‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.1 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Gaberi: În acest an, soiurile de struguri de masă nu vor mai putea...

Gheorghe Gaberi: În acest an, soiurile de struguri de masă nu vor mai putea fi vândute la procesare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Războiul din Ucraina va afecta grav și în continuare producătorii horticoli, în condițiile în care cheltuielile de producere cresc, cheltuielile de transport s-au majorat de câteva ori, iar puterea de cumpărare pe piețele tradiționale a scăzut considerabil.

În cadrul atelierului Retrospectiva sezonului 2021/22 pentru producătorii și exportatorii de struguri din Moldova, organizat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, au fost abordate cele mai importante probleme ce țin de sectorul producerii strugurilor.

Săptămâna trecută au fost exportate ultimele loturi de struguri, astfel că viticultorii sunt orientați spre asigurarea calității recoltei viitoare.

‹ adv ›

În acest context, Gheorghe Gaberi, Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, a atenționat producătorii despre faptul că în acest sezon va fi practic imposibil de comercializat struguri de masă la procesare pentru producerea vinurilor. Astfel, aceștia trebuie să se orienteze mult spre asigurarea calității.

„Mai mult de jumătate din piața unde erau exportați tradițional strugurii noștri este afectată de conflictul militar din Ucraina. Chiar dacă conflictul va înceta, puterea de cumpărare a scăzut considerabil. Acum, aceeași cantitate de struguri se vinde de 3 sau chiar 4 ori mai greu.

Un alt aspect important de care trebuie să țină cont producătorii este acela că și vinurile produse din struguri de masă erau dedicate pieței din Est. De aceea, nu mai putem spera că în acest an vom putea vinde strugurii de calitate mai proastă, ce nu pot fi valorificați în stare proaspătă, la procesare pentru vinuri”, explică Gheorghe Gaberi.

Geografia exporturilor strugurilor de masă din Moldova s-a extins considerabil. Chiar dacă diversificarea pieței are loc, volumul exportat pe noi piețe este foarte mic, deoarece o bună parte din producători nu asigură cantitățile și calitatea necesare.

Diametrul bobițelor și calitatea strugurilor, ambalajul în care aceștia se vând, conținutul de reziduuri și certificările sunt aspecte cheie pentru a putea vinde strugurii pe noi piețe.

‹ adv ›

Exporturile de struguri de masă din Moldova în 2021:

În anul 2021, recolta totală de struguri a fost mai mare de 100 de mii de tone. Pe parcursul anului trecut s-au exportat 70 de mii 500 de tone, inclusiv 26 de mii de tone din recolta anului 2020.

Pentru strugurii moldovenești, principala piața de desfacere  era Federația Rusă, urmată de România, Polonia și Slovacia, Cehia.

‹ adv ›

Cantități importante din volumele tradițional exportate în Rusia sau Belarus va fi necesar de exportat pe alte piețe.

Una din cerințele obligatorii pentru exportul fructelor, strugurilor pe piețele UE este prezența certificărilor GLOBALG.A.P. și GRASP. În plus, mai multe rețele solicită nivel de MRL (nivelul maxim de reziduuri) să fie de doar 50%, 30 % din cele admise prin legislația UE.

Documente necesare la exportul de struguri

Documente comerciale

  • Factură comercială (Commercial Invoice).
  • Declarația vamală privind valoarea mărfii (Customs Value Declaration).
  • Documentele de transport (Freight Documents), respective CMR şi TIR carnet.
  • Asigurarea transportării mărfii (Freight Insurance).
  • Lista de împachetare a mărfii (Packing List).

Certificate obligatorii

  • Certificatul de inofensivitate (ANSA).
  • Buletine de analiză (laborator).
  • Certificat fitosanitar.
  • Certificatul de origine (EUR1 pentru EU).
  • Certificatul igienic (de siguranță pentru Rusia).

În mare parte, pentru exportul strugurilor sunt solicitate ambalaje speciale:

  1. Cutii pentru 5-6 kg, deschisă (utilizabilă și p/u sâmburoase). Dimensiuni 30x40x13,5 cm. 21.840kg marfă/TIR.
  2. Cutii pentru 4,5 kg cu clapete. Dimensiuni 30x40x13,5 cm. 18.720 kg marfă/TIR.
  3. Cutii pentru 10 caserole pentru 5-6 kg, deschisă. Dimensiuni 40x60x10,5 cm. <15.600kg marfă/TIR.

Ambalaj pentru struguri: Ambalaj returnabil din plastic: IFCO, EuroPool.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›