‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMinistrul Agriculturii, despre cheltuielile producătorilor de mere, din cauza sistării exportului pe piața rusă:...

Ministrul Agriculturii, despre cheltuielile producătorilor de mere, din cauza sistării exportului pe piața rusă: Așteptăm solicitări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Criza regională provocată de conflictul dintre Rusia și Ucraina a creat mai multe probleme pentru producătorii din țara noastră. Odată cu acutizarea situației din regiune, Republica Moldova a impus o serie de restricții de export, pornind de la grâu, porumb și derivatele acestora. 

Din cauza situației tensionate, livrările de mere pe piața rusă au fost sistate, Rusia fiind principala piață de desfacere pentru acestea. Respectiv, producătorii vor fi nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare pentru depozitare, electricitate, ș.a.

O parte dintre fermieri, care nu dețin propriile camere frigorifice, vor fi nevoiți să achite suplimentar pentru serviciile de păstrare, respectiv, cheltuielile vor fi cu mult peste ceea ce a fost prevăzut inițial.

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat că instituția face tot posibilul pentru a debloca situația care s-a creat, dar există anumite limite de competențe. 

„Războiul este o situație de forță majoră. Noi întreprindem mai multe măsuri ca să identificăm piețe de desfacere alternative. La moment, am intensificat negocierile cu România, Egipt și UE ca să propunem producătorilor alte piețe de desfacere, unde ar putea să-și comercializeze producția în contextul situației create”.

În ceea ce ține de cheltuielile suplimentare pe care le suportă horticultorii în legătură cu faptul că depozitele frigorifice vor funcționa într-un regim mai extins decât a fost planificat inițial, Viorel Gherciu susține că nu au primit nici o cerere, solicitare, adresare din partea fermierilor.

„Dacă va parveni o asemenea adresare din partea producătorilor ne vom așeza la masa de discuții și vom identifica soluții. Suntem alături de horticultori, gata să le  acordăm tot suportul necesar pentru a le facilita activitatea”.

Totodată, o parte dintre producători au semnate contracte de livrare, pe care, din cauza situației create, nu le pot respecta. Ministrul Agriculturii spune că orice contract conține și referințe legate de situațiile de forță majoră.

„În cazul dat, nu este vina furnizorului din Moldova că nu a livrat în termeni marfa. Îndemn la calm, iar problemele care apar trebuie să le soluționăm constructiv și cu răbdare, deoarece nu  depinde de acțiunile Guvernului sau Ministerului, iar la unele capitole depășesc competențele pe care le avem”.  

‹ adv ›

Amintim că, după ce a fost suspendat exportul de porumb, Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” a menționat că exportul nu trebuie interzis și a expediat o solicitare autorităților responsabile prin care și-a exprimat îngrijorarea față de decizia adoptată.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›