‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se păstrează porumbul: umiditatea și alte cerințe

Cum se păstrează porumbul: umiditatea și alte cerințe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recoltarea porumbului este în toi, iar următorul pas până la comercializarea sau valorificarea prin procesare a acestuia este păstrarea corectă a porumbului.

În acest articol indicăm câteva recomandări utile la depozitarea porumbului boabe și cu știuleți.

Cum se păstrează boabele de porumb

Similar altor culturi, pentru o păstrare de durată, fără pierderi, porumbul se depozitează în anumite condiții. În primul rând, se realizează curățirea de impurități și uscarea porumbului pentru a-l aduce la umiditatea necesară.

‹ adv ›

Scopul principal urmărit la depozitare este de a reduce la minim factorii ce pot provoca afectarea boabelor, iar acest lucru se realizează prin:

  1. Depozitarea masei uscate de boabe, al cărei conținut de umiditate este redus la critic.
  2. Depozitarea cerealelor în stare răcită, a căror temperatură este coborâtă la valori care opresc funcțiile vitale ale componentelor vii ale masei.

În primul caz, care este și cel mai răspândit, umiditatea este unul dintre cei mai importanți factori de luat în calcul la depozitare.

La umiditatea optimă recomandată de păstrare a porumbului de 12-14% boabele pot fi păstrate până la câțiva ani, fără pierderi semnificative.

‹ adv ›

Această metodă, bazată pe principiul xeroanabiozei, constă în faptul că la boabele cu un conținut de umiditate sub nivelul critic, toate procesele biochimice decurg extrem de lent și nu au nicio importanță practică.

Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei apei libere, fără de care metabolismul în celulele boabelor este imposibil, iar microbii și insectele, în mare parte, nu se pot dezvolta.

Nu mai puțin important este modul de depozitare a porumbului în stare răcită. Se bazează pe principiul termoanabiozei, adică depozitarea se efectuează la temperaturi scăzute, ceea ce reduce drastic activitatea vitală a biomasei din boabele de porumb.

‹ adv ›

Fără prerăcire, boabele umede pot fi păstrate doar pentru o perioadă scurtă de timp. De exemplu, la o umiditate de 20%, pot fi păstrate cel mult 6 zile. Însă, datorită faptului că atât respirația proprie a boabelor, cât și activitatea microorganismelor sunt reduse la temperaturi scăzute, prin răcire este posibilă întârzierea semnificativă a apariției bolilor.

În practică, nu este necesar mereu să se usuce porumbul la 12-14% cum se face în cazul păstrării pentru o perioadă lungă de timp, dacă după câteva zile sau săptămâni va fi utilizat.

La o temperatură menținută constant la 8 grade Celsius, puteți păstra porumbul cu un conținut de umiditate de 18% fără pierderi semnificative timp de 4 luni și la un conținut de umiditate de 16% – până la 7-9 luni.

Odată cu apariția vremii reci, cerealele depozitate trebuie răcite, indiferent de timpul preconizat de păstrare.

De asemenea, este necesar să se răcească loturile de cereale destinate transportului. Acest lucru asigură în mare măsură păstrarea calității acestora în timpul transportului. Efect conservant asupra masei cerealelor are o temperatură de 5-10 grade Celsius.

Materialul semincer trebuie păstrat la un nivel de umiditate nu mai sus de 12-14%, şi (în măsura posibilităţilor) în stare de refrigerare (toţi dăunătorii de ambare îşi întrerup alimentarea şi dezvoltarea la temperaturile mai joase de +5 grade Celsius).

Răcirea boabelor de porumb la 0 grade sau o temperatură mică peste minus (minus 5 grade) asigură, de asemenea, o păstrare de durată a acestora.

Răcirea sau înghețarea mai profundă nu se justifică nici tehnologic, nici economic, deoarece capacitatea de germinare a boabelor umede scade la o temperatură de minus 10-20 de grade.

În plus, răcirea excesivă nu permite evitarea supraîncălzirii superioare a grămezii, care apare din cauza unei scăderi accentuate de temperatură în timpul trecerii de la condițiile de iarnă la condițiile de primăvară-vară.

Detalii despre experiența fermierilor la păstrarea cerealelor în silobaguri găsiți pe acest link.

La depozitarea pe termen lung a porumbului în silozuri metalice, optime se consideră umiditatea de 13% și temperatura de 15 grade Celsius.

Tabelul de mai jos indică teoretic durata pe zile de depozitare fără deteriorarea boabelor de porumb în silozuri metalice în funcție de umiditate și temperatură:

Păstrarea porumbului în știuleți, sfaturi

Important: Înainte de păstrare, știuleții, în măsura posibilităților, se sortează, excluzându-se de la păstrare cei afectați de boli.

În funcție de conținutul de umiditate al lotului, este necesar să depozitați știuleții de porumb în diferite moduri:

  • la un conținut de umiditate a cerealelor de până la 16%, produsul trebuie depozitat într-un depozit sau încăpere cu o grosime a grămezii de până la 3,5 metri;
  • boabele cu un conținut de umiditate de 16-18% pot fi păstrate pentru o perioadă foarte scurtă de timp în depozite și sub magazii cu canale de ventilație verticale și orizontale în grămezi de până la 3 m înălțime;
  • cerealele cu un nivel de umiditate în intervalul 18-20% pot fi depozitate în zone speciale cu diferite tipuri de ventilație în grămezi ale căror înălțime nu trebuie să depășească 2,5 m;
  • cerealele al căror conținut de umiditate depășește 20% pot fi depozitate numai pe locuri special amenajate cu o bună ventilație verticală și orizontală sau în grămezi în care aerul este furnizat de motoare speciale, în movile cu o înălțime de 1,5-2 m.

Dacă nu dispuneți de sisteme de ventilare, grămezile se amplasează la distanță de 1,5 m una de alta, iar înălțimea și durata păstrării se reduce.

Evitarea şi diminuarea deprecierii boabelor în timpul păstrării

Măsurile preventive au ca scop prevenirea infestării şi infectării produselor agricole cu organisme dăunătoare sau prevenirea apariţiei condiţiilor de dăunare și se realizează prin: 

  • tratamente fitosanitare în câmp, executate la timp şi cu produse eficiente;
  • curăţirea perfectă a spaţiilor de depozitare înainte de introducerea produselor; 
  • dezinsecţia şi dezinfecţia spaţiilor de depozitare înainte de introducerea produselor;
  • aerisirea spaţiilor de depozitare pentru a preveni declanşarea bolilor;
  • sortarea produselor şi îndepărtarea materialului biologic atacat de boli şi dăunători; 
  • distrugerea rozătoarelor.

Mai multe detalii despre Depozitarea produselor agricole: umiditate, tratamente recomandate.

Chiar dacă în acest an, în mare parte, nu ne putem bucura de recolte bune de porumb, v-ar putea fi interesant și articolul despre Păstrarea porumbului în grămezi în aer liber – practica fermierilor din SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. * Se pot păstra știuleți cu o calitate a boabelor superbă la umiditatea de 23..24% în grămezi cu înălțimea de 1.2..1.3 m in aer liber acoperiti cu o prelată( stiuleti cu 15…20% de pănuși pe ei) sau daca stiuletii sunt curați fără pănuși, pot fi pastrati in aer liber si fara acoperirea ulterioara.
    Pe suprafața asfaltată cu pantă de scurgere,fara ventilație a grămezii.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›