duminică, 24 martie, 2024
18.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum să combați ecologic bolile și dăunătorii la legume

Cum să combați ecologic bolile și dăunătorii la legume

Recomandate

Chiar dacă pare a fi complicat, menținerea bolilor și dăunătorilor la legume în sistemul ecologic sub control poate fi realizată aplicând măsuri simple și mai puțin costisitoare. În primul rând, acestea țin de respectarea asolamentului, utilizarea soiurilor rezistente și menținerea sănătății solului (mai multe detalii găsiți aici), dar sunt și metode eco ce pot distruge organismele nocive rapid, fără a avea impact negativ asupra mediului.

Pentru a menține sub control bolile și obține o recoltă bogată, este important să realizați următoarele procedee:

 

 

 

 

 

Pentru a combate bolile provocate de ciuperci (mana tomatelor, putregaiul coletului, făinarea) pot fi utilizate produsele Trichodermină, sulfat de cupru, Recol.

Pentru combaterea infecțiilor bacteriene (cancerul bacterian, pătarea bacteriană, pătarea unghiulară la castraveți, bacterioza vasculară la varză) sunt recomandate produsele: Rizoplan, Paurin;

Pentru a combate mana la legume poate fi utiizată planta Coada-calului (1kg de plante+10 litri de apă se lasă la macerat timp de 24 de ore după care se fierbe 20 de minute, se strecoare și lasă la răcit).

Pentru a combate cancerul bacterian al tomatelor se folosește purin de ceapă (500g frunze proaspete sau 200g coji la 10 litri de apă. Se lasă la macerat timp de 8 – 10 zile, în funcţie de temperatzra mediului. Mai poate fi folosit şi sucul plantei într-o diluţie de 1:5. Mai poate fi folosit ca îngrășământ, fiind diluat de 10 ori pentru întărirea plantelor).

Pentru a combate pătarea frunzelor (Xanthomonas spp) și pătarea pustulară a tomatelor (Pseudomonas spp) poate fi folosit maceratul de usturoi infuzie din 75g de bulbili/10 litri de apă sau macerat în apă timp de 1 oră din 100g bulbili tocaţi la 10 litri de apă; se poate folosi şi sucul plantei în diluţie de 1:5.

Atenție! Aceste metode pot fi aplicate atât în scopul prevenirii bolilor, cât și pentru combaterea acestora. Termenul recomandat de repetare a tratamentelor este de 7-10 zile.

Combatere dăunători:

Afidele, acarienii și musculița albă de seră și păduchi la legume pot fi combătuți utilizând insecticidul bio Pelecol. Iar pentru a combate moliile miniere, tripșii, musca cepei, musca morcovului, viespea cu ferestrău în sere pot fi instalate capcane lipicioase.

Aceste capcane pot fi instalate și pentru monitorizarea zborului dăunătorilor și numărului acestora.

Capcane instalate în sere pentru a monitoriza și capta tripșii; FOTO: marcoser.ro

Totodată, o metodă eficientă pentru combaterea dăunătorilor este utilizarea altor plante cu efect repelent asupra dăunătorilor. Ținând cont de faptul că o problemă stridentă a sectorului legumicol din țară este insuficiența brațelor de muncă, astfel, legumele sunt cultivate pe suprafețe relativ mici, utilizarea acestor metode devine și mai accesibilă.

Aceste plante pot fi atât cultivate pe câmpurile unde sunt produse legumele, astfel, menținând la distanță dăunătorii, cât și unele din ele utilizate la producerea insecticidelor bio cu care sunt mai apoi stropite plantele. În acest sens este utilizat muștarul, pelinul, ceapa, urzica vie, ricinul și altele.

Aplicarea preparatelor din aceste plante se realizează la depistarea populațiilor mari de dăunători, dar și la densități mici. Tratamentele trebuie efectuate la timp pentru a evita răspândirea în masă a dăunătorului. Acestea, la fel, pot fi repetate peste 7-10 zile.

Totodată, utilizarea altor insecte ce consumă larve sau duc la reducerea populației dăunătorilor la fel este binevenită.

Important! Dacă planificați să utilizați aceste insecte pentru combaterea dăunătorilor, comanda către companiile sau Institului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor ce se ocupă de înmulțirea acestora la noi în țară trebuie realizată din timp, pentru ca acestea să reușească să reproducă cantitatea necesară de prădători.

Sursă selectivă material: Tehnologii ecologice de cultivare a legumelor, Sebastian Brumă

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco