În timp ce unii fermieri se plâng pe pagubele pe care le-au provocat intemperiile vremii, sunt și agricultori care susțin că încă nu văd semne serioase de îngrijorare. Este vorba despre pomicultorul Mihai Cojocaru din Criuleni, la care noi am fost recent în vizită.
Acesta utilizează soiuri rezistente la înghețuri și are grijă ca în livezi să crească doar pomi sănătoși, care rezistă mai ușor la asemenea condiții meteo nefavorabile. Mihai Cojocaru are o plantație unică în Republica Moldova care utilizează conceptul „livadă fără scară”, unde toate lucrările se fac la sol. Astăzi l-am întrebat în ce stare sunt livezile lui după ninsorile din ultimele ore.
Totul este în regulă
Mihai Cojocaru a spus că în prezent plantațiile acestuia (cireș și caise) nu au fost afectate de intemperiile vremii. Acesta a explicat la ce temperaturi minime ale aerului va deveni mai îngrijorat.
„Până când nu se întâmplă nimic. Deocamdată totul este în regulă – nu sunt fructe moarte, nu sunt frunze moarte, nu sunt flori moarte. Până când pomii rezistă. Dacă o să fie minus două grade și mai mult atunci vor apărea probleme”, a spus Cojocaru.
Vremea se va încălzi în curând
Pomicultorul susține că analizează toate site-urile de meteo pe care le cunoaște pentru a vedea la ce să se aștepte în următoarele zile. Acesta a mai spus că vremea în curând se va încălzi.
„Eu mă uit la toate prognozele care sunt pe lume și văd că tendința e spre încălzire. O să se încălzească vremea. La zero grade, la minus unu dacă plantele sunt sănătoase și au fost făcute toate lucrările ele trec cu succes, fără nicio problemă. Chiar și la minus două o să rezistăm. Drept că parțial vor fi atacate, dar nu toate. Dar plantele care sunt bolnave, care nu sunt hrănite corespunzător, nu sunt tratate – acelea o să sufere foarte tare. Și deja sunt plantații de acest gen în zonă”, a spus Mihai Cojocaru.
Clima se schimbă
Pomicultorul experimentat susține că asemenea fenomene meteo care se întâmplă în regiunea noastră ar trebui să servească drept imbold pentru construirea unor plantații sigure cu sisteme de protecție. Mai mult, acesta crede că și clima se schimbă, iar temperaturile oscilează mai rapid decât înainte.
„Asta încă odată vorbește despre faptul că trebuie de făcut livezi cu garanție – cu acoperiș, cu tot. Să te bazezi pe prognoză, să nu dea Domnul – nu mai merge. S-a schimbat și clima. Iată eu o urmăresc 45 de ani și văd schimbări radicale. Variațiile sunt foarte mari – și secetă și umezeală. Și mai ales dacă planta nu-i protejată. Fac mai bine mai puțin, dar să fie livadă protejată”, a conchis pomicultorul Mihai Cojocaru.
Producătorul are o livadă intensivă de cireșe de 7 hectare și o livadă cu caise de circa 20 de hectare.
Buna ziua dl Mihai.
As putea sa aflu contactele Dvs.?
Multumesc anticipat!
Am citit foarte atent acest articol și m-a inspirat
Dacă puteți sa lăsați careva contacte. Mulțumesc