joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeO sculptură din lemn reciclat, inaugurată în parcul Dendrarium pentru a sensibiliza populația asupra...

O sculptură din lemn reciclat, inaugurată în parcul Dendrarium pentru a sensibiliza populația asupra defrișării pădurilor

Recomandate

Personajul din basmele populare românești „Strâmbă – Lemne” a fost inaugurat în parcul Dendrarium din municipiul Chișinău.

Compania RIKIPAL împreună cu sculptorul Alexei Vidrașco au încheiat o colaborare pentru crearea unei sculpturi din lemn reciclat, care ulterior a fost donată municipiului Chișinău.

„Prin această lucrare dorim să sensibilizăm întreaga societate asupra defrișărilor ilegale de păduri din țară”, menționează Rikipal. 

„Aceasta reprezintă un manifest prin artă, dorim să atragem atenția întregii societăți asupra defrișărilor masive și ilegale din Republica Moldova”, relatează compania Rikipal. 

„Strâmbă – Lemne” fiind personajul imaginar din basmele populare românești, înzestrat cu puteri neobișnuite, capabil să îndoaie arborii, astfel exprimându-și dezacordul cu ceea ce se întâmplă în codri.

Pădurea este o parte importantă a ecosistemului regiunii, oferind echilibru în natură. Suprafața pădurilor din Moldova scade în fiecare an din cauza defrișărilor excesive și a tăierilor ilegale.

În prezent, fiecare dintre noi trebuie să depună efort pentru a preveni aceste consecințe și a reface resursele forestiere ale țării.

În Moldova, pădurile acoperă doar 11,4% din teritoriul țării, media europeană fiind de 32%. Spre exemplu, în Letonia media este de 50%.

Este nevoie de mult mai mult pentru funcționarea armonioasă a acestui ecosistem și implicarea fiecăruia dintre noi este primordială. 

„Pe această cale, dorim să aducem mulțumiri pentru susținere Ambasadei Letoniei în Republica Moldova și Excelenței sale, domnul Ambasador Uldis Mikuts. Împreună am decis să donăm municipiului sculptura din lemn reciclat prin care încercăm să demonstrăm tuturor că lemnul reciclat poate fi readus în circuit și se pot face lucruri frumoase și utile, atât pentru societate, cât și pentru mediul de business. Astfel, prin artă, prin aspecte estetice putem sensibiliza opinia publică referitor la importanța conservării fondului forestier din țară”.  

Compania RIKIPAL a fost înființată în anul 2009 ca parte a unui holding internațional cu capital leton, având sediul în capitala Letoniei, Riga.

Însăși denumirea companiei RIKIPAL exprimă abreviatura: Riga – Kishinew – Palet. Principalul domeniu de activitatea fiind reciclarea paleților din lemn.  

Peste doi ani de activitate, Rikipal a început și producția de paleți noi, iar peste 5 ani – producția de containere din lemn. 

RIKIPAL este o compania cu un grad înalt de responsabilitate socială. În primii 10 ani de activitate, compania a reciclat peste 2 milioane de paleți, salvând peste 120 de mii de de arbori de la tăiere, adică peste 100 de hectare de pădure.

Din totalul activităților RIKIPAL, peste 65% din paleții comercializați sunt reciclați. De asemenea, peste 95% din cheresteaua utilizată de companie este din import din țări precum Ucraina, Bielorusia și Rusia, care dispun de industrii forestiere dezvoltate.

Cheresteaua importată este din specii conifere ce oferă ambalajelor o viață mai lungă în comparație cu cheresteaua din foioase. Acesta fiind un motiv rezonabil pentru care compania nu utilizează material lemnos din fondul forestier autohton, care dispune de mai multe foioase.

Rikipal
Rikipal
RIKIPAL şi-a început activitatea în anul 2009. Compania face parte dintr-un holding care activează de mai mult de 15 ani în sectorul de producere şi comercializare a ambalajelor din lemn în ţări precum Rusia, Letonia, Ukraina şi Belarus.

Citește și ›

Advertoriale