Gușa endemică la capre este o boală cronică, caracterizată prin mărirea în volum a glandei tiroide și dereglarea funcțiilor acesteia, în special a producerii hormonilor tiroizi, în urma deficitului de iod.
Denumirea de ”gușă” vine de la simptomul principal al deficienței de iod – glanda tiroidă este tumefiată și în regiunea gâtului, mai exact a laringelui apare o umflătură de dimensiunea unei portocale.
Boala este larg răspândită în diferite țări ale lumii. Prioritar aceasta se înregistrează în regiunile din adâncul continentelor, în zonele muntoase, pe platouri în deltele râurilor cu un grad înalt de înmlăștinire, cu apă dură, calcaroasă și pe solurile acide.
Gușa endemică se consideră o boală a tineretului animal, afectând cel mai des iezii. În același timp, caprinele sunt printre cele mai sensibile la deficiența de iod, deoarece necesitatea lor în acest microelement este mai mare, decât la alte animale de fermă.
Citiți în acest articol despre:
- Cauzele gușei endemice;
- Cum decurge boala, cauzată de deficiența de iod;
- Deficiența de iod la iezii nou-născuți;
- Asimilarea iodului de pe pășune;
- Simptomele gușei endemice;
- Tratamentul și prevenirea gușii endemice;
Cauzele gușei endemice
- Deficiența de iod în furaje și apă;
- Excesul de calciu, magneziu, plumb, fluor, brom, stronțiu și fier: aceste substanțe reduc capacitate organismuli de asimilare a iodului;
- Ingerarea în exces de către capre a unor plante goitrogene, cu efect tireostatic (boabe de soia, manioc, varză, porumb, cartofi dulci, mei, semințe de in ș.a.);
- Rol favorizant în dezvoltarea iododeficienței joacă carența în alimente și apă a zincului, precum și a vitaminelor;
- La dezvoltarea gușei endemice la iezi contribuie deficiența sau excesul de iod intraplacentar, în perioadele critice de dezvoltare a fătului;
- Gușa poate fi transmisă și ereditar sau provocată de hipotiroidismul congenital.
Citiți și despre rasa de capre Alpină Franceză.
Cum decurge boala, cauzată de deficiența de iod
Atunci, când carența de iod în organism este de lungă durată, are lor o reducere a sintezei hormonilor tiroizi. Ca mecanism compensator apare secreția în exces a hormonului tireotrop de către glanda hipofiză, care provoacă hiperplazia glandei tiroide și mărirea acesteia în volum.
Datorită acestei compensări, se normalizează secreția hormonilor tiroizi și nu se manifestă careva dereglări metabolice.
În continuare însă hiperplazia simplă este înlocuită de alta, specifică, care formează gușa. Are loc creșterea excesivă a țesutului conjunctiv cu atrofia simultană a elementelor secretorii.
La următoarea etapă, deficitul de iod și hormoni tiroizi este însoțit de o dereglare a metabolismului glucidelor, lipidelor, proteinelor și mineralelor.
Încetinește viteza de creștere și dezvoltare a organismului, se reduce capacitatea reproductivă, scade activitatea microflorei prestomacelor – toate aceste procese fiind caracteristice hipotiroidismului.
Evoluția gravă a bolii este însoțită de o dereglare a metabolismului glicoproteic și acumularea mucinei în țesuturi, precum și apariția mixedemului (cea mai severă formă de insuficiență tiroidiană).
Deficiența de iod la iezii nou-născuți
- Gușa endemică apare foarte des la tineretul caprin;
- Caprele adulte sunt capabile să tolereze fluctuațiile sezoniere de iod, datorită rezervelor din glanda tiroidă. Aceste rezerve însă nu sunt disponibile pentru fătul în dezvoltare;
- Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea fătului, în special a creierului, plămânilor, inimii și foliculilor de păr și contribuie în special la supraviețuirea iedului nou-născut;
- Deficiența de iod face iezii foarte sensibili la frig și umezeală, mortalitatea fiind destul de frecventă.
Citiți și cât trăiește o capră și cum determinăm vârsta acesteia.
Asimilarea iodului de pe pășune
- Captarea iodului de pe pășune este mai mică în perioada târzie de iarnă, în timp ce cerința animalelor gestante în acest microelement este la limita superioară;
- Condițiile climaterice pot juca rol important în asimilarea iodului de către caprele gestante;
- Deficiența de iod provoacă gușa endemică doar la iezii, fătați primăvara, în situația, când toamna au avut loc ploi abundente, iar iarna – o creștere bogată a vegetației;
- Așa cum cerința de iod la capre este crescută, se recomandă ca femelele gestante, care pasc în zonele cu precipitații abundente, să fie asigurate cu o doză suplimentară de iod, iar în anumite cazuri – două, în ultimele două luni de gestație;
- Tratamentul cu preparate de iod sau tiroxină a iezilor afectați este rar eficientă, rezultate mult mai bune fiind obținute prin asigurarea unei rații adecvate a caprelor gestante.
Simptomele gușei endemice
- La animalele adulte semnele clinice sunt slab evidențiate. De regulă se pot observa: dimensiuni corporale reduse, corp alungit, scăderea producției de lapte și carne. Pielea este uscată, aspră.
- Pot avea loc retenții placentare, subinvoluții uterine, prelungirea termenului de gestație, formarea chiștilor foliculari, hipofuncția ovarelor. Se înregistrează și avorturi sau nașterea iezilor morți sau neviabili.
- În hipotiroidismul, cauzat de deficiența de iod, se poate urmări bradicardie (ritm cardiac redus).
- Mărirea în volum a glandei tiroide la animalele adulte se manifestă doar în cazuri severe de deficiență de iod.
- La creșterea bruscă a dimensiunilor glandei tiroide are loc o constrângere a laningelui, traheei și esofagului, în urma căreia respirația și preluarea hranei se îngreunează.
- Tineretul bolnav crește și se dezvoltă greu, este predispus la numeroase boli și frecvent ajunge la sfârșit letal. La cei, care supraviețuiesc, gușa se reduce treptat și dispare la 3-5 luni de viață.
- Iezii se pot naște cu părul foarte rar sau cu lipsa totală a acestuia. În asemenea patologie ei sunt neviabili. Sau se nasc deja morți, sau mor în primele ore de viață.
- În sânge și lapte la capre se urmărește concentrația scăzută de iod, la tineret, pe lângă aceasta, este scăzut și nivelul de calciu și mărit nivelul de fosfor.
Vedeți și cauzele și tratamentul balonării la capre.
Tratamentul și prevenirea gușii endemice
Sarea iodată de bucătărie se folosește ca supliment mineral, în cantitate de 4,5 g pe zi pentru caprele adulte și 2-2,5 g pentru iezi.
Administrarea iodurii de potasiu, în cantitate zilnică de 130 mg la caprele gestante poate preveni gușa endemică la făt.
Alte substanțe efective sunt tinctura de iod și soluția Lugol. De asemenea, în farmaciile veterinare pot fi găsite și alte preparate pentru suplinirea necesității de iod, care vor fi recomandate de medicul sau farmacistul veterinar.
Sărurile de iod se introduc împreună cu substanțe stabilizatoare, ca bicarbonat de sodiu, tiosulfat de sodiu ș.a.
Important! Toate preparatele, care conțin iod, se administrează în doze stricte, recomandate de specialistul veterinar. Supradozarea cu iod poate duce la moartea fătului, avorturi, naștrea iezilor neviabili și scăderea productivității.
În caz, că boala este însoțită de semne pronunțate ale hipotiroidismului sau mixedemei se indică și tratamentul glandei tiroide.
Prevenirea bolii constă în mod principal în asigurarea unei rații echilibrate, cu adaosuri de iod, mai ales în zonele cu risc sporit de boală. Se urmăresc cu grijă și produsele consumate de capră, evitând surplusul de alimente goitrogene.
Comentarii