joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSfaturile specialiștilor DEKALB pentru semănatul porumbului

Sfaturile specialiștilor DEKALB pentru semănatul porumbului

Recomandate

DEKALB vine în ajutorul femierilor din Republica Moldova cu o serie de sfaturi care să îi ajute să înceapă corect lucrările de semănat și anul acesta. Fermierii trebuie să țină cont de câteva aspecte tehnologice și tehnice care să asigure răsărirea uniformă a porumbului şi o densitate corespunzătoare. Cei care aleg să semene timpuriu, trebuie să facă această lucrare în intervalul perioadei optime de semănat porumbul.

La începutul perioadei de semănat a porumbului, de regula, exista în sol umiditatea necesară încolţirii, iar răsărirea se realizează în scurt timp. De reținut că pentru fiecare zi câştigată la răsărire, se grăbeşte cu două zile apariţia paniculelor şi a mătăsii şi se reduce, astfel, perioada de vegetaţie.

Potrivit informațiilor de pe site-ului producătorului de semințe DEKALB, în cazul însămânţarii foarte timpurii, porumbul poate fi afectat de mai multe riscuri, asta pentur că timpul până la răsărire se prelungeşte şi duce adesea la:

  • putrezirea semințelor în sol;
  • o răsărire eşalonată;
  • densitați scăzute;
  • întreaga cultură poate fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului sau alte neajunsuri.

Ţineți cont de poziţionarea corectă în fermă a hibridului cultivat şi de recomandările privind densitatea

Pentru a asigura semănatul de calitate al porumbului, reglajele obligatorii ale semănătorii se vor verifica în mai multe momente ale zilei, efectuându-se ori de câte ore este necesar.

Altfel riscăm ca în viitoarea cultură să avem o răsărire neuniformă din cauza adâncimilor diferite de semănat, cu o distribuție neuniformă a plantelor pe rând.

Când se seamănă porumbul, în funcţie de textura solului şi gradul de aprovizionare cu apă la data semănatului, adâncimea de semănat variază. Astfel, pe solurile grele cu textura argiloasă, adâncimea de semănat va fi de 4-6 cm, iar pe terenurile uscate sau cu textură uşoară, nisipoasă, va fi de 5-7 cm.

O sămânţă semănată prea adânc va avea un număr redus de rădăcini adventive, reducându-se astfel spaţiul lateral de nutriţie. Semănatul la suprafaţă reduce numărul de rădăcini profunde şi astfel spaţiul de nutriţie pe adâncime.

Adâncimea de semănat la porumb variază şi în funcţie de dimensiunea bobului (MMB). Acest aspect trebuie luat în seamă pentru a evita răsărirea neuniformă. De reținut că, pentru declanşarea germinaţiei un bob de porumb are nevoie de o cantitate de 44% apă din greutatea sa. Ceea ce înseamnă că un bob de dimensiuni mici va avea nevoie de o cantitate mică de apă pentru a germina în comparaţie cu un bob mare. Astfel o sămânţă mai mică va fi semănată la adâncimi mai mici (4-5 cm), iar o sămânţă mai mare poate fi semănată mai adânc. În condiții normale de tehnologie, din toate studiile realizate din 1937 până în prezent, se demonstrează că semințele mai mici au aceeaşi informaţie genetică ca si semintele mai mari. Mărimea bobului nu influențează producția, aceasta fiind dată de potențialul genetic al hibridului, se mai arată în articolul specialiștilor DEKALB.

Răsărire uniformă la porumb

În cazul primăverilor secetoase, se recomandă ca semănatul să se facă mai adânc, până la 7 cm, dar în umezeală. Când se seamănă porumbul la o adâncime de 4-6 cm, cu umiditate neuniformă a solului, riscăm să avem o răsărire neuniformă sau o răsărire întârziată până după prima ploaie. În condițiile în care nu se ajunge la procentul de umiditate necesar germinației, procesele care declanșează startul în vegetație pornesc parțial, iar substanțele folosite în acest proces declanșează putrezirea boabelor, răsărire eşalonată, plante lipsă şi întreaga cultură poate fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului.

Pentru informații despre portofoliul de hibrizi DEKLAB accesați pagina de Facebook sau îi puteți contacta pe reprezentanții de vânzări din Republica Moldova.

Contact:
Eugeniu FETESCU
Reprezentant Vânzări RM, Centru – Nord
Tel.: +373-68.688476
E-mail: [email protected]
VALENTINA FURDUI
Reprezentant Vânzări RM, Centru – Sud
Tel.: +373-69.094811
E-mail: [email protected]

Monsanto România
Monsanto Româniahttps://www.dekalb.ro
Adresa: Global City Business Park, Șoseaua București Nord nr. 10, Clădirea O21, et. 5, Voluntari, județul Ilfov // Cod poștal: 077190 // Tel: 0040 21 305 71 40

Citește și ›

Advertoriale