Ziua Câmpului Agrostoc – 30 de soiuri de grâu și orz prezentate la peste 300 de fermieri

0

Ziua Câmpului Cooperativei de Întreprinzător Agrostoc organizată tradițional în cadrul companiei Agrostoc Prim, la Visoca, Soroca a adunat peste 300 de fermieri din diferite raioane ale țării.

Aceștia au avut ocazia de a aprecia potențialul celor 30 de soiuri de grâu și orz testate și produse de către cooperativă, dar și de a obține sfaturi relevante de la experți din domeniu.

Ziua Câmpului Agrostoc – 30 de soiuri de grâu și orz, experți și performanță

ziua campului agrostoc

Una dintre noutățile apreciate de către fermieri a fost soiul de grâu Alcantara de la Limagrain. Un soi aristat, timpuriu, ce se caracterizează prin:

soiul de grau alcantara
  • Potențial de producție foarte ridicat.
  • Plante de talie medie, cu toleranță foarte bună la cădere.
  • Spic mare, cu frunza stindard, de culoare verde închis.
  • Capacitate foarte bună de înfrățire.
  • Toleranță ridicată la Septorioză și la făinare.
  • Rezistență foarte bună la iernare.
  • Recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură a grâului din România.
  • Recomandat a se semăna începând cu a doua parte a epocii optime.
  • Densitate recomandată la semănat: 400 – 430 b.g./mp.
  • Calități de panificație foarte bune: G% 26-28; P% 13-13,5; W 280-300; MH 76-78 kg/hl.

Totodată, soiul de grâu timpuriu Abund (cu aproximativ 2-3 zile mai tardiv decât soiul Glosa), prezentat de INCDA Fundulea, ce promite să înlocuiască vestitul soi Glosa oferind plus valoare a fost în centrul atenției.

grau-abund

Acesta are o rezistenţă foarte bună la ger, secetă şi arşiţă.
Are rezistenţă medie la fuzarioza spicelor, rugina brună şi septorioză.

Are o bună rezistenţă la făinare şi rugina galbenă şi se caracterizează printr-o rezistenţă foarte bună la încolţirea boabelor în spic.

În plus, o noutate a platformei C.Î. Agrostoc a fost prezența companiei producătoare de semințe din România Soytek, fiind prezentat soiul de orz STK 1.

orz stk 1

STK 1 este un soi de orz de toamnă, semi-timpuriu, cu 6 rânduri, cu o talie medie, o toleranță bună la cădere și o capacitate productivă foarte bună.

Mai multe detalii aflați din videoul realizat în cadrul evenimentului.

agrostoc seminte

Lucrări și tratamente la vița de vie după înflorit

0

Vița de vie necesită o îngrijire corespunzătoare pe tot parcursul vegetației. Unul dintre atuurile unor recolte bune și de calitate fiind realizarea lucrărilor și tratamentelor în momentul optim.

În acest articol, discutăm despre lucrările recomandate la vița de vie după perioada de înflorit. Detalii despre lucrările la vița de vie recomandate înainte de înflorit găsiți pe acest link.

Normarea definitivă a inflorescențelor

Una dintre cele mai importante lucrări ține de normarea definitivă a inflorescențelor. Normarea preventivă a inflorescențelor se realizează înainte de înflorire, acum fiind necesară normarea definitivă.

Evident, există particularități ce diferă în funcție de soi și specificul fiecărei plantații, însă drept punct de reper la stabilirea numărului necesar de struguri ar putea fi următoarea recomandare:

Pentru obținerea unui kilogram de struguri de calitate este necesară o suprafață de 1,5 m2 de frunze. În plantațiile tradiționale cu spalier vertical avem nevoie de doi lăstari la un strugure – aceștia vor asigura hrana necesară pentru formarea bobițelor de calitate.

Normarea inflorescențelor se realizează în funcție și de calitatea polenizării. În majoritatea zonelor de cultivare a viței de vie condițiile din perioada polenizării au fost bune sau chiar foarte bune.

În procesul de definitivare a inflorescențelor mai întâi înlăturăm strugurii slab dezvoltați, iar ulterior ne ghidăm după regula „un strugure la doi lăstari”.

Copileții și frunzele amplasate mai jos de strugurele lăsat se înlătură. Se recomandă și eliminarea frunzei amplasate diametral opuse strugurelui – în primul rând, această frunză are o capacitate de fotosinteză redusă – în medie, o frunză lucrează circa 40 de zile.

După această vârstă, frunzele consumă resurse mai mari în schimbul celor pe care le produc. În plus, la recoltare frunzele sau copileții amplasați mai jos ar putea împiedica recoltarea facilă.

Totodată, creăm condiții mai bune de aerare și iluminare a strugurelui – o măsură în plus pentru prevenirea bolilor. Facilităm accesul tratamentelor la strugure – lucru important în special pentru tratamentele realizate contra făinării.

Tratamente realizate la vița de vie după înflorit

Imediat după înflorit se recomandă realizarea tratamentelor fitosanitare pentru controlul manei și făinării cu preparate sistemice.

Viticultorii care au omis tratamentul cu botriticide înainte de înflorit trebuie să-l realizeze cel puțin acum.

Când bobițele ating dimensiunile unui bob de mazăre se recomandă realizarea tratamentelor cu produse ce conțin cupru, sulf și insecticid – pentru controlul generației a doua de molii.

Detalii despre monitorizarea zborului și realizarea tratamentelor pentru controlul Lobesia botrana la vița de vie pe acest link.

După înflorire și până la intrarea în pârgă în schemele de tratament contra făinării se adaugă produse ce conțin sulf.

Experiențele din câmp arată că norma de consum recomandată de 3 kg/ha de sulf nu este eficientă. În majoritatea cazurilor, includerea a 6-8 kg sulf/ha a demonstrat eficiență.

Fertilizarea viței de vie după înflorit

Totodată, este recomandată fertilizarea foliară cu produse în care prevalează îngrășămintele cu fosfor – element necesar în această perioadă în care are loc formarea primordiilor de inflorescențe (depunerea recoltei pentru anul următor).

Irigarea viței de vie

Imediat după înflorire este recomandată irigarea viței de vie. În această perioadă are loc creșterea vegetativă bruscă, iar o udare cu norma mare va stimula această creștere și va suplini rezerva necesară de apă în sol.

Irigarea se face în funcție de umiditatea solului indicată de senzori la nivelul sistemului radicular.

V-ar putea plăcea și articolul Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.

Fermieri: Piața e invadată cu varză de import. În țară, nu știm ce cantități să creștem ca să nu aruncăm apoi recolta

0

Legumicultorii autohtoni sunt dezamăgiți de situația în care s-au pomenit din cauza prețurilor foarte mici la producție, dar și din cauza importului masiv de legume. 

Aceștia susțin că, deși au investit foarte mult în producere, acum nu au cui vinde marfa, iar angrosiștii importă legume la prețuri mult mai mici decât costul de producere pe care îl au producătorii autohtoni.

Veaceslav Lazăr, legumicultor din raionul Orhei, spune că de mai bine de trei ani se ocupă cu creșterea legumelor atât în seră, care are o suprafață de 3600 de m2, unde crește roșii, cât și în câmp deschis, unde crește pe 0,7 ha varză, 0,5 ha cartofi și aproximativ un ha cu ardei, tomate și vânătă. 

„Dacă în anii precedenți am mai găsit careva soluții ca să nu cedăm, cu toate că au fost, la fel, prețuri foarte mici, la moment însă, suntem într-o situație destul de complicată. Deși am plantat varză timpurie, cu gândul că voi reuși să o vând la un preț mai bun, nu am reușit nici cheltuielile să mi le întorc. Suntem invadați de varză importată din Macedonia, la un preț mult mai mic decât avem noi costul de producere.

Noi încercăm să comercializăm varza la piața din Orhei, însă majoritatea angrosiștilor se aprovizionează de la piața angro și respectiv, noi nu putem cere un preț mai mare, pentru că ei o au pe cea din Macedonia, la un preț foarte mic. La fel, este și cu legumele din câmp deschis. Desigur că, o parte din vină o au însăși producătorii, care scad prețurile deoarece nu au cui vinde producția și eu consider că este o decizie greșită, pentru că aceasta nu ne ajută să vindem marfa, dar odată prețul scăzut nu mai ajunge să crească. Este foarte multă varză pe piață, oameni nu sunt, piețele sunt goale.

Magazinele și rețele lucrează doar cu compania care îi aprovizionează cu marfă și respectiv producătorul autohton este lăsat în voia sorții. Dar și magazinele nu oferă un preț mai mare decât cel de la piața angro. Marea majoritate a cumpărătorilor își fac cumpărăturile de la magazine, respectiv, consider că anume legumele autohtone ar trebui să se vândă acolo. Personal, am circa 50 de tone de varză pe câmp și nu am cui să o vând, angrosiștii nu dau mai mult de 2,5 lei per kg, deși în marketuri aceasta are prețul de 8-9 lei. Dar chiar și cu așa preț nimeni nu o cumpără.

Toții colegii din sector spun că în anul curent, în ceea ce ține de legume, vom avea un dezastru, vor fi prețuri foarte mici”. 

Legumicultorul spune că, se creează impresia că se dorește ca producătorul autohton să fie distrus și să se importe cât mai multă marfă de peste hotare. În situația creată, Ministerul Agriculturii ar trebui să elaboreze politici clare prin care să susțină producătorii locali.

„De mai multe ori deja s-a vorbit despre stabilirea unei prognoze în ceea ce ține de consumul local de legume, iar prin intermediul Direcțiilor agricole raionale sau Asociațiilor de profil să se informeze producătorii despre cantitatea care trebuie produsă pentru fiecare cultură, iar cei care vor cultiva mai mult să-și asume unde și cum își vor vinde producția în plus. Totodată, Ministerul Agriculturii ar trebui să colaboreze și cu Serviciul Vamal și atunci când este sezonul legumelor, fructelor locale să nu se mai permită importul din alte țări, sau să se limiteze cantitățile importate. Dar se pare că la noi nu se dorește o altfel de colaborare”.

Producătorul mai susține că și cetățenii nu înțeleg de fapt ce se întâmplă și de cele mai multe ori învinuiesc fermierii că se plâng și că așteaptă doar subvenții de la stat. 

„De fapt, noi până a crește o legumă cumpărăm începând de la semințe, îngrășăminte, sisteme de irigare, consumabile, produse de uz fitosanitar, ș.a. Toate aceste companii achită la fel impozite din vânzările pe care le-au făcut. Este un lanț întreg, iar dacă nu am face noi procurări aceste companii nu ar avea de unde plăti impozite. Mi-aș dori să pot vinde varza cu 2 lei/kg, dacă aș avea un cost de producere mai mic. Avem în acest stat instituții responsabile care ar trebui să-și îndeplinească atribuțiile. Pe de altă parte, înțelegem cu toții că salariile pe care le primesc marea majoritate a oamenilor sunt foarte mici și ei își doresc un produs agroalimentar mai ieftin, dar revenim, statul ar trebui să intervină și să facă un echilibru”.

Și Sergiu Goncearuc, legumicultor din satul Speia, Anenii Noi, spune că, așa prețuri mici, ca în anul curent, la varza timpurie nu au fost niciodată.

„De când produc varză în sere nu-mi amintesc să fi fost așa prețuri mici ca în acest an. Problema principală constă în faptul că, Macedonia a interzis importul de cereale din Ucraina, iar Ucraina a interzis importul de legume din Macedonia, respectiv, toată acea cantitate de varză este importată pe piața de la noi. Astfel că ne-am pomenit cu varză în cantități foarte mari și la prețuri foarte mici.

Niciodată nu am vândut varză din sere, la data de 20 aprilie, cu prețul de 8 lei/kg. Cel mai trist este faptul că, noi producătorii autohtoni ne străduim să aplicăm tratamente cu preparate scumpe, dar când ajungem să vindem produsul nu avem un preț corect. În sezonul curent, am avut probleme cu musca verzei, care, în sere, afectează frunzele din partea de sus și am fost nevoit ca jumătate din întreaga cantitate să o las în sere ca îngrășământ.

Din păcate, așa funcționează piața, dacă cad prețurile, de obicei ele nu mai cresc, ar trebui să fie un deficit. Trebuie să înțelegem că și costul de producere la fiecare legumicultor este diferit, dar ar trebui să avem un preț de cel puțin 5-6 lei/kg. De fapt, cine câștigă în această situație, doar angrosiștii, iar producătorii autohtoni rămân cu marfa pe câmp”.

Mai mult ca atât, producătorul susține că piața a devenit tot mai mică, consumatori tot mai puțini, producători mulți, marfă diversă. 

„Sunt de părerea că agricultorii trebuie să coopereze ca să micșoreze cheltuielile, dar din păcate sectorul se confruntă cu o lipsă acută de oameni, tinerii nu doresc să se implice în agricultură. Mecanizarea ar fi o soluție, dar în ceea ce ține de sectorul nostru nu toate lucrările pot fi mecanizate”. 

Din păcate, mai spune Sergiu Goncearuc, săptămâna trecută, în urma ploii cu grindină, i-a fost afectată ceapa de toamnă, pe care spera să o comercializeze la un preț mai bun ca să-și compenseze pierderile pe care le are la moment. 

Amintim că, la fel, producătorii de roșii și castraveți s-au plâns că piețele sunt invadate de legume importate din țările vecine, iar legumicultorii locali nu au cui vinde propria producție.

Concluzii, după vizitarea Camerelor Agricole din Austria și Germania

0

Fermierii moldoveni au avut ocazia să exploreze avantajele și particularitățile Camerelor Agricole din Austria și Germania, în urma unei vizite de studiu organizate pe parcursul unei săptămâni în aceste țări.

Amintim că, vizita a fost organizată în contextul în care în Republica Moldova vor fi create Camere Agricole. Potrivit proiectului, acestea vor fi constituite în două nivele: zece Camere Agricole regionale și Camera Agricolă Națională.

Printre principalele caracteristici ale Camerei Agricole din Austria se numără:

  • Camera oferă cursuri de formare pe tot parcursul vieții, pentru a ajuta fermierii să se adapteze la schimbările constante ale regulamentelor și legislației agricole. Anul trecut, 185.000 de fermieri au participat la aceste sesiuni de formare.
  • Camera asistă fermierii în depunerea dosarelor la agenția de plăți, îi reprezintă în procesele de judecată și elaborează planuri de afaceri. Aceste servicii depășesc ceea ce oferă de obicei o asociație de profil.
  • Finanțarea Camerei se realizează prin cotizațiile de membru, care variază între 100 și 1.500 de euro, în funcție de anumiți coeficienți. Camera din Austria are un fundament economic stabil și a redus dependența de finanțare din partea statului, fiind autonomă și independentă în deciziile sale.

„Cred că această vizită a oferit delegației moldovenești informații valoroase și inspirație pentru a îmbunătăți structurile agricole din Republica Moldova. Fermierii noștri au avut ocazia să vadă cum funcționează un sistem agricol eficient, care poate servi drept model pentru viitorul agriculturii noastre”, a declarat secretarul general Gherciu Sergiu.

Potrivit proiectului, calitatea de membru al Camerei Agricole va putea fi obținută de către producătorii agricoli care:

  • dețin cu drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin două hectare de teren agricol arabil;
  • sau cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis;
  • sau cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat;
  • sau un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară.

Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid.

Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar, pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor. 

Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.

Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.

Vizitele fermierilor au fost posibile grație suportului oferit de proiectul Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură – APD Moldova și de proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID Moldova.

V-ar putea fi util și articolul Fermier austriac: Camerele Agricole au fost create într-o perioadă dificilă, similară cu cea prin care trece Moldova acum.

La UTM a fost organizat un seminar despre importanța cunoașterii și alinierii la cerințele de siguranță alimentară

1

La data de 7 iunie, când este marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Tehnologia Alimentelor, a organizat o conferință de informare despre importanța cunoașterii și alinierii la cerințele de siguranță alimentară. 

La eveniment au participat studenți, profesori, reprezentanți ai ANSA, Laboratorului Central Fitosanitar, dar și ai mediului de afaceri, care au ținut să încurajeze tinerii și să-i motiveze să studieze acest domeniu.

Iurie Subotin, Decanul facultății Tehnologia Alimentelor, a amintit că, UTM este unica instituție din țară care pregătește specialiști responsabili de controlul calității, managementul producției, dezvoltarea noilor produse și promovarea lor pe piața agroalimentară.

„Tinerii care își fac studiile la facultatea Tehnologia Alimentelor au posibilitatea să activeze practic în toate ramurile industriei alimentare, iar instituția le pune la dispoziție laboratoare moderne, spații de studiu dinamice, echipate cu tot de ce au nevoie pentru a pune în practică cunoştinţțle dobândite în timpul cursurilor. Prin intermediul orelor de curs ne străduim să formăm studenților competențe teoretice, care să le ofere posibilitatea să se dezvolte, iar prin intermediul stagiilor de practică, care se desfășoară la diferite instituții și companii, tindem să dezvoltăm și aptitudinile practice, care sunt la fel de importante.

În unele cazuri, nu putem fi pas în pas cu solicitările industriei, pentru că totul este într-o permanentă și rapidă schimbare, dar totuși, încercăm să facem față modificând planurile de studii, astfel ca absolvenții noștri să se poată ușor încadra într-o companie de succes. Studenții sunt viitorul nostru și de ei va depinde cum vor evolua lucrurile, iar prin intermediul evenimentului de astăzi am încercat să le prezentăm perspectivele care există pe piață”. 

Andrei Cumpanici, conferențiar universitar UTM, departamentul Tehnologia produselor alimentare, a specificat că informația prezentată în cadrul conferinței a fost orientată atât pentru studenții care vor reveni la ciclu de master, cât și pentru business, ca aceștia să cunoască că Universitatea este în pas cu modificările care se fac la nivel global, în ceea ce ține de obținerea produselor inofensive.

„Departamentul Tehnologia Alimentelor este nemijlocit implicat în formarea specialiștilor cum ar fi tehnologi în industria alimentară, în domeniul procesării, începând de la materia primă vegetală până la produse de origine animalieră.

În acest sens, cadrele didactice sunt implicate în elaborarea materialelor, prezentărilor, curriculum, astfel ca business-ul să implementeze aceste cerințe, iar în final să putem exporta sau să suplinim exportul de acele produse ce încă nu se exporta în UE sau alte piețe internaționale.

Amintim că, facultatea oferă studii de calitate în domeniul tehnologiilor alimentare, dezvoltând abilitățile profesionale ale studenților prin intermediul programelor de licență, dar și de aprofundare a cunoştințelor de specialitate prin intermediul programelor de masterat”.  

Cu un cuvânt de încurajare pentru studenții prezenți a fost și Dumitrița Cojocaru, director marketing și vânzări SRL Axedum, care și-a exprimat recunoștința pentru cunoștințele acumulate la UTM, în anii în care și-a făcut studiile la această instituție. 

„Axedum este o companie avicolă și este prima care are dreptul de a exporta carne procesată în Europa, totodată suntem pe ultima sută de metri pentru a obține permisiunea de a exporta carne proaspătă și congelată. Una dintre principalele mândrii ale noastre este sistemul ISO 22 000, pe care l-am implementat începând cu anul 2018, care ne permite să avem un control total al calității. Axedum deține și o primă instalație frigorifică industrială cu CO2 la abator.

În Moldova, la moment, este o perioadă de tranziție, apar multe rețele de supermarketuri internaționale, piața se orientează mai mult către export și exporturile sunt către UE, iar odată cu aceasta avem nevoie de specialiști calificați. Rețelele de supermarketuri ne obligă să facem un produs mai bun, să ne aliniem la standardele internaționale, în plus ei sunt cei care oferă joburi bine plătite pentru specialiștii în industria alimentară. În acest context, aveți un motiv în plus să studiați și să depuneți efort pentru a deveni buni specialiști”. 

La finalul seminarului, studenții au avut posibilitatea să adreseze întrebări specialiștilor prezenți și să afle mai multe despre oportunitățile de angajare disponibile în cadrul companiilor.

Alexandra Caminschi, Advice&Consulting: Asigurăm tot spectrul de soluții pentru obținerea fructelor de calitate superioară

0

În fața provocărilor crescânde din sectorul horticol, Advice&Consulting vine an de an cu noi soluții, consultanță și tehnologie de vârf pentru a transforma modul în care se desfășoară afacerile în acest domeniu.

De la alegerea soiurilor potrivite, sfaturi agronomice personalizate potrivite pentru gestionarea fiecărei livezi și până la depozitarea fructelor, fiecare detaliu contează pentru a asigura un produs de calitate și un parcurs de succes a produselor până pe rafturile magazinelor.

Mai nou, compania, fiind prezentă în 15 țări, asigură soluții digitale ce permit fermierilor să obțină consultanță și recomandări de gestionare a livezilor de la distanță.

Agrinsight – aplicația ce revoluționează managementul livezilor

Alexandra Caminschi, director general și fondatoarea companiei Advice&Consulting menționează că în spatele fiecărei inovații în horticultură se află una sau chiar mai multe probleme frecvente ale fermierilor.

„Pe parcursul anilor, de când prestăm servicii de consultanță clienților noștri, am înțeles că este foarte important să monitorizăm condițiile din livadă. De aceea, doi ani în urmă compania noastră a facut o investiție în aplicația Agrinsight.

Astfel, noi instalăm senzori pentru controlul umidității din coronament, stații meteo, capcane electronice cu telecamere pentru determinarea insectelor dăunătoare.

Toate aceste date se acumulează în aplicație, acolo unde este chatul cu agronomii noștri, care vin cu recomandări prompte despre acțiunile ce trebuie întreprinse în baza informației primite din livadă.

Este important nu doar să avem datele, pentru că oricine poate cumpăra o stație meteo, important este să avem o persoană care interpretează corect datele primite și ne dă indicații corecte cum să folosim aceste informații.”

Software-ul Agrinsight, permite controlul de la distanță în timp real prin intermediul smartphone-ului, tabletei sau computerului, a datelor detectate de senzorii instalați în livadă.

Agrinsight este dotată cu:

  • Stație meteo;
  • Senzor de umiditate a frunzelor;
  • Capcană cu feromoni dotată cu camere pentru insectele dăunătoare;
  • Senzor avansat pentru preluarea probelor de sol cu determinarea temperaturii;
  • Jurnal al livezii: planificarea și monitorizarea activităților agronomice;
  • Chat cu agronomi experți: suport prin text, fotografii și videoclipuri;
  • Hartă: detalii geografice ale livezii, inclusiv tipurile și locațiile senzorilor.

Cu ajutorul aplicației Agrinsight, echipa din cadrul companiei poate comunica, organiza eficient activitățile.

Totodată, aplicația oferă informații privind perioada optimă de recoltare a fructelor, dar și recomandări la depozitarea acestora.

Probleme și soluții legate de păstrarea fructelor

„Este foarte important ca atunci când ajungem la momentul recoltării să avem un partener care ne ghidează în ceea ce este fereastra de recoltare optimă și care sunt condițiile de păstrare pentru a avea un produs calitativ.

Prin intermediul aplicației Agrinsight, avem posibilitatea de a veni cu recomandări referitoare la perioada optimă de recoltare, cu toți parametrii necesari, ca gradul Brix, duritatea fructelor și altele.

Condițiile de păstrare în camerele frigorifice nu trebuie neglijate, deoarece un fermier îngrijește anul împrejur plantația sa, trece peste toate greutățile, ajunge la un produs calitativ, dar dacă acesta nu este recoltat în fereastra optimă, deci la timp, cu parametrii necesarii pentru a fi păstrat,nu poate ajunge pe piață cu un produs de calitate.”

Organizarea noilor seminare practice în sezonul de recoltare 

„Advice&Consulting își dorește să fie alături de fermierii care investesc în agricultură și de multe ori organizăm vizite personale la fermieri.


Iarna aceasta, am organizat vizite la mai multe livezi și depozite frigorifice, unde am observat că este o problemă foarte mare de pătare amară la mere și pierderea de greutate.

Mulți fermieri nu înțeleg de ce pun la păstrare în camerele frigorifice mere aparent bune, dar peste o lună apare pătarea amară sau fructele pierd din greutate, deci încep a îmbătrâni.

De aceea, am decis ca la începutul lunii august, înainte de începerea recoltării merelor, să organizăm un seminar practic direct în livadă, unde să arătăm cum se determină parametrii de recoltare și care pot fi problemele pe care le evităm la păstrare, dacă recoltăm corect.

Astfel, invităm pe toți cei interesați să participe la acest seminar gratuit, pentru a obține informația utilă și rezultate bune în ceea ce fac.

Soluții pentru livezile deja plantate și camerele frigorifice existente din cadrul unei companiei

„În acest caz, noi realizăm un audit al companiei ca să verificăm care este situația și venim cu recomandări, soluții cum să implementeze tehnlogia daca este posibilitate ca sa ajungă la un rezultat cât mai bun.”

Compania italiană Advice&Consulting a fost fondată în anul 2016 și oferă clienților săi un serviciu complet, care include:

  • Consultanță agronomică;
  • Analiza apei și a solului;
  • Analiza soiurilor adecvate climei locale, solului și localizării geografice;
  • Proiectarea livezilor „la cheie” cu sisteme tehnologice de susținere şi protecție;
  • Furnizarea plantelor și portaltoilor certificați, fără virusuri;
  • Alegerea și furnizarea mașinilor și accesoriilor agricole;
  • Proiectarea și montarea frigiderelor cu tehnologii de atmosferă controlată;
  • Proiectarea și furnizarea liniei de prelucrare, calibrare și ambalare.

Pentru mai multe detalii, accesați advice-consulting.it.

Reprezentant comercial:

Solarizarea solului pentru o dezinfecție naturală. Sfaturi

0

Solarizarea solului este o metodă prin care energia soarelui este utilizată pentru a suprima buruienile, bolile și unii dăunători ai culturilor. Lumina solară este captată prin acoperirea solului cu o folie transparentă de plastic.

De ce este benefică solarizarea?

Energia solară ridică temperatura solului pentru a distruge buruienile, semințele lor de la suprafața solului, dar și dăunătorii, bolile (Verticillium, Fusarium, Phytophthora, căderea plantuțelor, rapănul, etc) și pentru a îmbunătăți proprietățile solului.

Solarizarea se consideră o metodă de reducere a nematozilor cu chişti și din genul Meloidogyne spp. (mai puțin eficientă decât în cazul controlului bolilor sau buruienilor, deoarece nematozii sunt mobili și se pot deplasa mai adânc în sol pentru a scăpa de căldură).

În plus, solarizarea solului accelerează descompunerea materiei organice din sol, ceea ce are adesea ca rezultat beneficiul suplimentar de a elibera nutrienți solubili, cum ar fi azotul (din nitrați și amoniu), calciul, magneziul, potasiul și acidul fulvic, făcându-i mai disponibili pentru plante.

Chiar dacă solarizarea este o metodă mai puțin eficientă comparativ cu dezinfecția chimică a solului, pe de altă parte, nu lasă reziduuri.

Mai mult, organisme benefice precum Trichoderma, Pseudomonas și Bacillus pot supraviețui temperaturilor ridicate generate de solarizare (solarizarea doar reduce activitatea acestora pe o perioadă scurtă de timp).

Citiți mai multe despre Bacillus subtilis – bacterie utilă ce poate proteja culturile de boli, fără tratamente chimice.

Cum se face solarizarea solului

Solarizarea solului se realizează vara, când razele soarelui acționează puternic o durată mai lungă de timp, asigurând creșterea temperaturii până la 55-60 de grade Celsius.

Dacă pe scurt, pentru solarizare, solul se afânează, se mărunțește, se umezește până la adâncimea de 30 cm, se nivelează. Apoi, se acoperă cu folie de polietilenă de grosimea 25-30 de microni (0,025-0,03 mm).

Acești pași sunt descriși mai minuțios în continuare:

1. Pregătirea solului

Un pat foarte neted, cu puțini bulgări și gunoi de suprafață, va permite plasticului să se așeze perfect pe sol. Buzunarele de aer dintre plastic și sol pot reduce foarte mult încălzirea solului și favorizează suflarea plasticului în vânt.

Solarizarea se poate face pe suprafețe plane sau pe paturi înălțate. Zonele plane sunt cel mai ușor de solarizat și asigură o solarizare mai uniformă a întregii suprafețe.

Cea mai bună solarizare va avea loc pe suprafețe cu pantă mică sau inexistentă sau în cazul în care panta are o expunere spre sud sau sud-vest. Solarizarea zonelor situate pe pantele orientate spre nord nu este la fel de eficientă și poate duce la reducerea controlului dăunătorilor.

2. Udați solul

Pentru cele mai bune rezultate, umeziți solul până la cel puțin 30 cm adâncime.

Pe suprafețe mai mari, cel mai ușor este să faceți acest lucru înainte de a pune plasticul, dar pe suprafețe mai mici se poate face după aplicarea plasticului, folosind un furtun de grădină sau un furtun de udare, sau punând o bandă de picurare sub prelată.

    3. Instalarea foliei de plastic

    În general, plasticul transparent este cel mai eficient pentru solarizare, deoarece razele de soare vor trece prin prelată și vor fi captate pentru a încălzi solul de dedesubt.

      De obicei, plasticul negru este mai puțin eficient, deoarece absoarbe și reflectă o parte din căldură, în loc să o capteze, așa cum face plasticul transparent.

      Cu toate acestea, în zonele reci, plasticul negru este uneori mai bun decât cel transparent, deoarece buruienile nu vor crește sub el, așa cum se întâmplă sub plasticul transparent atunci când temperaturile aerului sunt prea scăzute pentru a le distruge.

      În acest caz, plasticul negru ar trebui să fie lăsat pe loc timp de câteva săptămâni în cea mai caldă perioadă a anului.

      Pentru tratarea suprafețelor mici dintr-o grădină sau a gazonului în zonele cu climă mai rece, e recomandat un strat dublu de plastic, cu un spațiu de aer creat de obiecte, cum ar fi sticle de plastic sau țevi din PVC, între cele două straturi.

      S-a demonstrat că acest lucru crește temperaturile solului cu încă câteva grade față de temperaturile obținute cu un singur strat de plastic transparent.

      Important! Eficacitatea solarizării poate fi compromisă dacă apar precipitații în timpul perioadei de solarizare și dacă folia de plastic nu este instalată corespunzător. Durata necesară pentru solarizare este de 4-6 săptămâni.

      Dacă optați pentru solarizarea solului toamna și primăvara, sunt necesare 6-8 săptămâni, în funcție de intensitatea razelor solare.

      4. Post-solarizare

      După solarizare, plasticul poate fi îndepărtat, având grijă să nu se deranjeze solul subiacent pentru a evita aducerea semințelor de buruieni din marginile și brazdele netratate sau din straturile adânci.

      Zona poate fi plantată imediat cu semințe sau răsaduri. Alternativ, plasticul poate fi lăsat pe sol ca un mulci, tăind găuri și plantând direct răsadurile.

      Plasticul transparent poate fi vopsit în alb sau argintiu pentru a răci solul și a respinge insectele dăunătoare. Cu toate acestea, folia de plastic poate degrada în timpul sezonului de creștere.

      În cazul în care solul va fi afânat înainte de plantare, cultivarea trebuie să fie superficială (mai puțin de 5 cm adâncime) pentru a evita aducerea la suprafață a semințelor de buruieni viabile și a agenților patogeni.

      Biosolarizarea – un plus adus solarizării solului

      Practicienii mai experimentați în domeniul solarizării, spun că este posibil să se mărească efectele solarizării prin încorporarea în sol a unor materiale organice, cum ar fi reziduurile de culturi și composturile, înainte de solarizare.

      Acest tratament experimental este adesea denumit „biosolarizare”.

      În timpul descompunerii materialelor organice, au loc modificări, eliberând anumite produse naturale, cum ar fi acizii organici, care sunt toxici pentru organismele care locuiesc în sol.

      Cu toate acestea, trebuie să se acorde atenție pentru a nu încorpora cantități excesive de materiale organice în timpul biosolarizării, deoarece solul tratat poate fi „acidifiat” pentru o perioadă de timp prelungită, de aceste toxine naturale.

      În astfel de cazuri, plantarea trebuie amânată până când condițiile de sol sunt adecvate. În mod alternativ, solul tratat poate fi detoxificat prin irigare, care leagă acizii organici și alte toxine sub zona rădăcinilor.

      Bibliografie:

      1. Soil Solarization – A Nonpesticidal Method for Controlling Diseases, Nematodes, and Weeds.
      2. Advances in Biosolarization Technology to Improve Soil Health and Organic Control of Soilborne Pests.
      3. Soil Solarization for Gardens & Landscapes.
      4. Nematode problems in tomato, okra, and other common vegetables, and their sustainable management.
      5. Disinfestation.

      Reuters: Turcia interzice importurile de grâu până în octombrie

      0

      Turcia va interzice importurile de grâu începând din data de 21 iunie şi până la data de 15 octombrie, cel puţin, pentru a-i proteja pe producători de fluctuaţiile de preţuri, a asigura achiziţiile interne de materii prime şi a crea o piaţă favorabilă pentru producători, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii de la Ankara, transmite Reuters.

      Oprirea importurilor ar putea fi prelungită şi dincolo de 15 octombrie „în funcţie de condiţiile de pe piaţă la acea dată”, a adăugat Ministerul Agriculturii de la Ankara.

      Acest anunţ a dus la scăderea cotaţiilor la grâu, pe bursele de la Chicago şi Euronext, în condiţiile în care interzicerea importurilor de către Turcia înrăutăţeşte perspectivele cu privire la evoluţia cererii şi contracarează îngrijorările referitoare la pagubele provocate de vremea nefavorabilă culturilor de grâu din Rusia.

      În jurul orei 09:35 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) era în scădere cu 2,1%, până la 6,26 dolari per bushel.

      La bursa Euronext, contractul futures la grâu cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 4,1%, până la 241 euro pe tonă, cel mai redus nivel din ultima lună.

      Turcia este o destinaţie importantă pentru grâul din regiunea Mării Negre, în special pentru grâul rusesc, iar absenţa cererii din Turcia ar putea agrava concurenţa pe alte pieţe de export.

      „Cel mai probabil Rusia va avea cel mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii. Rusia furnizează între 60-75% din importurile de grâu ale Turciei şi această interdicţie se pare că va intra în vigoare tocmai când noua recoltă a Rusiei trebuie vândută.

      Dacă grâul rusesc nu mai poate fi vândut în Turcia, va trebui să fie oferit în alte părţi la preţuri mici, ceea ce ar putea însemna că alţi importatori din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia vor beneficia”, a apreciat un trader german de cereale.

      De asemenea, Ministerul Agriculturii de la Ankara a anunţat că exporturile de făină produsă din grâul cultivat local, care sunt interzise începând din luna septembrie 2018, vor fi permise din nou iar exporturile de orz şi grâu dur se vor putea derula pe baza unei licenţe de export şi într-un mod controlat.

      Datele furnizate de Consiliul Internaţional al Cerealelor arată că Turcia ar urma să importe 12 milioane tone de cereale în sezonul 2024/25, dintre care 8,5 milioane tone de grâu.

      ANSA atenţionează importatorii de produse alimentare despre modificări ale controlului mărfurilor la frontieră

      0

      Agenţia Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi despre unele modificări și completări la legislație și la actele normative în vigoare în domeniul controlului la frontieră a mărfurilor supuse inspecției ANSA.

      Acestea vor intra în vigoare pe data de 22 iunie 2024, transmite MOLDPRES.

      Astfel, potrivit modificărilor, importul mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar va fi admis numai dacă modelele de Certificate sanitar-veterinare pentru importul produselor de origine animală se vor coordona între țări și vor fi aprobate prin ordinul directorului general al ANSA.

      Ulterior, după coordonare bilaterală, vor fi plasate pe site-ul oficial al instituției.

      Agenţia Națională pentru Siguranța Alimentelor a dat asigurări că rămâne în continuare deschisă şi va acorda, în limita competenţelor sale funcţionale, suport informaţional operatorilor din domeniul alimentar pentru a se conforma prevederilor legislative în domeniul siguranţei alimentelor.