Păduchele cenușiu galicol al mărului (Dysaphis plantaginea) are un ciclu rapid de dezvoltare și poate cauza pierderi mari în livezi.
Daunele sunt provocate de paralizia creșterii mugurilor și a fructelor (Imaginea 1) și de „roua de miere” produsă de afide, care poate provoca boala pustulelor de funingine pe fructe.
Cele mai eficiente metode de gestionare în producerea ecologică sunt măsurile agronomice preventive și controlul direct folosind produse pe bază de extract de neem (Azadirachta indica).
Măsurile preventive includ:
- Fertilizarea moderată cu azot: Creșterile vegetative provocate de fertilizarea exagerată cu azot sunt un mediu favorabil pentru dezvoltarea afidelor. Aplicați fertilizanți pe baza analizelor foliare și de sol și a nevoilor nutritive ale pomilor. Folosiți culturi de acoperire între rânduri cum sunt speciile leguminoase pentru a stabiliza disponibilitatea azotului și reduce nevoia de fertilizare.
- Tăierea: Asigurați dezvoltarea bună a coroanei pomilor, reduceți prezența zonelor dense în pomi pentru a obține acces la lumină și circulația aerului, eliminați drajonii regulat, îndepărtați lăstarii afectați de dăunători.
- Promovarea biodiversităţii funcţionale (antagonişti naturali) prin semănatul fâșiilor de flori între rânduri şi întreţinerea activă a gardurilor vii. Antagoniştii naturali utili includ:
- Buburuze (prădători): Adalia bipunctata, Coccinella septempunctata și C. decempunctata.
- Crizope: Chrysoperla carnea (prădători în stadiul larvar).
- Muște din familia Cecidomyiidae: Aphidoletes aphidimyza (prădători în stadiul larvar).
- Sirfide: În stadiul larvar, sunt prădători excelenți.
V-ar putea fi util și articolul Viespi cu ferăstrău – controlul în livezile ecologice.
Controlul păduchelui cenușiu galicol cu Neem
Monitorizarea afidelor se efectuează din faza de buton roz până la dezvoltarea fructelor (dimensiunea fructelor de până la 10 mm). Inspectați frunzișul unui eșantion aleatoriu de 50 de pomi.
Păduchii cenușii galicoli ai mărului sunt de culoare neagră-cenușie și se pot dezvolta în colonii mari pe partea inferioară a frunzelor tinere. Pragul de dăunare este la o singură afidă identificată.
În sistem ecologic control direct se efectuează cu ajutorul produselor pe bază de neem. Neemul pătrunde în frunze și este absorbit prin activitatea de hrănire a dăunătorului. De asemenea, ajută la controlul altor specii de afide, cum ar fi D. devecta și parțial împotriva Aphis pomi.
Primul tratament cu produse din extracte de Neem trebuie făcut în jurul fazelor „urechiușe de șoarece- buton roz” înainte ca femelele fondatoare de afide să devină adulte.
În funcție de dezvoltarea afidelor, al doilea tratament se poate efectua la sfârșitul înfloririi. Neem-ul inhibă cel mai eficient stadiile incipiente de dezvoltare, prin urmare perioada optimă de tratare este crucială.
Dacă coloniile de afide sunt prea avansate în dezvoltarea lor datorită reproducerii rapide, tratamentul nu va avea efectul scontat la aplicarea ulterioară.
Ți-ar putea fi util și articolul Viermele merelor (Cydia pomonella): Metode de combatere în sistem ecologic.
Surse:
- Adolphi, C., Oeser, N. 2022. Abstract practic: Păduchele cenușiu galicol al mărului: Control direct cu Neem în plantațiile ecologice. FÖKO. BIOFRUITNET.
- Kienzle, J.; Schulz, C.; Straub, M.; Schmitt, A.; Weil, B. 1992. Utilizarea produselor de neem pentru controlul păduchelui cenușiu galicol al mărului (Dysaphis plantaginea) (în germană). Ecofruit Proceedings.
- Piotrowski, W., Tartanus, M. 2022. Abstract practic: Practici agronomice pentru a reduce riscul apariției păduchelui cenușiu galicol al mărului (Dysaphis plantaginea) la producerea ecologică a fructelor. InHort. BIOFRUITNET.
- Lindhard Pedersen, H., Bojesen, M. 2022. Abstract practic: Prevenirea infestării utilizând fâșii de flori. Hortiadvice. BIOFRUITNET.
- Ad Adolphi, C., Oeser, N. 2022. Abstract practic: Păduchele cenușiu galicol al mărului: Stimulați dezvoltarea antagoniștilor naturali împotriva dăunătorului. FÖKO. BIOFRUITNET.
Acest articol a fost realizat în cadrul parteneriatului dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Biofruinet.