vineri, 1 noiembrie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSergiu Caldari: Poate pare imposibil, însă viticultorii italieni reușesc să controleze coacerea strugurilor

Sergiu Caldari: Poate pare imposibil, însă viticultorii italieni reușesc să controleze coacerea strugurilor

Recomandate

Un grup de producători de struguri din Costești au efectuat recent o vizită de studiu în regiunea Apulia din sudul Italiei. Evenimentul a fost organizat de ACED și a avut ca scop familiarizarea producătorilor autohtoni cu tehnicile implementate de colegii lor italieni. Despre detaliile acestei vizite echipa Agrobiznes a stat de vorbă cu Sergiu Caldari, directorul Autehton, care ne-a povestit într-un interviu mai multe lucruri interesante despre viticultura italiană.

Agrobiznes: Domnule Caldari, cum ați ajuns în Italia împreună cu producătorii de la Costești?

Sergiu Caldari: Am fost trimis împreună cu grupul de producători din Costești în calitate de consultant național pe producerea soluțiilor de păstrare post-recoltare. Noi am fost în orașul Bari, din regiunea Apulia, o zonă mică în care se produce aproximativ 70 la sută din strugurii din Italia. E o situație similară și la noi la Costești, care este un ˝centru virtual˝ în producerea strugurilor de masă în Republica Moldova. Puțini știu că la Costești se procesează 30-40 la sută din strugurii din întreaga țară. Poate pare ireal, însă înainte acest procent era și mai mare.

Agrobiznes: Ce soiuri de struguri sunt preponderent în Italia?

Sergiu Caldari: În principiu se dezvoltă soiuri de struguri de masă. Italienii nu preferă soiurile tehnice. Mai mult la ei cresc soiuri albe, fiindcă la ei clima le permite să dezvolte astfel de soiuri. Moldova are aici un avantaj mic față de Italia, pentru că la noi se poate crește soiuri negre și roz. Asta pentru că la noi diferența dintre zi și noapte este mai constantă și asta permite ca în bobițe să se producă un fel de pigment care întunecă strugurii. În Italia însă diferența este mai mare. Ziua este foarte cald, iar noapte este mai rece și acest pigment nu reușește să se producă. În ultimul timp ei produc soiuri aperene, adică fără semințe. Aceasta este o tendință a pieții de consum în general. Italia exportă foarte mulți struguri de masă în Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie. Consumatorii din aceste țări au cerințe foarte mari legate de calitatea produsului și mulți refuză să cumpere struguri care conțin semințe.

Agrobiznes: Ce v-a atras atenția în mod special la viticultorii italieni?

Sergiu Caldari: M-am convins încă o dată că producătorii noștri sunt foarte individualiști. În Italia se pune un foarte mare accent pe grupuri. Acolo nimeni nu vinde din câmp. Fiecare grup de producători are reprezentantul său. Ulterior grupurile formează asociații. Produsul finit este promovat și vândut de către asociație. Având un produs într-o cantitate mai mare, de o bună calitate, ei obțin piețe mari. Fac contracte cu diverse rețele de retail și obțin prețuri foarte bune. Fermierii italieni lucrează permanent de comun acord. În sens că toate lucrările în câmp se fac în același timp. Nu e ca la noi. Moș Vasile stropește via azi, iar peste o săptămână o face vecinul lui. Italienii sunt foarte organizați. Asta le permite să obțină produsul finit de o calitate extraordinară și să poată negocia un preț bun.

Agrobiznes: Ce tehnologii folosesc italienii în podgorii? Sau se pune accent totuși mai mult pe munca manuală?

Sergiu Caldari: La noi în Moldova avem un ciclu de producere foarte îngust. Practic în acceași perioadă avem o abundență de produs și noi nu reușim nici să-l prelucrăm și nici să-l vindem. Italienii au un proces foarte interesant de control a coacerii produselor prin diferite sisteme, începând cu picurarea apei și terminând cu reglarea luminii solare. Ca să vă imaginați: noi avem struguri de masă începând cu luna august și până la mijloc de septembrie. În Italia însă se produc struguri începând cu luna iunie și până în decembrie. Se primește că ei timp de 6-7 luni de zile au permanent produs proaspăt. Tot secretul constă în aplicarea tehnologiilor de ultimă generație. Pe lângă plasele antigrindină, viticultorii italieni instalează deasupra viilor și un fel de filtre pentru penetrarea razelor solare. Iar la rădăcină au mecanisme care permit dozarea apei. În acest fel, ei pot controla și regla după bunul plac procesul de coacere. Având să zicem 10 hectare de viță de vie, un viticultor italian poate face astfel ca un hectar să se coacă cu zece zile mai devreme decât altul, și tot așa în ordinea pe care o vrea. E clar că aici este nevoie de investiții. De exemplu, un hectar de viță de vie ca să-l plantezi împreună cu toate aceste tehnologii costă peste 50 de mii de euro.

Agrobiznes: Văd italienii în noi niște concurenți serioși în domeniul viticulturii și vinificației pe piața europeană? Și în genere: ce cunosc ei despre Republica Moldova?

Sergiu Caldari: Italienii țin foarte mult la produsul lor autohton și în afară de Italia și Franța nu consideră că mai sunt vinuri bune pe undeva. Necătând la faptul că, atunci când noi le ducem câte o sticlă de vin moldovenesc, îl caracterizează ca fiind foarte bun. Acum zece ani, când am fost eu prima dată în Italia, italienii în genere confundau Moldova cu Maldive. În tot acest timp lucrurile însă s-au schimbat în bine. Cunosc câte ceva despre Moldova. Au cunoștințe generale și despre viticultura moldovenească. Ce soiuri de struguri se produc la noi, etc. Când le povestim în ce condiții se lucrează la noi, ei în genere se minunează despre rezultatele pe care le obținem. În majoritate, viticultorii moldoveni folosesc tehnologii învechite, pe care italienii le foloseau acum cu foarte mulți ani în urmă. Deși nu prea văd în noi niște concurenți serioși, nu se grăbesc să ne împărtășească în detalii secretele producerii lor. Sunt mai rezervați. La ei și clima este mai favorabilă pentru viticultură. Noi parcă avem pământuri bune, dar suntem bătuți de soartă din cauza climei. Gerurile masive și lipsa precipitațiilor în timpul iernii, nu ne permit să dezvoltăm multe specii pe care le au ei.

Agrobiznes: Ce avem noi deosebit de Italia, care ne-ar face remarcați pe piața europeană?

Sergiu Caldari: În urma vizitelor în străinătate, producătorii de la Costești au înțeles că noi ar trebui să punem accent pe soiul de struguri ˝Moldova.˝ În primul rând el are un gust specific față de tot ce se vinde acum pe piața UE. În al doilea rând, și cel mai important, el este un soi rezistent la fluctuațiile de temperatură și umiditate care sunt prezente la noi. Mulți producători fac greșeala că importă anumite soiuri de viță de vie de peste hotare și le plantează la noi, iar ulterior descoperă că nu sunt rezistente la condițiile climaterice. Eu cunosc personal mai multe astfel de exemple.

Agrobiznes: Ați aflat ceva nou despre domeniul în care activați? Ce experiență au italienii în domeniul păstrării la rece a produselor agricole?

Sergiu Caldari: Nu pot să spun că am văzut ceva nou. Este doar o constatare că noi mergem pe calea cea dreaptă. Și în genere: italienii nu au mare experiență cum să păstreze pe o perioadă mai îndelungată produsele lor în frigidere. Cred că aici am putea chiar noi să le dăm lecții. Pentru mine a fost important să urmăresc procesul lor de recoltare până când produsul ajunge în depozit. La noi sunt producători care investesc în case de ambalare, în depozite frigorifice, dar nu atrag atenția la recoltarea produsului finit. Iar la urmă ajungem noi să fim învinovățiți că nu am reglat corect temperatura de păstrare, că nu am construit corect frigiderul, etc. Eu am învățat de exemplu cum se produc corect strugurii, cum trebuiesc culeși ca să nu fie vătămați, ce mecanisme de tăiere sau de încărcare folosesc ei, etc. Toate aceste cunoștințe le voi împărți ulterior cu toți clienții noștri, pentru ca produsele lor care ajung la păstrare în depozite să fie cât mai bune, cât mai curate.

Agrobiznes: Domnule Caldari, vă mulțumim pentru interviu.

Sergiu Caldari: Cu plăcere. Toate cele bune echipei voastre. Faceți o treabă extraordinară.

Autehton
Autehtonhttps://autehton.com
AUTEHTON – este un furnizor de echipamente si instalații frigorifice industriale sau comerciale, pentru diverse aplicații: congelare, refrigerare, depozitare la rece. Prestam un spectru larg de servicii de la proiectare până la implementare, precum si obiecte „La cheie”.

Citește și ›

Advertoriale