‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTiraspolul inițiază „privatizarea” terenurilor din stânga Nistrului, Promo-LEX

Tiraspolul inițiază „privatizarea” terenurilor din stânga Nistrului, Promo-LEX

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recent, în cadrul unui forum organizat de către administrația secesionistă la Tiraspol, șef al cabinetului de miniștri al autoproclamatei administrații de la Tiraspol, Alexandru Martînov, a pus în discuție statutul juridic al terenurilor agricole din regiunea transnistreană. Acesta a declarat că a venit timpul ca terenurile agricole să fie incluse în circuitul civil, astfel fiind început procesul de „privatizare” a terenurilor agricole, care acum sunt în proprietate publică, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Asociației Promo-LEX.

Dacă discuțiile și intențiile de „privatizare” a terenurilor se vor materializa, cele 266 mii de ha de terenuri agricole vor fi dispersate sutelor sau miilor de dobânditori, iar Republica Moldova, riscă să rămână fără ele, menționează experții.

Asociația Promo-LEX precizează că anunțul lui Martînov, fost șef al departamentului economic al clubului sportiv „Sheriff”, ar urma să pună în gardă autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, chiar dacă liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține necesitatea menținerii statutului de proprietate publică asupra terenurilor din regiunea transnistrean.

„Ca urmare a recentelor zvonuri despre ,,privatizarea” terenurilor agricole, se creează premisele unor noi întâlniri de rang înalt, or problemele create de procesul de ,,privatizare” a terenurilor agricole sunt prea complexe pentru a fi neglijate. În pofida declarațiilor conducerii administrației secesioniste, precum că prin privatizarea terenurilor va fi asigurată o creștere economică, scopul urmărit este de a îmbogăți și mai mult pe unii mari latifundiari din regiune”, se precizează în comunicat.

În acest context, Promo-LEX subliniază că autoritățile Republicii Moldova ar urma să pregătească un plan clar de acțiuni, coordonat atât la nivel local, cât și la nivel internațional, cu privire la procesul de „privatizare” din regiune, or nu ar fi corect dacă, printre beneficiarii procesului de „privatizare”, nu se vor regăsi persoane de bună-credință. Totodată, Republica Moldova, în virtutea prevederilor constituționale cu privire la inalienabilitatea teritoriului, ar urma să se asigure și să nu admită niciun fel de tranzacții ce au ca obiect dreptul de proprietate asupra pământului. Mai mult ca atât, în contextul unei vădite lipse de transparență în regiunea transnistreană, guvernarea de la Chișinău ar urma să gândească cum descurajează orice investiție necoordonată și neautorizată în regiune, în caz contrar, investitorii urmând să suporte posibilele riscuri.

Din cauza faptului că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu pot controla efectiv teritoriul din stânga Nistrului, Promo-LEX constată că în regiune persistă un mediu propice pentru apariția unor probleme complexe, printre care, în mod evident, se află imposibilitatea respectării drepturilor omului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

    • Trebuie sa va inscrieti la scoala profesionala din Bubuieci ca sa studiati apicultura. Dupa, sa va procurati familiile de albine si stupi, si sa puneti in aplicare ce ati studiat.
      Din propria experienta va pot spune ca in ramura data pina cind nu veti avea rezultate pozitive nimeni nu vă va finanta cu nimic. Iar dupa ce veti obtine rezultatele, vor motiva ca va discurcati bine si fara ajutor.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›