Tăierile zmeurului primăvara sunt esențiale pentru asigurarea unei recolte bune cu fructe calitative. Cum efectuăm corect aceste tăieri și care este scopul lor?
De ce tăiem zmeurul primăvara
Zmeurul este un semiarbust cu partea subterană perenă, iar partea aeriană cu un ciclu de viață bienal. Astfel, în fiecare an din mugurii adventivi situați pe rizomul subteran, pornesc în creștere noi tulpini – drajoni, care în primul an cresc și depun muguri de rod, iar în al doilea an fructifică.
Află aici 9 secrete pentru o recoltă bogată de zmeură.
După care mor și sunt înlocuite ciclic de altele, iar fără tăierile potrivite putem îndesi excesiv și slăbi planta.
Mai multe despre ciclul de viață a zmeurului și particularitățile de îngrijire puteți afla aici.
Obiectivele tăierii zmeurului primăvara
- eliminarea tulpinilor bolnave și moarte;
- stimularea creșterii în anumite zone;
- ajustarea încărcăturii de rod;
- sporirea calitatății fructelor și randamentului;
- înlesnirea penetrației solare și mișcării maselor de aer;
- facilitarea recoltării;
- sporirea uniformității aplicării produselor de uz fitosanitar prin pulverizare;
- combaterea și prevenirea bolilor și dăunătorilor.
Tăieri la zmeur în primul an după plantare
Indiferent dacă zmeurul a fost plantat toamna sau primăvară, imediat după plantare, tulpinile se scurtează la 15-20 cm de la sol.
Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului.
Primăvara din rizom se vor dezvolta 2-4 drajoni noi, iar pe tulpina păstrată de la plantare vor apărea lăstari floriferi, ultimii trebuie obligatoriu înlăturați. Acest lucru este foarte important, pentru că dacă nu permitem plantei să fructifice în primul an de la plantare, vom asigura o bună creștere și dezvoltare a sistemului radicular și a tulpinilor de rod pentru anul următor.
Lăstarii apăruţi pe parcursul vegetaţiei, se conduc şi se palisează pe spalier.
Tăierile de primăvară a zmeurului intrat pe rod
Soiurile sezoniere de zmeur fructifică în lunile iunie-iulie, în dependență de particularitățile soiului. După fructificare, se recomandă înlăturarea la nivelul solului a tulpinilor care au purtat fructele. Dacă acest lucru nu s-a făcut la timp, vor fi înlăturate primăvara concomitent cu tăierile sanitare.
Algoritmul de lucru pentru îngrijirea corectă a zmeurului primăvara este următorul:
Eliminăm tulpinile care au fructificat.
Tăiem tulpinile afectate: atacate de boli și daunători, rupte, uscate.
Înlăturăm drajonii prea slabi și subțiri. Diametrul optim a unei tulpini este de la 0,8 cm în sus.
Tulpinile se răresc, astfel ca distanța dintre ele să fie de cca 15 cm (8-10 buc/m liniar). Densitatea tulpinilor selectate pentru rod, depinde de sistemul de suport care îl avem instalat.
Citește aici despre Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar
Astfel, în cazul unui sistem de suport cu sârme doar în plan vertical se vor păstra mai puține tulpini, iar pentru spalierul cu sârme duble putem lăsa mai mulți drajoni.
Scurtăm tulpinile până la 1,7-1,8 m. În cazul când avem vârful uscat sau afectat, scurtăm până la lemn săntos, tăietura efectuându-se deasupra mugurelui.
Legăm lăstarii de sârmă, pentru a le asigura distribuția și stabilitatea corespunzătoare. Legarea corectă este foarte importantă, deoarece altfel lăstarul poate să cadă sau să se rupă sub greutatea fructelor.
Începând cu anul 4, tufele îmbătrânite periodic se reîntineresc prin eliminarea rizomului în curs de epuizare.
Aici puteți afla despre alte lucrări de primăvară necesare zmeurului.
FOTO: habinfo.ru.
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.