Masa corporală a vițeilor nou-născuți. De ce depinde

0

În acest articol aș dori să vorbim un pic despre masa corporală a vițeilor nou-născuți și puțintel despre: 

  • dar ce, masa ar trebui să fie normală?
  • și ce influențează masa corporală a vițeilor nou-născuți?

Avertizare! În acest articol, vorbim exclusiv despre bovine de lapte și bovine de rasă Holstein, deoarece în creșterea specializată a bovinelor de carne există cerințe complet diferite pentru masa corporală vițeilor nou-născuți și alte criterii de analiză.

Aproape aceeași situație este și la bovinele de lapte, dar de alte rase (cu excepția Holstein). Deci, cine va avea întrebări, scrieți în comentarii, iar eu voi răspunde după posibilitățile mele.

Mergem mai departe, să discutăm despre masa corporală a vițeilor:

Vițeii trebuie să se nască mari și acest lucru este bun, pentru că vițeii nu trebuie să fie mărunți, însă vacile ar trebui să fete ușor, astfel dimensiunea (mărimea) vițelului este cea care „nu contează” și vițelul trebuie să aibă masa corporală corectă (optimă).

Acum analizez masa corporală a vițeilor născuți de la vacile Holstein și atunci pot confirma că – norma poate fi considerată asta – nașterea unui vițel cu o masă corporală mai mare de 40 kg, și așa ar trebui să fie 90% sau mai mult din vițeii născuți.

Exact în această direcție trebuie îndreptată munca de reproducere și gestionarea proceselor tehnologice la o fermă de lactate.

Indicele de utilizare eficientă a vacii, despre care am scris deja de mai multe ori, ar trebui să fie „pozitiv”, atunci când greutatea vițelului este cât mai mare posibil și, în același timp, se naște fără orice complicație obstetricală la vacă.

În unele ghiduri, există date destul de învechite despre masa corporală unui vițel nou-născut, unde se descrie fie o masă foarte mică (se credea anterior că ușurința fătării depinde de o masă mică), fie că aceasta (masa corporală a vițelului) este de 7-9%, uneori chiar și 10% din masa corporală a vacii.

Nici în primul și nici în al doilea caz nu e corect, ba mai mult, este greșit.

De ce depinde ușurința fătărilor la vaci

Selecția taurilor de reproducție pe bază unei astfel de caracteristici precum „ușurința fătării” nu este direct legată de masa corporală (mărimea) feților obținuți din ei.

Dacă vi se spune că „de la acest taur se nasc viței mici, să aibă vaca fătarea mai ușoară”, atunci nu e „profesionist”, dar spun și reamintesc că vorbim de rasele vitelor de lapte!

Trebuie de luat în vedere și consecințele nașterii vițeilor mari cu condiția când masa corporală a vacii nu corespundă raportului optim, de exemplu, în cazul unei patologii precum – paralizia nervului sciatic (nu vorbesc despre alte patologii obstetricale care pot fi menționate în așa fel de situații).

Așa că, ar trebui să țineți cont și de acest lucru. Deci, un făt mare este bine, dar luați în calcul că majoritatea vacilor noastre deocamdată și alocuri nu sunt încă gata pentru asta.

Ce influențează pe masa corporală vițeilor nou-născuți?

Voi încerca pe scurt, dar în ordine:

Rasa – aici, după cum se spune, totul este clar și fiecare rasă are propriile standarde” (de exemplu, puteți folosi tabelul), prin urmare, în creșterea bovinelor de lapte, vitele (vacile) de rasă Holstein NU trebuie încrucișate cu alte rase.

Rezultatul va fi aproape întotdeauna mai rău, adică pe Holstein nu-l puteți îmbunătăți cu altă rasă nicidecum (aici este vorbă nu despre masa corporală a vițeilor nou-născuți dar despre vacile care vor făta mai pe urmă de la așa fel de „încrucișări”.

Sex – tăurașii la naștere în cele mai multe cazuri depășesc vițelele prin masa lor corporală, dar acest lucru este doar la naștere, apoi junincile cresc mai bine (acest lucru este doar pentru rasa Holstein și câteva alte rase de vite lactate).

Masa corporală mai mare la naștere a tăurașilor încă se explică și printr-o perioadă ceva mai lungă de dezvoltare intrauterină.

Anotimpul anului este un fapt interesant pentru mine și destul de vizibil. Așa că, în perioada de iarnă, vacile gestante reduc inconștient eliminarea de căldură, într-un cuvânt, economisesc pierderi, astfel încât mai mult sânge circulă nu la periferie, ci în interior, iar uterul împreună cu fătul din el se dezvoltă, la rândul său, primește mai mulți nutrienți din sânge. În consecință, vițelul nou-născut va avea o masă corporală mai mare.

Și în ceea ce privește perioada de vară (cu temperaturile foarte ridicate), aici totul este puțin invers. Circulația sângelui este mai intensă la periferie (pentru un mai bun transfer de căldură), iar uterul ca organ intern, va avea circulația sangvină un pic mai scăzută (exclusiv în comparație).

Prin urmare, vițeii se vor naște cu o masă corporală mai mică. Atunci când vaca este afectată de stresul termic, durata gestației poate fi ușor scurtată, așa că toate acestea împreună vor afecta masa corporală vițelului nou-născut în acest sezon.

V-ar putea plăcea și articolul Cum menținem cantitatea și calitatea de colostru la vaci.

Durata dezvoltării intrauterine – în cele două puncte anterioare, am explicat deja puțin modul în care durata dezvoltării intrauterine afectează masa corporală a fătului.

Voi adăuga doar că există o dependență sau o corelație foarte directă între faptul că, dacă durata dezvoltării embrionare este mai mare, atunci masa corporală a vițelului nou-născut va fi mai mare și invers, dacă durata dezvoltării va fi mai scurtă, atunci masa corporală va fi mai mică.

Ceea ce afectează durata perioadei de gestație și dezvoltarea intrauterină a fătului este și sezonalitatea, și rasa și aproape tot ceea ce afectează (influențează) masa corporală a vițelului nou-născut.

Sănătatea mamei – totul este clar. Dacă sănătatea mamei-vaci este în regulă, atunci viței vor avea de obicei masa corporală potrivită la naștere.

Dacă vaca sau juninca a fost bolnavă în perioada gestației, atunci acest lucru poate afecta și durata sarcinii și dezvoltarea fătului și, în consecință, masa corporală a acestuia.

Și, de asemenea, vițeii cu imunitate slabă se nasc aproape întotdeauna de la mame bolnave, iar acesta este un fapt dovedit. Ei bine, și colastra de la astfel de vaci va fi, de asemenea, de calitate foarte scăzută.

greutate vitei

Genetică – adică potențialul genetic al mamei și al tatălui. Acesta este un factor ereditar foarte stabil, mai ales pe linia paternă, chiar și nașterea vițeilor în ani diferiți, pe ferme diferite și în diferite țări va avea caracteristici similare ale influenței taurului reproducători asupra masei corporale a vițeilor nou-născuți.

Dar, aceeași ereditate se observă la nașterea vițeilor mari și pe liniile materne (poate nu la fel de clar ca la tată). De exemplu, fiicele de la o mamă care năștea întotdeauna viței mari, cu o probabilitate mai mare vor naște, de asemenea, viței cu o masă corporală mai mare, dar, bineînțeles, că acest lucru este deja în condiții egale și influența factorilor.

Hrănirea vacilor în perioada repausului mamar (la junincă, ultimul trimestru de gestație) – tocmai în ultimele 2 luni de gestație are loc cea mai intensă creștere a fătului.

De aceea, hrănirea trebuie să fie corectă, împărțită în faze ale perioadei repausului mamar, cu obligatoriul control strict asupra cantității de hrana consumată, separarea TMR-ului de pe masa furajeră, asigurarea cu toți nutrienții necesari.

Ei bine, consumul trebuie stimulat, pentru ca practic este imposibil să se supraalimenteze o vacă în ultimele săptămâni de fătare (gestație), dar este important pentru a echilibra corespunzător energia din alimentație și nu oricine o poate face.

Și, nu uitați, că perioada corectă a repausului mamar pentru vacă este extrem de importantă în prevenirea tulburărilor metabolice în perioada postpartum și influențează succesul în reproducere.

fatare vaci

Vârsta mamei – un fapt bine-cunoscut, de exemplu că, la prima fătare, masa corporală a unui vițel născut va fi de obicei mai mică decât masa corporală vițeilor născuți ulterior de la vaci (2+ fătări).

Există încă date, dar nu foarte convingătoare, că masa corporală a vițeilor nou-născuți poate crește de la fiecare fătare ulterioară până la a patra, iar apoi vârsta vacii nu va mai afecta masa corporală vițelului la naștere.

Personal, nu am cercetat o astfel de chestiune precum dependența întreținerii vacilor în stabulații libere și acele legate (cum se zice – pe lanț) de masa corporală vițeilor nou-născuți.

Așa că, există date că vacile care au exercițiu activ (se mișcă liber) dau naștere vițeilor care sunt puțin mai mari ca mărime în comparație cu „colegele” lor care nu au o astfel de oportunitate.

Așa că, țineți cont de asta în munca voastră și faceți tot posibilul ca vacile înțărcate (în repausul mamar) să aibă suficientă mișcare, iar cine era atent știe că, atunci când am fost în America, am descris un lucru destul de interesant, dar și destul de util că, uneori, pentru ca vacile înțărcate să umble un pic mai mult, sunt chiar alungate (cum se zice la noi – fugărite) special din locurile lor confortabile de odihnă, astfel încât să stea culcate mai puțin și să se miște puțin mai mult.

Păi, conform tradiției la final, un sfat util din partea mea – pentru a gestiona corect majoritatea proceselor din creșterea vacilor este necesar de monitorizat la fiecare șase luni – care este durata gestației, în zile, a vitelor voastre și anume la ferma voastră. Acest număr se schimbă constant (+/- la fiecare șase luni) și este foarte decisiv în multe chestiuni de management.

Citiți aici și despre Fătarea la vaci: sfaturi de îngrijire, probleme frecvente. 

Aș dori să vă reamintesc încă o dată că, masa corporală a vițelului nou-născut nu trebuie să aibă niciodată un efect negativ asupra cursului fătării, iar masa trebuie să fie cât mai posibil mare și, în același timp, nașterea ar trebui să fie fără complicații obstetricale la mama (vacă, junincă) care fată.

Vă doresc tuturor să aveți vaci și viței sănătoși!

Ofilirea tomatelor – boli ce o provoacă, control

0

Verticilioza la tomate produsă de Verticillium dahliae, alături de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (fuzarioza) sunt boli produse de ciuperci ce provoacă ofilirea tomatelor.

În cazul prezenței verticiliozei la tomate pe frunzele de la baza plantelor apar zone de îngălbenire care se necrozează și usucă.

Plantele au o ofilire ușoară sau mai puternică (din cauza dereglării regimului de apă) și își revin în timpul nopții. În general, verticilioza tomatelor se manifestă prin simptome vizibile în perioada de coacere a fructelor.

Ulterior, la evoluția bolii, pe frunzele tinere se dezvoltă decolorări la margini sau între nervuri, pot apărea leziuni sub formă de litera V – caracteristice verticiliozei, unde apar îngălbeniri de forma unui evantai, îngustându-se aproape de margini.

Ofilirea tomatelor – simptome de verticilioză la tomate (după Ontario Crop IMP):

Ofilirea tomatelor – verticilioza și fuzarioza – diferențe

Prin rădăcina și tulpina plantelor bolnave se observă brunificarea pereților vaselor conducătoare – simptom caracteristic atât pentru verticilioză, cât și pentru fuzarioză.

Dar, la infectarea plantelor de tomate de verticilioză, are loc infectarea vaselor conducătoare a xilemulului (elementele traheale şi canale), floemului (tuburile ciuruite) tulpinii, dar şi parţial al zonei exterioare a cilindrului central la coletul tulpinii.

La secţionarea longitudinală a tulpinii, în cazul verticiliozei vom vedea o colorare roză – brună-deschisă, iar în cazul ciupercii Fusarium oxysporumsunt afectate doar vasele conducătoare, iar colorarea este brună.

Tăierea tulpinii pe orizontală va prezenta o ușoară decolorare a vaselor, maro sau verzui, dar mult mai puțin distinctă decât decolorarea cauzată de Fusarium.

În plus, la fuzarioză simptomele pot apărea atât în faza de răsad, cât și după plantare, iar în cazul verticiliozei, chiar dacă boala poate fi prezentă tot sezonul, primele simptome apar în apropierea momentului de maturare a fructelor.

În cazul verticiliozei exteriorul tulpinii nu prezintă niciun simptom particular.

Citește mai multe despre Fuzarioza la tomate – 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

Afectarea plantelor de tomate de verticilioza

Verticilioza ce duce la ofilirea tomatelor mai afectează ardeii dulci, vinetele, castraveţii, pepenele galben şi verde și alte legume. 

Infecția de verticilioză se poate păstra în sol peste 8 ani și la condiţiile optime de dezvoltare (10-20°C) germinează din nou.

Apariţia şi manifestarea verticiliozei este provocată de temperaturile ridicate, pe fond de surplus de umiditate în sol, soluri cu textură grea, slab aerate şi pH slab acid de 5,8-6. 

Dezvoltarea sa în plante pare să fie încetinită sau chiar inhibată atunci când temperaturile cresc peste 30°C, ceea ce explică uneori natura reversibilă a bolii.

Verticilioza se răspândește prin solul infectat; apa de irigaţie, rănile mecanice din plantă, de nematozi.

Prevenirea bolilor ce provoacă ofilirea tomatelor

Tratamentele preventive realizate pentru menținerea sub control a fuzariozei ce provoacă ofilirea tomatelor sunt eficiente și în controlul verticiliozei.

Pentru prevenirea verticiliozei și fuzariozei evitarea răspândirii acestora se recomandă:

  • Dezinfecția solului (începeți cu sol sau substrat curat prin încălzirea acestuia la o temperatură de cel puțin 65°C timp de minim 30 de minute), respectarea asolamentului și înlăturarea resturilor vegetale după fiecare cultură sunt recomandate pentru prevenirea dezvoltării bolilor.
  • Dezinfecția semințelor, paletelor de producere a răsadurilor.
  • Cultivați varietăți rezistente la verticilioză și fuzarioză.
  • Tratarea și mocirlirea răsadului înainte de plantare este o metodă eficientă de prevenire.
  • Controlați nematozii din sol – prezența nematozilor paraziți ai plantelor poate crește severitatea ofilirii Verticillium.
  • Evitați producerea rănilor pe plante. Ofilirea fuzariană a roșiilor practic nu poate apărea pe plantele intacte, fără răni.
  • Se monitorizează regimul de irigare, în special pe soluri slab aerate, grele – apa de irigare fiind una dintre căile răspândirii verticiliozei.
  • Îndepărtați regulat buruienile din cultură.
  • Mulciți solul pentru a reduce contactul plantei cu acesta. Este recomandată folia neagră sau argintie.
  • La apariția infecției de verticilioză plantele de tomate se distrug imediat, se înlătură și se ard resturile vegetale.
  • S-a demonstrat că culturile de acoperire din familia Brasicaceae (de ex. muștar) au unele proprietăți de biofumigație a solului datorită prezenței mari de glucozinolați.
  • După ce lucrați pe câmp, curățați încălțămintea, uneltele și echipamentele mecanice, la deplasarea de la un câmp la altul.

Produse utilizate în controlul ofilirii tomatelor

Studiile indică faptul că Bacillus amyloliquefaciens Oj-2.16 rizosferic are un efect bun în controlul verticiliozei și creșterea imunității plantei.

Produsele pe bază de Bacillus subtilis 26 D, pulbere (titrul – nu mai puţin de 2 mlrd. celule/g) sunt eficiente pentru prevenirea verticiliozei.

Pentru controlul fuzariozei este omologat produsul ce conține bacteriile Bacillus subtilis tulpina QST 713 (Serenade Aso 10 l/ha la aplicarea în bandă pe rând, se realizează un tratament pe sezon, de la semănat (BBCH 00)–până la apariția celei de-a treia frunze (BBCH 13); volumul de soluție: 200 – 500 l/ha.

Este recomandată popularea solului cu bacili de fân sau Trichoderma. Aceste bacterii concurează cu Fusarium pentru „spațiul de locuit”, secretă substanțe ce suprimă și inhibă dezvoltarea agentului patogen.

Produse chimice pentru controlul verticiliozei la tomate nu sunt omologate.

Programul Managementul durabil al terenurilor: Au fost recepționate 20 de dosare

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), informează că a finalizat procesul de recepționare a dosarelor în cadrul Programului de granturi post investiționale „Managementul durabil al terenurilor”(MDT) din cadrul Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). 

În conformitate cu Ordinul MAIA nr. 52 din 28.03.2024, grantul post – investițional va rambursa 30% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon de 10 000 dolari SUA per producător agricol.

Un beneficiar va fi eligibil pentru un singur grant post- investițional.

Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: 

  • semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare (tehnologii No-Till);
  • combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till);
  • echipamente și sisteme de irigare;
  • construcții hidrotehnice de captare a apei;
  • înființarea/reabilitarea de fâșii paravânt;
  • ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate;
  • înierbarea în jurul pomilor în livezi.

Astfel, în perioada 01-30 aprilie, AIPA a recepționat 20 de dosare în cadrul Programului de granturi post investiționale „Managementul durabil al terenurilor”(MDT).

Prin urmare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură depune eforturi considerabile pentru achitarea în termeni proximi a tuturor cererilor depuse în cadrul apelului.

Fermierii cu terenuri peste traseul Râbnița-Tiraspol vor primi compensații

0

Guvernul va acorda 2 milioane de lei fermierilor din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol pentru a le compensa cheltuielile legate de taxele ilegale aplicate de regimul separatist din stânga Nistrului la trecerea posturilor de control neautorizate, notează moldova.europalibera.org.

„Compensațiile parțiale” vor fi oferite din bugetul statului prin Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, proiect care a fost propus spre consultări publice și urmează să fie aprobat de Guvern.

Cu un buget de 15 milioane de lei, acest program finanțează anual activități de interes comunitar în localitățile din Zona de Securitate, cum ar fi susținerea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Pentru anul curent, au fost depuse 112 propuneri de proiecte, dar au fost selectate doar 26, în valoarea totală de 13 milioane de lei.

Celelalte 2 milioane de lei sunt destinate compensării cheltuielilor suportate de fermierii din raionul Dubăsari.

Potrivit proiectului, banii vor fi repartizați proprietarilor de terenuri de către Consiliul raional Dubăsari, în baza unui regulament aprobat de consiliu, „în condiții de transparență și echitate”, în coordonare cu Ministerul Agriculturii.

Șeful Direcției agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari, Sergiu Guvir, a spus Europei Libere că fermierii vor folosi acești bani pentru a scoate din regiunea transnistreană și a vinde recolta de cereale de anul trecut: grâu, orz și rapiță.

Potrivit lui, în luna aprilie, în depozitele de peste traseu rămâneau circa 2.500 de tone de cereale.

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, spunea că deținătorii de terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor primi compensații în trei tranșe.

Estimările preliminare arătau că pierderile lor ar ajunge la 7-8 milioane de lei.

În proiectul programului activităților de reintegrare nu sunt, însă, prevăzute alte tranșe.

Biroul pentru politici de reintegrare a declarat că, în prezent, agricultorii nu au obstacole pentru a ajunge la terenurile de peste traseu, așa cum se întâmpla în anii 2014-2018.

„Respectiv, compensarea parțială va viza doar unele cheltuieli legate de transportarea roadei anului 2023 prin infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului”, spune biroul.

După ce Guvernul de la Chișinău a decis că de la 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană trebuie să plătească taxe vamale în bugetul Republicii Moldova, așa cum fac toate companiile din țară, Tiraspolul a ripostat.

Așa-zisele autorități transnistrene au anulat „regimul preferențial” care le permitea fermierilor din raionul Dubăsari să treacă prin punctele ilegale de control fără să achite taxe.

Până atunci, acești agricultori plăteau o singură taxă, rutieră – 300 de lei pentru fiecare mașină cu o încărcătură mai mare de 18 tone.

Acum, ei ar urma să plătească pentru procedura de „devamare” câte 15 dolari pentru fiecare tonă de floarea-soarelui, șapte dolari – pentru fiecare tonă de grâu și 10 dolari – pentru o tonă de porumb.

În plus, li se cere o taxă vamală de 0,03% din costul total al producției transportate.

„Ei ar trebui să facă o înregistrare provizorie la „departamentul vamal”, unde vor da detalii despre activitate. Apoi, vor primi un certificat care le va permite să treacă cu material semincer, îngrășăminte, motorină, în funcție de suprafețele gestionate”, a explicat Europei Libere șeful Direcției agricultură și cadastru a consiliului raional Dubăsari, Sergiu Guvir.

Locuitorii satelor Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta din raionul Dubăsari dețin 9.500 de hectare după traseul Râbnița-Tiraspol, dintre care 6.500 de hectare sunt terenuri agricole, gestionate de 61 de agenți economici.

Încă după războiul de pe Nistru din 1992, agricultorii sunt periodic împiedicați de regimul separatist să ajungă la pământurile lor, această problemă fiind una constantă pe agenda negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol.

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

0

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor.

Pregătirea terenului

Pentru ca hibrizii să atingă potențialul de producție, pregătirea terenului este esențială. Starea solului la semănat e foarte importantă.

Calitatea, starea și reglarea semănătorii sunt esențiale, la fel ca viteza de semănat și adâncimea de semănat. Vorbim de o adâncime optimă recomandată de Syngenta de 4-7 cm. De evitat semănatul prea adânc.

Combaterea buruienilor și a lupoaiei

Un sol bine pregătit trebuie să rămână curat, pentru ca floarea-soarelui să aibă cele mai bune condiții de răsărire. Combaterea buruienilor este o verigă esențială încă din preemergență a tehnologiei de cultură pentru exprimarea potențialului maxim al hibrizilor.

Soluțiile cu eficacitate înaltă, dovedită în timp, sunt erbicidele Dual Gold® și Gardo® Gold de la Syngenta.

Pe lângă buruieni, floarea-soarelui poate fi atacată și de Orobanche cumana, plantă parazit cu un grad ridicat de agresivitate și virulență cu impact negativ asupra producției.

Suprafețe mari în Moldova sunt afectate de prezența acestui parazit. 

Listego® Pro este soluția pentru combaterea optimă a Lupoaiei, un produs complet și complex în postemergență pentru utilizare în tehnologia A.I.R.™, noua tehnologie dezvoltată de Syngenta și tehnologia Clearfield®Plus.

Listego® Pro conține adjuvantul unic COLLEAF, care are rol în absorbția superioară a erbicidului pe suprafața frunzelor.

Erbicidul are spectru complet de combatere cu eficacitate ridicată pe cornuți, pălămidă, ambrozie, ciumăfaie, lobodă și graminee anuale.

Listego® Pro asigură un control excelent al tuturor raselor de lupoaie cu efect de lungă durată datorită noii formulări cu un risc scăzut de fitotoxicitate asupra culturii de floarea-soarelui maximizând potențialul genetic al hibrizilor A.I.R.™și Clerafield® Plus.

Pentru controlul Orobanche cumana produsul se va utiliza în doza de 1,0 l/ha de la stadiul de 2 frunze la stadiul de 8 frunze a culturii. Se recomandă a fi utilizat singur, nu în amestec cu alte produse. 

erbicid floarea soarelui listego pro

Toate detaliile despre produsele de protecție a plantelor și Listego® Pro pot fi găsite pe site-ul www.syngenta.md

Vă invităm să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs. Contacte aici.

Ziua Fructelor 2024 – start înregistrare expozanți

0

Asociația Moldova Fruct și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova invită toți producătorii și actorii din sectorul pomicol pe 12 iulie 2024 la Ziua Fructelor 2024.

  • Desfășurare eveniment: s. Coșernița, r-nul Criuleni, livada companiei VelFruct-Prim.

Agrobiznes este partener media principal al evenimentului.

Evenimentul, dedicat tehnicii și inovațiilor din pomicultură, va adună 95% din reprezentanții industriei horticole în livada companiei VelFruct-Prim din satul Coșernița, raionul Criuleni.

Producători, exportatori, importatori și profesioniști din industria fructelor vor explora împreună oportunități de afaceri, vor stabili parteneriate și vor descoperi cele mai recente tendințe și inovații din sector.

Participarea la Ziua Fructelor 2024 oferă:

ziua fructelor 2024
  • spațiu expozițional pentru promovarea afacerilor și tehnologiilor din horticultură
  • sesiuni de networking
  • prezentări tematice
  • acces la loturi demonstrative
  • atmosfera dinamică și întâlniri cu potențiali parteneri de afaceri.

Acest eveniment reprezintă o platformă unică pentru prezentarea noutăților direct factorilor de decizie din industrie și extinderea rețelei de contacte.

Rezervați spațiu expozițional și timp în calendarul Dvs., pentru a beneficia de o zi plină de oportunități.

Pentru detalii accesați: fruitday.md.

VIDEO. Prezentarea primei instalații eoliene antiîngheț din Moldova

0

La 25 aprilie, fermieri și specialiști din Republica Moldova, dar și de peste hotare, au fost martorii unei inovații remarcabile în domeniul agricol – prezentarea primei instalații eoliene antiîngheț din regiune.

Acest eveniment, organizat în nordul țării în cadrul SRL Agrofields de către compania EuroAlun cu sprijinul Elveției și organizației Helvetas prin proiectul Optim, a oferit o platformă unică pentru a evidenția rolul tehnologiei avansate în combaterea efectelor înghețurilor târzii, care amenință producția agricolă.

Contextul și necesitatea instalațiilor antiîngheț

Schimbările climatice și fluctuațiile de temperatură pot avea un impact devastator asupra agriculturii, în special prin înghețurile târzii de primăvară care amenință producția de fructe din livezi.

Republica Moldova este o țară producătoare de fructe de calitate importantă la nivel mondial, astfel că, reducerea riscurilor în acest sector este crucială.

Pentru aceste provocări, instalațiile eoliene antiîngheț reprezintă o soluție inovatoare și tot mai adoptată la nivel global.

Instalația prezentată la seminarul din 25 aprilie a oferit o demonstrație clară a modului în care această tehnologie poate fi adaptată și implementată eficient în condițiile specifice ale Moldovei.

Participanții la eveniment au putut vedea din prima mână cum instalația eoliană antiîngheț funcționează, contribuind nu numai la protejarea culturilor de efectele nocive ale înghețului, dar și la stabilizarea și posibil la creșterea randamentului producției agricole locale.

În plus, principiul de funcționare, cum poate fi utilă instalația antiîngheț inclusiv în perioada de vară, dar și alte soluții antiîngheț au fost prezentate de către trei experți cu renume internațional, din Belgia, Germania și Turcia.

Eficacitate demonstrată în lume

Utilizate cu succes în regiuni pomicole și viticole din California și Franța, aceste sisteme nu numai că previn pierderile economice substanțiale cauzate de îngheț, dar contribuie și la îmbunătățirea calității recoltei, protejând plantele de stresul temperaturilor scăzute.

Vezi aici detalii despre avantajele instalației antiîngheț, iar noi vom reveni curând cu detalii pentru o nouă premieră în soluțiile antiîngheț ce va fi disponibilă în Moldova.

MAIA: Peste 60% din fondul de subvenționare au fost alocate agricultorilor, în primele 4 luni ale anului

0

În primele 4 luni ale anului, agricultorii au beneficiat de peste 60% din fondul național de subvenționare, mai exact de 962,45 milioane de lei, dintre care 46,95 mil.lei ajutor financiar pentru calamitățile naturale. 

AIPA informează că în luna aprilie au fost transferate în conturile agricultorilor peste 247 milioane lei.

Procesul de achitare a cererilor de acordare a sprijinului financiar continuă. 

Amintim că, pentru anul 2024, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde lei.

AIPA a transferat în conturile agricultorilor peste 247 mln de lei, în luna aprilie

3

Procesul de achitare a cererilor de acordare a sprijinului financiar continuă.

Astfel, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că în luna Aprilie au fost debursate în conturile solicitanților de subvenții 247,25 mil. lei.

Reamintim, că de la începutul anului 2024 până în prezent, în total au fost debursate  715,2 milioane lei pentru cererile de acordare a subvențiilor pe diverse mecanisme de stimulare.

Notă: Pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 mil. de lei.