Valentin Airini, fermier: Trecem la No-Till. Vrem să păstrăm solul pentru următoarele generații

0

Valentin Airini, alături de tatăl său, gestionează circa 550 de ha de teren arabil în satul Petrunea din raionul Glodeni. Acum doi ani, au decis că cea mai bună soluție, în condițiile climaterice tot mai complicate, este adoptarea principiilor agriculturii conservative. 

Chiar dacă recunosc că această tehnologie necesită multă răbdare, cunoștințe și investiții, producătorii nu au o altă alternativă pentru ca afacerea pe care o administrează să se dezvolte și să genereze profit. 

Trecerea de la agricultura tradițională, care presupune întoarcerea brazdei, la semănatul direct, la utilizarea culturilor de acoperire sunt doar primii pași spre agricultura conservativă, care oferă posibilitatea nu doar de a păstra sănătatea solului, dar și de a conserva umiditatea, de a îmbunătăți biota, etc.

„Suntem la etapa de tranziție către agricultura conservativă, pas cu pas, ne dorim să ajungem la tehnologia No-Till. Realizăm că această trecere trebuie făcută treptat, bine gândit, implementată rațional, pentru a evita unele probleme, mai ales în ceea ce ține de lupta cu buruienile, dăunătorii, nivelarea solului, asolamentul”, povestește Valentin. 

Din cele circa 550 de ha, pe 20-25% aplică semănatul direct (No-Till), adică fără arătură. 

„Restul suprafeței este prelucrată după tehnologia Mini-Till. Desigur că fiecare an este diferit, dar noi credem că implementarea tehnologiilor conservative pornește de la tehnologia Mini-Till către No-Till”, a mai adăugat producătorul. 

Valentin Airini este de părere că trecerea la agricultura conservativă este o necesitate impusă de condițiile climaterice, care se repetă an de an – seceta climaterică, pedologică, lipsa precipitațiilor, vânturile puternice de primăvară care împrăștie solul fertil (humusul).

„Tehnologiile conservative de lucrare a solului No-till, Mini-till presupun lăsarea resturilor vegetale pe câmp, care rețin solul și astfel, atunci când au loc aceste furtuni puternice de vânt, solul nu va fi dus pe drumuri, lacuri. Tot aici, aceste tehnologii ne permit să păstrăm umiditatea în sol”. 

Fermierul menționează că, pentru a adopta și respecta principiile tehnologiei No-Till, este nevoie de tehnică și utilaje speciale, care sunt foarte costisitoare și pe care, nu fiecare producător agricol și le poate achiziționa. 

Vezi și Granturi MAC-P pentru echipamente și utilaje agricole No-till și Strip-till, practici MDT.

„Astfel, am fost nevoiți să apelăm la suportul proiectelor ce oferă asistență financiară, în cazul dat vorbim despre Proiectul MAC-P. Datorită suportului acordat, am procurat semănătoarea Agro-Soyuz Turbosem destinată tehnologiei No-Till. Am avut parte de o colaborarea de succes, am fost susținuți și ni s-au oferit răspunsuri la toate întrebările pe care le-am avut. Proiectul l-am elaborat singur, am depus dosarul și apoi am fost anunțați că am fost acceptați.

Mai mult ca atât, acest proiect de susținere a agricultorilor în implementarea tehnologiilor conservative permit fermierilor să dezvolte afacerile pe care le instrumentează la un nou nivel și ca rezultat ne oferă posibilitatea de a păstra solul pentru următoarele generații”.

Valentin Airini susține că, și-ar dori să procure și o stropitoare, pentru o lucrare mai eficientă în ceea ce ține protecția plantelor.

„Țin să menționez că, atunci când decidem să aplicăm tehnologiile conservative trebuie să ne înarmăm cu răbdare, pentru că în primăvara intrarea în câmp are loc cu întârziere. Trebuie să așteptăm până are loc „coacerea” solului, încălzirea până la temperatura potrivită, în dependență de cultura pe care urmează să o semănăm. Acesta este un aspect foarte important și, dacă nu îl respectăm, ne poate costa munca pentru un an întreg”.

Fermierul spune că, cei care doresc să adopte aceste tehnologii trebuie să-și elaboreze un plan bine structurat referitor la asolament, culturile de acoperire, care pătrunzând adânc în sol, ameliorează structura lui.

El devine mai poros, mai aerian și astfel se sporește cantitatea de substanțe nutritive și de microorganisme. 

„Tot aici, trebuie luat în calcul și faptul că se măresc cheltuielile pentru produsele de uz fitosanitar, protecție. Recoltele pe care le vor obține inițial nu vor la fel cum au fost până acum și de asemenea, la început va crește cantitatea de îngrășăminte minerale, care sunt necesare inclusiv pentru descompunerea resturilor vegetale”.  

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

Crearea societăților de ameliorare: O nouă prioritate pentru a spori eficiența genetică a animalelor din ferme

0

Reducerea dependenței de importuri a animalelor și stimularea dezvoltării sectorului zootehnic autohton este un angajament al MAIA.

În acest scop, astăzi, au avut loc discuții cu mediul academic, ANSA și crescătorii de animale despre elaborarea Programelor de ameliorare, care stau la baza recunoașterii societăților de ameliorare și care au rolul de a contribui la creșterea producției de lapte, carne și alte produse animaliere.

Vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că, una dintre atribuțiile societăților de ameliorare va fi selecția și îmbunătățirea genetică a efectivelor de animale.

„Ne dorim să avem în fermele din țară animale valoroase din punct de vedere genetic. Noi trebuie să ne asigurăm că animalele pe care le importăm pot crește și produce eficient în condițiile climatice ale țării noastre.

În acest sens, societățile de ameliorare vor avea rolul de a selecta și reproduce animale înalt productive și de a aproviziona fermierii cu material biologic de prăsilă”, a declarat oficialul.

Participanții au convenit să coopereze pentru a aduce îmbunătățiri în reglementările legislative, care să ofere un cadru clar și previzibil pentru toți actorii implicați.

Erbicidul MaisTer Power – eficiență dovedită în controlul buruienilor problemă la porumb

0

MaisTer Power este erbicid postemergent cu spectru larg de acţiune pentru combaterea buruienilor mono- şi dicotiledonate anuale şi perene, inclusiv a celor mai periculoase, la porumb.

MaisTer Power și-a confirmat performanța, fiind aplicat în ultimii ani de mii de fermieri din țară și asigurând controlul inclusiv al unor dintre cele mai problematice specii de buruieni, cum ar fi volbura, pălămida și hrişca urcătoare.

Erbicidul conține trei substanțe active și un atidot ce asigură un efect deosebit în controlul buruienilor la porumb.

  • foramsulfuron 31,5 g/l +
  • iodosulfuron 1,0 g/l +
  • tiencarbazon – metil 10 g/l +
  • ciprosulfamid (antidot) 15 g/l.

Foramsulfuron, iodosulfuron – metil de Na şi tiencarbazon – metil, substanţe active sistemice și cu acţiune de contact duc la stoparea creşterii plantei şi in final moartea ei, iar ciprosulfamid are rol de antidot, sporind proce­sul de metabolizare a erbicidului în plantă, fără a influenţa eficienţa substanţelor active asupra buruienilor.

Selectivitatea MaisTer Power

MaisTer Power este selectiv faţă de majoritatea hibrizilor de porumb datorită antidotului din componenţa produsului. 

În privinţa utilizării erbicidului MaisTer Power la cultura porumbului zaharat, în cadrul liniilor de hibridare, se recomandă de a consulta companiile originatoare de semințe.

Efectul optimal al erbicidului MaisTer Power se obţine la aplicarea în faza de 5-6 frunze ale porumbului. La aplicarea mai târzie (după 6 frunze ale porumbului), se recomandă de evitat aplicarea erbicidului când este rouă. 

Normele de aplicare

  • 1,25 – 1,5 l/ha MaisTer Power
  • Norma de consum a soluţiei de lucru constituie 200-300 l de apă.

Datorită unei noi formulări a erbicidului, nu este necesar de adăugat adjuvanţi.

Se recomandă de aplicat erbicidul MaisTer Power împotriva buruienilor tinere, cu creştere activă: dicotiledonate anuale (2-6 frunze) inclusiv spanac sălbatic – nu mai târziu de 8 frunze, mono­cotiledonate anuale (de la 1 frunză – până la mijlocul înfrăţirii), buruienile perene cu înălţimea de 10 -15 cm, inclusiv pălămida, până la împăiere, volbură – (lungimea de până la 15cm).

Exemple ale eficienței erbicidului Maister Power

  • Regiune: raionul Cahul
  • Norma de aplicare: 1,35 litri per ha.

Buruieni problemă:

  • Hrișca urcătoarePolygonum convolvulus;
  • Spanac sălbatic ( popular Loboda) – Chenopodium album;
  • MohorSetaria sp;
  • CornuțiXantium strumarium.

În următoarele poze puteți aprecia eficiența Maister Power la doar 14 zile după aplicarea produsului:

maister power erbicid porumb

Pentru mai multe detalii, ia legătura cu expertul Bayer din zona ta.

SHS: Experți internaţionali se adună la Chișinău pentru a căuta soluţii împotriva secetei

0

Republica Moldova va găzdui Conferința Interregională privind Seceta și Neutralitatea Degradării Terenurilor, care va avea loc, în perioada 22-24 aprilie 2024, la Chișinău, transmite moldpres.md.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), la conferință vor participa experți din Europa Centrală și de Est, regiunea Mediteraneană de Nord şi Asia Centrală.

Participanţii vor discuta despre impactul secetei asupra regiunii noastre, vor elabora strategii de combatere a secetei și de adaptare la schimbările climatice, aprofundând cooperarea internațională în combaterea secetei.

„Deși conferința este destinată experților, rezultatele discuțiilor vor fi disponibile publicului larg prin rapoartele emise”, rezumă SHS.

Specialiştii estimează că, spre deosebire de alte hazarduri naturale, secetele prezintă un proces treptat cu consecinţe negative de lungă durată.

Deşi, acestea nu conduc nemijlocit la pierderi de vieţi umane, de foame pot suferi zeci şi sute de mii de oameni.

De aceea, după pierderile materiale (22%), secetele în lume cedează doar cicloanelor tropicale (30%), iar după efectul social acest fenomen nu are asemănare.

În Republica Moldova secetelor le revine 12,5% din numărul total de hazarduri.

PESTICLEAN – curăță echipamentele de pulverizare, evită fitotoxicitatea

0

În timpul primăverii, fermierii se confruntă cu multiple provocări legate de aplicarea tratamentelor agricole.

Această perioadă este caracterizată de procese rapide și de o succesiune intensă a lucrărilor, ceea ce crește riscurile asociate utilizării echipamentelor de erbicidat.

De exemplu, în timp ce se aplică tratamente pentru eradicarea buruienilor în culturile de cereale, există un risc semnificativ ca urmele de erbicid să persiste în diverse componente ale echipamentului, precum filtrele, duzele sau rezervorul.

În acest context, recomandăm fermierilor să efectueze o clătire meticuloasă a echipamentului atunci când schimbă tratamentele între diferite culturi sau când modifică tipul de substanțe active utilizate.

De exemplu, acest lucru este necesar atunci când trec de la erbicide destinate culturii de porumb la erbicide utilizate pentru floarea-soarelui și invers, precum și când se face trecerea de la erbicide la fungicide.

Utilizarea produsului PESTICLEAN, facilitează o clătire eficientă a echipamentului, eliminând riscul de contaminare a noilor tratamente cu reziduurile anterioare.

Astfel, fermierii pot evita pierderile de producție cauzate de fitotoxicitate și pot asigura dezvoltarea sănătoasă a culturilor lor.

Ce este PESTICLEAN

PESTICLEAN este un produs unic, conceput pentru curățarea riguroasă a echipamentului utilizat în aplicarea tratamentelor agricole.

Formularea sa include agenți chimici anticorozivi, având ca scop spălarea eficientă a reziduurilor rămase în echipamentele sau mașinile de stropit.

Prin creșterea pH-ului, PESTICLEAN degradează reziduurile de pesticide, asigurând îndepărtarea completă a tuturor depunerilor din mașinile de stropit.

Acest proces este esențial pentru prevenirea contaminării tratamentelor ulterioare, contribuind astfel la sănătatea și productivitatea optimă a culturilor agricole.

Cum se utilizează

pesticlean echipament curatare stropitori

Clătirea echipamentelor se face la o doză de 2 l produs / 400 l apă (concentrație de 0,5%).

Mai întâi de toate, goliți foarte bine rezervorul mașinii de stropit după utilizare.

Alimentați cu 400-800 l apă curată, efectuați o preclătire a instalațiilor mașinii timp de 10 minute, după care eliminați jumătate din apă prin duze.

Desfaceți capacele de golire de la capetele lancelor de stropit și eliminați diferența de 200-400 l apă. Desfaceți duzele și sitele și spălați-le într-o găleată. Alimentați rezervorul cu 400-800 l de apă curată și adăugați 2-4 l de PESTICLEAN.

Cu agitatorul pornit, recirculați agentul de curățire timp de 15 minute, spălați interiorul rezervorului folosind o duză rotativă la 360 de grade, după care eliminați jumătate din lichid prin corpurile duzelor, iar cealaltă jumătate prin capetele lancelor de stropit.

Pentru mai multe detalii, accesați bioprotect.md – distribuitorul produselor Intermag în Moldova.

ODA a lansat cursurile de instruire pentru Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii

0

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a demarat instruirile gratuite destinate antreprenorilor interesați să-și dezvolte afacerea prin intermediul Programului de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Astfel, aproximativ 40 de antreprenori participă timp de patru zile la modulul de instruire, susținut de traineri acreditați internațional și specializați în diverse domenii de business.

Prezent la eveniment, directorul ODA, Vadim Codreanu, și-a exprimat aprecierea față de antreprenorii care au optat să-și dezvolte competențele antreprenoriale și a subliniat importanța ecologizării afacerilor.

„Intenția pe care o aveți, evidențiază responsabilitatea socială și ecologică, reflectând convingerea că aceasta nu este doar un trend, ci o necesitate imperativă în contextul actual al afacerilor.

Prin înțelegerea și punerea în practică a unei strategii ecologice, veți demonstra angajamentul concret față de protejarea mediului înconjurător și față de binele comunității în care activați”, a spus Vadim Codreanu.

În cadrul cursurilor, participanții vor primi instruire în elaborarea unei strategii de dezvoltare ecologică a companiei și vor învăța cum să îmbunătățească sistemul de management al mediului în întreprindere.

De asemenea, după absolvirea acestor cursuri, antreprenorii vor fi pregătiți să aplice la Programul de Ecologizare a IMM-urilor, gestionat de ODA.

Cursurile fac parte din Programul de Educație Antreprenorială. Acestea se desfășoară în format mixt, combinând sesiuni de instruire online cu întâlniri practice în mediul fizic.

Persoanele interesate în acest curs sunt încurajate să se înscrie pentru a participa la modulele viitoare, completând formularul online accesibil la următoarea adresă web.

Programul de Ecologizare a IMM oferă posibilitatea de a accesa suport financiar nerambursabil de până la 500,000 lei pentru a investi în măsuri de protecție a mediului în cadrul afacerii.

Mai multe detalii, găsiți pe pagina Programului www.oda.md.

A treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea soarelui

0

La ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea soarelui, în format videoconferință.

Reprezentanții companiei S.A. Floarea Soarelui au confirmat că au fost achitate toate datoriile către agricultori, conform angajamentelor contractuale.

Agenda discuțiilor a continuat despre procedura de acordare a licențelor de import pentru semințele de floarea soarelui  în situațiile justificate de absența materiei prime autohtone.

Amintim că, CSE a dispus prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale, impunând condiția ca acestea să fie utilizate exclusiv pentru procesare, interzicând reexportul.

Vicepremierul Vladimir Bolea a explicat că permisiunile de import se vor oferi în baza cererilor agenților economici, în fiecare lună, până la începutul noii recolte.

Toate informațiile despre licențele acordate, inclusiv cantitățile importate, vor fi publicate pe site-ul ministerului.

Totodată, pentru a asigura că interesele agricultorilor sunt reprezentate, din componența comisiei responsabile de luarea acestor decizii fac parte și membrii asociațiilor de profil.

Curs „Sommelier de Weekend”: o nouă ediție dedicată Vernisajului Vinului

0

Transformă o simplă curiozitate într-o aventură profundă și educativă participând la cursul „Sommelier de Weekend”, organizat de către Școala de Sommelier din Moldova.

„Sommelier de Weekend” oferă nu doar o oportunitate de a degusta și a învăța despre vinurile prezentate, ci și uneltele necesare pentru a aprecia pe deplin complexitatea și finețea acestora.

Înscrie-te la cursul din perioada 17-19 Mai 2024 pentru a afla mai multe despre:

  • Noțiuni generale de viticultură și vinificație
  • Soiuri de struguri și tipuri de vin locale și internaționale
  • Arta degustației
  • Arta asocierii cu bucatele.

Formularul de înregistrare, disponibil pe acest link.

Iată câteva motive pentru care ar trebui să iei în considerare participarea la un curs de sommelier, mai ales în perioada unui asemenea eveniment cum este Vernisajul Vinului 2024:

1. Înțelegerea profundă a vinului

Un curs de sommelier îți va oferi cunoștințele fundamentale despre diferitele soiuri de struguri, procesele de vinificație, și cum influențează terroir-ul caracteristicile unui vin.

Aceste informații te vor ajuta să înțelegi nu doar ce bei, ci și de ce anumite vinuri au gusturi și arome specifice.

2. Dezvoltarea simțurilor

Sommelierii sunt instruiți să observe nu doar gustul, ci și aroma, culoarea și consistența vinului. Un curs de sommelier te va învăța cum să îți rafinezi simțurile pentru a detecta și aprecia nuanțele subtile ale vinurilor.

Aceasta este o abilitate de neprețuit la un vernisaj, unde varietatea de vinuri poate fi copleșitoare.

3. Abilități de pairing

A învăța cum să asociezi corect vinurile cu diferite feluri de mâncare poate transforma complet o masă. Cursurile de sommelier pun un accent deosebit pe arta pairing-ului, ceea ce te va ajuta să impresionezi oaspeții la orice eveniment sau chiar să îmbunătățești experiențele culinare personale.

4. Acces la o comunitate pasionată

Participând la un curs de sommelier, vei intra într-o comunitate de profesioniști și entuziaști ai vinului.

Aceasta este o oportunitate excelentă de networking, care poate deschide uși către evenimente exclusive, degustări private și chiar oportunități de carieră în industria vinului.

5. Profesionalism și recunoaștere

Certificările de sommelier sunt recunoscute la nivel global și pot servi ca un serios avantaj competitiv în industria ospitalității. Fie că dorești să lucrezi într-un restaurant de top, să te angajezi la o cramă renumită sau pur și simplu să te bucuri de vin ca un hobby serios, certificarea îți va valida pasiunea și expertiza.

6. Experiența unică a Vernisajului

La Vernisajul Vinului 2024, unde diferite crame își prezintă creațiile, a avea cunoștințe de sommelier îți permite să apreciezi la maxim fiecare pahar de vin degustat.

Vei putea recunoaște influențele regionale, tehnica producătorilor și chiar să anticipezi tendințele din industrie. Te-ai convins că ai nevoie de acest curs? Atunci te invităm să te înregistrezi pe acest link.

Costul programului este de 3600 de lei.

Patru ministere vor colabora pentru dezvoltarea turismului durabil în Moldova

0

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu împreună cu Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea au semnat o rezoluție prin care cele patru ministere se angajează să sprijine dezvoltarea regională integrată a turismului și să sporească eforturile în stimularea investițiilor, lansarea de noi afaceri, diversificarea produselor turistice și promovarea regiunilor frumoase din țară.

Studiul elaborat în cadrul Proiectului USAID „Dezvoltarea regională integrată a turismului: Politici și Intervenții”, vine cu recomandări privind planificarea eficientă a dezvoltării regionale, arătând centrele turistice importante și potențialul de dezvoltare a noilor afaceri.

Punerea în aplicare a recomandărilor experților va îmbunătăți cooperarea între autoritățile publice centrale și va spori și relația cu autoritățile locale.

Mai mult de atât, va aduce beneficii în primul rând pentru comunităților locale, care au nevoie de susținere și expertiză pentru a-și valorifica potențialul turistic.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu a menționat că activitatea turistică trebuie să fie prietenoasă mediului și să impună un cadru clar de protecție a mediului.

Printr-o abordare sustenabilă putem genera o dezvoltare armonioasă a turismului pentru generațiile actuale, dar și cele viitoare.  

Prin consolidarea eforturilor și coordonarea activităților, se urmărește stimularea investițiilor, creșterea competitivității și diversificarea ofertei turistice în Republica Moldova, contribuind la o dezvoltare armonioasă și durabilă a sectorului turistic la nivel național și regional.