în cazul solurilor cu alcătuire granulometrică fină odată la 3-4 ani, iar și în cazul solurilor cu strat subarabil hardpanizat. În plus, trebuie realizate lucrări de pregătire a stratului germinativ, afânări adânci fără întoarcerea brazdei cu păstrarea resturilor vegetale la suprafața solului etc.).

Conservarea resurselor de apă în sol prin formarea stratului de mulci organo-mineral cu grosimea 6-12 cm în cadrul unor tehnologii agricole resursoconservative.

În acest context, soluționarea acestor două obiective presupune optimizarea însușirilor fizice ale solurilor, care în mod direct depind de procedeele de lucrare a solurilor.

Cercetările au arătat în cadrul sistemului No-till se asigură cele mai mari rezerve de apă utilă în straturile 0-30, 0-50, 0-100 și 0-150 cm, aici înregistrându-se și cele mai mici consumuri la evaporarea fizică.

În același timp, cercetările au mai arătat că pe parcursul  perioadei de vegetație în soluri deja în luna iunie se restabilește stratul subarabil (moștenit de la sistemul agricol practicat anterior).

Ca urmare, sistemul radicular al plantelor se concentrează doar în stratul arabil, rezervele de apă sunt accelerat consumate la evapotranspirație.

Ca urmare, pe parcursul vegetației conținutul de apă este în exclusivitate dependent de regimul pluviometric. Aportul de apă în stratul arabil prin ascensiune capilară din straturile subiacente este limitat de efectul de barieră mecanică exercitat de stratul subarabil.

În același timp, sistemul fără afânare adâncă, fără întoarcerea brazdei cu păstrarea resturilor organice la suprafața solului (mulci organic) se caracterizează cu un grad maximal de stabilitate a regimului umidității în stratul arabil pe parcursul perioadei de vegetație.

Aceasta implică concluzia că practicarea sistemului No-till implică, în mod obligatoriu, o perioadă de 5-7 ani de restabilire a unui grad unui stabil de uniformitate a stratului agrogen (Jigău, 2018).

Este recomandată nivelarea din toamnă a suprafeței solului și condiționarea acesteia înainte de semănatul culturilor de primăvară.  

Fertilitatea organică prin includerea ogorului sideral în asolament, cultivarea culturilor succesive și culturilor intercalate, încorporarea sistematică a resturilor vegetale în sol.

În scopul reducerii riscului solonețizării secundare și sporirii „imunității sodice”, se recomandă încorporarea odată la 2-3/3-4 ani, în funcție de starea solului, a 3-4 t/ha de carbocalc (deșeuri de la fabricile de zahăr). 

Efecte bune asigură deșeurile din industria de prelucrare a fructelor, legumelor și strugurilor. 

Sporirea gradului de acoperire a suprafeței solului prin cultivarea culturilor intermediare, asigurarea acoperirii permanente a solurilor cu mulci organic.

Fisurarea solurilor greu permeabile pentru apă.

Normele de irigare pot fi calculate doar pentru terenurile cu  înclinarea <1°. În cazul terenurilor cu înclinarea >1° se recomandă utilizarea coeficienților de reducere a normelor de udare.

Coeficientul de reducere a normei de irigare în funcție de înclinarea terenului

Legile ecologice privind irigarea: 

  • prima și cea mai importantă lege ecologică a irigării presupune adaptarea tuturor elementelor tehnologice la condițiile de landșaft; 
  • legea a doua – udarea se efectuează până la conturarea primelor semne de reducere a capacității de înmagazinare a apei în sol – punctul de demarare a scurgerilor superficiale. Este necesar ca scurgerile superficiale să nu depășească ½ (2,0-2,5 t/ha) din viteza procesului pedogenetic (4,68 t/ha), în condiții când densitatea aparentă  alcătuiește 1,0-1,3 g/cm3
  • legea a treia – asigurarea în stratul arabil și cel imediat subiacent a dinamicii densității aparente în intervalul 1,08-1,25 g/cm3. La valori <1,08 g/cm3 persistă riscul demarării  procesului de formare a scurgerilor superficiale a stratului 0-5-8 cm cu grad de  coeziune extrem de mic. La valori >1,25 g/cm3 se atestă începuturi de scurgere a apei  pe suprafața solului.

Programul de Instruire (de Formare a Formatorilor) a fost organizat în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP) conceput pentru a sprijini investițiile în infrastructura rurală productivă (GRANT IFAD) și consolidarea fermierilor mici (până la 10 hectare) și a afacerilor din zona rurală prin promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente.

Cum alegem capre de vânzare pentru producție bună de lapte

0

Fiecare fermier știe că alegerea corectă a animalului stă la baza unei creșteri bune, a producției înalte și, respectiv, a profitului cu un cost de producție adecvat.

Există careva puncte de bază la cumpărarea unei capre bune de lapte, pe care le vom descrie în continuare:

  • Reguli generale la alegerea caprei de vânzare;
  • Cum verificăm starea de sănătate a caprelor de vânzare;
  • Inspecția ugerului la cumpărarea caprei;
  • Aprecierea producției de lapte;
  • Semnele unei capre productive;
  • Cum alegem iezii de vânzare.

Reguli generale la alegerea caprei de vânzare

  • Nu vă grăbiți să cumpărați capra de la piețe și târguri. Mai bine, vizitați fermele sau gospodăriile ce dețin capre, analizați cu atenție efectivul, starea generală a animalelor, condițiile de întreținere, procesul de muls.
  • Țineți cont că o capră bună de lapte, de rasă perfecționată, cu o producție înaltă va costa mult. Dacă și veți reuși să economisiți inițial cumpărând un animal mai slab, veți pierde din profit mai apoi din cauza producției scăzute și a investițiilor mai mari în creștere.
  • Dacă sunteți gata să achiziționați un animal matur, atunci cumpărați o capră lactantă – e mai ușor de apreciat capacitatea productivă. Totuși, țineți cont că este destul de dificil de găsit un animal matur fără probleme, mai ales în perioada de primăvară-vară. Cine va fi gata să se despartă de o capră bună? Mai des se vând cele cu probleme de sănătate sau cu producție mică. Un ied bun va fi cu mult mai simplu de ales.

Cum verificăm starea de sănătate a caprelor de vânzare

  • Întâi de toate, se atrage atenție la comportamentul animalului: o capră sănătoasă este activă, curioasă, mobilă;
  • Se atrage atenție la calitatea pielii și a părului: prima trebuie să fie curată, elastică, fără semne de exfoliații, roșeață, leziuni, iar cel din urmă să fie lucios, dens, integru. Firele să nu fie rupte și să nu apară zone lipsite de păr. Se urmărește prezența paraziților externi sau ai pielii, care pot fi determinați cu ochiul liber, în special pe animalele cu păr alb sau deschis la culoare.
  • Se verifică atent starea coarnelor și a ongloanelor (copitelor). Cele din urmă trebuie să fie lucioase, integre, tunse la timp, fără urme de afecțiuni podale, ulcere ș.a. Se urmărește capra în mișcare: mersul să fie sigur, fără șchiopătură sau poziții nefirești ale membrelor.
  • Se examinează starea mucoaselor (bucale, nazale, vaginale): în normă acestea sunt umede, integre, de culoare specifică, în normă roz pal, uneori pigmentate. Mucoasele palide sunt semn de anemie, cele gălbui (icterice) – de afecțiuni hepatice, roșii – de inflamații. La fel, se umrărește starea ochilor, a conjunctivei, lipsa secrețiilor sau a crustelor.
  • Se vor cere cât mai multe detalii de la crescător privind dehelmintizările, vaccinările, preparatele hormonale sau antibiotice administrate, rația și pofta de mâncare, dacă și de câte ori a fost însămânțată, cum au decurs fătările, câți iezi s-au născut, în cât timp au fost eliminate învelitorile fetale, cum au crescut iezii ș.a.
  • Verificăm starea dinților, inclusiv pentru a determina vârsta animalului.

Vedeți aici detaliat despre Cât trăiește o capră și cum determinăm vârsta acesteia.

Inspecția ugerului la cumpărarea caprei

Întâi de toate, se atrage atenție la poziția și forma ugerului și a mameloanelor. Glanda mamară cu o formă necorespunzătoare și ligamente slabe este mai predispusă deformărilor, atârnării nefirești și ca urmare – traumatismelor, mastitelor și altor patologii mamare, care pot deveni cronice și se agravează de la o lactație la alta.

Forma și poziția incorectă afectează direct și procesul de muls, care devine mai anevoios. În unele cazuri nu se poate efectua mulsul mecanic, cupele fiind imposibil de atașat la mameloane. Un uger asimetric poate fi funcțional, dar ne indică la consecințele mastitei, traumelor, mulsului incorect sau a geneticii slabe.

Neapărat se va efectua mulsul de control. Se urmărește nu doar volumul de lapte obținut, ci și ușurința procesului, comportamentul animalului. Ugerul trebuie să fie bine dezvoltat, uniform, cu mameloanele comode pentru muls. După muls, ugerul bun va fi moale și elastic.

Dacă capra este tânără și încă nu a intrat în lactație se urmăresc caprele mature în strânsă relație de rudenie cu aceasta, pentru a putea prognoza nivelul de productivitate.

Aprecierea producției de lapte

Se va adresa întrebarea directă crescătorului, dar se va ține cont, că răspunsul vizează indicele maxim al curbei de lactație (de regulă, revine la 3-4 luni după fătare, dar poate fi individual de la o capră la alta).

Corecte vor fi întrebările de tipul: care a fost volumul de producție la o lună după fătare, cât lapte a dat pe timp de vară sau iarna, câte luni a durat lactația până la însămânțare, cum a decurs intrarea în repaus mamar ș.a.

Un bun crescător va dispune de un jurnal, unde se înregistrează toate datele relevante privind creșterea, sănătatea și producția animalului. Cereți să vi se prezinte, dacă acesta există.

Sfat! Se consideră, din practică, că o capră cu producție de lapte bun, dulce și fără miros nu va emana miros neplăcut în zona frunții, între coarne.

Semnele unei capre productive

  • Dimensiunile corporale. O capră mai mare consumă mai multe furaje, respectiv produce mai mult lapte cu raport bun de elemente nutritive. Dimensiunile corporale depind de genetică, nutriție și întreținere. A nu se confunda capra masivă cu una supraponderală. Cea din urmă, dincontra, va avea producție scăzută.
  • Forma corporală. De regulă, se urmărește forma conică, care se lărgește spre direcția cozii. O capră bună de lapte are abdomenul în formă de butoi.
  • Pofta de mâncare. Cu cât mai lacom capra va consuma furajele, cu atât mai bună va fi producția de lapte.
  • Starea pielii și a părului. La rasele productive de lapte pielea este destul de fină. Grosimea acesteia se verifică ușor formând un pliu cu ajutorul degetelor. În afară de grosime se verifică elasticitatea, trăgând ușor pielea de la piept și urmărind cutele ce se formează. Părul unei capre productive va fi moale, subțire și lucios.

Vezi și Capra Anglo-Nubiană, rasă ce dă lapte mult, gras și dulce.

Cum alegem iezii de vânzare

  • Se analizează părinții după rasă, producție de lapte, lipsa problemelor de sănătate și defectelor genetice. Se vor examina părinții, buneii, surorile. Dacă există pedigree-ul se va urmări în special informația despre bunicile pe linie paternă, așa cum de la ele se transmit caracterele de productivitate.
  • Ieduța trebuie să fie hrănită cu lapte cel puțin până la vârsta de 3 luni și adaptată la furajele concentrate și grosiere. Dacă vârsta animalului e mai mică, se va afla neapărat cum este hrănit acesta.
  • Comportamentul animalului tânăr ne indică la starea de sănătate a acestuia: iezii trebuie să fie activi, să alerge și să sară, să nu stea retrași în ungher.
  • La fel ca și la animalele adulte se urmărește starea părului și a pielii la integritate, luciu, elasticitate, lipsa depilărilor, a paraziților, exfoliațiilor ș.a.
  • Se urmăresc ochii și căile respiratorii la lacrimații, jetaj, respirație dificilă, strănut sau tuse. După același criteriu se analizează și celelalte capre din gospodărie.
  • Se examinează regiunea cozii și pelvină: părul din jur trebuie să fie curat, fără urme de diaree. La fel, se atrage atenție la dezvoltarea organelor genitale și a mameloanelor.
  • Se apreciază exteriorul ieduței, conformația corporală, culoarea conform rasei, forma craniului, forma și lungimea urechilor, poziționarea și forma membrelor.

V-ar putea fi util articolul Capra Carpatină – rasă cu cerințe mici, ușor de întreținut.

Decanul FȘASM: Tinerii care optează pentru studii în agricultură au multiple oportunități de dezvoltare și creștere în carieră

0

Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM) anunță deschiderea perioadei de admitere pentru anul academic 2023-2024.

„Revenim cu un nou aspect și un nou elan, după un proces de amplă renovare. Astfel, suntem mai pregătiți ca niciodată să susținem tinerii dornici de cunoaștere și inovare în agricultură, silvicultură și ecologie.

Cadrul didactic de la facultate, alcătuit din profesori bine pregătiți și experimentați, stă la dispoziție pentru a îndruma tinerii în îndeplinirea visurilor de a deveni antreprenori de succes sau profesioniști pentru sectorul agricol din Republica Moldova și dincolo de hotarele ei. La moment, cererea pentru specialiști în agricultură nu este acoperită, iar oportunitățile pentru profesioniștii din sector, atât în țară, cât și peste hotare, sunt demne de luat în calcul de oricare tânăr care nu este determinat ce specialitate să aleagă”, a menționat Sergiu Popa, decanul FȘASM.

FȘASM dispune de laboratoare moderne, o fermă zootehnică de vaci, o seră tehnologizată, plantații multianuale superintensive de viță de vie și pomi și o zonă dedicată prezentării tehnologiilor de ultimă oră în agricultură.

Misiunea Facultății este de a forma specialiști capabili să promoveze modernizarea, digitalizarea și implementarea celor mai inovative tehnologii în agricultură.

FȘASM oferă studenților oportunitatea de a se instrui într-o serie de programe de studiu, inclusiv: Agrobusiness și dezvoltare rurală, Agronomie, Biotehnologii agricole, Ecologie, Horticultură, Protecția plantelor, Selecția și genetica culturilor agricole, Silvicultură și grădini publice, Siguranța produselor alimentare, Viticultură și vinificație și Zootehnie.

Pentru mai multe detalii despre procesul de admitere, accesați site-ul universității sau apelați la +373 67 77 97 92.

Kremlinul respinge apelul şefului ONU de a reveni în acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră

0

Kremlinul a declarat marţi că este imposibil deocamdată ca Rusia să revină în acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, întrucât partea acordului legată de interesele ruseşti „nu este pusă în aplicare”, respingând astfel apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ca Moscova să prelungească pactul expirat la 17 iulie, potrivit Reuters şi EFE, scrie agrobiznes.ro.

Guterres a cerut luni Rusiei să permită Ucrainei să-şi reia exportul de cereale în deplină siguranţă din porturile sale de la Marea Neagră, în pofida a ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială”, în conformitate cu o propunere pe care i-a făcut-o preşedintelui Vladimir Putin.

Secretarul general al ONU, care anterior i-a trimis o scrisoare pe tema acestui acord preşedintelui rus Vladimir Putin, îndemnase Moscova luni să reia Iniţiativa Mării Negre, „esenţială pentru a asigura stabilitatea aprovizionării şi a preţurilor” la alimente pe plan mondial.

„Fac apel la Federaţia Rusă să reia punerea în aplicare a acordurilor de la Marea Neagră şi îndemn comunitatea mondială să rămână unită în acest efort de a găsi soluţii eficiente”, a declarat Guterres în deschiderea Summitului ONU de la Roma pe teme de securitate alimentară.

Dar Kremlinul a sugerat că propunerea lui Guterres nu răspunde la principala sa plângere şi anume că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte acordul conex menit să faciliteze exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti pe fondul sancţiunilor occidentale impuse ca răspuns la război.

„Într-adevăr, scrisoarea dlui Guterres enunţă, din nou, un fel de plan de acţiune şi conţine promisiunea că, la un moment dat, va fi posibilă punerea în aplicare a părţii ruse a acestor înţelegeri”, a declarat marţi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Din păcate, în acest moment, este imposibil să se revină asupra acordului, deoarece acesta (acordul legat de Rusia) nu a fost pus în aplicare şi, de facto, nu a fost niciodată pus în aplicare”, a afirmat Peskov.

Putin a spus clar că Moscova va fi pregătită să relanseze acordul odată ce memorandumul referitor la Rusia va fi îndeplinit, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova solicită reconectarea băncii agricole ruse, Rosselkhozbank, la sistemul internaţional de plăţi SWIFT; ridicarea sancţiunilor privind piesele de schimb pentru maşinile agricole; deblocarea logisticii de transport şi a asigurărilor; deblocarea activelor şi reluarea funcţionării conductei de amoniac Togliatti-Odesa, care a fost avariată la 5 iunie în urma unei explozii atribuită de Moscova Kievului.

Iulia Latînina, editor la Novaia Gazeta, declarase la sfârşitul săptămânii trecute într-o emisiune pentru canalul „Jivoi gvozdi” (înfiinţat de fosta echipă de la postul de radio rus Eho Moskvî, închis după declanşarea invaziei ruse în Ucraina) că Rosselkhozbank este controlată de Dmitri Patruşev, fiul lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, considerat unul din „ulii” de la Kremlin.

Acordul, negociat de ONU şi Turcia în iulie 2022, era destinat să ajute la prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, permiţând ca cerealele blocate de războiul din Ucraina să fie exportate în deplină siguranţă.

Potrivit lui Peskov, Rusia va discuta despre aprovizionarea cu cereale cu ţările africane în cadrul unui summit Rusia-Africa care va avea loc joi şi vineri la Sankt-Petersburg.

Preşedintele rus a invocat luni posibilitatea de a furniza cereale ieftine sau cu titlu gratuit celor mai sărace naţiuni din Africa.

În acelaşi timp, Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) a dat publicităţii marţi un presupus raport intern oficial rusesc care detaliază măsurile de sabotaj care au împiedicat ca până la 20 de milioane de tone de cereale ucrainene să părăsească Marea Neagră în timpul aşa-numitei înţelegeri a cerealelor, care a durat un an.

Potrivit GUR, principalul obiectiv al „Centrului Comun de Coordonare” – înfiinţat de Rusia la Istanbul pentru a pune în aplicare acest acord încheiat în iulie anul trecut de Moscova (şi Kiev), cu medierea ONU şi a Turciei – a fost de a reduce cât mai mult posibil exportul de cereale ucrainene prin coridorul prevăzut prin respectivul acord, notează EFE.

Acest obiectiv, conform GUR, a fost îndeplinit prin blocarea de către Rusia a inspecţiilor prevăzute de acord asupra navelor care urmau să intre în Marea Neagră pentru a încărca cereale ucrainene.

Într-unul din pasajele din acest document, care poartă semnătura „Centrului Comun de Coordonare”, se spune că „inspecţia calitativă a navelor a fost, de asemenea, un element-cheie în reducerea creşterii necontrolate a exporturilor de cereale din porturile ucrainene”, denunţă GUR pe contul său de Telegram.

Într-un alt extras din raportul respectiv, care urma să fie trimis Kremlinului, se afirmă că măsurile de „reducere a numărului de nave care merg în porturile ucrainene şi de limitare semnificativă a volumului de exporturi de alimente din Ucraina” au dus la „imposibilitatea Kievului de a exporta aproximativ 20 de milioane de tone” de produse.

Surse din portul ucrainean Pivden (Iujnîi), unul dintre cele trei din care Rusia s-a angajat să permită exporturile de cereale în cadrul acordului, au denunţat în mod repetat pentru EFE în ultimele luni blocajul uneori total impus de Moscova prin intermediul inspecţiilor.

„Documentul demonstrează că toate acţiunile de sabotare a acordului privind cerealele au făcut parte dintr-un plan unic elaborat în prealabil, iar bombardarea ţintită a infrastructurii portuare ucrainene este pur şi simplu încă un pas în executarea acestuia”, afirmă GUR despre atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene din ultimele zile. 

Rezultate excelente în combaterea bolilor și a dăunătorilor din sol cu insecto-fungicidul Austral® Plus

0

Combaterea viermilor sârmă la cereale este deosebit de importantă, fiind parte din managementul dăunătorilor din sol ce trebuie efectuat anual.

Din biologia lor, ne amintim că numai adultul poate fi monitorizat prin capcane feromonale speciale, în lunile mai-iunie, la prășitoare.

Adulții (care nu sunt dăunători pentru cultură) depun ouă în sol și dezvoltă larve de diferite generații, timp de 4-5 ani. Începând cu generația a doua, viermii-sârma sunt extrem de dăunători diverselor culturi, mai ales la porumb și floarea-soarelui.

Și la cereale atacul produce daune mari când există umiditate în sol toamna și primăvara, dacă semințele nu sunt tratate și cu insecticid.

În plus, dacă nu se tratează în fiecare an cu insecto-fungicid, larvele de diferite generații se acumulează în sol și afectează major culturile care urmează după cereale (mai ales floarea soarelui și porumbul). 

Larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) acționează tot în sol, dar diferit față de viermii-sârmă. Adulții (care se pot hrăni cu boabele din spic) au o singură generație, iernează în sol sub formă de larve, al căror atac este foarte dăunător.

Acestea sapă galerii în sol, prin care larvele urcă la suprafață, rod frunzele de la bază, trag aceste frunze în galerii, ca mai apoi să elimine în exterior nervurile frunzelor sub formă de ghemotoace.

Fiind mult mai puternic atacul în sol, este necesar să folosim un tratament sâmânță care acționează și împotriva acestor larve, pe care le întâlnim din ce în ce mai des în țara noastră.

Din fericire, Syngenta are în portofoliu un tratament sămânță gata formulat care are acțiune atât insecticidă, cât și fungicidă: Austral® Plus. Acesta oferă protecție pentru principalii dăunători de sol: viermii-sârmă și larvele de Zabrus.

Efectul gazos (volatilitatea ridicată care se eliberează în condiții de umiditate datorită formulării sub formă de microcapsule) al substanței active teflutrin, mult mai pronunțat decât la oricare alt piretroid, face ca vaporii să creeze un halou de mari dimensiuni în jurul seminței care protejează sămânța și distruge o mare parte din dăunătorii din sol.

De asemenea, vaporii pătrund și în galeriile făcute de larvele de Zabrus, Austral® Plus, fiind singurul tratament insecto-fungicid al semințelor cu omologare la acest dăunător.

La combaterea bolilor, Austral® Plus are un spectru foarte larg, mai ales că are omologare și la combaterea Septoria nodorum, unde nu multe produse de pe piață au această omologare.

În plus față de acțiunea de contact la suprafața bobului și în sol, componenta fungică fludioxonil are un efect penetrant, pătrunzând în comisura bobului și în coleoptil.

Alte boli combătute cu succes de Austral® Plus la grâu și la orz: mălură, fuzarioză, mucegaiul de zăpadă, sfâșierea frunzelor de orz și tăciunele îmbrăcat al orzului.

Austral®Plus oferă și un efect fitotonic culturii de cereale, materializat printr-o vigoare sporită, uniformitate la răsărire și înrădăcinare mai puternică.

Un răsărit puternic și cu rădăcini mai dezvoltate ajută grâul și orzul să reziste mai ușor peste iarnă (mai ales că unii fermieri seamănă din ce în ce mai târziu) și ajută la captarea mai bună a apei și nutrienților din sol.

Pentru o bună acoperire a semințelor, produsul Austral® Plus se aplică numai împreună cu un adjuvantul AG 40R. Adjuvantul are rolul de a îmbunătăți aderența produsului pe sămânță, reducând astfel seminificativ praful de pe semințele tratate.

Adjuvantul AG 40R are și rolul de a intensifica culoarea semințelor tratate, are un efect de adeziv – ajută la fixarea lui Austral® Plus pe suprafața seminței.

De asemenea, acesta ajută la îmbunătățirea fluxului semințelor în semănătoare (nu se mai lipesc între ele), la reducerea timpului de uscare a semințelor tratate și asigură o mai bună repartiție a lui Austral® Plus pe suprafața semințelor.

Studiile realizate de către Syngenta demonstrează faptul că prezența adjuvantului AG 40R reduce cantitatea de praf produs cu 60% și prezența substanței active teflutrin în praf cu 71%, reducând semnificativ pierderile de produs și crește protecția operatorilor și a mediului înconjurător.

Rețeta pentru soluția de tratat semințe este: minim 4-5 litri de apă la care adăugăm 5 L Austral® Plus/tona de semințe, plus 1 L de adjuvant AG 40R /tona de semințe.

Și în 2023, la achiziția produsului Austral® Plus, fermierii beneficiază de o ofertă superioară: la fiecare bidon de 20 litri Austral® Plus + 5 litri adjuvant AG 40 R fermierii vor primi câte un echipament (kit) profesional de protecție pentru operatorii ce tratează semințele de cereale.

În kit sunt incluse: mască de protecție 3M, ochelari de protecție, o pereche de mănuși din nitril, combinezon de protecție. 

Pentru mai multe detalii, te invităm să contactezi reprezentantul Syngenta din zona ta: syngenta.md/echipa-syngenta-moldova.

Nicolae Sîrcu: Calitatea apei pentru irigare joacă un rol cheie în obținerea recoltei și păstrarea fertilității solurilor

0

Factorul care limitează obținerea recoltelor înalte în condițiile țării este apa. Secetele atmosferice sunt inevitabile climei temperare continentale şi frecvența lor este cu atât mai mare cu cât clima este e mai continentală. Secetele sezoniere de vară provoacă pagube colosale producției plantelor agricole. 

În acest context, Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) cu suportul UCIP IFAD a organizat un program de instruire a formatorilor „Irigarea la scară mică și practici de agricultură adaptivă la schimbările de climă”.

Unul dintre experții formatori a fost Nicolae Sîrcu – Expert licențiat în irigații, împreună cu Anatolie Fală, lider de echipă în cadrul proiectului, au relatat mai multe despre rolul calității apei pentru irigare, recomandările și informațiile cărora sunt expuse în acest articol.

„Ca sursă de apă pentru irigare se poate folosi apa dulce din râuri, lacuri şi bazine de acumulare. Apă subterană, conform  legislației în vigoare, este interzisă pentru irigare şi se utilizează numai în scopuri potabile. În Moldova, principale resursele de apă de suprafață sunt râurile Nistru şi Prut, care au o scurgere anuală  respectiv de 10,7 km3 şi 2,9 km3. În prezent, următoarele râuri sunt îndiguite şi se regulează prin baraje: Nistru prin barajul Novodnestrovsk (Ucraina) cu volumul de 3 miliarde m3 de apă, barajul Dubăsari – 277,4 m3 care este puternic înnămolit) pe Prut – Costeşti-Stînca (cu volumul de  735m3). Râurile principali mici – Răut; Ichel; Bîc; Botna; Cogîlnic; Ialpug, Cahul; Ciuhur sunt  surse de irigare locale, pe care au fost construite circa 3590 de lacuri de acumulare cu volumul total circa 1,8 km3”, a menționat Nicolae Sîrcu.

Compoziția chimică a apelor este diversă după gradul de mineralizare şi după compoziția anionilor şi cationilor principali (cloruri, sulfați, hidrocarbonați calciu, magneziu şi sodiu).

„Este foarte important de a efectua monitorizarea calității apelor de irigare şi însușirilor solurilor irigate”.

Cerința primordială privind calitatea apei utilizate la irigare este:

  • conținutul de săruri să nu depășească 1 g/l
  • concentrația nu mai mare a ionilor de: sodiu (Na) < 50%; magneziu (Mg) <  50%
  • raportul dintre cationii de Na şi Ca mai mic de 1
  • (HCO3+ CO3+2) – (Ca+2 + Mg+2) <1,25)
  • apa să fie bine aerisită, nu prea rece şi să nu conțină reziduuri de substanțe poluante, semințe de  buruieni – să corespundă cerințelor de calitate microbiologice. 

Temperatura apei de irigație nu trebuie să fie sub 15°C. Valoarea optimă se consideră în jur de 25°C. Experiența arată că cel mai optim e de a aplica udările dimineața şi seara. În cazul plantelor tinere, se recomandă întreruperea irigării în timpul căldurilor prea mari (între orele 12- 15). 

Utilizatorii de apă pentru irigare vor efectua evaluarea calității apei în fiecare an (testarea chimică şi microbiologică). Probele prelevate vor fi analizate în cadrul laboratoarelor autorizate  şi certificate, verificându-se: contaminarea cu pesticide, fertilizanți, săruri, metale grele,  excremente ale animalelor, pH.

Numai în cazul când rezultatele încercărilor sursei de apă va  corespunde tuturor cerințelor admise, apa pentru de irigare se va utiliza în circuit. Calitatea apei se va monitoriza permanent, iar rezultatele încercărilor (microbiologice şi chimice) pentru  fiecare an vor fi înregistrate şi documentate”.

Evaluarea calității apelor pentru irigație

Exemplul unei probe de apă la irigare cu prezentarea indiciilor de calitate chimică 

În special, periculoasă pentru udări se consideră apa cu conținut ridicat de săruri de natriu (sodiu). Udările frecvente cu apă cu conținut majorat de sodiu cauzează o salinizare puternică a solurilor. 

Pentru estimarea utilității apelor superficiale şi subterane în scopul irigării se  folosește metoda SAR (raportul de adsorbție al sodiului): 

SAR = Na : √ (Ca + Mg) / 2; în care: Na, Ca, Mg –respectiv conținutul sodiului, calciului şi  magneziului adsorbați. Pentru majoritatea cernoziomurilor este acceptabilă utilizarea  apei cu mineralizare totală nu mai mare de 1 g/l şi SAR sub 6. 

În conformitate cu prevederile HG nr. 890 din 12.11.2013 și HG nr. 1143 din 21.11.2018, pentru aprobarea Regulamentului cu privire la cerințele de calitate a mediului pentru apele de  suprafață, clasificarea apelor, inclusiv pentru irigare, se face în baza rezultatelor monitorizării calității apei, delimitându-se cinci clase de calitate: 

1) clasa I (foarte bună) sau C1 – apele de suprafață în care nu există alterări (sau există alterări minore) ale valorilor fizico-chimice şi biologice de calitate. Concentrațiile poluanților sintetici nu influențează funcționarea ecosistemelor acvatice şi nu aduc prejudicii sănătății umane. Apele din această clasă sunt destinate pentru toate tipurile de folosință; 

2) clasa a II-a (bună) sau C2 – apele de suprafață care au fost afectate ușor de activitatea antropică, dar care pot totuși asigura toate folosințele în mod adecvat. Funcționarea ecosistemelor acvatice nu este afectată. Metodele de tratare simplă sunt suficiente pentru pregătirea apei potabile; 

3) clasa a III-a (poluată moderat) sau C3 – apele de suprafață ale căror valori fizico chimice şi biologice de calitate deviază moderat de la fondul natural al calității apei, din cauza activităților umane.

Se înregistrează semne moderate de dereglare a funcționării ecosistemului, iar condițiile necesare pentru familia salmonidelor nu mai pot fi asigurate. Tratarea simplă nu este suficientă pentru folosința apei în scopuri potabile, fiind aplicate metode de tratare normale; 

4) clasa a IV-a (poluată) sau C4 – apele de suprafață care prezintă dovezi de devieri majore ale valorilor fizico-chimice şi biologice de calitate de la fondul natural al calității apei, din cauza activităților umane.

Condițiile pentru familia ciprinidelor nu mai pot fi asigurate. Apele nu corespund cerințelor pentru apa potabilă fără aplicarea metodelor de tratare avansată; 

5) clasa a V-a (foarte poluată) sau C5 – apele de suprafață care prezintă dovezi de devieri majore ale valorilor fizico-chimice şi biologice de la fondul natural al calității apei, din cauza activităților umane. Componentele biologice, în special piscicole, sunt deteriorate şi apa nu poate fi utilizată în scopuri potabile. 

Evaluarea calității apei pentru irigare, după influența ei asupra sistemelor de irigare se evaluează prin indicatorii prezentați în următoarele tabele:

Indicii de calitate a apei pentru irigare după gradul de influență asupra sistemului de irigare prin picurare:

Conținutul admisibil al substanțelor minerale în suspensie și de origine organică în apa pentru irigare:

Temperatura apei pentru irigare în perioada de vegetație trebuie să fie în limitele 10–30°C.  Normativul național „Regulamentului cu privire la cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață” (HG nr. 890 din 12.11.2013) stabilește prin Anexa 1 – indicatorii de analiză  a apei pentru irigarea culturilor agricole la regimul de O2, nutrienţi, salinitate, metale și alți  indicatori chimici, cu valorile maxim admise. 

Indicatorii de analiză a apei pentru irigarea culturilor agricole:

În conformitate cu normativul național Regulamentului cu privire la cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață” (HG nr. 890 din 12.11.2013), agricultorul trebuie să  dețină informația pentru ameliorarea problemelor de calitate a apei în caz de necesitate și să respecte parametri minimi admiși microbiologici, virusologici și helmintologici stabiliți pentru apele de suprafață, dar care sunt aplicabile și apelor pentru irigare.

Parametrii de bază privind calitatea apei pentru irigare

Programul de Instruire (de Formare a Formatorilor ) a fost organizat în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP) conceput pentru a sprijini investițiile în infrastructura rurală productivă (GRANT IFAD) și consolidarea fermierilor mici (până la 10 hectare) și a afacerilor din zona rurală prin promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente.

Primul Program de Management în agrobusiness din Moldova – lansat de UTM, ADMA și MAIA. Încep înscrierile

0

Într-o lume în continuă schimbare, viitorul agriculturii necesită lideri inovatori și bine pregătiți. Pentru a face față acestor provocări, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), în coordonare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), lansează în premieră Programul AgriMBA – Management în agrobusiness”.

Agrobiznes este partenerul media de promovare al programului – vom promova acest program pentru a ne asigura că fermierii și agrobusiness-urile au acces la cele mai bune practici și instrumente pentru a-și îmbunătăți și dezvolta afacerile.

Structurat în șase module care vor fi livrate în regim mixt (on-line și cu prezență fizică) pe parcursul a doi ani, programul oferă 36 unități de curs care vor însuma 42 credite ECTS.

Datorită formatului de studiu, studenții nu vor fi nevoiți să renunțe la activitatea profesională pentru a parcurge programul. 

Disciplinele de studiu din Curriculă vor fi livrate de către experți din Universitățile Europene, Universitatea Tehnică a Moldovei și de către experți practicieni din cadrul companiilor de top din Moldova.

În cadrul programului, vei interacționa cu mentori străini și locali, vei putea alege tema tezei de master, iar experții din UE,  de la UTM și reprezentanții mediului de afaceri te vor ghida pentru a desfășura un studiu pe măsură și a obține cunoștințele necesare businessului agricol modern.

Programul cuprinde discipline precum digitalizarea agriculturii, management, marketing, economie, strategii de afaceri, securitate alimentară, siguranța alimentelor și multe altele.

„Suntem convinși că acest program de studii va aduce plus valoare carierei tinerilor, antreprenorilor, pregătindu-i cu aptitudinile necesare pentru a oferi consultanță și a lua decizii raționale în gestionarea întreprinderilor din domeniul agricol.  Ne străduim să modernizăm și să digitalizăm educația în agrobusiness, promovând, în același timp, învățarea continuă și competențele digitale și lingvistice ale studenților. Pentru aceasta, folosim instrumente online de înaltă calitate, care permit accesul la resurse educaționale internaționale. Îndemnăm tinerii și antreprenorii să se înscrie pentru a dobândi abilitățile necesare și a se poziționa ca viitori lideri în agrobusiness”, specifică rectorul UTM, Viorel Bostan.

Mai mult, programul include o vizită de studiu la întreprinderile din UE, ceea ce oferă o oportunitate unică de a-ți extinde orizonturile și de a înțelege mai bine industria agroalimentară.

Limba de instruire în cadrul programului AgriMBA – Management în agrobusiness este engleza, acesta fiind acreditat la nivelul UE de către Consiliul Internațional al rețelei de programe de MBA în agrobusiness și comerț (AGRIMBA) și  Consorțiul Interuniversitar pentru Științe ale Vieții (ICA).

La finalizarea programului vei obține un Certificat de perfecționare eliberat  de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și o diplomă de MBA eliberată de Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia (SGGW).

Pentru mai multe detalii și înscriere, accesează acest link.

Înregistrări deschise la World Agri-Tech Innovation Summit London. Rezervați până pe 10 august și economisiți £459

0

Update 25 iulie. World Agri-Tech Innovation Summit London este la doar două luni distanță! Având loc pe 26-27 septembrie 2023, evenimentul va aduna fondatori, corporații, investitori și experți din comunitatea agro-alimentară pentru a promova inovația și finanțarea pentru sisteme de agricultură și alimentație pozitive pentru natură și rezistente. Pregătiți-vă pentru două zile de informații exclusive de la experți și networking față în față cu lideri de afaceri seniori din Europa și din întreaga lume. Rezervați până pe 10 august și economisiți £459 cu codul: AGROFRIEND: https://bit.ly/43UYbJk

FOTO: worldagritechinnovation.com

Într-o eră marcată de provocări și oportunități de proporții, liderii globali ai industriei agroalimentare se vor reuni în toamnă la Londra pentru World Agri-Tech Innovation Summit.

Evenimentul, ce va avea loc în perioada 26-27 septembrie 2023, adună peste 900 de jucători cheie din domeniu – companii agribusiness, cooperative agricole, branduri de bunuri de larg consum, responsabili de politică, investitori și startup-uri.

În premieră, Agrobiznes se asociază cu acest eveniment de networking destinat liderilor din industria care investesc și dezvoltă tehnologii pentru o agricultură și sisteme alimentare durabile și orientate către protejarea naturii.

„Ne bucurăm să colaborăm cu World Agri-Tech Innovation Summit London, un eveniment ce reprezintă o platformă esențială pentru inovație în industria agroalimentară. Ne dorim să aducem această oportunitate unică mai aproape de publicul nostru și de liderii industriei agroalimentare din Italia, România și Moldova”, spune Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

Inovație și finanțare pentru rezultate pozitive în beneficiul naturii

Summitul este o platformă unde se vor discuta teme variate, de la promovarea rezilienței și diversității în sistemul alimentar, la abordarea deficitului de muncă prin robotică și automatizare, și până la susținerea fermierilor în adoptarea unor noi practici agricole regenerative.

În acest context, participanții își vor împărtăși experiențele și vor colabora pentru a identifica tehnologiile, sursele de finanțare și modelele de afaceri necesare pentru a asigura un viitor mai verde și mai sigur din punct de vedere alimentar.

„World Agri-Tech Innovation Summit a devenit punctul de referință în agenda industriei agtech. Aici, ideile inovatoare întâlnesc oportunitățile de investiții, transformând viziunea unei agriculturi durabile în realitate”, spun organizatorii.

Ediția din 2023 va avea ca teme cheie biodiversitatea, clima și sechestrarea carbonului în sol, investițiile în producția favorabilă naturii și creșterea globală a genomicii. Evenimentul promite o interacțiune intensă, oportunități valoroase de networking și schimburi de cunoștințe între liderii de opinie din industrie.

În același timp, participanții vor avea ocazia să-și extindă rețeaua de contacte în lanțul valoric agroalimentar global, să stabilească noi conexiuni de afaceri și să câștige perspective valoroase asupra viitorului inovației în agroalimentar.

Despre World Agri-Tech Innovation Summit

World Agri-Tech Innovation Summit este evenimentul de vârf la nivel global dedicat inovației în agricultură și tehnologiei agtech. Summitul se desfășoară anual în marile orașe ale lumii – Londra, San Francisco, São Paulo și adună întreprinderi din sectorul agro-alimentar, investitori și pionieri tehnologici pentru a discuta și explora cele mai recente tendințe și soluții inovatoare care transformă industria agtech. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul oficial al evenimentului.

Despre Agrobiznes

Agrobiznes, cu operațiuni active în România, Italia și Moldova, se asociază cu organizații internaționale de top, inclusiv Agritechnica, Macfrut, SIMA, AgraME, BioFach, Gromwach, Growtech, Indagra, Agriplanta, Moldagrotech, etc. Acest fapt reprezintă un pas semnificativ în promovarea practicilor agricole durabile și a tehnologiilor agtech.

Prin aceste parteneriate, Agrobiznes își asumă rolul de a informa și a stimula dezvoltarea și implementarea soluțiilor tehnologice inovatoare în cadrul sectorului agricol din regiunile în care activează.