Fermierii moldoveni solicită stoparea importurilor ucrainene – Ucraina anunță aceeași măsură

0

Fermierii moldoveni cer interzicerea importurilor de grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță din Ucraina. Aceștia oferă termen de o săptămână autorităților și spun că, în caz contrar, vor organiza proteste.

Producătorii afirmă că pierderile lor au constituit cel puțin două miliarde de lei. Ei se referă la scăderea prețului pentru un kilogram de grâu la 2,8 lei, pe când prețul de cost este de circa 5 lei, transmite realitatea.md.

Din spusele fermierilor, cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea-soarelui – minus 3,5-4 lei per kg.

„Marea majoritate a fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte, acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an, sub presiunea producției din Ucraina”, se arată în mesajul transmis de agricultori.

Fermierii mai spun că riscă să ajungă la insolvabilitate. Ei acuză autoritățile precum că ar întârzia cu adoptarea deciziilor privind interzicerea importurilor din Ucraina și măsurilor care să îi protejeze.

„Cerem adoptarea, în săptămâna curentă, a hotărârii privind interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina. Totodată, insistăm ca în cele mai proxime termene să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă, precum și realizarea celorlalte promisiuni, asumate anterior în fața fermierilor. În caz contrar, este foarte probabil că, în curând, toată țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, se mai arată în mesajul transmis de Forța Fermierilor.

În context amintim că, Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a avut o întrevedere, la data de 6 mai, cu omologul ucrainean Mykola Solski.

Discuțiile au fost focusate pe subiectul importului și tranzitului cerealelor ucrainene în țara noastră. Vladimir Bolea a comunicat despre intenția Republicii Moldova de a se alinia la decizia UE de instituire a unei măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră.

„Cantitatea de cereale autohtone din depozite este mare, fapt ce pune presiuni pe fermieri. Aceștia sunt îngrijorați că nu vor dispune de spații pentru noua recoltă. În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Pentru noi este important să avem un dialog constructiv cu autoritățile din Ucraina și suntem deschiși să discutăm pașii următori pentru a soluționa problemele fermierilor ambelor popoare”.

Ulterior, ministrul adjunct al Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, reprezentantul Comerțului Ucrainei, Taras Kachka a anunțat că Guvernul ucrainean pregătește o rezoluție de interzicere a importurilor moldovenești, notează pravda.com.ua.

„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Moldovei va fi considerată un pas extrem de neprietenos și va presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, introducerea unei astfel de interdicții a fost deja convenită și pregătirile sunt în curs.

Stafilococia – de ce se umflă picioarele la broiler și curci

0

Stafilococia este o boală bacteriană comună mai multor specii de păsări, dar afectează predominant găinile broiler și curcile, cauzând pierderi prin scăderea vitezei de creștere, mortalitate și necesitatea aplicării măsurilor de terapie și profilaxie.

Boala este cauzată de stafilococii, ce prezintă parte normală a florei bacteriene a pielii și membranelor mucoase (bacterii saprofite) la păsări și mamifere. Problema apare odată cu leziunile, care creează poartă de acces a bacteriei către circulația sangvină și țesuturi.

Stafilococia poate fi localizată sau sistemică. Prima se manifestă prin septicemie și dermatită gangrenoasă. Cea din urmă este forma tipică a bolii, se întâlnește mai frecvent și se caracterizează prin artrite, tenosinovite, osteomielite, omfalite, endocardite ș.a.

Citiți în continuare despre:

  • Cauza Stafilocociei;
  • Simptomele Stafilocociei;
  • Diagnosticul Stafilocociei;
  • Tratamentul Stafilocociei;
  • Profilaxia Stafilocociei aviare.

Cauza Stafilocociei

Boala este provocată predominant de Stafilococcus aureus. Alte specii care sunt asociate cu Stafilococia sunt S.epidermidis, S.intermedius, S.hycus, S.xylosus, S.gallinarum ș.a., dar se întâlnesc mult mai rar.

Vedeți și paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament.

Stafilococul este saprofit, după cum a fost menționat mai sus și trăiește pe organismul animal în mod continuu. Însă, odată cu apariția rănilor, zgârâieturilor și altor leziuni ale pielii și mucoaselor, agentul pătrunde în mediul intern, unde se înmulțește, răspândește și provoacă boala.

Procedurile chirurgicale minore (tăierea ciocului, ghearelor), vaccinările și compromiterea mucoasei intestinale sunt factori care ar putea contribui la introducerea bacteriei în țesuturi și circulația sangvină. Ajuns în circulație, stafilococul produce dereglări sistemice sau localizate în țesuturi.

S. aureus invadează zonele articulare, provocând artrite și osteomielite. Septicemia apare mai ales tineret (puii de găină de 25-40 zile), în timp ce infecțiile localizate afectează păsările peste 9-16 săptămâni.

Stafilococia este o problemă globală în industria creșterii găinilor broiler și a curcilor, cauzând pierderi economice semnificative. Ocazional, enterotoxinele produse de S.aureus au fost asociate cu intoxicațiile alimentare la oameni.

Simptomele Stafilocociei

Semnele clinice diferă în funcție de organele sau sistemul afectat. Acestea pot varia de la simptome nespecifice, ca penele zburlite, decolorarea pielii, depresie, slăbiciune, semne respiratorii și moarte bruscă, până la șchiopătură la un membru sau ambele, aripi lăsate în jos și mortalitate crescută.

În infecția localizată se înregistrează:

  • Pododermatita – mai frecvent la păsările grele și la masculi. Semnele comune includ tumefierea extremității podale a membrelor și șchiopătura. Deseori este cauzată de leziuni podale, care permit contaminarea țesuturilor subcutane ale piciorului. Aceasta duce la inflamații necrotice acute, care rezultă în țesuturi mortificate.
  • Omfalita – sau infecția ombilicală și a sacului vitelin, la păsările tinere. Prezintă o rată mare a mortalității. Puii cu omfalită au ombilicul umed și închis la culoare, prezintă letargie. Reabsorbția sacului vitelin infectat durează mai mult (în normă – prima săptămână de viață). Persistă mirosul respingător.
  • Artritelesinovitele și osteomielitele sunt forme frecvente ale infecției stafilococice la păsări. Ligamentele, tendoanele sau mușchii pot fi afectați în urma infecției sistemice sau locale. Semnele clinice includ articulații edemațiate, cu temperatură locală crescută, șchiopătură și refuz la mers. Articulațiile conțin volum crescut de lichid, tendoanele sunt inflamate. Oasele prezintă focare de necroză, cunoscute ca osteomielită. Capul femural și proximal al tibio-tarsului sunt frecvent afectate. De asemenea, semne de infecție prezintă vertebrele.

Citiți și despre puricii la găini sau acarienii păsărilor – cum îi combatem.

În infecția sistemică:

  • Septicemia stafilococică acută a fost semnalată la găinile ouătoare, în special cele mai mari decât 85 de săptămâni. Semnele clinice includ mortalitate spontană și cu o creștere bruscă a ratei, până la 1% pe zi, semne de inflamații cutanate, necroza crestei, bărbițelor și a pielii de pe piept și șolduri. La necropsie se depistează semne de septicemie acută (inclusiv necroza hepatică, splina mărită și hemoragii punctiforme în creier, pulmoni și stomacul glandular). Mortalitatea se reduce la 5-7 zile de tratament antibacterian. Morbiditatea e redusă, dar păsările afectate de regulă mor, aducând la o rată a mortalității de 5-10%.
  • La curci se observă frecvent ficatul verzui, osteomielite, leziuni inflamatorii ale oaselor, articulațiilor și a țesuturilor moi periarticulare.

Diagnosticul Stafilocociei

Diagnosticarea bolii se bazează pe recunoașterea semnelor clinice și probele de laborator. Infecția se confirmă cu ajutorul culturii bacteriene din leziuni.

Deși unele leziuni pot fi diagnosticate clinic, se recomandă identificarea microorganismelor cu ajutorul culturilor pe agar cu sânge.

Diagnosticul diferențial include speciile de Streptococi, holera, tifoza, colibaciloza, boala de Newcastle, sinovita infecțioasă micoplasmică. Stafilococcul, fiind bacterie saprofită, provoacă boala doar ca infecție secundară. Așa deci, identificarea bacteriei nu neapărat constituie boala.

Vedeți și Ciuma găinilor sau boala Newcastle – simptome.

Tratamentul Stafilocociei

Controlul adecvat al bolii permite localizarea și diminuarea infecțiilor. La înregistrarea primelor simptome se apelează la medicul veterinar, care va elabora o schemă eficientă de terapie.

Tratamentul antibicrobian este mai eficient în infecțiile generalizate, decât a celor localizate. Pentru o eficiență mai mare, dar și pentru combaterea fenomenului de antibioticorezistență se vor efectua neapărat testele de sensibilitate (antibioticograma).

Antibacterienele se administrează doar la indicația medicului veterinar, cu respectarea strictă a intervalelor și a perioadei de tratament, precum și a timpului de așteptare pentru carne și ouă, în funcție de preparat.

Antibioticele eficiente în infecțiile Stafilococe includ: penicilinele, eritromicina, lincomicina, spectinomicina, tetraciclinele, sulfonamidele, cefalosporinele.

Profilaxia Stafilocociei aviare

Măsurile de prevenire a leziunilor în fermelel avicole stau la baza prevenirii patologiilor stafilococe. Deoarece leziunile sunt factor determinant pentru pătrunderea infecției, este foarte important de înlăturat orice condiție traumatizantă în încăpere:

  • Hrănitoarele trebuie să fie sigure;
  • Cuștile să nu prezinte porțiuni de metal ascuțit;
  • Alimentația să fie adecvată pentru a nu provoca canibalismul;
  • Echipamentul pentru tăierea ciocurilor sau a ghearelor se supune igienei și dezinfecției minuțioase;
  • Evacuarea la timp a dejecțiilor va preveni leziunile și infecțiile stafilococice cu localizare podală;
  • Igiena adecvată a ouălor pentru incubatoare și a utilajelor asociate vor reduce riscul de omfalite stafilococice.

Bibiliografie selectivă: Brugere-Picoux J., Vaillancourt J.P. et.al, Manual of POULTRY DISEASES

10 concepții greșite despre gestionarea pășunilor 

0

Odată cu începutul perioadei de pășunat, vreau să vă împărtășesc câteva elemente din prelegerea mea – „Managementul pășunilor și pășunatul bovinelor”.

Anul acesta, la solicitarea studenților, am încercat să extind și să adaug câteva caracteristici legate de managementul bovinelor de lapte pentru pășunat, dar astăzi, pentru „început”, o recenzie, pe care aș dori să o numesc – „10 concepții greșite despre gestionarea pășunilor”.

Și, așa cum se spune în America, pentru a profita la maximum de pășune, aceasta trebuie gestionată corespunzător, pentru că nu este un secret pentru nimeni că producția de furaje reprezintă mai mult de jumătate din toate costurile în producția de lapte și carne de vită, iar pășunea, la rândul ei, este o parte semnificativă a acestui proces, atunci utilizarea corectă a acesteia va fi, în mare măsură, o optimizare necesară pentru a crește profitabilitatea.

Cu alte cuvinte, înțelegerea greșelilor de gestionare a pășunilor poate crește șansele de succes economic. Acum, în ordine, despre concepțiile greșite:

1. Suprasaturarea densității de bovine la pășunat pe unitatea de suprafață

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le aud este câte vaci pot fi pășunate pe un hectar?

Vă voi spune că nu există un astfel de număr, deoarece mulți factori afectează acest număr. Personal, am întâlnit ferme care cresc cu succes până la 10 vaci la hectar și am întâlnit ferme care aveau pășuni cu o densitate de doar 1 vacă la 8 hectare și care nu aveau cu ce să le hrănească… așa că ar trebui să fie atâtea vite într-o pajiște, încât pășunea respectivă să poată furniza furaje fără a dăuna pășunii în sine.

2. Nu se iau în considerare caracteristicile pășuni, drumurile și distanța până la adăpare

Iată doar câteva exemple: majoritatea animalelor nu vor folosi pășunea în mod eficient dacă panta pe care se află va fi mai mare de 30%; dacă locul de adăpare este situat la mai mult de 2,5 km de locul de pășunat, pierderea zonei „verzi” efective din cauza potecilor pe care vitele se vor apropia de apă și târla călcată în jurul locului de adăpare poate ajunge la 8%, și uneori la 15%.

Și, încă un exemplu, un drum de țara obișnuit de 3 kilometri îți va „fura” aproape un hectar din pășunea ta.

3. Pășunat de iarnă pe pășuni unde nu este de dorit

Esența acestei concepții greșite este că vegetația unor plante necesită dezvoltare toamna pentru a avea o creștere bună primăvara și, dacă paștem acești lăstari iarna, vom avea o pierdere a productivității pășunilor anul viitor.

4. Folosirea excesivă a pășunilor în perioada de vegetație

Aproape toate plantele au perioadele lor de dezvoltare în timpul sezonului de vegetație care trebuie luate în considerare pentru creșterea lor stabilă și „randamentul bun de recoltă”.

Uneori, pentru refacerea lor este foarte necesară „odihna” în anume această perioadă. Un ajutor eficient în soluționarea acestei probleme va fi utilizarea corectă a metodelor de pășunat rotativ și porționat.

5. Folosirea pășunii „la jumătate”

În Statele Unite, întâlneam părerea că densitatea greșită (mai puține vaci decât putem pășuna pe unitatea de suprafață) poate duce la călcarea excesivă a ierbii, doar pentru că vitele încep să mănânce plantele selectiv (căutând un loc mai gustos) și mișcând mai mult, ceea ce duce la călcarea terenului.

V-ar putea fi util și articolul Calculul volumului mixerului de furaje la fermă, aspecte tehnice importante.

6. Pășunatul sub „zero”

Ei bine, aici, în general e „problemă” (greșeală) și numărul 1 și greșelile numărul 3 și 4 împreuna. Nu permiteți niciodată pășunatul la „zero”, miriștile sunt armuri pentru sol: acest înveliș întotdeauna menține și reglează temperatura solului, mai ales dă răcoare vara, deoarece temperaturile ridicate ale solului îi pot limita funcția biologică și circulația materiei organice.

Un alt avantaj oferit de acoperirea cu reziduuri – reține umezeala, care, la rândul ei, reduce eroziunea, iar miriștile rămase ajută și la controlul buruienilor, limitând-le avantajele competitive, deoarece, de obicei, cu cât solul este mai puțin gol, cu atât presiunea buruienilor este mai mică.

7. Folosirea neuniformă a densității pășunatului

Aici este important să se împarte corespunzător utilizarea și rotația în timp util a loturilor (terenurilor) în care pasc vitele.

Având în vedere toate „greșelile” anterioare, puteți beneficia și de pășunatul în sine, ce oferă îngrășăminte organice care lasă animalele. Prin urmare, folosire (încărcarea) corectă oferă o împărțire uniformă a „bonusului” sub formă de bălegar (gunoi) și urină.

8. Analiza botanică a pășunii nu contează

Este încă o altă părere greșită, care duce la pierderi din potențialul nerealizat al pășunii în sine. Am început deja să scriu despre diferite ierburi care cresc în pășuni în postările anterioare, toate au diferențe fiziologice diferite, unele anuale, unele perene, unele ocupă straturile superioare, altele nu cresc atât de sus, altele se recuperează repede, altele necesită timp, unele plante au cerințe diferite pentru fertilitatea solului, lumină și precipitații, unele ierburi sunt extrem de utile (au valoarea nutritivă foarte bună), iar unele nu sunt prea utile și chiar pot fi otrăvitoare, așa că ce fel de iarbă crește în pășunea noastră, este important.

9. Neglijarea hrănirii suplimentare pe pășune

Nu vă voi explica mult, deoarece dacă calculați corect potențialul pășunii, utilizarea cu succes a acesteia pe termen lung poate necesita o hrănire suplimentară a vitelor, în fotografie puteți vedea hrănitori mobile cu acoperiș pentru utilizare pe pășuni și locuri special organizate pentru fân sau paie.

10. Amenințare subestimată de secetă

Această problemă nu trebuie neglijată în niciun caz, ci, dimpotrivă, este necesar să se reacționeze din timp la posibila apariție a ei, fie prin rezerve suplimentare de furaje și prin reducerea încărcăturii pe pășune, cât și eventual prin reducerea numărului de animale planificate pentru pășuna

În sfârșit, managementul pășunilor este o componentă complexă și extrem de importantă în producția de carne de vită și, eventual, de lapte (dacă bovinele de lapte au posibilitatea de a pășuna).

Astfel, producătorii trebuie să țină cont de absolut fiecare aspect al acestei probleme: și de sistemul ecologic în care se află pășunea și de condițiile meteorologice, care, din păcate, se schimbă constant.

Aceasta este și fluctuația pieței produselor finite, așa că le doresc tuturor prietenilor mei crescători în noul an de pășunat: vremea bună, producții mari de masă verde de ierburi, protecție fiabilă împotriva dăunătorilor și bolilor, randament bun de lapte și spor bun de creșterea zilnică la viței.

Vezi și Băile pentru ongloane la vaci – măsură de prevenire a bolilor.

Gestionarea corectă a umidității solului – factori important de știut

0

În condițiile actuale de schimbări climatice, nu mai putem spera că lucrurile se vor schimba de la sine și că vremea ne va permite să cultivăm culturile agricole așa cum se făcea in trecut, cu condiții optime ce permiteau o producție agricolă fără mari eforturi și resurse investite.

Problemele cu care se confruntă fermierii în ultima perioadă sunt seceta și ploile torențiale care duc umiditatea solului în extreme și nicidecum în ceea ce își doresc fermierii, și anume, o umiditate optimă a solului. 

Umiditatea solului este un factor critic în creșterea plantelor și obținerea unei recolte bogate. Un sol prea uscat poate duce la pierderea recoltelor, iar un sol prea umed poate duce la boli și la deteriorarea plantelor.

Prin urmare, gestionarea corectă a umidității solului este esențială pentru a asigura sănătatea plantelor și pentru a obține randamente bune în grădinărit și agricultură.

În acest articol, vom discuta mai detaliat despre tehnici și strategii eficiente pentru gestionarea corectă a umidității solului. Vom explora modalități de monitorizare a nivelului de umiditate din sol, de udare moderată, de utilizare a tehnicilor de irigare adecvate și de asigurare a unui drenaj adecvat.

Particularitățile solului

Pentru a gestiona corect umiditatea din sol, este necesar de cunoscut câteva particularități de bază ale solului și anume:

  • Textura solului;
  • Nivelul de compactare a solului;
  • Capacitatea de câmp pentru apă;
  • Profilul solului.

Toți acești parametri menționați mai sus influențează direct capacitatea și volumul de apă reținut de particulele solului. Textura solului este un parametru calitativ ce în funcție de mărimea particulelor, are o capacitate diferită de reținere a apei în sol.

Argila, având particule de cele mai mici dimensiuni, are cea mai mare capacitate de reținere a apei. În același timp, solurile pur argiloase nu sunt cele mai potrivite pentru plante, un sol bun trebuie să le conțină pe toate cele menționate mai sus într-un raport descrescător precum urmează: Argilă ≃ 55% > Lut ≃ 35% > Nisip ≃ 10%.

Din păcate, textura solului nu poate fi modificată cu scopul de a îmbunătăți parametri fizici ai solului, dar putem, prin prelucrarea solului, să mărim capacitatea solului de a reține un volum de apă dorit prin afânare, dacă avem suficientă apă din precipitații sau irigare, sau să micșorăm capacitatea de reținere a apei în sol pentru a o conserva, prin compactare (tehnologia No-Till).

O soluție adițională pentru ambele tehnologii este Drenajul solului, care reprezintă un sistem de eliminare a excesului de apă din sol, care poate fi cauzat de precipitații abundente sau de nivelul ridicat al apei subterane.

Drenajul o tehnică importantă în gestionarea umidității solului, deoarece un sol prea umed poate duce la scăderea producției și la dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. 

Deci, fermierii pot influența asupra Capacității de câmp a solului (CC), care este cantitatea maximă de apă pe care solul o poate reține după ce surplusul de apă s-a scurs prin drenaj, iar apa a ajuns într-o stare de echilibru cu solul.

Capacitatea de câmp (CC) este starea solului la care există o balanță între toate cele necesare culturii la nivelul rădăcinii acesteia și anume: Apă și Oxigen.

Trebuie de reținut că, Capacitatea de câmp (CC) diferă mult în funcție de structura granulometrică (textura) a solului, solurile mai grele bine structurate au de obicei o Capacitate de câmp (CC) mai mare și respectiv un volum mai mare de apă disponibilă plantelor.

În plus, pentru a oferi culturii cele mai bune condiții de umiditate, trebuie de cunoscut Capacitatea de câmp (CC) pentru orizontul solului unde se află rădăcinile de bază ale plantei.

Particularitățile biologice ale plantelor

Pe parcursul evoluției, plantele s-au adaptat la condițiile climei având cerințe specifice față de temperaturi, umiditate, intensitatea radiației solare, sol și altele.

Din acest motiv, pentru a oferi plantei totul de ce are nevoie, trebuie de luat în calcul și aceste particularități biologice specifice ale plantelor.

Anume în baza acestor particularități știm că toate culturile au cerințe diferite față de umiditatea solului în funcție de stadiul de dezvoltare al plantei.

Consumul diferit în diferite stadii de dezvoltare este legat de Coeficientul de cultură (Kc) care este un factor adimensional utilizat pentru a corela necesarul de apă al unei culturi agricole cu necesarul de apă al unei culturi de referință.

Coeficientul de cultură (Kc) variază de la o cultură la alta și de stadiul de dezvoltare al culturii. În general, Kc crește odată cu creșterea densității culturii și cu creșterea suprafeței frunzelor, precum și odată cu necesitățile de apă mai ridicate ale culturii în etapele de creștere și dezvoltare rapidă.

Acest lucru însemnă că plantele au nevoie de volume de apă diferite în faze diferite și dacă acest lucru nu este respectat, va conduce la disfuncții majore în dezvoltarea plantelor precum în cazurile:

Saturație (exces de apă)

  • Stresul plantelor.
  • Risc ridicat de apariție a bolilor.
  • Tulburări de nutriție în sol.

Secetă (deficit de apă)

  • Stresul plantelor.
  • Se reduce consumul de elemente nutritive din sol.
  • Planta se oprește din creștere.

Monitorizarea umidității solului

Soluția perfectă pentru gestionarea corectă a umidității solului este combinarea informației despre particularitățile solului, plantelor și a informației de la senzorii de monitorizare a umidității din sol.

Cu ajutorul senzorilor, în special celor ce măsoară umiditatea volumetrică a solului (Definiție: Umiditatea volumetrică a solului este cantitatea de apă exprimată ca procent din volumul total al solului), este posibil de a identifica Capacitatea de câmp (CC) a solului care va permite stabilirea limitelor optime a umidității solului și volumul de apă disponibil plantelor pentru diferite tipuri de sol.

Ajustarea conținutului de apă din sol este foarte importantă pentru a evita dereglări de creștere și nutriție a plantelor care vor duce inevitabil la pierderi de recoltă și calitate.

Eficiența fertilizării minerale este influențată de conținutul de apă din sol în momentul aplicării acestora, precum este descris în tabelul de mai jos.

Deci, pentru a evita pierderile sau cel puțin pentru a cunoaște randamentul aplicării îngrășămintelor, este necesar înainte de aplicare de a cunoaște care este nivelul umidității solului la nivelul de încorporare a îngrășămintelor.

Soluții inteligente pentru gestionarea umidității solului

Eficientizarea irigării și sporirea recoltelor presupune aplicarea cunoștințelor teoretice, expuse mai sus, în combinație cu dispozitivele inteligente de monitorizare a condițiilor de sol și a celor atmosferice.

Dispozitivele de măsurare cu senzori IoT disponibili pe piață oferă fermierilor oportunitatea de a monitoriza, cu o precizie foarte înaltă, toți parametri care influențează direct dezvoltarea culturilor agricole. Parametri care influențează balanța apei sunt:

  • Cantitatea de precipitații sau apa din irigare.
  • Transpirația plantelor.
  • Evaporația apei din sol.
  • Umiditatea solului.

Chiar și mai mult, cu ajutorul datelor măsurate despre umiditatea solului din câmp și a software-ului inteligent este posibilă modelarea și configurarea precisă a irigării în baza parametrilor ce influențează balanța apei din sol, astfel se face posibil de a oferi plantei volumul optim de apă necesar pentru o creștere normală.

Mai mult decât atât, acest lucru se efectuează online de la distanță cu posibilitatea de a automatiza procesele de irigare a culturilor agricole.

Concluzie

Provocările cu care se confruntă acum fermierii îi impun pe aceștia să implementeze tehnologii digitale noi ce pot minimiza efectele schimbărilor climatice.

Acest lucru este necesar nu doar pentru a menține nivelul și calitatea producției agricole, dar și pentru a o crește cu scopul de a face față creșterii populației și a urbanizării ridicate din ultimele decenii.

Apa și aerul pretutindeni au fost baza pentru creșterea plantelor agricole, dar ca aceste resurse, îndeosebi apa, devin factori limitativi în producția agricolă.

În acest context, eficientizarea utilizării resurselor naturale a devenit o sarcină de realizat de către toți fermierii din lume.

Studiile din domeniu au arătat că prin aplicarea tehnologiilor performante în agricultură se poate obține o eficiență a tehnologiei de producere în agricultură cu cel puțin 30%.

Vezi și Studiu: No-Till vs Tehnologia Convențională de lucrare a solului. Ce arată rezultatele.

Lucrări la vița de vie în condițiile din primăvara 2023 

0

Anul 2023, în plantațiile vitivinicole a început cu bine, luând în considerare precipitațiile ce au completat deficitul de umiditate din toamnă – iarnă. În cea mai mare parte, viticultorii au reușit să realizeze toate lucrările necesare pentru această perioadă cum ar fi tăierile, legatul.

Cea mai mare provocare, la moment, o reprezintă buruienile, ce, datorită condițiilor climaterice, s-au dezvoltat destul de mult. 

Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, directorul Asociației Producătorilor de struguri din Cahul, a menționat, pentru Agrobiznes, că fermierii sunt în proces de combatere a buruienilor care dau bătăi de cap proprietarilor de viță-de-vie. 

„Din cauza că, în ultimele săptămâni, am avut parte de precipitații din abundență, practic în fiecare zi a plouat, viticultorii nu au avut posibilitatea să intervină la timp pentru a combate buruienile din plantațiile de viță-de-vie. Astfel că, unii  folosesc metoda mecanică, iar în unele cazuri doar se intervine cu erbicide.
Acolo unde buruienile sunt foarte bine crescute erbicidele nu vor avea eficiență maximă. În acest sens, țin să atrag atenția asupra faptului că, producătorii trebuie să fie foarte atenți atunci când decid să utilizeze erbicidele totale, deoarece, în majoritatea plantațiilor au apărut lăstarii. În unele vii, avem lăstari de 1-2 cm, dar sunt și plantații unde aceștia sunt de 4-5 cm”.

Începând cu săptămâna viitoare, expertul recomandă aplicarea preparatelor din grupa strobilurinelor contra făinării, dar și a lucrărilor de eliminare a lăstarilor gemeni, unde au pornit mugurii și a ochilor care sunt amplasați pe părțile multianuale a butucului.

Detalii despre Plivirea lăstarilor la vița de vie. Când se realizează.

„Tratamentul în uscat cu cupru a fost ratat, iată de ce recomand aplicarea unui amestec cupru și un preparat din grupa strobilurinelor pentru prevenirea antracnozei, rujeolei infecțioase, pătării negre, făinării. Este importantă această intervenție deoarece acum condițiile sunt favorabile pentru dezvoltarea făinării. Totodată, deja la atingerea lungimii de 10-15 cm a lăstarilor recomand aplicarea unui amestec de sulf și preparate cuprice. Nu recomand folosirea sulfului la moment, deoarece, pe parcursul nopții, nu se înregistrează temperaturi mai mari de +180C”.

Sergiu Tutovan atenționează că tratamentele care se aplică înainte de înflorire trebuie să conțină cele mai bune preparate, pentru a asigura o protecție cât mai sigură. Este importantă intervenția din timp, ulterior se vor realiza lucrări doar pentru menținerea sub control a diferitor boli și patogeni. 

„După înflorire, le fel, recomand să se lucreze cu preparate bune, cu respectarea termenului de așteptare, să folosească doar pe cele omologate. În plus, atrag atenția asupra faptului că, cei care deja cunosc unde vor exporta strugurii să se informeze din timp despre preparatele care sunt admise în țara respectivă, pentru a evita problemele ce pot apărea când sunt deja cu recolta”.

Cu toate acestea, expertul spune că îndeamnă viticultorii să se orienteze spre protecția biologică a plantațiilor contra dăunătorilor. Există companii pe piața din țara noastră care produc feromoni. 

„Totuși, cred că ar trebui să uităm de piretroizi pentru că astfel schimbăm echilibrul biologic din plantații. Cunosc mai multe vii unde nu s-a intervenit cu insecticide și, deși, primii ani au fost anumite dificultăți, pe parcurs observăm apariția entomofagilor necesari, cum ar fi buburuzele, crizopa. Chiar dacă se mai întâlnesc dăunători, aceștia nu depășesc pragul economic de dăunare”.

Sergiu Tutovan a menționat că, pe parcursul acestui an, Asociația urmează să înființeze câteva loturi experimentale pentru a testa rezistența soiurilor apirene la ger, deoarece piața occidentală solicită foarte mult aceste soiuri.

În plus, vor fi testate metode de menținere a plantațiilor fără aplicarea erbicidelor și insecticidelor prin aplicarea doar a preparatelor biologice și a celor permise în agricultura ecologică, cum ar fi cupru, sulf. 

Vezi și articolul despre Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.

VIDEO. Diolsem – tratamente foliare la legume în ferma lui Valentin Tomiță cu Algostim, Epin, Polen

0

Recent, reprezentanții companiei Diolsem l-au vizitat din nou pe fermierul Valentin Tomiță din orașul Cantemir. Acesta a povestit despre dificultățile cu care s-a confruntat la cultivarea tomatelor în seră și cum le-a soluționat.

Datorită experienței bune de colaborare cu Diolsem, fermierul a utilizat cu succes produsele care deja și-au dovedit eficiența: Algostim, Epin, Polen și Cuprex.

„Încrederea clienților noștri este prioritatea noastră. Compania este mereu gata să ofere consultanță și sprijin fermierilor, astfel încât să obțină cele mai bune rezultate. Înțelegem importanța unei gestionări eficiente a culturilor agricole și suntem pregătiți să oferim soluții adaptate pentru nevoile specifice ale fiecărui fermier”, menționează reprezentanții companiei Diolsem.

Pentru detalii, accesați diolsem.md.

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova anunță prezența în cadrul RO-Wine – Festivalul Internațional dedicat vinurilor din România

0

Festivalul Internațional dedicat vinurilor din România, ediția de primăvară se va bucura anul acesta de prezența unei game variate de vinuri moldovenești.

Evenimentul ce va avea loc în zilele de 12, 13 și 14 mai la Fratelli Studio va dispune de o zonă specială dedicată celor peste 40 de crame din Republica Moldova, unite sub brandul de țară Wine of Moldova.

Cincisprezece dintre acestea sunt deținute de mici producători, ale căror vinuri sunt duse în România de către Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova își va prezenta cele mai noi vinuri în premieră pentru piața din România, fiind puse în lumina reflectoarelor crame locale de renume precum Mircești, Equinox, Casa Vinicolă Luca, Et Cetera sau ATU Winery.

Vinăriile din Republica Moldova participă în mod sistematic la festivalul RO-Wine, fiind unul dintre cele mai mari evenimente de profil din România care facilitează stabilirea legăturilor de afaceri între vinificatorii din țară și potențiali parteneri de peste hotare, identificarea noilor oportunități de colaborare, în vederea promovării și creșterii prezenței vinurilor moldovenești pe piețele țintă.

România este principala piață de desfacere a vinurilor îmbuteliate în Republica Moldova. Conform celor mai recente date oficiale, în anul 2022 a fost exportat un total de vin îmbuteliat în valoare de 26 milioane de dolari, mai mult cu 7% comparativ cu anul 2021. Suntem nerăbdători să ne reîntâlnim cu iubitorii de vin din România, mai ales că am observat un interes din ce în ce mai mare pentru vinurile de autor, care se produc în ediții limitate, de calitate înaltă. Vă așteptăm cu drag la festival pentru a descoperi împreună noutățile!” – susține Elena Tomescu, director al Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

Producătorii de peste Prut vor întâmpina vizitatorii târgului cu o multitudine de surprize. Anumite crame, precum Alter Ego, vor participa în premieră la acest festival viticol, iar fiecare cramă expozantă va prezenta vinuri noi lansate.

Pe lângă prezența vinificatorilor la standuri într-o zonă dedicată, vineri, începând cu ora 16:00, va fi organizat un masterclass cu prezentarea vinurilor premium moldovenești pentru reprezentanții HoReCa din România.

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova numără în prezent 60 de membri, care exploatează peste 380 de hectare de viță de vie și produc anual peste 980 de mii de sticle de vin, plasate pe piață cu marcă proprie și exportate în peste 25 de destinații.

Caracterizate prin originalitate și autenticitate, vinurile micilor producători sunt medaliate și apreciate la diferite concursuri internaționale de profil din întreaga lume. În perioada 2020-2022, acestea au obținut un total de 281 de medalii la diferite concursuri internaționale.

RO-Wine, Festivalul Internațional de Vinuri din România, este primul festival autohton de vinuri orientat exclusiv către piețele de vinuri premium și de lux.

În fiecare an, festivalul oferă o interacțiune directă cu operatorii premium HoReCa și cu oameni pasionați de vin din întreaga lume. Festivalul aduce laolaltă crame din România, Europa și din alte regiuni viticole ale lumii, o selecție gastronomică impresionantă, masterclass-uri susținute de invitați autoritari și evenimente speciale. Biletele de acces se pot achiziționa pe site-ul dedicat evenimentului: romaniawinefestival.com.

Iubitorii de vinuri sunt așteptați în weekendul 12-14 mai în cadrul RO-Wine pentru a experimenta varietatea vinurilor românești și moldovenești deopotrivă. Mai multe detalii despre activitatea cramelor moldovenești se pot găsi pe www.vindeautor.md sau pe pagina dedicată de Facebook.

Republica Moldova vrea să impună restricții pentru cerealele din Ucraina

0

Republica Moldova intenționează să impună restricții temporare pentru cerealele ucrainene, a anunțat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii.

Declarația a fost făcută la întrevederea cu șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să aplice temporar măsuri identice cu cele din unele țări ale comunității, privind importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina.

Totodată, instituția creează mai multe instrumente pentru suportul fermierilor.

„Pregătim un set de măsuri în scopul păstrării unei poziții competitive a sectorului agricol. Din discuțiile constante cu agricultorii, am identificat că cea mai mare problemă cu care se confruntă este costul de producere. Ceea ce ne dorim este să reducem costurile de producție. În acest sens, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vom rambursa acciza la motorina utilizată. De asemenea, intenționăm să subvenționăm costul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor. Identificarea surselor suplimentare pentru dezvoltarea sectorului rămâne a fi o preocupare fundamentală pentru noi în această perioadă”, susține Bolea.

Amintim că, marți 2 mai, Comisia Europeană a adoptat oprirea temporară a importurilor la patru produse agricole: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia.

Astfel, europenii își propun reducerea blocajelor logistice privind aceste produse, iar măsurile au intrat în vigoare pe 2 mai și vor fi valabile cel puțin până pe 5 iunie 2023.

Potrivit Comisiei, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci.

Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste state membre, prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

Cel mai mare producător de ulei din Moldova și-a majorat de 5 ori profitul în 2022

0

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, Floarea Soarelui S.A. din Bălți, a înregistrat, anul trecut, un profit-record, ca urmare a creşterii producţiei și scumpirii semnificative a producției finite, notează Mold-street.

Potrivit raportului anual, în 2022, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălți, parte a grupului Trans-Oil, a înregistrat o creștere cu circa 3,7 ori a veniturilor faţă de 2021, până la 7,77 miliarde de lei. Este cel mai mare nivel din istoria întreprinderii. 

Profit-record, de cinci ori mai mare ca în 2021

Și profitul a fost unul record: de circa 765 de milioane de lei, de circa cinci ori mai mult ca în 2021, în timp ce în 2020 raporta pierderi de circa 129,3 milioane lei.

Întreprinderea, care este una dintre cele mai mari din sectorul agroalimentar al Republicii Moldova, a reușit, în 2022, să prelucreze 268.000 de tone de seminţe de floarea-soarelui, cu circa 106.000 mai mult ca în 2021. Din seminţele procesate au fost produse 121.200 de tone de ulei și 106.500 tone de șrot.

Aproximativ 31.600 de tone de ulei a fost dezodorizat, din care 23.200 tone ambalat în PET. Potrivit companiei, circa 90% din uleiul fabricat a fost exportat și doar 10% comercializat pe piața internă, prin intermediul companiilor de distribuţie în unităţile de comerţ.

Planuri de extindere

Compania susține că a reuşit, anul trecut, să încheie contracte semnificative de export a uleiului rafinat ambalat în România, Germania, Belgia şi că este în căutare de alte pieţe de desfacere.

Deşi întreprinderea a înregistrat rezultate specataculoase, administraţia susţine că riscurile sunt mari, ca urmare a fluctuaţiilor mari a preţului materiei prime şi a condiţiilor concurenţiale tot mai dure de pe piaţa internaţională.

Totodată conducerea Floarea Soarelui susține că, are în plan continuarea programului de modernizare a secţiilor de producere şi, în special, reconstrucţia secţiei de ambalare.

„În acest sens, a fost dat startul construcţiei unei secţii noi de ambalare, cu achiziţionarea a două noii linii de îmbuteliere. Continuăm proiectul investiţional de construire a noului elevator cu capacitatea de 60.000 de tone pentru păstrarea materiei prime”, susţine adminsitraţia.

Floarea Soarelui S.A. este o societate pe acțiuni din Bălți. Activele întreprinderii se ridică la 11,77 miliarde lei, aproape dublu faţă de 2021. Are circa 600 de angajați.