Ceapa – sfaturi la udări în grădină și irigare prin picurare

0

Ceapa, din cauza faptului că are sistemul radicular amplasat la suprafața solului (90% din rădăcini fiind localizate în primii 15 cm de sol) și un conținut sporit de apă în frunze, este vulnerabilă la deficitul de apă, astfel irigarea la ceapă se face conștiincios.

Cercetările au arătat că, rădăcinile de ceapă se formează la nivelul discului tulpinii numai atunci când este prezentă umiditatea.

În funcție de fazele de creștere și dezvoltare pe care le parcurge cultura de ceapă, nevoile de umiditate se modifică. Haideți să le analizăm.

Ceapa – cerințe generale

udarea la ceapa

Dezvoltarea plantelor din semințe este foarte lentă. Doar aproximativ la o lună, sistemul radicular al plantei atinge o suprafață de câțiva cm pătrați. Primele frunze ale culturii sunt mici și abia după apariția a 4-5 frunze începe o perioadă de creștere activă.

De aceea, este mai recomandă cultivarea din bulbi sau răsad.

Citiți mai multe despre Plantarea cepei – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.

Din norme generale, la irigarea cepei țineți cont de faptul că ceapa necesită:

  • udare regulată și moderată;
  • adâncime de umezire a solului recomandată este de aproximativ 25 cm;
  • udare dimineața sau seara;
  • sistemul de picurare este cel mai rațional mod de udare;
  • evitați formarea crustei la suprafață;
  • cel mai bine să afânați solul a doua zi după udare.

Cum se fac udările la ceapă în condiții de grădină

Din sfaturi generale, țineți cont că, după plantare, este nevoie de multă umiditate până când bulbii se stabilesc. Ceapa este pretențioasă față de apă, mai ales în primele 3-4 săptămâni de la germinare până când apare frunza adevărată. 

Perioada critică se consideră până la faza de expansiune a bulbilor. Astfel, poate fi necesar să udați ceapa o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de vreme.

În general, pe vreme uscată, udările la ceapă se fac aproximativ la fiecare 5 zile.

Opriți udarea odată ce vârfurile încep să se îngălbenească și să cadă, pentru a încuraja bulbii să termine de se maturizat și pentru a evita problemele de putrezire.

Pentru a evita pierderile la ceapă, mai țineți cont de:

  • Frecvența udării: La începutul creșterii cepei, când planta formează un bulb, se udă moderat pentru a menține solul umed. Apoi, pe măsură ce ceapa începe să se maturizeze și bulbii cresc în dimensiuni, reduceți frecvența udării pentru a preveni putrezirea bulbilor.
  • Adâncimea de udare: Udați ceapa la o adâncime de minim 15 cm, astfel încât apa să ajungă la rădăcini. Asigurați-vă că apa pătrunde suficient în sol, astfel încât rădăcinile să primească suficientă umiditate.
  • Evitați udarea excesivă: Cepei nu-i place prea multă umiditate, așa că evitați să udați prea mult solul. Verificați umiditatea solului înainte de a uda și asigurați-vă că solul superior este uscat înainte de următoarea udare.
  • Observați starea plantelor: Observați cu atenție starea cepei și a frunzelor acesteia. Dacă frunzele încep să se îngălbenească sau să se ofilească, acesta poate fi un semn de lipsă sau exces de umiditate. Adaptați udarea la nevoile plantelor.
  • Mulcirea: Se recomandă să aplicați mulci în jurul plantelor de ceapă. Mulciul va ajuta la reținerea umidității în sol, va proteja rădăcinile de supraîncălzire și va reduce creșterea buruienilor.
  • Cu 20 de zile înainte de recoltare nu mai udați ceapa.
mulcire ceapa

Sistemul de irigare prin picurare la ceapă

Pentru a obține un randament maxim al culturii, cu cheltuieli reduse și administrarea concomitentă a îngrășămintelor, se recomandă irigarea prin picurare a cepei, datorită căreia pate fi asigurată umiditatea necesară culturii în momentele optime.

Din norme generale, la ceapă banda de picurare se așază concomitent cu plantarea cepei. În aceste scopuri, de cele mai multe ori se folosesc benzi cu grosimea de 0,15-0,2 mm, cu pasul emițătorului de 0,2-0,3 m, cu un debit de la 0,87 l/oră la 1,6 l/oră.

O altă variantă de calcul și recomandări pentru determinarea investițiilor necesare la instalarea sistemului de irigare prin picurare la ceapă, găsim în ghidul „Irigarea Culturilor Agricole”:

Intensitatea alimentării cu apă a benzii este setată în funcție de particularitățile soiului pe care îl cultivați.

Norma de irigare la ceapă

Aportul insuficient de umiditate va duce la rărirea plantelor. Umiditatea solului în zona rădăcinii ar trebui să fie de 75% din capacitatea de câmp pentru apă.

Tipul solului, de obicei, nu afectează cantitatea totală de apă necesară în timpul unui sezon de creștere, dar dictează frecvența aplicării apei.

Solurile mai ușoare necesită udări mai frecvente, dar cu o cantitate mai mică per aplicare. Solurile mai grele necesită udări mai puțin frecvente și o cantitate mai mare de apă aplicată la fiecare udare.

irigare ceapa

Soiurile de ceapă consumă multă apă (aproximativ 75 mm pe săptămână). Însă, udarea în etapele târzii ale sezonului de creştere poate întârzia coacerea și duce la fisurare a cojii.

Astfel, în timpul perioadei de maturizare a bulbilor, umiditatea solului se reduce. Acest lucru mai previne afectarea culturii de putregai și contribuie la o mai bună coacere a cepei.

Norme orientative de irigare prin picurare a cepei sunt prezentate în următorul tabel. Totuși, acestea pot să difere mult în funcție de soiul cultivat, condițiile din anul cultivării, cantitatea de precipitații înregistrată de obicei la dvs în zonă.

De aceea, este recomandat să ne orientăm după conținutul de apă din sol atunci când stabilim norma de udare.

V-ar putea fi util și articolul despre De ce se îngălbenesc sau se usucă frunzele la ceapă. Cauze și tratament.

Udarea se oprește cu 20 de zile înainte de recoltare, care începe când 30-40% din frunze sunt aplecate la pământ.

Lipsa de apă duce la încetarea creșterii bulbului și inevitabil la coacerea forțată. Intervenția apei după coacerea forțată duce la crăparea bulbului. Pe lângă pierderea valorii comerciale, mai are și dezavantajul, că nu se păstreaza bine.

Citiți și De ce se strică, încolțește ceapa la păstrare – sfaturi pentru o depozitare de durată.

Fertirigarea cepei

Precum am menționat, unul dintre avantajele sistemului de irigare este acela că oferă posibilitatea aplicării localizate a îngrășămintelor necesare culturii de ceapă.

La fiecare irigare se adaugă și fertilizanții necesari după principiul cât mai des, în porții cât mai mici. Astfel, spre exemplu, doza recomandată în prima perioadă de vegetație se va aplica porționat, în cantități egale, în funcție de numărul aplicărilor efectuate.

De exemplu, dacă este recomandat să aplicăm 6 kg de un anumit îngrășământ pe săptămână și în acea săptămână se vor face 3 irigări, la fiecare irigare se vor aplica 2 kg de îngrășământ.

Astfel, planta va utiliza tot îngrășământul și nu va suferi din urma șocului salin datorat aplicării instantanee a unei cantități mari de îngrășăminte.

De obicei, fertirigarea cepei începe după apariția primelor frunze:

  • În prima perioadă de creștere se aplică îngrășăminte N-P-K (15-25-10);
  • Apoi, în perioada a doua cantitățile se măresc, completându-se cu magneziu: N-P-K-Mg (30 -30-35-40);
  • În a treia perioadă, cantitățile se măresc: N-P-K-Mg (55-55-55-60).

Ultima fertirigare se realizează cu 30 de zile înainte de recoltarea culturii.

Cum controlăm septorioza din cultura de cereale? Recomandarea este Elatus™ Era

0

Septorioza este una dintre principalele boli din cultura de cereale, care poate cauza, în funcție de o serie de factori, pagube de până la 50%.

În primăvară, odată cu reluarea vegetației și creșterea temperaturilor, atacul septoriozei devine mai virulent din cauza timpului redus de incubare a sporilor. Odată cu creșterea plantelor, sporii ajung pe frunzele superioare, provocând noi infecții.

Dacă atacul pe frunzele inferioare nu aduce pagube importante, odată cu urcarea spre etajele superioare, pierderile provocate de acest agent patogen se transpun direct în pierderi de producție.

De aceea, vom acorda o atenție deosebită controlării acestui agent patogen, pentru a proteja ultimele etaje și frunza stindard.

Este necesară o aplicare preventivă a fungicidelor pentru a reduce la minimum efectele septoriozei. Cum se manifestă septorioza la cultura de cereale păioase, aflați în materialul video de mai jos.

Specialiștii Syngenta au desfășurat un proiect de cercetare pentru a înțelege mai bine ciclul de dezvoltare a Septoria și a Puccinia spp.

A fost o intensă muncă de laborator, prin analize la microscop, pentru a vedea care sunt efectele dezvoltării acestor patogeni, atât în interiorul frunzei, cât și la suprafața acesteia.

În concluzie, după cum se știa deja, odată ce boala se manifestă la exteriorul frunzei, este prea târziu să o tratezi și dauna este deja produsă.

După mulți ani de cercetare, Syngenta a lansat produsul Elatus™ Era, fungicid pe bază de Solatenol™, cu aplicare de la începutul alungirii paiului până la sfârșitul înfloritului.

fungicid septorioza

Elatus™ Era este un produs puternic, care, odată aplicat, are atât efect preventiv, cât și curativ și eradicativ asupra septoriozei și a celorlalți agenți patogeni.

Este nevoie de un produs capabil să combată eficient, chiar și eventualele forme de rezistență apărute în câmpurile fermierilor, cu flexibilitate în alegerea perioadei de aplicare, dar și a dozei aplicate, care să dea libertate specialistului din fermă să aleagă doza potrivită fiecărei sole, în funcție de gradul de atac al agenților patogeni.

Practica agricolă ne-a dus la concluzia că nicio solă nu seamănă cu alta, o solă semănată devreme va fi diferită de una semănată târziu. Grâul semănat în monocultură tot timpul va avea nevoie de o atenție deosebită, de o doză mai mare de fungicid sau de un tratament în plus.

Elatus™ Era este un produs consistent care păstrează ce este mai bun din efectele deja consacrate ale triazolilor, dar care conține și o nouă substanță activă din altă grupă chimică.

Dovedește eficacitate excepțională an de an, atât în câmpurile noastre, cât și în testele făcute de instituții independente.

fungicid elatus era

De asemenea, Elatus™ Era este un produs complet, care îmbină ultimele tehnologii în materie de formulare și adjuvanți încorporați și care beneficiază de sinergia celor mai eficiente substanțe active din grupa triazolilor, respectiv a SDHI.

Odată aplicat pe plantă, este eficace, chiar dacă survin ploi la scurt timp de la aplicare. Nu se degradează la lumina solară și are o acțiune în plantă atât translaminară, cât și sistemică.

Nu a fost ușor, nu am făcut compromisuri, am investit pe lângă resurse financiare, timp, expertiză și multă determinare pentru a oferi fermierilor un produs cu adevărat Puternic, Consistent si Complet pentru cultura de cereale păioase – Elatus™ Era.

Elatus™ Era are în componență 2 substanțe active ce fac din Elatus™ Era un produs greu de egalat ca eficacitate pe cerealele păioase în următorii ani.

În videoul atașat, Leonid Leu, fermier din satul Porumbești, raionul Cantemir își împărtășește părerea despre efectele produsului Elatus™ Era – noul standard în protecția culturilor de cereale împotriva bolilor.

Cere produsul de la distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova. Contactează reprezentantul Syngenta din zona ta!

Alexandru Gordila, fermier: Colaborăm de ani buni cu Slatava Grup pentru raportul calitate-preț de apreciat

0

Alexandru Gordila, fermier din raionul Rîșcani, gestionează 1350 de hectare de culturi de câmp, ilustrând importanța colaborărilor strategice în sectorul agricol. Unul dintre aceste parteneriate importante este cel cu Slatava Grup, companie cunoscută pentru prețurile competitive și eficacitatea produselor sale.

„Colaborăm de mai mulți ani cu Slatava Grup. Printre produsele cheie utilizate la noi în fermă se numără fungicidul Magnat 75 WG și insecticidul Mospelat 20 SL. Magnat, având ca substanță activă tebuconazol, s-a dovedit a fi extrem de eficient în controlul făinării și ruginii la cereale, oferind un raport calitate-preț avantajos, esențial în contextul costurilor de producție în creștere. Insecticidul Mospelat, bazat pe acetamiprid, asigură un control eficient al dăunătorilor”, ne-a relatat Alexandru Gordila.

Acesta menționează că, chiar dacă mai sunt produse cu aceeași substanța activă ca în cazul produselor oferite de Slatava Grup, aceste produse au o eficiență bună, fiind și la un preț rezonabil.

În plus, fermierul pune accent pe strategia de alternare a produselor pentru a preveni dezvoltarea rezistenței patogenilor și dăunătorilor, o practică recomandată în managementul integrat al dăunătorilor.

„Colaborarea cu Slatava Grup nu este doar strategică, ci și logistică, cu livrări rapide și un suport responsabil, acest lucru contribuie semnificativ la eficiența operațională a fermei. În plus, este importantă alternarea produselor pentru a evita rezistența, astfel utilizăm pentru prevenirea anumitor probleme și produsele Slatava Grup”.

În ciuda provocărilor ce în ultimii ani au tăiat mult din entuziasmul fermierilor, Alexandru Gordila speră că vor fi condiții meteorologice favorabile, deși confruntările cu seceta devin din ce în ce mai frecvente.

„La noi în întreprindere, produsele Slatava Grup sunt și în acest an o parte integrantă a schemei de tratament la culturile de câmp. Avem cultivate grâu, rapiță, orz, floarea-soarelui, porumb și sfeclă de zahăr”.

Magnat 75 WG, aplicat la rapiță, este eficient în controlul bolilor ca alternarioza, fomoza, putregaiul alb, iar la cerealele păioase a făinării și helmintosporiozei.

Insecticidul Mospelat 20 SL la cultura de grâu ajută la combaterea dăunătorilor cum ar fi tripsul grâului, păduchele verde al cerealelor, gândacul ovăzului, ploșnițe, iar la rapiță a dăunătorilor ca gărgărița tulpinilor de varză, gândacul lucios, păduchele cenușiu al verzei și țânțărașul rapiței.

V-ar putea fi util și articolul Aliona Mandati: Două produse Slatava Grup incluse în schema de protecție ne asigură avantajos calitatea bună a recoltei.

Pentru mai multe detalii despre produsele disponibile în cadrul Slatava Grup apelați la numărul +373 681 66 966 sau accesați slatavagrup.md.

Flori recomandate pentru a atrage insecte utile în grădină, livadă

0

Fâșiile de flori semănate în grădină sau în livezi pot fi de real folos pentru atragerea prădătorilor (insecte ce consumă dăunători) și a parazitoizilor (insecte care parazitează pe dăunători) sau a insectelor polenizatoare.

Astfel de fâșii oferă inamicilor naturali ai dăunătorilor adăpost, hrană și pradă alternativă astfel încât aceștia să se poată dezvolta armonios într-un număr suficient pentru a menține sub control dăunătorii.

Într-o grădină, livadă de familie sau plantații ecologice, fâșiile de flori semănate sunt o metodă foarte bună de control a mai multor dăunători, în special afidelor.

Zonele de sol netulburate de sub benzile de flori contribuie la dezvoltarea artropodelor benefice, cum ar fi diferite specii de gândaci și păianjeni care se hrănesc cu larvele dăunătorilor.

Proporția (%) de diferiți inamici naturali ai dăunătorilor ce se dezvoltă în fâșiile de flori:

Insectele utile sunt în speciale benefice pentru controlul dăunătorilor la pomi, cum ar fi afidele.

Spre exemplu, datele institutului FIBL arată că în livezile de măr din Elveția și Belgia, cu fâșii de flori de 30 de specii anuale și perene, impactul daunelor afidelor a fost redus semnificativ sub pragul economic de dăunare pe parcursul mai multor ani, fără utilizarea insecticidelor.

Printre speciile de flori utile în acest sens se numără Anthemis arvensis (romanița de câmp), Centaurea cyanus (albăstrele) și Chrysanthemum segetum (gălbenele sălbatice).

Pentru a asigura eficiența prădătorilor atunci când apar primii dăunători, populațiile acestora trebuie să fie suficient de mari și diverse. În acest sens, se optează pentru metode de control al dăunătorilor care să nu dăuneze insectelor utile (de exemplu capcane, feromoni, insecticide ce nu dăunează acestora).

Vezi și Insecte utile: vezi speciile ce distrug dăunătorii la legume.

Insectele utile, într-un număr suficient, aduc un aport considerabil în controlul dăunătorilor. Spre exemplu, o buburuză sau larvă a acesteia consumă 30-60 de afide pe zi, iar o crizopă 200-600 de afide pe durata dezvoltării.

Specii de plante pentru a atrage insecte utile

Specii de plante recomandate pentru amestecuri semănate în livezi sau grădină pentru atragerea inamicilor naturali ai prădătorilor (după recomandările FIBL):

  • Achillea millefolium (coada șoarecelui);
  • Ajuga reptans (vineriță);
  • Bellis perennis (părăluțe);
  • Campanula rotundifolia (clopoțel);
  • Carum carvi (chimen);
  • Cardamine pratensis (stupitul cucului);
  • Centaurea jacea (albăstriță);
  • Crepis biennis (Barba lupului);
  • Daucus carota (morcov);
  • Galium mollugo (sânziene);
  • Hieracium pilosella (vulturică);
  • Hypochaeris radicata (urechea pisicii);
  • Lathyrus pratensis (lintea pratului);
  • Leucanthemum vulgare (margarete);
  • Lotus corniculatus (ghizdei);
  • Medicago lupulina (trifoi mărunt);
  • Myosotis scorpioides (Nu mă uita);
  • Primula elatior (Ciuboţica cucului de munte);
  • Prunella vulgaris (busuioc de câmp);
  • Silene dioica (opaiță);
  • Silene flos-cuculi (floarea cucului);
  • Trifolium pratense (trifoi roșu);
  • Veronica chamaedrys (stejărel);
  • Vicia sepium (măzăroi sălbatic);
  • Specii de ierburi: Anthoxanthum odoratum (vițelar), Cynosurus cristatus (pieptănarițe), Festuca rubra rubra (păiuș roșu), Poa nemoralis (iarbă deasă), Poa pratensis (firuță de câmp), Poa trivialis (șuvăr de munte).

Unele insecte utile (cele cu limbi scurte) au nevoie de plante deschise pentru a colecta nectar. Polenizatorii cu limbi lungi, cum ar fi unele specii de albine sălbatice, se hrănesc pe plante nectarifere cu florile ascunse.

În calitate de plante de nectar deschise pentru inamicii naturali sunt recomandate cele din familia Apiaceae, cum ar fi morcovul sălbatic, chimenul, leguminoase măzăroi sălbatic, trifoi roșu.

Este necesară pregătirea bună a solului înainte de semănat, prin mărunțirea și afânarea acestuia.

Când se seamănă fâșiile de flori pentru a atrage insectele

De obicei, acestea se seamănă primăvara, în lunile martie-mai sau toamna, septembrie-octombrie, în perioada când există suficientă umiditate.

Lățimea recomandată pentru benzile de flori semănate pe rândurile din livezi este egală cu distanța interioară dintre roțile tractorului plus 10 cm, rezultând o suprapunere de 5 până la 10 cm în calea tractorului la fiecare roată.

Lățimea benzii de flori depinde și de mașinile disponibile pentru pregătirea solului și mulcire.

Pe parcursul vegetației, în livezi fâșia de flori se taie și se înlătură pentru a stimula germinarea semințelor rămase și înlăturarea buruienilor.

Bibliografie: Perennial flower strips – a tool for improving pest control in fruit orchards; FIBL.

V-ar putea plăcea și articolul 5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță.

Totul este pregătit pentru „cel mai internațional” Macfrut de până acum

0

De la 8 la 10 mai 2024, filiera mondială de fructe și legume se întâlnește la Rimini Expo Centre, la Macfrut 2024, cu propunerile a 1400 de expozanți (40% străini), 1500 de cumpărători principali, saloane tematice, aproximativ o sută de evenimente și un dublu teren pentru testarea inovațiilor din sector.

La inaugurarea târgului, la ora 11, va fi prezent Ministrul Francesco Lollobrigida, Italia. Agrobiznes este partener media de promovare al evenimentului.

Vezi și Renzo Piraccini, Macfrut: Avem o creștere a suprafeței de expoziție de 20% și prezența multor țări noi.

Zona parteneră internațională va fi Peninsula Arabă, reprezentată de aproximativ o sută de cumpărători, în timp ce regiunea parteneră va fi Puglia, cu producțiile sale de excelență, începând cu strugurii de masă, produsul simbol al celei de-a 41-a ediții a târgului.

Protagonistul celor trei zile este sectorul de fructe și legume, central în agricultura Italiei, cu o valoare de peste 16 miliarde de euro în fază agricolă, care crește la aproximativ 50 de miliarde pe întreaga filieră în această țară.

În total, în Italia sunt implicate 300.000 de companii ce au în gestiune 1,3 milioane de hectare, pentru o producție de aproximativ 24 de milioane de tone de fructe și legume (potrivit Ismea).

La ora 12.00, la standul Ismea/Masaf, va avea loc o dezbatere despre Prioritățile lumii agricole în noua Europă, la care vor participa Cristiano Fini, Președintele Cia național, Massimiliano Giansanti, Președintele Confagricoltura național, Ettore Prandini, Președintele Coldiretti național, Livio Proietti, Președintele Ismea, Marco Riccardo Rusconi, Directorul Aics, Luigi Scordamaglia, Directorul General al Filiera Italia, Matteo Zoppas, Președintele Agenției Ice, și Renzo Piraccini, Președintele Macfrut. Concluziile vor fi prezentate de Ministrul Francesco Lollobrigida.

Simpozionului mondial al Strugurilor de masă

Simpozionului mondial al Macfrut pe tema Strugurilor de masă, este un eveniment care atrage cei mai importanți experți și principalii actori globali timp de trei zile pentru a discuta despre cercetare, tendințe de pe piață, evoluția producției, inovația în produse și strategii comerciale.

În ceea ce privește Saloanele tematice, toate coordonate de o echipă de experți, Macfrut va organiza evenimentul internațional Biosolutions International Event, cu aproximativ 70 de expozanți, care face din Macfrut cel mai important eveniment din Europa în ceea ce privește produsele naturale pentru protecția, nutriția și biostimularea plantelor.

Industria pepinierelor va fi prezentată în Plant Nursery area, care va găzdui și Simpozionul internațional despre portaltoaie (IRS – International Rootstocks Symposium), în timp ce expoziția globală Spices & Herbs este dedicată condimentelor, plantelor aromatice și medicinale.

Pianeta Rosso aduce în centrul atenției filiera tomatelor, în timp ce Acqua Campus se axează pe inovațiile și tehnologiile pentru conservarea apei.

Printre noutăți se numără Innovation Hub For Healthy Food, axat pe produse și tehnologii de transformare durabile pentru producția de alimente cu valoare nutrițională ridicată, și Salonul Agrivoltaico despre oportunitățile oferite de generarea de energie fotovoltaică integrată în producția agricolă.

Un Macfrut internațional

Caracteristica distinctivă a acestei a 41-a ediții a Macfrut este caracterul său internațional puternic, cu peste 40% dintre expozanți provenind din patru continente. Din Africa, sunt prezenți 400 de expozanți din 24 de țări, inclusiv primele participări ale unor țări precum Rwanda, Republica Democrată Congo, Maroc, Namibia și Togo.

Printre confirmările cu standuri extinse se numără Egipt, Algeria, Africa de Sud, Nigeria, Mozambic și Mali, cu 37 de companii. Un alt continent important este America de Sud, datorită colectivelor din Chile, Panama și Republica Dominicană, Costa Rica, Venezuela, Cuba și Argentina.

În plus, Peninsula Arabă este reprezentată de aproximativ o sută de cumpărători, cu prezența și a Emirates SkyCargo pentru oportunitățile de afaceri și centrul logistic din această zonă.

În ceea ce privește noile intrări, găsim India, prezentă și cu aproximativ cincizeci de cumpărători principali, Turkmenistan, Uzbekistan, Azerbaidjan și Argentina, iar pe plan european este importantă prezența a 22 de comercianți en-gros din cele două piețe principale din Spania (Madrid și Barcelona).

Cumpărători principali sunt circa 1500 și vin din toată lumea, acoperind o varietate de produse, tehnologii și filiere.

Tratamente cu calciu la măr – când și cum se fac

0

Calciul (Ca) este unul dintre cele mai importante elemente minerale care influențează în mod direct calitatea fructelor, în special la măr și păr, deoarece aceste fructe se păstrează în depozite frigorifice o perioadă lungă de timp.

Pe parcursul vegetației, pe măsură ce se formează recolta, consumul de calciu diferă în funcție de fenofază și necesitățile plantei.

Consumul de Ca pe parcursul perioadei de vegetaţie la cultura mărului:

Nivelul de calciu din fructe este unul dintre cei mai importanți factori legați de calitatea fructelor în producția de mere. Joacă un rol structural critic în formarea și stabilitatea pereților celulari și a membranelor celulare.

Menținerea unui nivel ridicat de calciu în fructe duce la o calitate mai bună, la o fermitate a fructelor la recoltare și la o păstrare mai îndelungată.

Acest lucru se datorează rolului pe care îl are calciul în întărirea pereților celulari și în reducerea activității enzimelor care descompun pectinele din fruct.

Fructele ce au nivel scăzut al concentrației de calciu sunt mult mai predispuse la dereglările fiziologice, cum ar fi: 

Pătarea amară (bitter pit) – se întâlnește în special la soiurile Golden Delicious, Granny Smith și Jonathan, dar poate fi observată și la celelalte soiuri de măr cultivate.

Excesul de N și Mg din solul, regăsit ulterior în fructe, sau deficitul de calciu favorizat de primăverile secetoase, duc în mod frecvent la apariția acestei boli.

Detalii despre pătarea amară – pe acest link.

Pete suberificate (cork spot) apar în partea exterioară a pulpei fructului prin formarea unor adâncituri mici, verzi, începând cu luna iunie şi va continua pe tot parcursul etapelor de creştere şi mărire a fructelor.

Carența de calciu – cauzele apariției

Carenţa calciului se reflectă, în primul rând, prin simptome la nivelul sistemului radicular – nu se formează normal perişorii absorbanţi prin care planta absoarbe apa şi sărurile minerale.

În partea aeriană, se usucă vârfurile lăstarilor, se ofilesc pedunculii florali. Fructele se coc mai devreme şi sunt atacate de unele boli, cum ar fi cele menționate mai sus, în perioada de păstrare a fructelor. 

Cauze ale apariției carenței de calciu pot fi următoarele: 

  • înaintarea în vârstă a pomilor de măr; 
  • predispunerea genetică a unor soiuri de măr la carența de calciu; 
  • condiții climaterice cu temperaturi extrem de ridicate pe parcursul verii;
  • seceta prelungită din timpul verii;
  • soluri grele sau cu un pH mai mare de 7, determină un conținut mai redus de calciu solubil pentru plante; 
  • raportul din sol a diferitor elemente minerale nutritive poate bloca asimilarea calciului de către plante; 
  • hrănirea excesivă a pomilor cu îngrășăminte pe bază de azot, potasiu și magneziu poate înrăutăți carența de calciu, provocând apariția pătării amare a fructelor.

Fertilizările cu calciu la măr – particularități

Chiar dacă calciul se conține în sol, este dificil de a avea fructe cu o concentrație înaltă a calciului. Rădăcinile pomilor de măr asimilează foarte slab calciul. Acest element este absorbit de rădăcinile pomului sub formă ionică de Ca2+

În perioada de vegetaţie absorbţia calciului prin sistemul radicular este determinată de consumul de apă, creşterea rădăcinilor şi de concurența cu alţi ioni de potasiu, magneziu, amoniu.

Odată ce acest element ajunge la rădăcină, el este transportat de la sol în plantă într-un mod pasiv, cu fluxul de sevă.

Astfel, intensitatea circulaţiei sevei controlează mişcarea ascendentă a calciului. Calciul se repartizează în mod preferențial în creșterile intensive ale frunzelor și lăstarilor fiind concurenții principali în acumularea acestui element de către fructe.

Din această cauză, este recomandat ca producătorii de fructe să aplice calciul prin fertilizări foliare a pomilor, având scopul ca acest element important să fie asimilat direct de către frunze și fructe.

Odată ce Ca a pătruns în ţesuturile frunzelor şi fructelor, are loc o mișcare foarte mică a calciului și este mai mult asimilat de organele plantei pe care a fost aplicat. 

Influența conținutului de calciu asupra calității merelor este condiționată și de menținerea unui raport relativ optim dintre acest element și altele, în special K/Ca și Na/Ca, care fiind dereglat, provoacă perturbări fiziologice în fructe. 

Unele boli apar parțial în timp ce fructul este încă pe pom (pătarea amară), iar altele numai după o perioadă de depozitare (opăreala, steclozitatea).

Nivelul optim de calciu în mere pentru excluderea diverselor boli fiziologice

Pentru a asigura nivelul corespunzător al calciului în fructe, este necesar de a acumula o rezervă bună de N şi glucide în sistemul radicular toamna, pentru a favoriza creşterea rădăcinilor în primăvara viitoare. 

Trebuie asigurată o bună disponibilitate a borului în sol, deoarece el favorizează transportul calciului, şi, nu în ultimul rând, trebuie temperată creşterea lăstarilor în primele 6-8 săptămâni de dezvoltare a fructelor.

În cazul dezvoltării puternice a lăstarilor, cantitatea de calciu care rămâne pentru fructe este mai mică, deoarece ionii de Ca2+ sunt absorbiţi preponderent de către formaţiunile care cresc intens.

Atunci când calciul este aplicat foliar, producătorii de mere trebuie să acorde atenţie deosebită la concentraţia de calciu solubil în soluţie, timpul aplicării, umiditatea relativă şi a aditivilor care sunt adăugați în această soluție. 

Pe parcursul perioadei de vegetație, se recomandă de a efectua 5-8 tratamente foliare cu produse fertilizante ce conțin calciu cu concentraţia soluţiei de 0,5-0,7% începând cu perioada de după căderea petalelor la florile de măr. 

Următoarele tratamente este recomandat a fi efectuate la un interval de circa 14 zile, până la recoltarea fructelor sau până la majorarea conținutului ionilor de calciu (Ca) 5 mg la 100 g masă poroasă a pulpei fructului.

Cantitatea de calciu administrată în livadă poate ajunge la 20-40 kg/ha. 

Pentru a îmbunătăţi asimilarea calciului şi preveni bolile fiziologice la păstrare, este recomandată:

  • Plantarea pomilor de măr pe soluri bine drenate și irigate în timpul perioadelor de secetă; 
  •  Fertilizare cu azot foarte bine controlată, pentru a evita creşterea excesivă a lăstarilor şi majorarea excesivă a fructelor; 
  • Tăierea moderată (echilibrată) a pomilor pentru a menţine un bun echilibru între creşterea vegetativă şi rodirea pomului;  
  • Promovarea unor măsuri adecvate pentru a obține recolte calitative și cantitative an de an, cu scopul de a evita intrarea pomilor în alternanță de rodire;
  • Recoltarea fructelor la timpul potrivit. Recoltarea fructelor prea devreme duce la apariția opărelii în perioada de păstrare a fructelor, iar recoltarea târzie – fructele sunt predispuse la sticlozitate, pătarea Jonathan și prăbușirea internă; 

Detalii despre Când recoltăm merele: perioada optimă pentru diferite soiuri.

  • Aplicarea fertilizării foliare cu calciu în anii cu condiții nefavorabile de umiditate a solului în perioada de primăvară de dezvoltare a pomilor sau de fiecare dată când pomii de măr au înregistrat una sau mai multe dintre aceste dereglări fiziologice numite mai sus, fiind provocate direct sau indirect de dezechilibrul calciului în mere. 

Important! Surplusul de calciu în cadrul plantelor blochează absorbţia potasiului, magneziului, zincului, fierului, borului. Dereglarea metabolismului fierului poate cauza cloroza calcică. 

MAIA: Licență de import pe 30 de zile companiilor producătoare de ulei

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează că, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de licențiere, în mod unanim, s-a luat decizia de a acorda licență de import pe un termen de 30 de zile mai multor companii procesatoare, pentru a menține funcționalitatea fabricilor producătoare de ulei, de pe teritoriul Republicii Moldova.

Această decizie a fost motivată de epuizarea stocurilor de semințe de floarea-soarelui la începutul lunii mai și pentru a evita majorările de preț a uleiului pentru populația țării.

Licențele de import vor fi eliberate marți, la data de 7 mai și pe site-ul MAIA va fi publicată lista companiilor admise pentru import.

MAIA revizuiește legislația pentru a sprijini exportul de cabaline în UE

0

Posibilitățile de import și export a cabalinelor în Uniunea Europeană în scop comercial și sportiv au fost discutate la MAIA, împreună cu asociațiile crescătorilor de cai, cu reprezentanții ANSA și mediul academic.

În acest sens, au fost analizate cerințele specifice ale UE pentru importul și exportul de cai, inclusiv standardele de sănătate, siguranță și bunăstare a animalelor.

Participanții la întâlnire au analizat provocărilor cu care se confruntă sportivii și proprietarii de cai în încercarea de a participa la competițiile internaționale, menționând că accesul la competițiile internaționale ar putea îmbunătăți reputația Republicii Moldova ca producător de cai de calitate și ar putea aduce beneficii economice semnificative.

Reprezentanții MAIA au informat că s-a avansat cu revizuirea și îmbunătățirea legislației actuale pentru a facilita exportul și mișcarea transfrontalieră a cailor, iar acest proces va contribui semnificativ la îmbunătățirea accesului pe piețele internaționale și la participarea la competițiile sportive.

În continuare, ministerul va purta dialogul cu fermierii, crescătorii de cai, organizațiile sportive și alte părți interesate pentru a asigura că legislația este eficientă și aplicabilă.

Seminar în apicultura ecologică: piața, cerințe, producerea și procesarea

0

Asociația producătorilor ecologici MOVCA, cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) în Moldova și Compania SRL „Regina Naturii”, organizează un seminar special dedicat sectorului de apicultura ecologică.

Evenimentul va avea loc în data de 10 mai 2024, începând cu ora 9:30, în localitatea Costești, raionul Ialoveni, SRL „Regina Naturii”.

Tema seminarului este „Apicultura ecologică: piața, cerințe de calitate și tehnologia de producere și procesare a produselor apicole ecologice”.

Acesta își propune să ofere apicultorilor și operatorilor din agricultura ecologică o platformă de discuții despre cele mai noi tendințe și cerințe ale pieței pentru produsele apicole ecologice.

Locația exactă a evenimentului poate fi accesată prin link-ul GPS: Vezi locația pe hartă.

Participarea la seminar este gratuită, oferind o oportunitate valoroasă pentru toți cei interesați să afle mai multe despre practicile sustenabile în apicultură și să își îmbunătățească metodele de producție și procesare a mierii și a altor produse apicole.

Pentru confirmarea participării și detalii suplimentare, cei interesați sunt încurajați să contacteze organizatorii cât mai curând posibil.

Agenda evenimentului:

Pentru detalii, apelați la 069802896 – Natalia Papuc, Specialist marketing MOVCA.