Utilizarea paielor, rumegușului sau altor materiale pentru acoperirea solului din jurul pomilor este o practică destul de des realizată pentru pomii ce cresc în gospodărie.
Ce ține de utilizarea mulciului natural pe suprafețe mai mari în livezi, această practică nu a devenit populară, cu toate că ar putea fi o metodă eficientă.
Mulciul oferă mai multe avantaje solului:
- Conservarea umidității solului și reducerea evaporării
Un strat de mulci acționează ca un „capac” care permite pătrunderea apei în sol, dar ajută la minimizarea evaporării. Aceasta înseamnă că udarea săptămânală este mult mai eficientă.
- Previne concurența
Un alt rol cheie al mulcirii este acela de a înăbuși iarba și buruienile din jurul pomilor, împiedicându-le să concureze pentru nutrienți și apă.
- Crearea unei bariere naturale
Mulciul are și un rol protector dacă e să vorbim de posibilele traume ce pot apărea în timpul lucrării solului din jurul pomilor. Solul fiind nelucrat, este evitată crearea rănilor de unelte și utilaje pe tulpina pomilor.
- Hrănirea solului
Mulciul asigură, de asemenea, nutriția pomilor, hrănind solul și în cele din urmă pomul gazdă, după descompunere.
- Menține temperatura solului
Mulciul va ajuta la stabilizarea temperaturii solului, menținându-l suficient de rece pentru ca organismele vitale ale solului să-și facă munca în perioada verii. Va ajuta la prevenirea pierderii stratului de sol de la suprafață în timpul averselor abundente și va oferi habitat pentru o serie de nevertebrate.
Alexei Micu, Micu&CO SRL, de 2 ani utilizează diferite materiale naturale pentru mulcirea solului din jurul pomilor în livada de prun pe care o deține.
În calitate de mulci a utilizat: paie, fân de lucernă și rumeguș. Stratul aplicat de mulci a fost de aproximatix 10-12 cm, acoperindu-se stratul de sol din jurul pomilor.
Într-un interviu oferit Agrobiznes, acesta povestește mai multe despre metoda folosită:
Important! Unii experți nu recomandă speciile de rășinoase în calitate de mulci. Acestea ar putea crea un mediu nefavorabil pentru pomi după descompunere.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale mulciului, potrivit lui Alexei Micu, este acela că datorită stratului de protector format, se menține umiditatea în sol.
„Livada de prun este certificată ecologic, astfel că pentru a menține sub control buruienile până acum erau realizate prașile manuale. Mulciul nu a permis dezvoltarea buruienilor și a asigurat menținerea mai bună a umidității în sol. Mulciul reduce aproximativ cu 10 grade Celsius temperatura solului acoperit, ceea ce nemijlocit reduce evaporarea. Ținând cont de faptul că mulciul după utilizare devine un îngrășământ valoros, vom urmări în anii următori care este efectul acestora asupra pomilor”.
Pentru pomii unde a fost utilizat mulci, a observat o coacere mai rapidă a fructelor de prun cu aproximativ 5 zile, comparativ cu restul pomilor din livadă.
„Am aplicat rumegușul când buruienile erau deja destul de dezvoltate, altele nu au mai crescut, ceea ce este important. Ținând cont de faptul că rumegușul se descompune mai lent, cred că este una dintre cele mai bune metode de mulcire a solului”.
Recomandare: diametrul mulciului plasat în jurul pomilor trebuie să fie de aproximativ un metru. Grosimea stratului recomandat de mulci este de 5-12 cm, în dependență de materialul folosit pentru mulcire (în cazul rumegușului stratul e mai subțire, în cazul paielor mai gros).
Citește și despre Materia organică, baza fertilității solului – cum o majorăm.
Nu plasați mulciul prea aproape de tulpina pomilor, pentru a evita putrezirea acesteia.
Alți producători au încercat și utilizarea cojilor de nuci pentru mulcirea solului, însă rezultatele acestei metode nu sunt încă disponibile.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.