În ultimii ani, sectorul nucifer a suferit schimbări majore și în mod prioritar la nivel economic. În acest context, experții susțin că, pentru a rămâne competitivi producătorii trebuie să se axeze pe două componente principale.
În primul rând, să reducă costurile de producție, după care să mărească esențial randamentul obținut per hectar.
Care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmeze, dar și experiența fermierilor din Franța a fost relatată de către Pascal Gouget, expert francez în sectorul nucifer, în cadrul Forumului Național Anual al Nucicultorilor, organizat de către Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin intermediul proiectului OPTIM.
Pascal Gouget a povestit că, până nu de mult cifra de afaceri normală pentru o exploatație de nuc din Franța era de la 10 până la 20 de mii de euro per hectar, acum însă, este dificil să atingă cifra de 10 mii.
Motivul ar fi prețul de vânzare al unui kilogram de nucă, care variază între 1-2 euro.
Expertul a subliniat că, rapiditatea intrării pe rod a unei livezi de nuc este determinată de soi și de densitatea pomilor la ha. Cu cât este mai mare numărul de pomi la ha, cu atât randamentul maxim este atins mai rapid.
Până acum câțiva ani, majoritatea producătorilor se axau pe ideea că, obținând randamente înalte și având costuri de producție destul de mici, raportate la un kg de nuci, chiar și cu prețuri de comercializare mai joase, pe care le-am avut în anul precedent și parțial în anul curent, reușeau să realizeze un profit care le asigura continuitatea în acest sector.
Pascal Gouget a atras atenția la următoarele aspecte pe care se axează reducerea costurilor de producție într-o plantație nuciferă.
Irigarea livezilor de nuc
În plus, nu pot fi reduse cheltuielile pentru întreținerea livezii fără a pierde din randament, care, într-un final, va avea impact asupra profitabilității livezii. Este important să gestionați foarte bine irigarea aducând cantitățile necesare de apă culturii, în intervalul optim.
Concurența buruienilor
O altă metodă pentru a asigura un randament bun este evitarea concurenței buruienilor, care pot priva pomii de cantitatea de apă necesară. Buruienile folosesc și din îngrășămintele administrate.
Nutriția
Prelevarea frunzelor, pentru analiza foliară, se realizează în felul următor: alegem vârful frunzei compuse, de pe circumferința coroanei, la exterior, câte 30-50 de frunze, de la 20-30 de pomi diferiți, pentru a avea o probă omogenă și cât mai reprezentativă.
Controlul bolilor și dăunătorilor în livezile de nuc
Este important să se realizeze toate tratamentele chimice, ca după recoltare să fie un număr cât mai mic de nuci afectate de bacterioză, alte boli sau dăunători.
Principalii dăunători în plantațiile de nuc sunt viermele mărului (Cydia pomonella) și musca nucului (Rhagoletis completa), care pot fi observați, mai ales, toamna când în coaja verde identificăm mulți viermi.
Strategia de combatere a viermelui mărului se bazează pe amplasarea capcanelor feromonale (o capcană la fiecare 10-20 de ha, la mijlocul luni aprilie) pentru a monitoriza evoluția de dezvoltare a dăunătorului.
În Franța devine tot mai populară și practica de dezorientare sexuală, care presupune amplasarea unui tip special de feromoni, ce previn împerecherea adulților și respectiv, reducerea populație pe această cale. Doar că, această metodă este mai costisitoare decât aplicarea insecticidelor.
Recoltarea și uscarea
Recoltarea trebuie efectuată atunci când fructele sunt ajunse la maturitate, nu mai devreme și nici mai târziu. Aceasta va asigura, pe ultima sută de metri, calitatea necesară a producție de nuci.
Așa cum nucile sunt recoltate direct de la sol, este necesar să nivelați terenul înainte de recoltare.
Cea mai costisitoare parte este uscarea și în acest caz, producătorii care au suprafețe mai mari de livezi ar trebui să dispună de spațiu suficient pentru uscare.
Temperatura optimă pentru uscarea nucilor este de 30-35 de grade. În cazul unei cantități mai mari de nucă, care trebuie supusă uscării, temperatura poate fi ridicată până la 38-40 de grade, dar atenție ca să nu fie afectată calitatea miezului.
Pascal Gouget a mai adăugat că, o modalitate de a vinde mai scump producția este ca producătorii să livreze direct către rețelele din proximitate, doar că aici concurența dintre producători este mai mare.
În plus, o dificultate ar fi și asigurarea livrărilor pe toată durata anului.