În Portul Giurgiulești va fi construit un chei nou

0

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) consideră Uniunea Europeană un partener comercial important şi este interesat să conlucreze pentru a-şi extinde oportunităţile şi a atrage investiţii.

Acest lucru l-a declarat directorul general al operatorului portuar, Danube Logistics, Mathias von Tucher, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii delegaţiei UE în Moldova, condusă de ambasadorul Janis Mazeiks, transmite Infotag.

El a spus că în 2022 s-a atins un volum record de transbordare de mărfuri – 1,8 milioane de tone. Totodată, 63% din mărfurile importate în Moldova şi 62% din mărfurile exportate prin portul Giurgiuleşti merg către ţările UE.

„Terminalul de mărfuri generale continuă să fie utilizat în totalitate. În acest context, Danube Logistics intenţionează să construiască un nou chei universal, care va oferi o capacitate suplimentară de aproximativ 600 de mii de tone. O parte semnificativă a noii capacităţi va fi alocată companiilor moldoveneşti care activează în domeniul comerţului cu cereale şi care, în prezent, efectuează lucrări de construcţie a instalaţiilor de depozitare a cerealelor în zona portuară”, a spus directorul general.

Danube Logistics SRL este investitorul general si operatorul portului Giurgiuleşti. Din 2005, activităţile sale s-au concentrat pe dezvoltarea portului, care a devenit unul dintre cele mai de succes porturi de pe Dunăre, ceea ce facilitează comerţul companiilor moldoveneşti cu pieţele internaţionale.

Operația cezariană la vacă sau histerotomia – detalii

0

Operația cezariană este una dintre intervențiile chirurgicale de urgență efectuate pentru nașterea vițeilor în timpul distociilor apărute și caracterizată prin deschiderea cavității abdominale și a cornului uterin.

Poate fi efectuată din mai multe motive care provin din factori materni și/sau
fetali. Procedura necesită reținere, deoarece se bazează, la rândul său, pe rasă, spațiu, lumină, disponibilitatea asistenței, locație și pregătirea, experiența și încrederea medicului veterinar.

Există mai multe abordări chirurgicale pentru operația cezariană la o vacă, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale relative. Cu toate acestea, majoritatea chirurgilor folosesc o laparotomie paralombară stângă în picioare.

Dar calea de acces oblică stângă este de preferat în majoritatea circumstanțelor, deoarece uterul este ușor exteriorizat, limitând contaminarea cavității peritoneale.

Această manoperă este elaborată la necesitate în următoarele cazuri:

  1. Distocie maternă – reprezintă dificultatea sau imposibilitatea nașterii pe căi naturale din cauza unor anomalii ale bazinului osos, bazinului moale, ale aparatului genital sau ale unor tulburări funcționale uterine:
  • Defect expulsiv:

Defect miometrul:

  • Inerția uterină primară (incapacitatea uterului de a se contracta suficient).
  • Inerția uterină secundară (scăderea eficacității contracțiilor uterine pe măsură ce nașterea progresează).
  • Încordare defectuoasă sau inadecvată.

Canal de naștere inadecvat:

  • Lipsa de relaxare a colului uterin, a țesuturilor moi sau a ligamentelor.
  • Torsiunea uterină; cu siguranță dacă torsiunea e completă (>270 grade).
  • Obstrucție a canalului de naștere, de exemplu fractură pelvină.

Diametru pelvin inadecvat*.

2. Distocie fetală

Supradimensionare fetală:

  • Normal dar mare*.
  • Vițel defect sau monstru.

Dispoziție sau aliniere defectuoasă:

  • Prezentare anormală.
  • Poziție anormală.
  • Poziție anormală.

Moartea fetală.
Semne de suferință fetală.

*acești doi factori combinați sau separat pot fi descriși ca disproporție feto-paternă.

Cezariană electivă

  • Antecedente de distocie sau cezariană anterioară.
  • Distocie previzibilă din cauza predispoziției la rasă, de ex. vaci de rasa Albastră belgiană sau junincile la prima însămânțare, de exemplu junincă prea mică când se însămânțează.

Junincile la prima însămânțare artificială ar trebui să cântărească 70% din masa corporală a vacii adulte, și vârsta la prima însămânțare este de 14-16 luni.

Primii pași în operația cezariană

Practicată în cazurile de distocii și în unele cazuri când fetusul este mort sau emfizematos, scopul operației este salvarea femelei, în primul rând, și ,după caz, salvarea vițelului. În cele mai multe cazuri, traumatismul operator este mult mai bine suportat decât fetotomia (a împărți în secțiuni fetusul mort) sau alte manopere obstericale.

1. Apelați prompt pentru asistență veterinară

  • Dacă o vacă are nevoie de o cezariană atunci cu cât decizia este luată mai repede, cu atât salvarea vițelului și vacii este mai mare.
  • Orientativ, atunci când un vițel viu nu poate fi expulzat după 15-20 de minute de contracții, trebuie chemat medicul veterinar.
  • Lovirea excesivă a abdomenului cu piciorul este de obicei un semn de durere și este un semn rău.
  • Rata de supraviețuire a vacii este mai scăzută dacă vițelul este mort, mai ales dacă este mort de ceva timp.
  • Animalul trebuie să fie fixat corespunzător. Acest lucru este pentru a minimiza riscul de rănire pentru fermier, veterinar și animal.
  • În unele cazuri, poate fi necesar să pregătiți animalul într-o zonă cunoscută de animal pentru a evita stresul, și apoi să mutați animalul afară pentru operație.
  • Unele animale pot necesita sedare, dar medicul veterinar va decide acest lucru la sosire.

2. Pregătiți împrejurimile

  • Asigurați-vă că există o lumină bună pentru procedură.
  • Împrejurimile trebuie să fie curate și uscate. Dacă urmează să fie aplicate paie proaspete, acest lucru ar trebui făcut cât mai curând posibil pentru a lăsa timp ca norii de praf să se așeze înainte de începerea operațiunii. Acest lucru este necesar pentru a reduce contaminarea locului chirurgical.

3. Îngrijirea vițelului nou-născut

  • Curățați căile respiratorii prin curățarea mucusului și a membranelor din cavitatea bucală și nazală.
  • Cricul de fătare poate fi folosit pentru a ridica vițelul cu susul în jos pentru o perioadă foarte scurtă pentru a ajuta mucusul să se scurgă din căile respiratorii. Atârnarea unui vițel peste o poartă nu este recomandată.
  • Dacă vițelul nu respiră în 30 de secunde, următoarele metode pot ajuta la stimularea respirației:
  • Apa rece în urechi sau deasupra capului poate provoca reflexul de gâfâit.
  • Masați pieptul cu membrul din față al gambei.
  • Frecarea pieptului cu paie curate.
  • Verificați dacă există hemoragie excesivă de la buric.

4. Îngrijirea vacii

  • Vaca ar trebui să mănânce, să bea apă în mod natural după operație.
  • Vaca ar trebui monitorizată pentru orice semne de:

Hemoragie – apelați la asistență veterinară.
Febra laptelui – se administrează calciu intravenos.
Membrane fetale reținute – ar trebui expulzate în 12-24 de ore, dar dacă tot sunt
reținute după 48 de ore, sunați la medicul veterinar.

  • Furaje suficiente proaspete și apă la discreție. După fătarea normală, vaca are un reflex natural de a bea apă care durează până la aproximativ 20 de minute. După o cezariană, acest reflex nu este prezent, așa că asigurați-vă că există apă proaspătă în fața ei cât mai curând posibil.
  • Așezați vaca și vițelul pe paie pentru amortizare și căldură, deoarece vaca se poate întinde mai mult decât de obicei la început.
  • Dacă un curs de tratament este prescris de către veterinar, este esențial să finalizați cursul complet.

Operația cezariană este una dintre cele mai vechi proceduri chirurgicale din medicina umană și veterinară. În medicina veterinară, speciile, utilizarea productivă și experiența tind să influențeze frecvența, ușurința și succesul acestei proceduri.

Practicile lactate efectuează mai puține operații cezariene, dar acestea apar pe tot parcursul anului. În schimb, operațiunile de cezariană în practica bovinelor pentru carne sunt numeroase și puternic concentrate la sfârșitul iernii și la începutul
primăverii.

Condițiile meteorologice nefavorabile asociate cu practicile de fătare la vaci necesită facilități adecvate în clinică sau fermă pentru efectuarea operațiilor cezariene. Cu toate acestea, obiectivele de bază ale efectuării unei operații cezariene sunt independente de tipul de practică: salvarea femelei și a vițelului și eficiența reproductivă a viitoarei vaci.

Avantajele efectuării acestei proceduri

  • Șansa crescută de a avea un vițel viu, dacă intervenția este efectuată devreme.
  • Șansa redusă de complicații secundare la vacă, de exemplu neuropatii periferice.

Dezavantaje

  • Cost.
  • Risc de complicații chirurgicale și post-chirurgicale în fermă, inclusiv deces.
  • Poate reduce fertilitatea ulterioară a vacii.

Mai multe detalii despre Îngrijirea vacilor după fătare pentru recuperare rapidă.

Ofertele de finanțare și suportul IFAD disponibile, prezentate agricultorilor din Briceni

0

Peste 30 de producători agricoli, ingineri cadastrali și lucrători ai direcțiilor agricole raionale au participat, miercuri, 3 mai, la seminarul de instruire organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și UCIP IFAD în raionul Briceni.

Evenimentul a avut drept scop informarea audienței despre procedura și condițiile de acordare a subvențiilor în avans prin intermediul proiectelor de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol. 

Totodată, UCIP IFAD a prezentat informații ample despre produsele care vin să sprijine investițiile în infrastructura rurală productivă, consolidarea fermierilor mici (până la 10 hectare) și promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente.

Vasile Nemțanu, consultant principal, Serviciul îmbunătățiri funciare și fond funciar în cadrul MAIA, a menționat că în ultimii ani, se atestă o situație precară în ceea ce ține de calitatea solului, astfel că prin Hotărârea Guvernului 864 din 2020 a fost aprobat Programul de îmbunătățiri funciare pentru anii 2021-2025.

„Pentru implementarea acestui plan, anual, sunt prevăzute din bugetul de stat 10 milioane de lei. Cu toate acestea, observăm că nu există interes din partea fermierilor, deținătorilor de teren. Țin să vă informez că, a fost aprobat și un Regulament de implementare a acestui program, unde sunt descrise condițiile și procedurile de aplicare. Suportul oferit este acordat prin intermediul AIPA. Vă îndemn să beneficiați de această oportunitate”.  

Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD, a reiterat că suportul oferit de IFAD, prin intermediul programelor pe care le desfășoară, sunt adresate întreprinderilor mici, micro și mijlocii, care sunt mai vulnerabile la schimbările climatice, dar și la șocurile economice. 

„Pe parcursul mai multor ani, UCIP IFAD a susținut producătorii agricoli din regiune prin intermediul mai multor instrumente. Cea mai cunoscută asistență pentru toate sectoarele este creditarea, astfel că punem la dispoziție diferite tipuri de credite. Totodată, un instrument eficient a fost și organizarea seminarelor de instruire cu participarea experților în domeniu, implementarea tehnologiilor noi, inclusiv tehnologiilor adaptate la schimbările climatice cum ar fi agricultura conservativă, activități precum înierbarea, plantarea fâșiilor forestiere. Și un alt instrument, la fel de cunoscut, este dezvoltarea infrastructurii cu caracter economic cum ar fi construcția porțiunilor de drum care fac legătura cu exploatațiile producătorilor agricoli”.

Directorul a remarcat mai multe aspecte ale creditului investițional, care este destinat întreprinderilor mici și mijlocii cu valoarea de până la 250 de mii de dolari pe un termen de 8 ani și cu o perioadă de grație de până la 4 ani.

Rata dobânzii este de 12,6%. Contribuția personală – 25% din investiție, care poate fi atât sub formă bănească, cât și bunuri materiale, conform planului de afaceri. 

Totodată, unul din avantajele creditelor oferite prin intermediul UCIP IFAD este scutirea de TVA cu drept de deducere, dar și a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale în cazul importului utilajelor, tehnicii agricole.

Un alt beneficiu este și faptul că, producătorii care solicită un astfel de credit pot accesa și subvenții prin intermediul AIPA pentru rata dobânzii. 

„Un alt tip de credite oferite de IFAD sunt creditele destinate tinerilor antreprenori cu o valoare maximă de până la 100 de mii de dolari, cu o contribuție a beneficiarului de 10%, pe un termen de până la 8 ani, perioada de grație de până la 4 ani. Este destinat activităților agricole și non-agricole generatoare de venituri din mediul rural”, a mai spus Iurie Ușurelu.

Un alt credit destinat microintreprinderilor oferit de IFAD este cu valoarea totală de până la 600 de mii de lei cu contribuția proprie de 10%, este alocat pe o perioadă de până la 5 ani, perioada de grație de până la 3 ani.

Mai multe detalii despre alte produse de finanțare UCIP IFAD cum sunt creditele cu porțiune de grant găsiți aici.

Mai nou, IFAD vine cu suport pentru construcția, reconstrucția bazinelor de acumulare a apelor și construcția sistemelor de irigare.

Ecaterina Mihalcean, inginer în irigare pentru dezvoltarea proiectelor de Infrastructură, UCIP IFAD, a explicat care sunt oportunitățile de finanțare pentru dezvoltarea proiectelor investiționale în domeniul irigării și susținerea fermierilor mici.

„La moment, avem un apel deschis de recepționare a cererilor de finanțare pentru infrastructura de irigare. Pentru a fi eligibilă cererea de finanțare trebuie să fie înaintată de către un grup de agenți economici format din minim 5 producători, care au în proprietate sau în arendă până la 10 ha. Valoarea maximă a grantului poate să fie de maxim 300 de mii de dolari și se calculează conform formulei – 15 mii de dolari per beneficiar”.

Pe final, cei prezenți au adresat întrebări despre actele necesare și depunerea dosarelor, inclusiv au abordat ideile de proiecte care pot fi eligibile și au primit sfaturi din partea reprezentanților organizatori.

Serghei Bîcov, despre condimentele ASW: De la pasiunea de a găti gustos, am ajuns să producem condimente de calitate premium

0

Serghei Bîcov este omul din spatele condimentelor naturale ASW, importate din diferite țări ale lumii, iar ulterior combinate, ambalate și comercializate în peste 25 de magazine și rețele de supermarketuri din întreaga țară.

Afacerea, care a pornit de la hobby-ul de a găti gustos, s-a transformat, în anul 2016, într-un business de familie, unde fiecare membru contribuie cu munca sa la dezvoltare continuă a afacerii de succes. 

Serghei este de naționalitate ucrainean, dar s-a stabilit în Republica Moldova și, de mai bine de 7 ani, promovează cultura de a găti cele mai gustoase bucate tradiționale prin folosirea mixurilor de condimente naturale.

„Ideea de a transforma hobby-ul nostru într-o afacere a apărut prin anul 2016. Mai devreme însă, administram un magazin unde comercializam carne și produse din carne. În magazin era și o secțiune specială pentru condimente. Obișnuiam să pregătim carne marinată pentru cumpărătorii noștri, iar pentru aceasta experimentam și combinam diverse condimente pentru a obține un produs gustos și sănătos. 
Din comunicarea directă cu cumpărătorii, aflam care din marinade erau mai potrivite pentru ei. Așa a apărut ideea de a dezvolta un business pe segmentul producerii condimentelor. Fiind o specializare îngustă, am avut posibilitatea de a ne dezvolta și de a obține succes în această ramură. Sunt de părerea că, specializarea pe un singur domeniu este unica șansă de a avea succes”. 

Următorul pas pe care l-a făcut Serghei Bîcov a fost să cerceteze dacă aceste mixuri de condimente vor fi cumpărate de către oameni, dacă există cerere pentru produsul pe care doreau să-l propună pieții locale. 

„Am început să participăm la diferite târguri, iarmaroace, expoziții și am înțeles că există oameni care, la fel ca și noi, iubesc să gătească gustos și că, în mare parte, gustul final al mâncării depinde de calitatea condimentelor pe care le folosesc. Din start am stabilit că condimentele și mixurile noastre nu vor conține sare, doar materie primă de calitate superioară. Așa am creat propriile mixuri de condimente, le-am îmbunătățit, conform solicitărilor pe care le-am adunat de la diferiți consumatori, le-am echilibrat. La moment, condimentele noastre sunt de calitate premium”.

Fondatorul spune că clienții lor sunt oamenii care apreciază calitatea și nu sunt mulțumiți de condimentele pe care le pot procura de la orice punct de comercializare. 

„Dacă e să facem o comparație a mixurilor și condimentelor din comerț, atunci în 90% în compoziția lor vom găsi sare, dar și zahăr, amidon, coloranți, conservanți sau chiar și făină de porumb. Noi nu utilizăm asemenea adaosuri, propunem condimente naturale – acesta este și motto-ul nostru”.

Când au realizat că produsele pe care le comercializează sunt căutate și apreciate de consumatori, au decis să-și legalizeze afacerea și au creat un SRL, până atunci activând în bază de patentă.

„Mai apoi, am început să propunem condimentele noastre spre comercializare în diverse rețele din țară. Nu suntem o companie mare ca să putem acoperi cereri mari, dar suntem bucuroși că avem clienți fideli, care sunt gata să vină cu recenzii față de produsul nostru, iar aceasta ne ajută să îmbunătățim unele mixuri sau să elaborăm altele noi”.

Printre obiectivele importante la capitolul stabilirea parteneriatelor cu lanțurile de magazine se numără colaborarea cu Kaufland Moldova, despre care antreprenorul spune că este una necesară pentru compania sa. 

Chiar dacă, la moment, vând doar 20 de tipuri de condimente și mixuri, această colaborare le permite să ajungă la un număr cât mai mare de clienți, din diferite categorii sociale.

„Dispunem de un spectru larg de condimente, pe gustul fiecărui cumpărător. Nu a fost ușor să ajungem cu produsul nostru pe rafturile Kaufland, dar datorită suportului pe care l-am avut în cadrul unui program de granturi, am beneficiat de consultanță în business, din partea unor specialiști de top, care ne-au și ajutat să avem un dialog cu managerii Kaufland. Ulterior, am expediat mostre de condimente în România, după care am fost informați că putem comercializa anumite produse din gama de condimente pe care le avem. Cred că este un parteneriat necesar pentru a putea avea acces la toate categoriile de cumpărători”. 

Clienți fideli ai condimentelor și mixurilor companiei ASW, sunt și unele cafenele, restaurante din țara noastră. 

„Am constatat că, în ultima perioadă, consumatorii noștri au așteptări și cerințe mai mari față de produsele, bucatele pe care le consumă, astfel că atunci când merg într-un restaurant apreciază foarte mult gustările care au fost pregătite cu condimente naturale”. 

La moment, cea mai eficientă metodă de promovare a condimentelor rămâne participarea la diferite târguri și expoziții, acolo unde au posibilitatea de a interacționa cu consumatorii, care le spun despre așteptările pe care le au de la produs, ce ar trebui să îmbunătățească, a mai menționat antreprenorul.

„Fiind o companie mică, putem foarte rapid să reacționăm la diferite solicitări ale clienților noștri. Pot spune cu mândrie că, astăzi, suntem la un pas de export, doar că avem nevoie de puțin timp, pentru a dezvolta potențialul, dar și pentru a realiza rebranding-ul companiei. Până la moment, comercializăm sub marca ASW – ceea ce înseamnă din engleză „Condimente din întreaga lume”, acum ne propunem să avem o altă marcă comercială, care să ne reprezinte și să fie mult mai sugestivă pentru consumatorii locali. 
Astfel, tindem să creștem cultura de utilizare a condimentelor în rândul populației. În plus, vom veni cu un tip nou de condimente specifice pentru anumite regiuni ale lumii, am observat că există cerere și pentru astfel de produse. Dar, cel mai important, dorim, și pe viitor, să folosim doar materie primă de cea mai înaltă calitate, certificată”. 

Serghei Bîcov consideră că prin intermediul mixurilor vine cu o soluție perfectă pentru oamenii care doresc să pregătească bucate gustoase, dar fără să cumpere 10 tipuri de plante, pe care trebuie să cunoască cum să le combine, pentru a obține gustul dorit.

„De la începutul activității, materia primă utilizată, a fost cea din import, deoarece nu toate plantele necesare pot fi cultivate în Republica Moldova. Cea mai mare problemă totuși a fost faptul că nu am identificat, la începutul afacerii, o uscătorie gată să pregătească pentru noi materia primă. Pe parcurs,  am găsit mai mulți fermieri care vor să cultive plantele necesare pentru mixurile noastre de condimente. Acum deja știm că au fost create și câteva uscătorii, inclusiv pentru plante, dar urmează să discutăm despre o eventuală colaborare”. 

Astfel, în ceea ce ține de planuri pentru viitor, își propun să utilizeze, la producerea mixurilor, materie primă autohtonă. În așa mod, vor susține producătorii locali și munca pe care o depun aceștia. Totodată, speră mult să exporte produsele peste hotarele țării. 

„Din cauza pandemiei, dar și a războiului din Ucraina, ne confruntăm cu mai multe provocări. De obicei, importam ambalajul pentru condimente din țara vecină, dar din cauza războiului nu am putut importa, am decis să procurăm un utilaj pentru ambalare. Astfel, am început să producem propriile ambalaje pentru condimente”. 

Serghei Bîcov povestește că, cele mai solicitate condimente, pe piața locală, sunt cele care se folosesc la prepararea bucatelor tradiționale cum ar fi bucate din carne, pește, cartofi, sarmale, pilaf. 

La fel, se bucură de interes din partea cumpărătorilor și condimentele din plante italiene, probabil din considerentul că foarte mulți oameni de la noi muncesc acolo, călătoresc sau vizitează această țară regulat. 

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link

Descoperă savoarea vinurilor moldovenești albe și rosé la Vernisajul Vinului „Dor de vin primăvăratic”

0

Vinuri albe și rosé –aromate și revigorante! Pe toate le puteți savura la cea de-a XIX-a ediție a Vernisajului Vinului, care se desfășoară în acest an sub genericul „Dor de vin primăvăratic”.

În cadrul evenimentului, oaspeții vor avea posibilitatea să descopere o gamă largă de vinuri de calitate, ale vinificatorilor reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova”, printre care noi lansări de vinuri în premieră.

Agrobiznes este partener media al evenimentului.

Ediția din acest an va avea loc pe data de 05 mai, ora 17:00, la Palatul Republicii (str. Maria Cebotari 16) din Chișinău. Vernisajul Vinului este organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Vernisajul Vinului este o platformă de comunicare între vinificatori și consumatori și, totodată este o oportunitate unică de a descoperi cele mai bune vinuri albe și rosé produse din ultima recoltă de struguri, de a savura noi arome și de a învăța mai multe despre arta vinului.

Evenimentul are și un caracter educativ, contribuind an de an, la dezvoltarea culturii consumului responsabil al vinului de calitate, prin organizarea unor degustări ghidate.

La ediția din acest an vor participa 66 de vinării, care vor expune spre degustare 350 de vinuri de sezon, albe și rosé. În premieră, 55 de vinuri de sezon vor fi lansate cu ocazia Vernisajului Vinului.

Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV):

„Sectorul vitivinicol din Republica Moldova este în plină și continuă dezvoltare, iar în fiecare an, venim cu noutăți pentru toți cei care apreciază valoarea produsului mândriei naționale – Vinul Moldovei. Vernisajul Vinului este evenimentul care ne adună în același loc pentru a cunoaște vinurile noi, dar și pentru schimb de experiențe și povești ale vinului între vinificatori, consumatori și toți cei din filiera vitivinicolă.

Suntem mândri de fiecare succes al vinificatorilor noștri obținut atât în țară, cât și departe de hotarele ei. Vă invităm cu drag să-i cunoașteți, să-i susțineți și să le apreciați munca și pasiunea celor care „dau naștere” unor „povești” absolut fabuloase prin vinuri unice, autentice.”

În cadrul Vernisajului, oaspeții vor avea oportunitatea de a degusta vinuri selecte albe și rosé, descoperind cele mai noi tehnici de producție și de a-i cunoaște pe cei care muncesc cu dedicație, îmbinând tradiția cu tendințele moderne  pentru a produce vinuri deosebite, originale, pe placul celor mai rafinați și exigenți consumatori.

În schimbul unui bilet, toți cei prezenți la Vernisaj vor primi câte un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, special creat pentru degustările de vinuri.

În acest an, invitații vor putea savura valoarea produsului mândriei naționale într-o atmosferă deosebită cu muzică bună și program cultural dedicat.

Biletele pentru cea de-a XIX-a ediție a Vernisajului Vinului „Dor de vin primăvăratic” sunt disponibile aici.

Musculița cu aripi pătate – măsuri disponibile de control

0

Drosophila suzukii sau musculița cu aripi pătate este un dăunător tot mai anevoios de menținut sub control în plantațiile de fructe și pomușoare, cum ar fi: afin, zmeur, mur, căpșun, vița de vie, cireș, piersic, nectarin, cais, prun.

După cum precizează oamenii de știință de la Universitatea Cornell, zmeurul, murul și afinul au un risc mare de a fi afectate de acest dăunător, una dintre cele mai afectate culturi fiind considerată zmeurul.

Murul și căpșunul sunt, de asemenea, vulnerabile în zone cu umiditate ridicată. Afinele sunt mai afectate în zonele cu clima umedă și mai puțin atacate în zonele cu clima uscată și temperaturi ridicate.

În același timp, soiurile cu maturare târzie și mijlocie au un risc mai mare de atac decât cele timpurii. Soiurile timpurii de căpșun pot fi mai puțin atacate, spre deosebire de cele târzii și remontante.

Musculița dăunează cireșelor, prunului și piersicilor, dar sunt sub risc și strugurii, într-o măsură mai mare, speciile cu fructe moi, cu coajă subțire, care au fost deteriorate mecanic sau crăpate.

Zmeurul, afinul, murul și o serie de alte specii ce cresc în flora spontană pot fi ca zone de reproducere pentru musculița cu aripi pătate.

De obicei, majoritatea speciilor de Drosophila atacă fructele putrezite, fermentate sau supracoapte. Drosophila suzukii, spre deosebire de ele, datorită formei specifice a ovipozitorului – zimțat ca un ferăstrău, distruge cu ușurință fructele de calitate superioară, depunând 1-3 ouă în fiecare adâncitură, acest lucru se întâmplă când fructele se încep a coace și capătă culoare și când sunt coapte, de obicei cu 7-10 zile înainte de recoltare.

La câteva zile după ce ouăle sunt depuse sub coaja fructului, acestea din urmă se încrețesc sau fac gropițe. Și când larvele încep să se hrănească în fructe, fructele se înmoaie, iar coaja lor devine maro.

Deteriorările mecanice pot mări riscul bolilor fungice și bacteriene. Fructele afectate, care pot părea sănătoase la recoltare, prezintă semne de infecție în decurs de 1-2 zile.

Dăunătorul poate afecta până la 80% din recolta soiurilor târzii de zmeur, mur și afin!

Patria speciei este Asia de Est (Japonia, Coreea, China). În 2008 a fost înregistrată pentru prima dată în Statele Unite (pe Coasta de Vest) și câțiva ani mai târziu s-a răspândit pe Coasta de Est. Din 2019, a fost înregistrată în majoritatea țărilor UE, inclusiv Moldova, România.

Dimensiunea insectelor adulte este de 1,5-3 mm. Cea mai caracteristică trăsătură a insectelor sunt punctele negre de pe vârfurile aripilor masculilor.

Musculița cu aripi pătate se află în stadiul de ou de la 12 ore la 6 zile, în stadiul de larvă – de la 3 la 13 zile, în stadiul de pupă – de la 3 la 15 zile. O insectă adultă trăiește 2-3 săptămâni. Ciclul total de viață al unei insecte este de aproximativ 2 luni.

La o temperatură de 25°C apare o nouă generație la fiecare 8-10 zile. Femela în timpul vieții depune 300-350 de ouă.

Insectele adulte sunt cele mai active la temperatura de 20°C, acestea sunt active între 15 și 27°C. La temperaturi peste 30°C, activitatea scade brusc, iar la temperaturi sub -2°C și peste 33°C, 75% din populație moare într-o zi.

Complexitatea combaterii dăunătorului se datorează gamei largi de specii de plante pe care poate trăi Drosophila suzukii, schimbării rapide a generațiilor (până la 10 pe an), depunerii ouălor adânc în fruct și vieții larvelor din interiorul fructului.

Monitorizarea Drosophila suzukii

Daunele fructelor cauzate de larvele de Drosophila cu aripi pătate pot fi detectate vizual sau folosind saramură, în timp ce monitorizarea adulților se face cu ajutorul capcanelor. Monitorizarea vizuală va permite luarea deciziei de a trata cultura sau de a recolta fructele.

Este deosebit de important să inspectați cireșele și afinele pentru a aprecia deteriorarea în timpul coacerii, începând cu perioada de când fructele încep să capete culoare.

Înțepăturile din coaja fructelor pe care le provoacă această muscă sunt foarte subțiri, așa că pot fi văzute doar cu lupa. Prezența găurilor făcute de Drosophila suzukii o poate indica și eliberarea de suc în timpul comprimării fructelor. Fructele suspecte trebuie sparte și examinate pentru prezența larvelor.

Pe zmeură, mure și căpșuni, astfel de înțepături sunt invizibile, așa că este dificil de detectat daunele în stadiile incipiente provocate de musculița cu aripi pătate acestor culturi. Pe zmeură, semnele de deteriorare pot fi pete de suc pe receptacul sau pe frunze. De asemenea, fructele adâncite sau zbârcite pot indica deteriorarea.

Precum am menționat, monitorizarea larvelor poate fi făcută și prin scufundarea fructelor într-o soluție de sare (1 lingură per pahar cu apa), astfel larvele vor ieși din fruct.

Monitorizarea insectelor adulte se realizează cu ajutorul capcanelor. Astfel de capcane pot fi făcute independent, cum fac mulți fermieri. Pentru capcane se folosesc pahare de plastic de jumătate de litru sau de un litru.

Potrivit recomandărilor universității Cornell, se fac 40 de găuri într-un pahar mare, în cerc, cu un diametru de 2-3 mm. Oamenii de știință de la Universitatea din California recomandă să se facă 10-12 găuri de acest diametru la o distanță de 5 cm de capac.

Manualul Universității Cornell oferă următoarea rețetă de momeală, care se toarnă într-un pahar: 1 lingură de drojdie uscată, 4 linguri de zahăr și 1,5 căni de apă.

Universitatea din California oferă o rețetă diferită: 2 g zahăr, 325 mg drojdie de brutărie uscată, 17,25 g făină, 1 g oțet de mere și 25 g apă.

Se recomandă amplasarea capcanelor cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare, la umbră, deoarece aici zboară femelele, cărora le place să se odihnească în timpul zilei anume la umbră.

Verificați capcanele și schimbați momeala în fiecare săptămână. Ar trebui să existe mai multe astfel de capcane pe parcele sau în livadă.

Dacă livada este situată în apropierea unei păduri sau pe malul unui râu, asigurați-vă că puneți capcane în zona cea mai apropiată a livezii sau parcelei de pădure sau de malul râului: Drosophila cu aripi pătate apare în primul rând acolo.

La nivel local, sunt populare capcanele făcute din pahare de 250-270 ml, cu capac (2 capcane/ha), în locuri umbroase, când se înregistrează temperaturi mai mari de 10ºC și cel puțin cu o lună înainte de
coacerea fructelor.

Pe lateral se fac patru orificii, de 5 mm diametru, prin care vor pătrunde insectele. În interiorul paharului se adaugă atractant (cel mai bun este otetul de mere); verificarea capcanelor se face săptămânal.

În România, sunt disponibile și capcane cu feromoni pentru monitorizarea Drosophila suzukii.

Vezi și Viespea neagră a prunului – motivul căderii fructelor.

Măsuri pentru prevenirea atacului Drosophila suzukii

Alegerea soiurilor

Populația de Drosophila cu aripi pătate este mai mică la începutul sezonului. Prin urmare, alegerea soiurilor cu maturare timpurie va reduce semnificativ riscul de atac.

Unii cultivatori de zmeur din regiunile cu prezența sporită a dăunătorului în SUA au fost nevoiți să abandoneze complet soiurile remontante în favoarea celor de vară din cauza Drosophila. Un sfat bun ar fi să alegeți soiuri cu o coajă mai groasă a fructului: este mai dificil ca dăunătorul să-l străpungă.

Tăierea și mulcirea

Drosophila cu aripi pătate este foarte sensibilă la uscăciune, secetă și se simte deprimată la temperaturi ridicate și umiditate scăzută. Se concentrează la umbra plantelor și aproape de pământ, unde este mai rece și mai umed.

Prin urmare, tăierea mai puternică, care reduce volumul coroanei și mărește posibilitatea pătrunderii luminii, ajută la reducerea colonizării plantelor cu Drosophila.

Tăierea mai puternică a coroanei a dus la o supraviețuire redusă a dăunătorilor și la reducerea daunelor fructelor, la creșterea dimensiunii și accelerarea coacerii boabelor, iar aceasta din urmă a contribuit și la reducerea daunelor aduse culturii de Drosophila.

În plus, tăierea intensivă crește eficiența tratamentelor aplicate pomilor și arbuștilor. În general, ar fi bine să experimentați cu diferite opțiuni de tăiere pentru a găsi cea mai bună pentru condițiile unei anumite plantații.

Drosophila cu aripi pătate iese adesea din fructe pentru a se împupa într-o zonă protejată corespunzător.

Larvele cad pe pământ înainte de împupare. Atunci când larvele cad pe pelicula de mulci neagră, care este folosită în livezi și câmpurile unde cresc pomușoare, (de exemplu, pentru a preveni buruienile), împiedică dezvoltarea Drosophilei.

Foarte eficientă este utilizarea plasei antiinsecte ce va acoperi întreaga plantație și nu va permite pătrunderea Drosophilei cu aripi pătate. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de o plasă cu o densitate de cel puțin 80 g / m2, cu o dimensiune a găurii de cel mult 0,98 mm, deși aceasta este o decizie costisitoare, se folosește pentru culturi relativ scumpe.

Plasa trebuie instalată în avans, înainte ca dăunătorul să apară pe plante, altfel nu va funcționa. Dar aplicarea insecticidelor în astfel de tuneluri va fi deosebit de eficientă. În plus, plasa poate proteja împotriva altor insecte și păsări.

Plantele se pot supraîncălzi sub plasă, în astfel de cazuri, este necesară ventilația tunelului format.

Cerințe față de acoperirea cu plasa antiinsecte

  • Dimensiunea ochiurilor de plasă: <1,3 mm, pentru protecția împotriva muștei cireșului și a drosofilei cu aripi pătate;
  • Ochiuri fixe, nedeformabile;
  • O acoperire completă (împiedică, de asemenea, pătrunderea păsărilor și a altor animale)
  • Fixarea plaselor antiinsecte la sol cu greutăți sau alte accesorii similare, după mulcirea anterioară.
  • Excluderea contactului plasei cu pomii sau fructele, pentru a preveni depunerea de ouă prin plasă de către drosofila cu aripi pătate;
  • Acoperirea intrării, pentru a putea efectua lucrări cu mașinile agricole, cum ar fi mulcirea, protecția culturilor și recoltarea în condiții de acoperire;
  • O poartă de intrare / ieșire pentru tractor și personal, pentru acces facil.

Ar fi bine, la recoltare, culegătorii să aibă două recipiente: unul pentru fructele comercializabile, celălalt pentru fructele afectate, pe care se recomandă să le scoateți imediat din plantație.

Fructele afectate să fie colectate în pungi transparente de plastic, care, după umplere, să fie închise și lăsate la soare timp de 48 de ore, pentru ca larvele să moară.

Dacă fructele afectate sunt pur și simplu aruncate la gunoi sau compostate, atunci ouăle și larvele conținute în ele vor supraviețui.

Vecinătatea cu pădurea le oferă habitate pentru iernare sau refugiu (pentru drosofila cu aripi pătate, dar și musca cireșului și vișinului). De aceea nu se recomandă plantarea pomilor fructiferi în apropierea pădurilor.

Răcirea fructelor după recoltare

Răcirea fructelor recoltate la + 2…+4°C oprește dezvoltarea Drosophilei cu aripi pătate și păstrează calitatea produsului, iar răcirea la acest nivel în 3 zile ucide larvele dăunătorilor.

Protecție chimică și biologică

Tratamentele insecticide împotriva Drosophila cu aripi pătate, trebuie să fie efectuate la intervale de cel mult o săptămână și repetate în caz de ploaie. Odată cu schimbarea generațiilor dăunătorului, trebuie schimbat și grupul de insecticide.

Începeți să prelucrați plantele imediat ce fructele încep să capete culoarea caracteristică fazei de maturitate, cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare.

În plantațiile ecologice, FIBL recomandă începând cu fenofaza BBCH 81 tratarea cu var stins de 0,2–0,5% (aprobat provizoriu, perioadă de așteptare de 2 zile).

Are un efect mai puțin sigur decât caolinul. Petele apărute în urma stropirii pot fi îndepărtate cu adăugarea acidului citric în apa de spălare.

Fructele de masă din plantațiile acoperite cu plasă antiinsecte: aplicarea a 1–2 tratamente cu Spinosad (0,02 %) în fenofaza BBCH 83–87 (aprobat provizoriu, perioadă de așteptare de 7 zile).

Tratamentele protejează soiurile târzii, au un efect bun, dar provoacă niveluri de reziduuri măsurabile în produsul finit. Spinosad este toxic pentru organismele benefice și albine, prin urmare, nu se aplică pe culturile care sunt încă în floare și pe fructele deteriorate, din care se scurge sucul.

Deși este consumată de unele specii de viespi, de alte insecte prădătoare și păianjeni, studiile preliminare au arătat o eficiență scăzută a insectelor și paraziților naturali prădători.

Tratamente chimice

În Moldova, pentru tratamente la prun, cireș, vița de vie, vișin sunt omologate produse ce conțin ciantraniliprol, iar în România sunt omologate produse ce conțin ciantraniliprol (Exirel) și emamectin benzoat (Affirm Top).

Citește și despre Musca cireșelor – monitorizare și combatere.

Importuri și exporturi record prin Portul Giurgiulești

0

Volumul mărfurilor transportate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești a înregistrat, în 2022, un nou record – peste 1,8 milioane de tone.

E o creştere cu 30 la sută față de anul precedent. Portul Giurgiulești este unicul din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime.

Din cauza războiului de la hotar, Portul Internaţional Giurgiuleşti a jucat un rol-cheie în aprovizionarea cu mărfuri către şi dinspre Ucraina, transmite TVR Moldova.

„Principala creştere a fost importul de combustibil, care s-a dublat. Avem şi obligaţiuni faţă de Guvern să oferim prioritate pentru importul mărfurilor relevante pentru securitatea energetică a ţării – combustibil şi cărbune. O cantitate considerabilă de combustibil este exportată şi spre Ucraina”, susține Mathias von Toucher, director general, Danube Logistics SRL

Cei mai importanţi parteneri comerciali continuă să fie România şi Ucraina.

Anul trecut, volumul total de mărfuri importate prin Portul Giurgiuleşti a depăşit un milion de tone, cu 20% mai mult faţă de 2021.

Cel al produselor petroliere a înregistrat o creștere de 41% sau 577 de mii de tone. Cantitatea de cărbune importat s-a majorat de trei ori comparativ cu 2021.

Au mai fost importate 93 de mii de tone de fertilizanți minerali solizi și lichizi, triplu faţă de anii precedenți.

În schimb, a fost înregistrată o scădere în jumătate a importurilor de materiale de construcții, din cauza cererii mici.

Top mărfuri importate în 2022

  • Produse petroliere – 577 de mii de tone;
  • Cărbune şi cocs petrolier – 147 de mii de tone;
  • Fertilizanţi minerali solizi şi lichizi – 93 de mii de tone;
  • Materiale de construcţii – 177 de mii de tone.

În 2022, a mai fost înregistrată o creștere semnificativă, cu 45%, a volumului de mărfuri exportate prin portul din sudul Republicii Moldova, ajungând la 811 mii de tone.

Cea mai mare parte a exporturilor a inclus cereale, semințe de floarea-soarelui și șrot, în volum total de 574 de mii de tone, o majorare cu 45% faţă de acum doi ani.

Exportul de ulei vegetal a crescut cu 147% față de anul trecut, însumând 196 de mii de tone.

În schimb, au scăzut exporturile de metal uzat, cu aproximativ 52%.

Top mărfuri exportate în 2022

  • Cereale, seminţe de floarea-soarelui şi şrot – 574 de mii de tone;
  • Ulei vegetal – 196 de mii de tone;
  • Deşeuri metalice – 39 de mii de tone.

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Impact Days 2023 – Social & Impact Business Summit

0

Antreprenorii, antreprenoarele și companiile din Republica Moldova, care creează impact pozitiv asupra comunității sau mediului înconjurător, sau doresc să facă o tranziție spre business mai responsabil – sunt invitați la primul Business Summit al Economiei sociale și verde.

Impact Days este prima ediție a conferinței internaționale în Republica Moldova, care unește investitori, antreprenori, factori de decizie, filantropi și alți reprezentanți ai sectorului de investiții.

Scopul evenimentului este de a încuraja colaborarea între oamenii implicați într-un ecosistem, pentru investiții cu impact asupra unui viitor mai bun.

Pentru cine organizăm Impact Days:

  • antreprenori sociali și antreprenoare sociale;
  • business cu impact;
  • afaceri micro, mici, mijlocii, producători locali;
  • investitori sau potențiali investitori;
  • organizații și donatori de suport pentru afaceri;
  • instituții publice interesate de a aduce o schimbare în domeniul economiei;
  • tineri și tinere cu inițiativă și dorință de a lansa o afacere cu impact; 

Ce te așteaptă la Impact Days?

  • Vei face cunoștință cu afacerile sociale și cu impact din Republica Moldova și vei afla ce forme de impact există și cum poate genera afacerea ta!
  • Invitații și practicieni din Europa și Țările Parteneriatului Estic (România, Ucraina, Armenia, Spania etc.) care vor împărtăși experiența lor în Economie socială și Impact Business!
  • Ateliere și workshop-uri pe subiecte precum: investiții cu impact, economie verde, economie socială, măsurarea impactului; instrumente de promovare, ESG și obiective de dezvoltare durabilă în activitatea afacerii tale; startup-urile cu impact; experiența internațională în economie responsabilă.
  • Lansarea Fondului de Impact – un nou instrument de sprijin financiar pentru întreprinderile sociale și startup-urile cu impact social – și în cadrul lansării o sesiune de Pitching cu antreprenori;
  • Expo a serviciilor disponibile pentru producătorii și întreprinderile locale și Târgul producătorilor locali și sociali;
  • Seară de networking pentru stakeholderi și invitați, antreprenori și investitori;
  • Impact for Breakfast (20 mai) – un format internațional de împărtășire a experienței între comunitatea de investitori, organizații de sprijin, mentori, antreprenori, etc.

Salvează data în calendar: 19-20 MAI 2023.

LOCAȚIE: Tekwill & ArtCor Chișinău (Republica Moldova).

Biletele pentru eveniment le găsiți aici.

Te așteptăm în comunitatea noastră de #IMPACT. Împreună dezvoltăm economia socială în Republica Moldova!

Organizatorii IMPACT DAYS: EcoVisio (Platforma pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social în Republica Moldova), Fundația Est-Europeană și ADV România. Toate detaliile, agenda și noutățile despre eveniment le găsiți aici.

Proiectul AGGRI: s-au purtat ultimele discuții. Cum s-a distribuit bugetul

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a purtat ultimele discuții cu Banca Mondială, pentru semnarea Acordului de împrumut privind Proiectul AGGRI (Guvernanță, creștere economică și reziliență).

Proiectul va sprijini eforturile autorităților naționale de a îmbunătăți nivelul de trai și de muncă în mediul rural, de a consolida reziliența sectorului agricol precum și de a crește veniturile agricultorilor.

Astfel, vor fi acordate granturi investiționale în sumă de 21 de milioane de dolari SUA pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic.

Mediul de afaceri va fi stimulat să înființeze noi ferme model de lapte, să modernizeze exploatațiile existente pentru a crește productivitatea, pentru a îmbunătăți calitatea produsului și a reduce impactul asupra mediului.

Banii sunt acordați inclusiv pentru alinierea la cerințele pieței comunitare și sporirea accesului pe rafturile UE.

În scopul majorării productivității culturilor agricole și protejarea terenurilor agricole de inundații, alte 25 de milioane de dolari SUA vor fi direcționați pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

În jur de 6,5 milioane de dolari SUA sunt planificați pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru oferirea sprijinului la înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. Circa 2,5 milioane de dolari SUA vor fi utilizați pentru managementul proiectului.

Proiectul este un program de finanțare a sectorului agricol până în anul 2029.