Un nou grup de șase apicultori din diferite regiuni ale țării, coordonat de către o companie exportator de miere, a fost certificat pentru producerea mierii ecologice, ce demonstrează că apicultorii au trecut cu succes perioada de doi ani de conversie și că respectă cerințele Uniunii Europene de producere ecologică a mierii.
Certificarea ecologică a grupului de apicultori a fost susținută de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu compania Regina Naturii.
Inspecția stupinelor a fost efectuată de către un organism de control internațional, recunoscut de către Comisia Europeană.
Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.
Pentru a obține certificarea ecologică a grupului, apicultorii au trebuit să-și confecționeze stupii din materiale naturale și să-i trateze corespunzător, să-și adapteze condițiile de extracție, prelucrare şi depozitare a produselor apicole, conform unor cerințe riguroase.
De asemenea, apicultorii au demonstrat că pe o rază de 3 km de stupine, sursele de polen şi nectar reprezintă culturi ecologice, floră spontană, sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului, în aceleași timp fiind amplasate la o distanță suficientă față de sursele de poluare (centre urbane, centre industriale, autostrăzi).
Mierea ecologică se bucură de o cerere în creștere atât pe piața internă, cât și pe piețele de export. Mierea eco de tei, salcâm și polifloră, recoltată de apicultorii membri ai grupului, este colectată de compania Regina Naturii și comercializată ca produs ecologic pe piețele de export.
Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a declarat că
Andrei Bivol, un apicultor din grupul celor șase certificați ECO, a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 de familii de albine.
Apicultorul afirmă că sunt cerințe extrem de riguroase care implică efort și investiții, dar speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare a mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.
Potrivit experților, mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preț mai înalt cu 20-30% față de prețul oferit pentru mierea convențională.
Citește și despre Nosemoza albinelor – cum tratăm diareea parazitară primăvara.
Conform cercetărilor internaționale, piața globală a mierii ecologice este în continuă creștere fiind prognozată pentru perioada 2020-2027 o rată de creștere de 10,50%, astfel încât va ajunge până în 2027 la circa 911,30 milioane USD.
Această creștere este explicată prin creșterea cererii de produse sănătoase în rândul consumatorilor.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7800 de stupine. Aproximativ 15% din totalul mierii produse în Moldova este consumat local, iar 85% este exportat. Republica Moldova exportă miere în principal către Uniunea Europeană, în special către România, Italia, Franța, Germania, Spania. Acum un an, alți 11 apicultori, cu suportul proiectului USAID APM în parteneriat cu compania Apicola-Lux CC, și-au certificat ecologic procesul de producere a mierii.