Recolta de legume depinde în mare măsură de irigarea corectă a culturilor. Cât de des trebuie să udați plantele, de câte ori să udați și alte aspecte de care trebuie să țineți cont discutăm în acest articol.
Dacă e insuficiență de apă – plantele se ofilesc, frunzele devin mai mici și se răsucesc, florile cad sau rădăcinoasele încep să aibă un gust amar. În cazul excesului de umiditate – legumele capătă un gust apos, iar rădăcinile încep să putrezească.
Detalii despre Irigarea legumelor pe suprafețe mari găsiți pe acest link.
În ce parte a zilei și de câte ori udăm legumele?
Plantele trebuie udate în absența soarelui strălucitor – dimineața sau seara, când evaporarea umidității este minimă, iar picăturile de apă nu se transformă în lentile minuscule care opăresc plantele sub razele soarelui (acest lucru este valabil mai ales în perioadele de vreme foarte caldă).
Important! La udare nu se folosește apă rece sau prea caldă. Temperatura optimă a apei pentru irigare va fi în intervalul 15-25°C. Apa prea rece sau prea caldă are un efect negativ asupra capacității de absorbție a sistemului radicular și asupra activității vitale a microorganismelor din sol.
Diferența optimă între temperatura apei și a aerului este de 15-20°C. Dacă este depășită, fructele pot crăpa și își pot pierde aspectul. Puteți uda cu apă rece doar varză, usturoiul și ceapa, care sunt culturi rezistente la frig. Chiar și în acest caz, vă recomandăm să nu turnați apă la rădăcină, ci să o pulverizați cu un difuzor.
Sedimentarea, limpezirea apei (în special apa de la robinet, apa de râu) prin turnarea apei într-un recipient mare cu câteva zile înainte de irigare, va ajuta la precipitarea sau evaporarea eventualelor impurități dăunătoare, inclusiv clorul sau altele.
Dimineața legumele se udă în cazul timpului mai rece, iar seara dacă vremea e mai caldă.
Seara, udarea nu trebuie amânată, deoarece dacă pământul nu se usucă înainte de amurgul rece, acest lucru poate provoca dezvoltarea bolilor fungice.
Deoarece plantele au nevoie de oxigen, afânați solul înainte de udare, nu permiteți formarea unei cruste de sol.
„De câte ori pe săptămână udăm legumele?” și „Cât de des ar trebui să udăm legumele?” – întrebări ce apar deseori. Totul depinde de caracteristicile solului, de condițiile climatice ale zonei și chiar ce legume creșteți.
Cât de des udăm legumele? Este mai bine să udați mai rar, dar mai abundent, decât des, dar în cantități mici, ce uneori nu reușesc să ajungă la rădăcini.
Plantele trebuie udate după transplantare? Răsadurile și plantele tinere plantate recent, de obicei, au nevoie în special de umiditate.
Udăm legumele în cazul ploilor? Depinde de durata și abundența acestora – o ploaie lungă și calmă va ajuta mult mai bine plantele decât una puternică, dar scurtă. Pentru a determina dacă trebuie sau nu să udați, verificați cât de adânc este ud solul – cea mai mare parte a sistemului radicular al majorității legumelor este situată la o adâncime de 15 până la 30 cm de la suprafața solului.
De câte ori pe zi se udă legumele? Totul depinde de vremea, vârsta și dezvoltarea plantelor – răsadurile proaspăt plantate în pământ sunt udate zilnic, după înrădăcinare, reduceți frecvența de udare la o dată la 2-3 zile; plantele în ghivece sau în sere se usucă mai repede decât cele din teren deschis – se recomandă udarea lor de două ori pe zi.
Pe vreme caldă, desigur, va trebui să udați mai des și mai mult decât pe vreme rece, iar zonele cu soluri ușor nisipoase se usucă mult mai repede decât cele argiloase.
Toate cele de mai sus nu se aplică situațiilor când nu ați acordat atenție legumelor de ceva timp, iar la sosire ați constatat că plantele necesită udare imediată.
Semnele insuficienței de apă pot fi: tulpini, frunze veștezite și flori căzute (și mai rău – schimbarea culorii plantei), unele părți ale plantei pot fi uscate.
În acest caz, este vital să salvați sistemul radicular de la uscarea completă, astfel încât momentul zilei nu contează – afânați ușor crusta de pământ uscat de la baza plantei și udați la rădăcină, de mai multe ori în cantități mici, astfel încât apa să înmoaie solul uscat și să ajungă până la rădăcini.
Este posibil să combinați udarea cu fertilizările? Puteți face acest lucru.
Pentru fiecare 10 litri de apă adăugați:
- la prima udare: 20-30 g azotat de potasiu sau de calciu;
- la a patra udare: 30-35 g monofosfat de potasiu;
- la a șaptea udare: 20-25 g sulfat de magneziu;
- la a zecea udare: 0,5-1 g sulfat de fier solubil în apă, mangan, zinc, cupru și acid boric;
- la a treisprezecea udare: 30 g monofosfat de potasiu.
Udarea plantelor în câmp deschis
Apa obișnuită pentru irigare poate fi îmbogățită cu infuzii curative. De exemplu, 3 linguri de cenușă la 3 litri de apă, amestecată în apa pentru o udare, apoi coaja a două cepe mari, infuzată câteva zile în 3 litri de apă diluată în apa pentru următoarea udare.
Puteți folosi și apa de ploaie pentru irigare, dar numai dacă nu există construcții industriale în apropierea parcelelor dvs. În caz contrar, apa va fi poluată.
Cerințele de udare ale celor mai răspândite culturi de legume
În total, există 4 grupuri de legume în funcție de capacitatea lor de a absorbi apa:
- Absorb rapid apa, dar este necesară udarea frecventă: varză, conopidă, salată verde, ridichi, castraveți, spanac, țelină.
- Au un sistem radicular dezvoltat și sunt capabile sa extragă apa de la o adâncime de pană la 80 cm. Consumul de apă este econom, deci nu este nevoie de udări frecvente la roșii, morcov, dovlecel.
- Folosesc apa cu moderație, deși nu le este ușor să o extragă din sol. Necesită udare în prima jumătate a fazei de creștere ceapa, usturoiul, prazul.
- Absoarbe bine apa și o consumă intens. Răspunde rapid la irigare sfecla roșie.
Udarea depinde și de perioada de creștere a plantelor și de compoziția solului. Plantele tinere de roșii și ardei au nevoie de 0,5 litri per plantă. În perioada de înflorire, rata crește la 0,7 litri, iar plantele adulte au nevoie de cel puțin 1 litru de apă.
Castraveții sunt mai iubitori de umiditate. Detalii despre necesarul de apă a acestora, găsiți în acest articol.
În ceea ce privește solul, rețineți că solul nisipos și ușor argilos se usucă mult mai repede decât cel argilos. Aceasta înseamnă că plantele trebuie udate mai des.
Strângeți o mână de sol în mână; dacă nu s-a format un bulgăre, solul este prea uscat, astfel verificați dacă trebuie udate plantele.
Cum udăm roșiile în câmp deschis
De 1-2 ori pe săptămână, de preferință dimineața, lângă rădăcină se toarnă apă de ploaie sedimentată sau colectată în rată de aproximativ 30 litri la 1 mp.
Roșiile la insuficiența de apă încep să semnaleze starea lor proastă: frunzele devin mai mici și se îngălbenesc, se îndoaie, florile cad, fructele formate încetinesc creșterea și coacerea lor, iar în cazuri critice, pe ele apare putregaiul superior.
Cum udăm castraveții
După apariția florilor – la fiecare 3-4 zile, întotdeauna cu apă caldă cu aproximativ 30 de litri per 1 mp. Udarea abundentă la rădăcină nu e recomandată, căci odată cu inundarea constantă a tulpinii și rădăcinii, rădăcina poate putrezi.
În plus, pe vreme bună, castraveții tolerează perfect orice altă metodă de udare (stropire, pe frunze).
Cât de des să udați ardeii și vinetele în câmp deschis
Pentru o creștere uniformă și o înflorire bună, au nevoie de umiditate constantă a solului, dar nu tolerează stropirea frunzelor. Udați-le la rădăcină de 1-2 ori pe săptămână, cu apă caldă, aproximativ 15-25 litri pe 1 mp, umezind solul la o adâncime de cel puțin 25-30 cm. La temperaturi scăzute udările se reduc, iar la 15°C udarea trebuie în general suspendată, pentru a evita afectarea plantelor de putregaiul cenușiu.
Citiți și despre De ce se răsucesc frunzele la roșii și ardei. Cauze și prevenire.
Cât de des să udați varza
Udarea verzei în teren deschis ar trebui să fie abundentă și frecventă – la fiecare 2-3 zile, în cantități de minim 30 de litri pe 1 mp, asigurând umezirea solului la o adâncime de cel puțin 40 cm. Dacă are lipsă de umiditate, varza este atacată activ de dăunători – musca verzei și puricele cruciferelor.
Cât de des să udați morcovii în câmp deschis
De 1-2 ori pe săptămână, cu apă mai rece, se poate, aproximativ 30 de litri la 1 mp, se pot stropi plantele. Cultura solicită umiditate în prima jumătate a sezonului de vegetație (indicând lipsa de apă prin frunzele răsucite întunecate), apoi cantitatea poate fi redusă, iar udarea poate fi oprită cu trei săptămâni înainte de recoltare.
Aflați mai multe despre Tehnologia de creștere a morcovului. Irigarea.
Se poate uda sfecla roșie cu apă rece?
Nu este capricioasă în ceea ce privește regimul de temperatură la irigare – principala recomandare este ca solul să fie umezit la cel puțin 30 cm adâncime. Mai mult decât atât, pentru tot sezonul, pe vreme normală fără secete, este suficient să udați sfecla de 4-5 ori.
Planta va „raporta” lipsa de umiditate prin o culoare întunecată (violet-maro) și formarea inflorescențelor în loc de dezvoltarea rizocarpului. Citiți mai multe despre Sfecla roșie – sfaturi utile la cultivare.
Cum să udați corect ceapa și usturoiul
Aceste culturi nu trebuie udate prea abundent – simt „sete” doar în timpul formării bulbilor, când necesită cel puțin 35 de litri la 1 mp. Înainte de aceasta, este suficientă o udare pe săptămână, umezirea solului la doar 10-15 cm adâncime (vârfurile frunzelor vă spun când au nevoie de udare – dacă au început să se îngălbenească).
Citiți mai multe despre Îngălbenirea frunzelor la usturoi – 7 cauze și tratament.
Cu aproximativ o lună înainte de recoltare, udarea ar trebui oprită cu totul: bulbii se vor coace mai rău din cauza excesului de umiditate, iar iarna vor rezista prost la păstrare.
Nu uitați, că atitudinea față de udare poate fi diferită chiar și în cadrul aceleiași culturi pentru diferite soiuri. În general, soiurile de coacere timpurie necesită udări abundente, cele mai târzii – mai puțină apă.
Ca o concluzie ar fi, că dacă 10-12 cm de pământ este umed, atunci ați făcut totul bine, iar plantele nu vor suferi de insuficiență de apă.
Udarea legumelor în spații protejate
Udarea în sere/solarii are propriile particularități. Da, ar trebui efectuată și într-o perioadă în care soarele nu este prea activ, iar frecvența udării depinde și de tipul de sol și de tipul de plantă.
Totuși, am menționat deja că plantele din spații protejate necesită mai multă apă decât plantele în câmp deschis, deoarece din cauza temperaturii crescute, tulpinile și frunzele se ofilesc mai repede.
Datorită aceluiași „climat” intern, în seră apa folosită pentru irigare trebuie să fie mai caldă decât cea pentru plantele din câmp deschis.
Udarea roșiilor în solar
După udarea abundentă sau necorespunzătoare, se poate forma condensat în exces în interiorul serei – nu uitați să aerisiți sera după udare. Irigarea prin picurare va ajuta, de asemenea, la reducerea cantității de condensat.
Udarea castraveților și roșiilor în seră, în principiu, nu este deosebit de diferită de cea în câmp deschis – fiți atenți la umiditatea solului și la aspectul plantelor.
Cu cât temperatura din interiorul serei este mai mare, cu atât ar trebui să fie mai mare umiditatea aerului din jurul roșiilor și castraveților. Pentru a realiza acest lucru, puteți plasa recipiente deschise cu apă lângă parcele, precum și să pulverizați plantele și pereții serei cu apă.
Nu exagerați – până seara asigurați-vă că nu au rămas picături de apă pe plante.
Udați castraveții înainte de înflorire la fiecare 5-7 zile, iar după – o dată la 2-3 zile, aproximativ 10-20 litri pe 1 mp. Vă reamintim că castraveții preferă udarea la rădăcină, în plus, apa trebuie să fie suficient de caldă, altfel puteți provoca apariția bolilor fungice.
Roșiile din solar în prima săptămână după plantarea răsadurilor nu trebuie udate. Apoi udați-le la fiecare 3-7 zile (mai des pe vreme caldă). Înainte de înflorire, utilizați 4-5 litri de apă per plantă, iar după apariția florilor – 1-2 litri. Creșteți din nou rata de udare la 3-5 litri deja în fenofaza de fructificare.
Roșiile nu trebuie udate peste frunze, altfel plantele se vor poleniza prost, fructele vor cădea și va exista o probabilitate mare de infectare cu boli.
Află aici De ce se înnegresc, putrezesc vârfurile fructelor de roșii. Cauze și combatere.
Cel mai convenabil este să udați plantele în spații protejate mici cu stropitoarea manuală – în acest fel plantele vor primi cantitatea potrivită de umiditate la locul potrivit. Dacă suprafața este mare, sunt necesare sisteme automate de irigare, metoda de irigare prin picurare este recunoscută ca fiind cea mai rentabilă.
Dacă sera este prea fierbinte, pulverizați cărările cu apă rece dintr-un furtun. Acest lucru va ajuta să scadă puțin temperatura.
Comentarii