Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul anunță campania de admitere pentru anul 2023-2024

0

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul (CEHTA), instituție de învățământ renumită la nivel național și internațional, își deschide porțile pentru noul an școlar 2023-2024.

CEHTA, un brand cu greutate în domeniu, se mândrește cu o tradiție solidă, clădită pe munca asiduă a numeroase generații de elevi.

„La CEHTA, ne străduim să actualizăm constant metodele de predare și să inovăm, menținându-ne angajamentul față de principiile noastre. Ne propunem să oferim educație de calitate, promovând dezvoltarea intelectuală, socială și profesională a tinerilor, pregătindu-i pentru a face față provocărilor sociale și economice ale secolului XXI.

Calitatea educației noastre este confirmată de rezultatele obținute de-a lungul anilor. Elevii noștri s-au evidențiat la bacalaureat, olimpiade zonale și republicane, au reușit cu succes să continue studiile la instituții superioare de învățământ și s-au dovedit competenți și valoroși pe piața forței de muncă”, menționează Ludmila Iurcișin, director adjunct CEHTA.

Pregătiți-vă să faceți parte dintr-o comunitate care știe că succesul nu vine peste noapte, ci se clădește prin muncă, perseverență și dedicare. Înarmați-vă cu ambiția de a învăța și voința de a vă depăși.

La CEHTA, viitorii cetățeni activi, conștienți de propria valoare și competitivi pe piața forței de muncă locală și europeană, încep călătoria lor.

În anul de admitere 2023-2024 puteți alege una dintre următoarele specialități CEHTA:

  • Legumicultură și pomicultură;
  • Siguranța produselor agroalimentare;
  • Tehnologia produselor de origine vegetală;
  • Contabilitate.

Alăturați-vă CEHTA în anul de studii 2023-2024 și contribuiți la tradiția și excelența în agricultură. Mai multe detalii disponibile pe acest link.

USAID a lansat Programul de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei

0

Circa 40 de reprezentanți ai vinăriilor din Moldova au participat la evenimentul de lansare a Programul de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei al proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Programul de granturi constituie un suport continuu la cei „10 ani de revoluție” în industria vinului, cu realizări semnificative în calitatea, marketingul și diversificarea piețelor de export.

Exporturile către piețele cu valoare adăugată mai mare au avut succes, cu vinurile autohtone îmbuteliate reprezentând 43% din volumul total exportat și generând peste două treimi din veniturile totale ale exportului de vinuri din Republica Moldova (70%).

Aceste cifre demonstrează angajamentul continuu al industriei vitivinicole moldovenești de a produce și promova vinuri de calitate la nivel internațional.

Cu toate acestea, mulți producători și exportatori de vin întâmpină dificultăți în accesarea noilor piețe de export, inclusiv din cauza bugetelor limitate pentru activități de marketing, lipsei planificării strategice și implementării programelor complexe de marketing și promovare.

Astfel, pentru a susține diversificarea piețelor de export, Programul de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei va oferi un buget total de 13,000,000 MDL.

Exportatorii de vinuri din Moldova pot accesa granturi de până la 1 milion de lei per companie, în funcție de categoria afacerii.

Se estimează ca aproximativ 20 de companii din domeniul vinicol să beneficieze de sprijin financiar nerambursabil prin intermediul acestui program. Termenul de încheiere a Programului de granturi este 30 noiembrie a.c., cu perioade subsecvente de depunere a cererilor de grant la 31 iulie; 29 septembrie; și respectiv 30 noiembrie, 2023.

Vinurile din Republica Moldova au cunoscut o veritabilă revoluție în ultimii ani, trecând de la vinuri exportate în vrac la vinuri de calitate, dezvoltând Indicații Geografice Protejate, soiurile autohtone și noi stiluri de vinuri apreciate cu mii de medalii.

Acum este momentul să învățam să vindem cât mai avantajos vinurile noastre și să facem Vinul Moldovei cunoscut pe cât mai multe piețe internaționale. Cu sprijinul programului de granturi pentru promovarea exportului oferit de USAID ne dorim să fim fermi în continuarea drumului pe care avansează Vinul Moldovei, pentru a genera noi investiții în afacerile din mediul rural, a crea surse de venit pentru populația Moldovei și a crea o notorietate globală  pentru Vinul Moldovei,” a menționat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la eveniment.

„USAID își menține hotărârea fermă de a sprijini sectorul vitivinicol din Moldova. Prin aceste 13 milioane MDL oferite în cadrul noului program de granturi, ne propunem să stimulăm dezvoltarea industriei, să deblocăm întregul său potențial și să poziționăm vinurile moldovenești ca produse recunoscute la nivel mondial”, a menționat John Riordan, Director interimar al misiunii USAID.

„Scopul este de a crește vânzările de vinuri de calitate pe piețele netradiționale, în segmente de înaltă valoare, prin sprijinirea activităților de marketing și promovare ale exportatorilor de vinuri și construirea unei imagini pozitive a Vinului Moldovei”.

Programul de granturi vine în completarea strategiei și planului de marketing „Vinul Moldovei”, implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), vizând inițiative și activități de marketing pe piețele netradiționale precum: România, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda, Danemarca, Coreea de Sud, Japonia, Canada, dar și alte noi piețe cu potențial de creștere a exporturilor de vinuri.

Se va da prioritate activităților îndreptate spre promovarea categoriei de vin premium, cu caracteristici unice și distincte, în special din soiurilor autohtone sau de selecție locală. 

De zece ani, Vinul Moldovei este platforma de lansare pe plan extern a vinurilor cu care ne mândrim, de creștere a reputației Moldovei ca producător de vinuri dar și destinație oenoturistică.  Acest program este unic prin abordarea sa, or promovează adoptarea unei abordări integrate, pornind de la diversificarea piețelor și canalelor de distribuție, până la exploatarea potențialului comerțului electronic, și dezvoltarea unei sinergii cu programele implementate de ONVV”, a menționat Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV.

În cadrul evenimentului, participanții au asistat la prezentările experților în marketing privind dezvoltarea unor strategii de impact în penetrarea piețelor de export, tendințele globale ale pieței globale,  practici de elaborare a planurilor de marketing.

De asemenea, expertul străin și unul din cei mai reputați critici de vin din lume Robert Joseph a prezentat vinăriilor din Moldova exemple inspiraționale de succes din lumea vinului. 

Această inițiativă se desfășoară în cadrul parteneriatului strategic pentru dezvoltarea industriei vitivinicole, dintre Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și ONVV.

VIDEO. Fermieri: Hibridul de rapiță Umberto KWS merită a fi cultivat de orice agricultor

0

Fermierul Ghenadie Spinei din raionul Soroca, având în gestiune 270 de hectare, oferă o atenție deosebită atât alegerii geneticii, cât și tehnologiei de creștere a culturii, în condițiile în care își dorește să obțină randament maxim de la fiecare hectar pe care îl are în exploatare.

Semănând pentru prima dată rapiță anul trecut, datorită recomandărilor distribuitorului cu care colaborează, dar și informându-se din mai multe surse, a optat pentru genetica KWS.

Datorită rezultatelor obținute, a extins suprafețele în acest sezon, iar hibridul preferat a devenit Umberto KWS – pentru care a obținut o recoltă medie de 4,4 t/ha.

„Rezultatele sunt foarte îmbucurătoare – recoltăm aproximativ 4,4 tone per hectar, la o umiditate pretabilă pentru depozitare. Rapița este o cultură rentabilă, însă necesită o atenție sporită și respectarea tuturor aspectelor ce ține de cultivare. Hibrizii KWS sunt cei care pot aduce plus valoare în fermă, astfel îi vom cultiva și în următorii ani”, menționează Ghenadie Spinei.

Și în ferma lui Ghenadie Munteanu, SRL TEHRUBSOR, hibrizii KWS Umberto și Hybrirock și-au găsit locul, oferindu-i un plus de siguranță în condiții tot mai severe de producere.

„Rapița necesită investiții, însă este și prima cultură care generează venit în campania de recoltare, astfel încât să putem iniția lucrările pentru culturile de toamnă. Pentru sezonul acesta am optat pentru trei hibrizi de rapiță, dintre care doi hibrizi de la KWS – Umberto și Hybrirock. Rezultatele, ținând cont de insuficiența de precipitații, sunt bune. Recomand și altor fermieri să cultive genetica KWS”, menționează Ghenadie Munteanu.

Umberto KWS este un hibrid intensiv, cu cele mai bune recomandări de a deveni „coloana vertebrală” a culturii de rapiță în fermele care urmăresc cele mai înalte niveluri de producție.

În România, Umberto KWS este hibridul Numărul 1, fiind cel mai vândut hibrid.

Plasticitatea ecologică de anvergură îi conferă o adaptabilitate la cele mai diverse areale de cultură, chiar și în cele predispuse la perioade de secetă intensă.

Hybrirock este un hibrid stabil cu potenţial înalt de producţie, are o capacitate mare de ramificare și este adaptat pentru semănatul tardiv.

Pentru mai multe detalii despre hibrizii de rapiță disponibili, accesați acest link.

Hortensia – îngrijire, 6 cele mai frecvente boli și remedii pentru acestea

0

Hortensiile sunt plante foarte populare, cunoscute pentru florile lor mari, frumoase și colorate. Multitudinea de specii de hortensia cultivate este foarte mare, astfel mulți preferă să le planteze în grădină. Mai multe detalii despre Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare.

În acest articol vom vorbi despre bolile frecvent întâlnite la hortensii și despre cum să evităm pagubele produse de acestea.

În primul rând, în funcție de cauza care a provocat boala, acestea pot fi împărțite în:

  • boli produse ce ciuperci la hortensii – pentru prevenirea cărora trebuie evitate umiditatea excesivă, variațiile bruște de temperatură, plantările dese, realizate tratamente preventive cu fungicide;
  • bolile produse de bacterii (Ralstonia solanacearum, Xanthomonas campestris) – pot fi prevenite prin achiziția de material săditor sănătos și plantarea în soluri sănătoase;
  • boli produse de virusuri la hortensii (HRSV, HydMV, INSV) – nu pot fi combătute, iar unica soluție este să menținem sub control dăunătorii ce le răspândesc și să utilizăm material săditor sănătos. În cazul bolilor produse de virusuri, plantele se înlătură, distrug, iar locul de dezinfectează.

Cele mai frecvente afecțiuni, boli la hortensii sunt:

Cloroza la hortensie

Cloroza este o afecțiune în care formarea clorofilei în frunze este perturbată și activitatea fotosintezei este redusă. Cloroza este o boală neinfecțioasă, care poate afecta adesea hortensia, dacă nu sunt respectate condițiile pentru cultivarea acesteia.

Boala se manifestă prin faptul, că frunzele de hortensie încep să-și piardă din culoare și să se îngălbenească (parcă „ar arde”), pot deveni acoperite cu pete decolorate, în timp ce nervațiunile rămân întunecate.

Motivele apariției clorozei îl puteți găsi în următorii factori:

  • sol excesiv de alcalin, care împiedică absorbția fierului;
  • apă dură pentru irigare;
  • lipsă de nutrienți în sol;
  • conținut excesiv de mraniță și substanțe azotate în sol;
  • boli metabolice;
  • condiții meteorologice nefavorabile.

Cum să faceți față clorozei?

Deoarece este puțin probabil să se poată determina imediat cu exactitate cauza clorozei la hortensie, merită să revizuiți și să puneți în ordine întregul ciclu al cultivării acesteia.

Trebuie să udați planta cu apă moale (de ploaie), în perioada fără soare puternic, turnând cel puțin două găleți de apă pe săptămână sub fiecare plantă, împiedicând uscarea solului.

Solul excesiv de alcalin ar trebui acidificat chiar înainte de plantarea hortensiilor sau deja în timpul sezonului de vegetație – de exemplu, prin mulcirea cu turbă, ace sau coajă de conifere, udând solul cu o soluție de acid oxalic sau citric (1 linguriță per 3 litri de apă).

pH-ul solului recomandat pentru hortensii este 5,5-6, iar în funcție de acesta florile își schimbă culoarea. În solurile acide petalele devin albastre, în solurile neutre – bej pal, iar pe cele alcaline – roz sau liliac.

Desigur, nu trebuie să uităm de hrănirea echilibrată în timp util a plantei.

Pentru a evita cloroza, o dată la 10 zile, hortensiile sunt udate și pulverizate cu o soluție care conține fier, de exemplu, sulfat de fier, în proporție de 50 g de substanță la 10 litri de apă. Dacă observați, că frunzele vizibil suferă, acest tratament poate fi repetat.

Putregaiul cenușiu la hortensii (Botrytis cinerea)

Această ciupercă poate afecta sever mugurii florilor și poate chiar să-i distrugă înainte de a se deschide. De asemenea, părțile florilor infectate pot cădea pe frunze, infectându-le.

Primele simptome sunt petele umede pe flori. Acestea se transformă în leziuni de culoare maroniu-roșiatică. Botrytis este mai probabil să devină o problemă în condiții reci și umede, cum ar fi mai multe zile de vreme noroasă, umedă și ploioasă.

Prevenirea și combaterea putregaiului cenușiu la hortensii

Puteți lua măsuri pentru a încerca să preveniți această infecție. Mențineți umiditatea scăzută. Nu udați seara târziu și udați doar la rădăcină, astfel încât să nu udați florile și frunzele.

Dacă puteți, mențineți un flux bun de aer în jurul plantelor. Spațiul dintre ele trebuie să fie corespunzător, iar ramurile care sunt apropiate trebuie tăiate. Tratați foarfecele de tăiat cu dezinfectant, astfel încât să nu răspândiți accidental vreo boală.

De asemenea, îndepărtați florile și frunzele moarte sau deteriorate pentru a preveni pătrunderea ciupercii în plantă. Curățați resturile în jurul plantei, astfel încât putregaiul să nu poată trăi pe țesutul mort.

Dacă aveți o problemă persistentă, este posibil să fie necesar să utilizați fungicide. În acest caz, produsele ce conțin cupru sunt utile.

Făinarea la hortensie (Golovinomyces orontii)

Făinarea este o boală cauzată de ciuperci. Sporii acestora sunt ușor transportați prin aer, apa de ploaie și, de asemenea, prin mănuși sau unelte de grădinări.

În cazul făinării, apar pete pe frunze și pe alte organe verzi ale plantei, acestea de parcă ar fi stropite cu o acoperire albă „făinoasă”.

Boala se răspândește de obicei de jos în sus pe plantă și afectează în primul rând plantele tinere slăbite. Frunzele plantelor afectate devin pătate, se ofilesc și cad. Hortensia slăbește și, în caz de afectare gravă, se poate usca.

Factorii de risc pentru apariția bolii sunt temperatura ridicată a aerului și fluctuațiile bruște ale umidității, plantele prea dense, udarea excesivă și conținutul excesiv de azot în sol.

Cum facem față făinării?

La primele semne ale bolii, tăiați și distrugeți toate părțile afectate ale plantei, îndepărtați și distrugeți resturile de plante de pe parcelă, respectați regimul de udare și fertilizare.

Pentru prevenirea făinării la flori pot fi aplicate produse ce conțin sulf (de exemplu POL-SULPHUR 800 SC se aplică la avertizare, THIOVIT JET 80 WG) sau puteți utiliza bicarbonat de potasiu (de exemplu KARBICURE).

Produsele sunt diluate conform instrucțiunilor și pulverizate din abundență pe plantele afectate, precum și pe solul de sub ele.

Mana la hortensii

Mana este adesea confundată cu făinarea pentru similitudinea simptomelor – pete decolorate apar pe partea superioară a frunzei și pete cu un strat de pulbere pe partea inferioară. Culoarea ambelor variază de la gălbui și gri deschis până la violet și roșu-maro.

Cel mai mult astfel de pete apar după ploaie sau rouă puternică, în timp ce pe vreme caldă și însorită sunt practic invizibile. Pe măsură ce boala progresează, frunzele se usucă, se întunecă, devin fragile și, în cele din urmă, cad în ciuda umidității adecvate a solului.

Mana este, de asemenea, o boală fungică. Sporii agentului patogen iernează în resturile vegetale și în sol, iar primăvara sunt răspândiți de vânt, precipitații, insecte, precum și unelte de grădină infectate (de aceea este important să le dezinfectăm).

Condițiile cele mai favorabile pentru dezvoltarea manei sunt: vremea rece, umedă, schimbările bruște de temperatură (de obicei la începutul primăverii sau toamnei).

Cum să faceți față manei la hortensia și prevenim apariția acesteia?

Respectați practicile agricole de cultivare a plantelor, reduceți udarea atunci când se instalează vremea rece ploioasă, îndepărtați și distrugeți reziduurile de plante de pe parcelă, efectuați tăierea sanitară în timp util, când apar primele semne ale bolii. Părțile puternic infectate trebuie tăiate și înlăturate.

La primele simptome, plantele sunt pulverizate cu fungicide ce conțin cupru, acestea fiind utile și în controlul bolilor cum ar fi cercosporioza, putregaiul, rugina și arsura bacteriană la flori (de exemplu BADGE WG 2,7 kg/ha se aplică la apariția simptomelor, CUPROFIX ULTRA 2,5-4,0 kg/ha, AIRONE SC 2,78 l/ha).

Totodată, produse eficiente naturale pe bază de microorganisme utile sunt cele ce conțin specii de Trichoderma. Detalii despre Trichoderma – ciuperca ce stimulează creșterea culturilor și combate bolile.

Rugina la hortensii (Pucciniastrum hydrangea)

Cercosporioza la hortensii (Cercospora hydrangea)

Cercosporioza afectează de obicei hortensia cu frunze mari și hortensia arborescentă, precum și hortensia cu frunza de stejar. Boala este în mod special relevantă în regiunile mai calde.

Cercosporioza hortensiei, care cauzează pete pe frunze, aproape niciodată nu ucide planta, dar poate provoca o cădere prematură semnificativă a frunzelor, poate reduce vitalitatea plantelor și poate influența formarea mugurilor de flori.

Simptomele petelor pe frunze variază în funcție de tipul de hortensie infectată. Pe frunzele mai vechi din josul plantei de obicei apar primele simptome vizibile, apoi se răspândesc spre vârful plantei.

Inițial, petele de pe frunze sunt purpurii și mici, rotunde, apoi petele se măresc, capătă o formă unghiulară sau neregulată și dobândesc un centru galben-maroniu sau gri, înconjurat de o margine purpurie sau maro.

Petele pe frunzele de hortensie cu frunze de stejar au o formă unghiulară, de la maro închis la purpuriu și pot deveni galben-verzui. Petele pe frunze adesea apar în mijlocul verii și devin vizibile la începutul toamnei.

Cum prevenim cercosporioza la hortensii

Aplicarea unei cantități adecvate de azot va ajuta la asigurarea unei creșteri bune a plantelor. S-a raportat că irigarea prin picurare sau udarea la rădăcină și distanța mare între plante, care asigură circulația aerului și reduce umiditatea frunzelor, diminuează frecvența apariției petelor de cercosporioză pe frunze.

Alegerea corectă a locului de plantare este obligatorie. Utilizarea de zone bine drenate și semiumbră cu expunere directă la lumina soarelui de dimineață favorizează o creștere mai bună a hortensiei și reduce bolile frunzelor.

O bună strategie sanitară constă în îndepărtarea și distrugerea resturilor frunzelor infectate, care servesc ca sursă de infecție pentru plantele noi.

Utilizarea de fungicide preventive este recomandată pentru plantele valoroase, afectate anual. Tratamentul cu fungicide ar trebui să înceapă la apariția primelor simptome de pete pe frunze și să continue după cum este necesar.

Rugina este o boală infecțioasă fungică a plantelor, a cărei grad de atac depinde de condițiile climatice și de respectarea cu tehnologia de cultivare.

Agenții cauzali ai bolii sunt ciuperci parazite microscopice. Agentul patogen iernează în resturile de plante infectate, iar la unele specii de rugini agenții patogeni iernează în sol, în rădăcinile plantelor.

Primăvara, sporii sunt spălați de ploaie în sol, transportați de vânt și insecte – ca urmare, prin deteriorări mecanice și răni cauzate de dăunători, ciuperca infectează părțile aeriene ale altor plante. În țesuturile gazdă, sporii cresc inhibând plantele prin distrugerea pereților celulari și eliberând toxine.

Simptome ale ruginii la hortensii

Primăvara, pe partea dorsală a frunzelor apar pete decolorate și tuberculi galben-portocalii sau maro-roșu (mai rar pe tulpini, muguri) – locuri unde se acumulează sporii. În timp, frunzele și tulpinile infectate se îngălbenesc, se ondulează, se usucă și cad. Pete mai închise (maro-ruginiu) se formează vara și la începutul lunii septembrie.

Cum combatem rugina la hortensii

În primele etape, puteți încerca pur și simplu să tăiați lăstarii infectați și să îndepărtați frunzele, apoi tratați plantele cu fungicide.

Spre exemplu, zeama bordeleză de 1% ar putea fi utilă. Detalii despre Zeama bordeleză – cum se prepară amestecul pentru combaterea bolilor.

În acest caz, primul tratament trebuie efectuat de îndată ce observați primele semne ale bolii, iar apoi poate fi repetat după una sau două săptămâni.

Totodată, pot fi utilizate pentru controlul ruginii la flori produse ce conțin metiram (POLYRAM DF 0,3%).

Ca măsură preventivă, trebuie să înlăturați buruienile, să respectați densitatea plantelor, să îndepărtați și să distrugeți resturile de plante, să reduceți udările atunci când se instalează vremea rece ploioasă și efectuați tăierea sanitară în timp util a plantelor când apar primele semne de apariție a bolii.

În marea majoritate a cazurilor, anumite boli ale hortensiilor se dezvoltă în condiții meteorologice nefavorabile pe fondul unor practici agricole necorespunzătoare.

Hortensiile mai pot fi afectate de boli cum ar fi alternarioza, antracnoza și altele.

Pentru a preveni acest lucru, înainte de a planta orice plantă, e necesar mai întâi să citiți cât mai multe despre ea.

Printre recomandările generale de prevenire a bolilor la hortensii se numără:

  • Cumpărați plante sănătoase de la producători verificați, materialul de înmulțire trebuie analizat minuțios
  • Utilizați apă pretabilă pentru udări
  • Înlăturați regulat buruienile
  • Realizați udările la rădăcină
  • Înlăturați resturile de plante infectate și distrugeți-le
  • Dezinfectați uneltele de lucru
  • Evitați plantările în locurile umbrite excesiv.

V-ar putea plăcea și articolul Clematis – cum se înmulțește, plantează și îngrijește.

Ucraina a anunțat ONU că va transporta temporar cerealele prin apele teritoriale ale României

0

Ucraina stabileşte o rută temporară de transport maritim, care trece prin apele teritoriale ale României, pentru a menţine transporturile de cereale pe Marea Neagră, după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea exporturile ucrainene printr-un coridor maritim sigur susţinut de ONU, a anunţat Kievul într-o scrisoare oficială datată 19 iulie şi transmisă agenţiei ONU pentru transportul maritim, relatează Reuters, scrie agrobiznes.ro.

În scrisoarea transmisă Organizaţiei Internaţionale pentru Transport Maritim, Ucraina spune că „a decis să stabilească temporar o rută maritimă recomandată”.

„Scopul său este de a facilita deblocarea transporturilor maritime internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre”, declară în scrisoare Vasil Şkurakov, ministrul interimar al Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii din Ucraina.

Ucraina precizează în scrisoare că ruta suplimentară de trafic pe care o stabileşte duce către apele teritoriale şi zona economică maritimă exclusivă a României.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră ar putea continua fără participarea Rusiei, iar Ucraina lucrează la opţiuni pentru a-şi păstra angajamentele privind aprovizionarea cu alimente.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasil Bodnar, a declarat miercuri la televiziunea publică ucraineană Suspilne că după retragerea Rusiei din Acordul pentru cereale de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.

De când Rusia a decis să renunţe la acord, asigurătorii ezită să asigure navele care transportă cereale din Ucraina. O unitate de asigurare a mărfurilor care a asigurat acoperirea transporturilor din acordul precedent, pe coridorul securizat, a fost suspendată, a declarat marţi pentru Reuters brokerul poliţei, Marsh.

Primele suplimentare de asigurare pentru riscul de război, care se percep la intrarea în zona Mării Negre, trebuie reînnoite la fiecare şapte zile. Acestea costă deja câteva mii de dolari şi este de aşteaptat să crească, în timp ce armatorii s-ar putea dovedi reticenţi în a permite navelor lor să intre într-o zonă de război fără acordul Rusiei.

În plus, există şi riscul minelor plutitoare. Rusia, care a ieşit luni din acordul pentru cereale, a atacat marţi şi miercuri portul ucrainean Odesa, cel mai apropiat de România. În plus, Kremlinul a spus că navele care traversează Marea Neagră fără garanţiile sale de securitate ar fi în pericol.

Rusia susţine că s-ar putea întoarce la acordul pentru cereale stabilit anul trecut cu ONU şi Turcia, dar numai dacă cererile sale sunt îndeplinite, prin relaxarea regulilor pentru propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte.

Ţările occidentale spun că în acest fel Moscova se foloseşte de o pârghie pentru a determina o slăbire a sancţiunilor financiare, deşi acestea nu vizează în mod direct transportul de alimente.

Prognoze optimiste pentru recolta de grâu în Moldova. Prețurile de comercializare nu acoperă cheltuielile

0

Republica Moldova va recolta, în acest an, de două ori mai multe grâne decât avem nevoie pentru asigurarea securității alimentare. Este vorba de 1,2 milioane tone de grâu, iar proporția cerealelor alimentare și a celor furajere este de 50 la 50, arată ultimele estimări al ministerului Agriculturii, scrie tv8.md.

Este un an bun pentru cei care planifică să cumpere pâine, dar nu și pentru producători. Potrivit fermierilor, prețul grânelor nu le acoperă nici măcar investițiile.

„Secerișul este în toi. În acest an au fost semănate în total peste 350 de mii de hectare, iar până în prezent 70 la sută din suprafețe au fost deja recoltate. Potrivit Ministerului Agriculturii, roada din acest an este mult mai bună decât anul trecut și se așteaptă o recoltă medie de 3,7 tone de grâu și 4,7 tone de orz la hectar”.

Agricultorul Ștefan Vlas din Sărata-Galbenă, raionul Hâncești, a semănat toamna trecută peste 750 de hectare de grâu. Se laudă că va umple hambarele, întrucât adună de pe fiecare hectar în medie câte 3,5 tone, după un an în care nu a recoltat decât două tone la hectar. Diferența este în calitate.

„Mizăm pe ceea că în jur de 200 de hectare va fi grâu alimentar, în rest va fi grâu furajer. Calitatea este mai inferioară, mai slabă, o să comercializăm ca grâu furajer. Este mai mic în bob, este suplu, mai uscățel așa, deoarece perioada de vegetație a fost secetoasă, a fost afectat de stres hidric”.

Deși este mulțumit de recoltă, fermierul s-a resemnat deja cu ideea că nu-și va acoperi cheltuielile. Dacă anul trecut, în plin sezon de recoltare, un kilogram de grâu costa între patru lei și 50 de bani și cinci lei, atunci în acest an prețul mediu este de doar doi lei și 50 de bani.

„Dădeam trei kilograme, trei jumătate de cereale, anul asta trebuie să dăm aproape zece kilograme ca să procurăm un litru de motorină, vă dați seama în ce decalaj suntem. Dacă ar fi prețurile cel puțin la nivelul anului trecut poate am ieși nu cu venituri, dar măcar la zero, cheltuieli și venituri”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în acest an producția totală de grâu va fi cu aproape 400 de mii de tone mai mare decât anul trecut. 50 la sută din recolta totală va fi grâu alimentar, iar cealaltă jumătate – furajer. Anii trecuți proporția era de 60 la 40, în favoarea grâului alimentar.

„S-ar putea de vorbit chiar peste un milion 300 de mii, dar până când ne oprim la un volum de un milion 200 de mii tone, ceea ce ar asigura pe deplin securitatea alimentară a țării. Sunt diferite productivități, cei care nu au administrat îngrășăminte pot obține patru și peste patru tone la hectar în mediu, cei care au administrat îngrășăminte, care duc un asolament corespunzător înregistrează și peste șapte tone la hectar”.

Ministerul Agriculturii recunoaște că prețul cerealelor este unul derizoriu în comparație cu investițiile majore făcute de fermieri. Cheltuielile făcute la un hectar depășesc 10-12 mii de lei, iar în unele cazuri depășesc și 15 mii de lei.

„Probabil aici este jocul traderilor mari, probabil aici este vorba de producția de cereale din Ucraina care este ieftină, este multă, plus producția de cereale din Federația Rusă, care iarăși este ieftină și multă și trebuie să vină pe o piață oarecare, iar cumpărătorii de cereale sunt aceeași și ei în primul rându au avut provizii de cereale făcute de anul trecut cu preț ieftin din Ucraina, iar anul acesta nu prea sunt tentați de a face achiziții”.

În prezent, la bursele internaționale o tonă de grâu costă în medie 230 de euro, anul trecut prețurile depășeau 300 de euro.

Pentru a asigura securitatea alimentară a țării, Moldova are nevoie de aproximativ 320 de mii de tone de grâu alimentar și un volum similar pentru hrana animalelor.

Cotaţiile la cereale au crescut în contextul intensificării bombardamentelor ruseşti

0

Cotaţiile la grâu şi porumb au atins miercuri cele mai ridicate valori din ultimele trei săptămâni, după ce un nou val de bombardamente ruseşti a lovit sudul Ucrainei, adăugându-se colapsului acordului intermediat de ONU, ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră, transmit Bloomberg şi AFP, scrie agrobiznes.ro.

Miercuri, în jurul orei 13:30 GMT, preţul tonei de grâu era în creştere cu 9,5 euro, până la 244 de euro pe tonă, în timp ce cotaţiile la porumb au crescut cu 9 euro, până la 246 de euro pe tonă, ceea ce înseamnă un salt de aproape 5% în două zile pentru aceste cereale.

Ministrul Agriculturii ucrainean, Mikola Solski, a declarat miercuri că, în atacul masiv din cursul nopţii, lansat de Rusia asupra sudului Ucrainei, au fost avariate într-o proporţie „considerabilă” infrastructuri pentru exportul de cereale din portul Ciornomorsk de lângă Odesa, unde circa 60.000 de cereale au fost distruse.

Aceste atacuri „sunt o nouă dovadă a avertismentelor lansate de Moscova”, care a pus punct garanţiilor pentru operaţiunile de shipping în regiunea Mării Negre odată cu retragerea din acordul internaţional, susţin analiştii de la firma franceză de consultanţă Agritel.

În paralel, miniştrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au anunţat miercuri că vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an.

Tema principală a reuniunii a vizat situaţia de pe pieţele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE şi ţările candidate.

Astfel, participanţii au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată şi susţinută în următorul Consiliu AgriFish.

VIDEO. Cea mai performantă și unica combină Massey Ferguson IDEAL din Moldova – prezentată fermierilor

0

Creată pentru a satisface nevoile antreprenorilor și a activităților agricole la scară largă, combina Massey Ferguson IDEAL este total integrată, prezentând inovații deosebite care se evidențiază în orice regiune, garantând o calitate superioară a boabelor și paielor, un randament substanțial, performanță ultra-rapidă, confort excepțional pentru operator și, în plus, eficacitate și control absolut.

Numită cea mai performantă și cea mai mare combină Massey Ferguson și la moment unica combină IDEAL 9 de pe piața Moldovei, modelul a fost prezentat la zeci de fermieri săptămâna trecută în cadrul IDEAL EVENT – eveniment organizat de către compania Agri-Solutions, unicul dealer oficial Massey Ferguson pe teritoriul Moldovei.

Fermierii au putut aprecia performanța combinei direct la recoltare în câmp, dar și să discute despre principalele particularități tehnice ale acesteia.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate opțiuni pentru fermieri cu suprafețe mai mici în gestiune: combinele MF BETA și MF ACTIVA. Acestea au fost proiectate special pentru a îmbunătăți productivitatea și eficiența, chiar și pe terenuri de dimensiuni reduse.

Mai multe detalii despre eveniment aflați în video-ul realizat la fața locului. Pentru o discuție amănunțită și personalizată cu specialiștii Agri-Solutions, vă încurajăm să accesați acest link.

Agroleaf Power – îngrășământul foliar pentru culturi mai puternice și mai rezistente

În zilele noastre, fertilizarea foliară a devenit o parte necesară în dezvoltarea armonioasă a culturilor. De ce? Nutrienții furnizați prin stropire cu un fertilizator foliar sporesc dezvoltarea plantelor, astfel întărindu-le împotriva factorilor abiotici negativi (cum ar fi seceta sau solul rece), ceea ce duce la compensarea și, respectiv, la prevenirea deficiențelor nutritive la plante. 

De obicei, fermierii folosesc o gamă larga de îngrășăminte foliare pentru a preveni, remedia sau trata culturile împotriva stresului cauzat de factori externi, ori deficiențele nutritive ale culturilor.

Agroleaf Power – culturile dumneavoastră vă vor mulțumi 

Agroleaf Power este un îngrășământ foliar PREMIUM, cu aplicare în diverse faze de vegetație, care conține toate macro și microelementele necesare dezvoltării plantelor, în același timp fiind potrivit pentru toate culturile agricole și horticole.

Îngrășământul Agroleaf Power diferă de alte produse similare prin absorbția sa rapidă de către plante, prin puritatea mineralelor din compoziția sa și tehnologia avansată folosită de producție.

Pachetul de fertilizator foliar M-77 este special conceput în scopul de a îmbunătăți furnizarea plantelor cu nutrienți și de a spori rezistența lor la stres.

Produsul Agroleaf Power reprezintă o formulă unică de îngrășământ foliar hidrosolubil de calitate superioară, care se administrează pentru a preveni sau a remedia o mare parte din abaterile în nutriția culturilor. 

Formula cu chelați M77 și tehnologia DPI reprezintă caracteristica cea mai specială a gamei Agroleaf Power, care asigură o activitate fotosintetică sporită și durabilă.

Ingredientele active extrem de pure și solubilitatea rapidă elimină riscul de înfundare a capului de pulverizare, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare în soluții.

Un avantaj major al produsului Agroleaf Power este că acesta oferă un efect de lungă durată în urma unei reacții rapide a plantelor și poate fi combinat cu o gamă largă de produse fitosanitare.

Agroleaf Power este cea mai bună alegere pentru a ajuta plantele în etapele critice de dezvoltare, asigurând reducerea stresului, creștea productivității, restabilirea echilibrului de substanțe nutritive și prevenirea deficiențelor nutritive

Agroleaf Power, fiind o parte din totalitatea îngrășămintelor foliare de la ICL, îi ajută pe fermieri de a preveni și de a remedia situațiile de stres sau deficiențele apărute la plante.

De asemenea, în majoritatea cazurilor, acest fertilizator rezultă în creștere semnificativă a randamentului, cu ajutorul ingredientelor active cu puritate mărită, de înaltă calitate, care sporesc eficiența fertilizatorilor.

Utilizarea și dozarea produsului Agroleaf Power

 Efectul de înverzire asigurat de îngrășământului foliar Agroleaf Power Total 20-20-20+microelemente îmbunătățește aspectul culturilor, în același timp contribuind la fortificarea lor, ceea ce are un efect direct asupra creșterii randamentului.

Se recomandă utilizarea generală a produsului pentru culturile arabile (rapiță, cereale, porumb, floarea-soarelui, soia etc.) și horticole, pentru vii și plantații pomicole.

Prin conținutul său ridicat de azot, Agroleaf Power High N 31-11-11+TE este recomandat pentru creșterea conținutului de proteine la cereale, precum și pentru prevenirea și tratarea deficiențelor de azot.

Din cauza factorilor de stres cauzate de schimbările sezoniere a climei, se recomandă aplicarea tratamentelor cu N la cereale, începând cu apariția primului nod, de la faza de diferențiere a ligulei și primul stadiu de dezvoltare a florii, în doză de 5 kg/ha la fiecare 7-10 zile.

 Compoziția Agroleaf Power Calcium 11-5-19+9CaO+2,5MgO+ microelemente, printr-un conținut de calciu mărit, garantează siguranța culturilor: pe vreme rece se poate aplica pentru tratarea și prevenirea deficienței relative de calciu cauzată de solul și aerul rece, ori pentru a remedia deficiența de microelemente în timpul perioadelor dificile.

Utilizarea unei formule cu calciu ajută la suplimentarea acestuia în podgorii și livezi.

Pe lângă celelalte efecte, aplicarea fertilizatorului Agroleaf Power Calcium asigură un aport optim de acest element la fructe, ceea ce ajută la prevenirea simptomelor de deficit care duce la pătarea sau crăparea fructelor.

Formula cu un conținut ridicat de fosfor Agroleaf Power High P 12-52-5+microelemente ajută la prevenirea sau remedierea deficiențelor relative de fosfor la porumbul proaspăt răsărit. 

La cartofi, acest îngrășământ are un efect pozitiv asupra dezvoltării tuberculilor. În plus acesta contribuie la atingerea dimensiunilor și culorii dorite, ca și la producția unor fructe cu aceeași formă.

Primăvara, prin aplicarea produsului Agroleaf Power cu conținut ridicat de fosfor, se atinge creșterea și dezvoltarea uniformă a bulbilor de ceapă

La vița de vie se recomandă produsul Agroleaf Power High P, în doză de 5 kg/ha, pentru stimularea înfloririi.

Produsul Agroleaf Power High K15-10-31+microelemente cu un conținut ridicat de potasiu, este utilizat la culturile de crucifere, în faza de formare a căpățânilor.

În cazul legumelor rădăcinoase, din a doua jumătate a perioadei de creștere, unde absorbția potasiului este intensă, Agroleaf Power High K cu un raport N/K de 1:2 are un efect benefic pronunțat.

La soiurile timpurii de cartof nou, fertilizatorul Agroleaf Power îmbogățit cu potasiu ajută la dezvoltarea tuberculilor și la creșterea productivității.

Aplicarea produselor Agroleaf Power High K se recomandă,  de asemenea, pentru culturile de fructe și legume în spații protejate, dar și pe câmp.

Agroleaf Power Magnesium 10-5-10+16MgO+32SO3+ microelemente – o compoziție cu conținut ridicat de magneziu: 

Culturile de cereale necesită niveluri ridicate de magneziu, a cărui absorbție din sol scade în timpul perioadelor mai reci la începutul primăverii.

În viticultură, produsul Agroleaf Power Magnesium îmbunătățește calitatea strugurilor. În cazul culturilor de legume în spații protejate, produsul este recomandat pentru prevenirea bolilor, menținerea frunzelor verzi și pentru o mai bună concentrare a conținutului de zahăr.

De asemenea, se recomandă utilizarea pe solurile saline unde absorbția magneziului este redusă, drept pentru care suplimentarea acestui microelement prin fertilizare foliară este benefică la toate culturile agricole și horticole cultivate în aceste condiții.

Pentru mai multe detalii: