‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMerele moldovenești - exportate pentru probă în Africa Centrală și de Nord. Vezi evoluția...

Merele moldovenești – exportate pentru probă în Africa Centrală și de Nord. Vezi evoluția exporturilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un sezon de comercializare de-a dreptul dificil se înregistrează pentru producătorii autohtoni de mere.

În 2021, Moldova a obținut o recoltă record de 600 mii tone de mere, cu 120 de mii de tone mai mult comparativ cu anul 2020 (480 mii tone). Stocurile și schimbările din ultimii ani au generat schimbări pe piața de desfacere.

În acest articol veți afla mai multe despre:

‹ adv ›
  • situația pe piața merelor;
  • stocurile de mere ce mai sunt depozitate în frigidere;
  • cum au evoluat prețurile pentru mere;
  • fluctuația exportului de mere pe luni (2018-2021);
  • în ce cantități și în ce țări au fost realizate exporturi în luna decembrie;
  • țările în care au fost realizate exporturi de probă.

Situația pe piața merelor

Insuficiența spațiilor de depozitare, dar și recolta mare de mere obținută de producătorii ruși- Rusia fiind principala piață de desfacere pentru merele moldovenești, au dus la comercializarea unor cantități foarte mari de mere pentru procesare.

Totodată, pe piața rusă a apărut un concurent important pentru Republica Moldova – Iranul, care reduce și mai mult probabilitatea livrărilor de mere moldovenești.

Fiind îngrijorați de faptul că ulterior nu vor putea comercializa, o bună parte din producători au intensificat exporturile.

‹ adv ›

Comparativ cu media anilor precedenți, în perioada iulie-decembrie s-au exportat de 2,5 ori mai multe mere.

Spre exemplu, doar în lunile septembrie-octombrie au fost exportate 45 de mii de tone de mere, de 3 ori mai mult decât în 2020.

În luna noiembrie au fost exportate 22,5 mii de tone de mere.

‹ adv ›

Cum au evoluat exporturile lunare de mere în ultimii ani:

Producătorii s-au orientat spre identificarea altor piețe de desfacere decât cele tradiționale, una dintre acestea fiind Egipt, pentru care autoritățile au promis că vor încerca să înlăture taxa de export astfel încât livrarea să devină avantajoasă. Detalii aici.

Stocurile de mere din frigidere

„A fost un an de-a dreptul complicat. 2021 devine anul în care a fost stabilit un adevărat record la capitolul cantitățile de mere livrate la procesare. Ce ține de etapa la care ne aflăm la moment, în perioada sărbătorilor de iarnă, merele se cumpără în cantități mai mici. Totuși, ulterior urmează o intensificare a exporturilor. Comparativ cu anul precedent, chiar dacă s-au vândut cantități mai mari de mere, prețurile sunt de 1,5-1,8 ori mai mici”, a menționat pentru Agrobiznes Iurie Fală, directorul executiv al asociației Moldova Fruct.

În frigiderele din țară, potrivit estimărilor asociației, mai sunt depozitate aproximativ 200 de mii de tone de mere.

Până la data de 1 decembrie 2021, potrivit datelor oficiale, au fost exportate 194 de mii de tone de mere.

Unele fabrici de procesare, după sărbători, au continuat procesarea merelor în cantități mari, lucru ce nu era înregistrat în această perioadă în anii precedenți.

Prețurile de achiziționare a merelor pentru procesare este, în mare parte, de 1,2 lei per kilogram.

Țările în care au fost realizate exporturi de mere în luna decembrie

Producătorii care au spații de depozitare și au produs mere conform cerințelor internaționale au continuat identificarea a noi piețe de desfacere pentru merele moldovenești.

Per total, în luna decembrie au fost exportate aproape 20 de mii de tone de mere. Principala destinație de export rămâne Federația Rusă, unde au fost livrate 18,4 mii tone de mere, potrivit datelor Serviciului Vamal.

Pe locul doi s-a clasat Kazahstan, unde au fost livrate 519 tone, urmat de Uzbekistan – 283 de tone, Belarus – 129 de tone.

În Bangladesh au fost exportate 62 de tone, în România 49, iar în Israel 17 tone.

Per total, merele moldovenești au fost exportate în luna decembrie în 11 țări.

Țările în care au fost realizate exporturi de probă

Precum am menționat, tendința de export a unor cantități mici de mere pe piețe netradiționale, pentru a iniția colaborări, s-a observat pe parcursul întregului sezon de comercializare.

În decembrie, loturi, dar și cantități nesemnificative pentru probă, au fost exportate în tări din Africa Centrală – Angola (19 tone), Camerun (11kg), Libia, țară din nordul Africii, 36 de tone.

Amintim că, o altă piață de desfacere cu potențial pentru producătorii autohtoni se consideră Emiratele Arabe Unite, unde merele moldovenești ajung într-un termen de până la 30 de zile. Respectiv, acestea trebuie să rezistă transportului de durată. Detalii aici.

Citește și despre Date WAPA: Stocurile de mere și pere din Europa și SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›