‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleȘobolanii în cotețul găinilor – pericol și prevenire

Șobolanii în cotețul găinilor – pericol și prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Odată cu instalarea temperaturilor reci, problema cu șobolanii în coteț la găini devine deosebit de actuală. Rozătoarele pătrund în încăperile de pe lângă casă în căutarea zonelor protejate de frig. Pe lângă căldură, cotețul găinilor este și o sursă de hrană, dar și un mediu sigur.

Pentru păsări, dar și pentru om, șobolanii pot fi un pericol real din punct de vedere al sănătății. În același timp, ei provoacă daune materiale. Prevenirea apariției rozătoarelor în coteț este mai eficientă decât combaterea lor.

Citiți în acest articol:

‹ adv ›
  • Șobolanul atacă găinile? De ce sunt periculoși?;
  • Cauzele apariției șobolanilor;
  • Cum recunoaștem prezența șobolanilor;
  • Combaterea șobolanilor cu ultrasunetul;
  • Capcane mecanice împotriva șobolanilor;
  • Metode chimice de combatere a șobolanilor;
  • Metode biologice împotriva rozătoarelor;
  • Metode tradiționale împotriva șobolanilor;
  • Prevenirea apariției șobolanilor la găini.

Șobolanul atacă găinile? De ce sunt periculoși?

  1. Șobolanii sunt prădători, pot ataca găinile și puii acestora. Un șobolan flămând va ataca și mânca găina în întregime. În restul cazurilor o va omorî, mușca și lăsa restul în coteț. Puii sunt nimiciți rapid și practic fără urme.
  2. Șobolanii fură ouăle: acestea sunt o sursă ușoară de calorii pentru rozătoare. Dacă nu vor fi colectate la timp, ouăle vor fi mâncate de șobolani, rămânând doar cojile. În consecință, gospodarul suferă pierderi semnificative de producție.
  3. Șobolanul transmite bolile: șobolanii sunt un vector pentru un număr foarte mare de boli, de diferită origine, periculoase inclusiv pentru om. Acestea pot fi bacteriene, virale, parazitare (gripa aviarăsalmoneloza, toxoplasmoza, leptospiroza, căpușe, păduchi s.a.).
  4. Consumă hrana: șobolanilor le place hrana pe care o consumă găinile. În urma invaziei rozătoarelor, foarte rapid se va observa scăderea rezervelor de furaje.
  5. Distruge cotețul: șobolanii sapă cu ușurință găuri și tuneluri, pentru a ajunge la găini, la baza cotețului, în pereți sau podele. Repararea daunelor poate fi destul de costisitoare.

Citiți și sfaturi la întreținerea găinilor în perioada rece.

Cauzele apariției șobolanilor la în cotețul găinilor

  • Căutarea hraneiCotețul găinilor atrage rozătoarele cu furajele din hrănitoare, ouăle din cuibare, resturi menajere – toate sunt potrivite pentru alimentația lor.
  • Căutarea adăpostului. Șobolanii sunt expuși la diverse tipuri de pericol în mediul sălbatic Cotețul oferă protecție contra condițiilor nefavorabile de mediu, dar și împotriva prădătorilor naturali ai rozătoarelor.
  • Necesarul de apă. Este la fel de important ca cel de hrană. La temperaturi joase, devine o problemă să se facă rost de apă în starea ei lichidă. Șansa de adăpare crește semnificativ în gospodării, unde proprietarii asigură constant păsările cu apă proaspătă sau chiar caldă.
  • Mediu favorabil. Rozătoarele sunt atrase de zone neîngrijite în jurul cotețului sau în încăpere. Orice tip de gunoi poate servi drept spațiu confortabil pentru odihnă sau reproducere. Resturile de hrană sunt o sursă bună de energie.
  • Populație preexistentăUn singur șobolan, rătăcit prin curte, care a depistat zona favorabilă, va aduce în curând întreg grupul său pentru a se stabili cu traiul în acest coteț.

Citiți și despre dihor – cum protejăm păsările de gospodărie. Remedii utile.

Cum recunoaștem prezența șobolanilor în coteț

  • Urme de labe – pot fi văzute în coteț și în afara lui, pe sol sau nisip.
  • Excremente – sunt de forma bobului de orez, similare cu cele de șoarece, dar mai mari. O concentrație mai mare se observă pe traseul obișnuit de mișcare a șobolanilor sau în locurile unde aceștia se hrănesc.
  • Deteriorările – la depistarea galeriilor sau a găurilor în pereți, este ușor de presupus prezența șobolanilor.
  • Coji de ouă (sau lipsa totală a ouălor) – dacă ouăle dispar din senin sau se găsesc urme de coji în coteț, hoțul poate fi determinat cu o probabilitate destul de mare. Șobolanii mănâncă ouă cu poftă.
  • Hrană puțină – dacă sesizați scăderea prea rapidă a volumului de furaje în hrănitoare, posibil șobolanii se alătură găinilor la masă.
  • Gălăgie nocturnă– șobolanii sunt activi în perioada de noapte. Dacă ascultați cu atenție ceva timp, puteți auzi zgomote de zgârâiat sau ronțăit.
  • Găini stresate – dacă depistați găini agitate sau îngrijorate, auziți cotcodăceală, vedeți mișcări exagerate, posibil în coteț sunt prezenți șobolanii.

La depistarea a cel puțin un semn din cele menționate se vor întreprinde imediat măsuri de combatere a rozătoarelor. Șobolanii se înmulțesc foarte rapid și cu cât mai mare devine populația, cu atât mai dificil va fi să vă debarasați de ei.

‹ adv ›

Combaterea șobolanilor cu ultrasunetul

Este una dintre cele mai progresive și mai inofensive metode. Principiul de acțiune constă în iritarea organelor de simț și a sistemului nervos a șobolanilor. Provoacă panică, frică, disconfort, iar datorită posibilității de setare a regimului de undă se poate evita adaptarea animalului față de mecanism.

În afară de șobolani, dispozitivele cu ultrasunet acționează și asupra șoarecilor, cârtițelor și a dihorilor. Se evită utilizarea acestora dacă în vecinătate sunt întreținuți iepurii.

Cel mai important criteriu la achiziționarea dispozitivelor este raza de acțiune, care se va calcula în funcție de suprafața cotețului.

‹ adv ›

Capcane mecanice împotriva șobolanilor

Există o varietate foarte mare de capcane împotriva șobolanilor. Acestea pot fi:

  • în formă de boxă cu ușiță care se închide;
  • platformă din lemn cu arc și suport;
  • capcane cu toc electric;
  • capcane cu clei, similar celor pentru șoareci, dar mai puternice. Unii fermieri afirmă că este mai eficientă aplicarea cleiului pe o peliculă: șobolanii se lipesc, iar încercând să scape se înfașă în ea. Totuși, această metodă se consideră una din cele mai inumane, deoarece moartea este chinuitoare și îndelungată, fie de foame, fie de epuizare.

Dezavantajele capcanelor mecanice: sunt periculoase pentru puii de găină și eficiente doar pentru combaterea unui număr redus de rozătoare, adică puțin eficiente în invazii masive.

Metode chimice de combatere a șobolanilor

Rețelele comerciale oferă o gamă largă de produse pentru nimicirea rozătoarelor. Otrăvurile sunt eficiente, dar pot prezenta pericol pentru păsări. Dacă acestea vor fi accesibile în coteț, sub orice formă, găina îl va consuma din curiozitate.

Astfel, păsările trebuie izolate în altă zonă pe perioada aplicării preparatelor sau acestea se vor plasa sub cutii, lăzi sau alte obiecte care ar putea limita accesul păsărilor. Șobolanii sunt animale inteligente și pot sesiza prezența pericolului.

Pentru a-i încuraja să intre sub lada cu otravă, se fac orificii de intrare, dar și de ieșire. Timpul necesar pentru combaterea șobolanilor prin această metodă se estimează de către producători la o săptămână.

Metode biologice împotriva rozătoarelor

Cu siguranță, pisica este cea mai cunoscută „armă” biologică împotriva rozătoarelor. Totuși, șobolanii sunt destul de mari și nu toate pisicile sunt în stare să le facă față.

Important: dacă se aduce pisica în coteț pentru a lupta cu șobolanii sub nicio formă nu se aplică otrăvuri. Dacă va consuma un șobolan otrăvit, pisica poate face intoxicație, care se va sfârși letal.

Unele rase de câini, cu ajutorul dresajului corespunzător, pot fi utile împotriva șobolanilor. Se menționează și ariciul ca prădător al șobolanilor.

Eficientă se consideră adăpostirea găinilor împreună cu gâștele sau curcile. Acestea simt ușor șobolanii și îi pot speria cu zgomotul intens pe care îl produc.

O metodă mai puțin obișnuită este dresajul unui șobolan împotriva semenilor săi. Pentru aceasta se vor captura câțiva indivizi vii, se vor pune într-un butoi sau vas similar închis și se vor lăsa o perioadă de timp fără mâncare. Șobolanul care va supraviețui va deveni o amenințare pentru restul indivizilor pe tot restul vieții sale.

Metode tradiționale împotriva șobolanilor

Există numeroase recomandări de combatere a șobolanilor prin metode tradiționale. Totuși, multe din ele nu aduc niciun rezultat.

Printre cele cu o eficiență cât de cât confirmată se numără:

  • Cenușa – aceasta se împrăștie în coteț, pe podele. Când șobolanii intra în încăpere, aceasta se lipește de tălpi și de blană, ei încep să se lingă și cenușa pătrunde în organism, cauzând indigestie.
  • Miros de lână arsă – șobolanii îl percep ca pericol și părăsesc adăpostul. Însă aceasta este doar o măsură temporară, după care revin.
  • Miros de plante – șobolanii nu suportă mirosul unor plante ca: pelin, tanaceu, mușețel, mentă. Se pot pune crenguțe prin coteț, dar există probabilitatea să fie ciupite de găini. Mai eficientă este aplicare uleiurilor esențiale pe crenguțe, care se plasează prin adăpost.

Prevenirea apariției șobolanilor la găini

Invazia rozătoarelor în adăposturile de animale poate fi prevenită prin:

  • Menținerea curățeniei și igienei în jurul cotețului, înlăturarea resturilor de hrană;
  • Depozitarea hranei în recipiente rezistente, închise bine;
  • Asigurarea unui adăpost solid, fără spații sau fisuri prin care ar pătrunde șobolanii.
  • Instalarea echipamentelor de iluminare.
‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›