joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoÎngălbenirea frunzelor la usturoi - 7 cauze și tratament

Îngălbenirea frunzelor la usturoi – 7 cauze și tratament

Recomandate

Îngălbenirea frunzelor la usturoi poate avea mai multe motive, în mare parte generate de nerespectarea tehnologiei de creștere a usturoiului.

Detalii despre cultivarea usturoiului de toamnă găsiți pe acest link, iar despre plantarea de primăvară a usturoiului aici. În acest articol discutăm despre 7 cele mai frecvente motive ce provoacă îngălbenirea frunzelor la usturoi.

1. Atacul bolilor la usturoi

Dacă frunzele de usturoi nu numai că se îngălbenesc, ci și se ofilesc, își schimbă forma sau încep să putrezească la bază, aceasta este o consecință a unei boli.

Cele mai frecvente boli care pot afecta această cultură, sunt:

  • putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum) – simptomele apar în primul rând pe frunze – acestea se îngălbenesc, se ofilesc, apoi se usucă.
Simptome putregaiul alb: Îngălbenirea frunzelor mai bătrâne; încetinirea creșterii; uscarea tuturor frunzelor; formațiune albă pufoasă la baza bulbului care se răspândește pe bulb la depozitare; FOTO: plantvillage.psu.edu
  • fuzarioza (Fusarium oxysporum sp. cepae) – primele simptome apar în perioada de vegetație sub formă de îngălbenire sau brunificare a frunzelor începând cu vârful acestora.
FOTO: ukrup.com.ua
  • dungarea galbenă (Onion yellow dwarf virus) – viroza se transmite prin intermediul afidelor. Pe frunze apar dungi neregulate galbene, apoi acestea se îngălbenesc și se deformează încrețindu-se.
  • Alternarioza (Alternaria porri, Stemphylium vesicarium) – apare la umiditate sporită a aerului, temperaturi de 18-25°C. Pe frunze apar pete umede, ce se măresc și capătă culoare gălbuie pe margine, cenușiu în centru. Plantele se îngălbenesc, vârfurile se îndoaie.

Dacă planta are simptome grave, trebuie eliminată cât mai curând posibil din câmp, pentru a nu infecta plantele vecine. Pentru a preveni apariția bolilor, este important să se ia măsuri preventive.

De exemplu, materialul săditor trebuie selectat cu atenție înainte de plantare, trebuie respectată rotația culturilor și usturoiul trebuie să fie plantat în solul pregătit în prealabil (îmbunătățit cu siderate).

Nu trebuie să plantați usturoi în parcelele în care au crescut roșiile sau cartofii sezonul trecut – toate aceste plante au boli și dăunători comune pe care îi pot transmite. 

Usturoiul nu este recomandat să fie plantat pe același loc timp de 3-4 ani. Leguminoasele, varza, castraveții, pepenii, muștarul, facelia vor fi buni premergători.

2. Plantarea prea devreme a usturoiului

Dacă plantați usturoiul înainte de termen, atunci înainte de îngheț poate nu numai să prindă rădăcini, ci și să germineze. Iarna, un astfel de usturoi nu va muri, dar va fi slăbit semnificativ.

Ce sa faceți? Trebuie să aveți grijă de usturoiul îngălbenit în același mod ca și de cel sănătos. În același timp, este important să nu uitați să udați și să hrăniți plantele la timp, astfel încât să își refacă puterea cât mai repede posibil.

3. Plantarea la o adâncime prea mică

Dacă cățeii de usturoi sunt plantați prea mult la suprafața solului, plantele pot îngheța iarna (mai ales dacă solul nu a fost mulcit), astfel încep să apară frunze îngălbenite primăvara. De obicei, usturoiul se plantează la o adâncime de aproximativ 5 cm.

Pentru ca usturoiul să nu înghețe iarna, plantarea în toamnă ar trebui să fie însoțită de mulcire. Plantele îngălbenite au nevoie de îngrijire bună primăvara, pentru a se putea recupera mai repede.

4. Plantele au fost afectate de înghețurile de primăvară

Dacă vârfurile frunzelor uscate ale usturoiului au fost verzi la început și, după un timp, au început să se îngălbenească, probabil că vremea schimbătoare de primăvară este de vină. Înghețurile nocturne pot dăuna semnificativ plantelor care au început să crească.

 În acest caz, stimulatoarele de creștere vor ajuta. Tratați usturoiul cu ele pentru a-si reveni mai repede.

5. Ați ales un loc de plantare nefavorabil

Usturoiul nu crește bine în solul prea greu sau prea acid. Cel mai bine este să-l plantați într-un sol ușor, cu un conținut ridicat de materie organică, precum și un pH neutru.

Dacă nu este posibil să găsiți un loc potrivit pentru usturoi, solul trebuie pregătit în prealabil. Pentru a-i reduce aciditatea, trebuie adăugată cenușă sau dolomit. Solului greu i se adaugă îngrășăminte organice. Dacă este necesar, îngrășămintele pot fi înlocuite cu nisip sau turbă.

6. Umiditatea necorespunzătoare

Pentru o creștere bună, usturoiul are nevoie de umiditate, dar nu prea multă. Umiditatea excesivă contribuie și la îngălbenirea frunzelor. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă dacă parcela are sol argilos greu: apa stagnează în sol. Plantați usturoi pe parcele înalte.

Faze importante în care usturoiul necesită apă sunt: la 2-3 săptămâni după răsărire, la apariției tulpinii florifere și la formarea bulbilor.

Norma de udare este de 200–300 m2 de apă la hectar. În medie, se realizează 4 udări, în funcție de condițiile din teren. Cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare, usturoiul nu se mai udă.

7. Lipsa de nutrienți

Îngălbenirea frunzelor împreună cu încetinirea creșterii pot fi rezultatul lipsei de azot. Acest lucru se întâmplă la începutul primăverii, când solul nu este încă cald. În solul rece, rădăcinile de usturoi se dezvoltă lent și nu pot oferi plantei oligoelementele necesare.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco